Sköna maj.

Posted on Posted in Blommor, Köksträdgård, Plantor, Rhododendron, Tulpaner

Maj är en intensiv månad. Det är mycket som ska hinnas med inför sommaren och därför har jag inte hunnit glöra så många uppdateringar här på min hemsida som jag önskat. Man ska så grönsaker, dela perenner plocka nässlor till gödningsvatten.

Men här kommer i alla fall lite bilder på tulpaner, rhododendron och annat som glatt oss med sin blomning under de senaste veckorna. Jag visar också en del bilder från våra nya rabatter och andra projekt i köksträdgården.

Den fantastiska tulpanen på bilden ovan heter "Marit" (precis som Per-Olas syster). Kul att den trivs i vår trädgård.

 

Den här tulpanen tog jag in och satte i en vas. Per-Ola fick en fin närbild i motljuset med sin Panasonic Lumix,

En av alla tulpanerna som blommade i vår trädgård i början av den här månaden.

Tulpanfrossa

 

Tulpanen Carneval de Nice. Den bara måste vi ha nästa år också.

Per-Ola tog den här bilden med ett makroobjektiv.

Papegojtulpanen Flaming Parrot.

Papegojtulpanen Red Exotic Parrot.

Lite mer tulpanfrossa 🙂

Texas Flame Parrot eller Flaming Parrot. Är det två namn för samma tulpan? 

Det är synd att hjortar och rådjur också älskar tulpaner, men vi har försökt hålla dem borta med blodmjöl, Trico Garden och blänkande CD-skivor. Har hört att människohår ska vara avskräckande för dem så jag ska prata med min frissa inför nästa vår.

Tulpan, tulip, tulpe. Eller varför inte dra till med latin - tulipa.

Per-Ola rensade upp i det vidlvuxna ner mot gatan och i de fyra mellanrum som fanns mellan plattorna har vi planterat backtimjan (thumus serpullum, thyme, tyminan), kattfot (Antennaria dioica, catsfoot, katzenpfote) och revsuga (Ajuga reptans, bugle, braunherz). 

Rhododendron på väg att slå ut.

Vår rhododendron Cunninghams white som växer bakom växthuset har slagit ut.

Här planterar jag jätteverbenorna som vi köpte på Österlen Gardenshow nu i maj. I den här rabbaten växer även rosorna Golden Gate, Hansestad Rostock, The Poets Wife och Grham Thomas tillsammans med aklejor, saliva, riddarsporre, fjärilsbuske och klematis. Som ni förstår är färgtemat gult och blått i den här rabatten.

I den här nyanlagda rabatten nere vid gatan, där det redan växer ginst, har jag planterat rosorna Thats Jazz och Leonardo Da Vinci som jag köpte av Ing-Marie "Inka" Johansson på Österlen gardenshow. Här har jag också planterat stäppsalvia.

Aklejorna blommar.

Syrenen har slagit ut och sprider en ljuvlig väldoft i trädgården.

Den här skillan, som jag och Per-Ola köpte på Malmö Gardenshow tidigare i våras, är tydligen en sen sort eftersom den inte började blomma förrän i mitten av maj.

Allium på väg att slå ut.

Älskade löntjantshjärta (Lambrocapnos spectabilis, bleedingheart, tränendesherz).

Här planterar jag några sättpotatis i en av våra odlingslådor i köksträdgården.

Med lite brädstumpar som blivit över och fönsterna som satt på det gamla uthuset intill sommarstugan snikrade Per-Ola ihop en drivbänk. Här har jag bland annat planterat dill, ruccolasallad och olika slags bönor.

Äppleträdet har börjat blomma.

Ännu en vår i min härliga trädgård.

Syrenen "Beauty of Moscow".

Vår rhododendron Nova Zembla har börjat slå ut. Vi har två. Den här som står nere vid gatan köpte vi i ganska bedrövligt skick på Solhaga under utförsäljningen förrförra hösten. Den har tagit sig ordentligt.

Rhododendron Nova Zembla.

Rhododendron Yakishimanum Fantastica. De andra sorten av våra rödblommande rhododendrons.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *