Rosor

Dagens ros 115

God morgon kära vänner!

Undrar hur rädda vi här i Sverige ska vara för Coronaviruset egentligen. Jag läste nu i morse att epidemin förväntas ebba ut i april och då lär väl värsta risken för den här vintern vara över. Förhoppningsvis har sedan forskarna tagit fram ett effektivt vaccin inför nästa utbrott.

Jag minns hysterin som var i samband med fågeinfluensan  i mitten av 00-talet och vid svininfluensan i slutet av samma årtionde. Vid utbrottet av fågelinfluensan skickade Aftonbladet mig och en fotograf först till en gudsförgäten håla i östra Turkiet där två barn dött efter att ha lekt med avhuggna kycklinghuvud och sedan till den tyska ön Rugen som spärrades av med tysk effektivitet.

Då var det allvar. En krönikör på en konkurrerande tidning föreslog till och med efter Turkietresan att vi inte skulle släppas tillbaka in i Sverige. När sedan fågelinfluensan väl nådde oss via en flygtrött trut i Karlskrona gick den jämförelsevis nästan helt obemärkt förbi. Då hade smittskyddsläkarna lyckats lugna allmänheten om smittoriskerna.

Dagens ros är en Honorine de Brabant. Det här är en lite ovanlig sort som doftar starkt av frukt. Den är remonterande och blir cirka en och en halv meter hög. Går fint i odlingszon 1-4.

Den 13 februari 1996 släpper Shakira albumet ”Pies Descalzos” (barfota) i USA. Något tidigare, nämligen samma datum 1967, blir det upplopp på Heathrows flygplats i London när The Monkees kommer på sin första turne’ till Storbritannien,

Den här dagen 1965 släpper Rolling Stones sin tredje LP i USA, ”The Rolling Stones, Now!”. som består av låtar som till exempel ”Little Red Rooster”. Samtidigt är grabbarna grus i Perth, Australien, där de samma dag ger två konserter på Capitol Theatre,

Dagens namn är Agne och Ove.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *