Okategoriserade

Vatten i trädgården

Det är inte bara vackert med små olika vattensamlingar i trädgården utan även bra för naturlivet. Bin, humlor och andra pollinerare kan varma dagar dricka vatten från små fat. Fåglarna uppskattar en liten damm som de kan doppa sig i.

Häromdagen gjorde jag i ordning det lilla fågelbadet med fontänen som ni ser på bilden ovan. Solcellsfontänen Happino köpte jag på nätet, det stora lerfatet hittade jag när vi besökte Karl Fredrik på Eklaholm i helgen och dahlian (en ’Stolze von Berlin’) kommer från vår trädgård.

Enda nackdelen är att vattnet töms ut ganska snabbt om det blåser och då måste man  fylla på mer (och när den går torrt väsnas fontänen). Det skulle kanske gå att lösa med ett  större fat 🙂

Det här lilla vackra fågelbadet som jag satt vid en av de överblommade honungsrosorna i pergolan köpte jag från www.artingarden.se

Trädgårdsdammen har vi haft i några år och runt den har jag planterat backtimjan. Ormbunken har haft vänligheten att fröså sig själv. Tyvärr har näckrosorna inte blommat de senaste åren (oklart varför).

En trädgårdsdamm kan vara allt från en stor grop med antingen plastduk eller gjuten botten till en liten färdiggjuten plastform som finns att köpa på byggvaruhus eller trädgårdsbutiker. Vi har en lagom stor färdig plastform som vi köpte redan på den tiden när vi bara hade sommarstuga här i Sjörröd. Kanterna är kanske inte så vackra, men även en liten damm uppskattas av fåglarna och drar till sig djur som kommer för att släcka törsten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *