Okategoriserade

Klematis

Hej alla mina vänner, besökare här på sidan och bekanta. I dag tänkte jag lägga upp lite bilder på klematis som blommar eller har blommat i trädgården i sommar. Det finns en fantastisk variati0nsrikedom när det gäller olika färger och former så jag förstår att det finns de som ”snöar” in på klematis lika väl som på rosor, pioner eller dahlior. Just rosor och dahlior passar bra ihop. Man brukar säga att för varje ny ros du planterar ska du också plantera en klematis. Det lever vi inte riktigt upp till 🙂

På bilden ovan ser ni ’Emilia Plater’ som växer tillsammans med rosen ’Flammentanz’ mot gäststugans gavel. Klematis kan vara lite kinkiga mot den starka solen på våren och då skyddar man dem bäst genom att plantera nävor vid deras ”fötter”. 

’Emilia Plater’.

Den ovanliga ’Potaninii Fargesii’ som vi fick av Christer Ullin växer i pergolan tillsammans med honungsrosor, kaprifol och murgröna.

’Stasik’.

Okänd klematis som jag tyvärr tappat bort namnet på. Den som vet får gärna skriva några rader i kommentarsfältet.

’Miss Bateman’ blommade tidigt med flera stora vita blommor. Men det verkar som den förtog sig för nu är plantan tyvärr döende.

’Betty Corning’ blommar i den blågula rabatten tillsammans med rosorna ’Golden Gate’ och ’Graham Thomas’.

’Frau Susanne’ samsas om utrymmet vid den sydöstra husgaveln med ’Stasik’ och den okända klematisen.

3 thoughts on “Klematis

 1. Hej,
  Eva heter jag och tycker att det ska bli intressant att läsa om ert Gardenroom.
  Vi bor mitt i Sverige precis vid Ljungan, Hermanboda, Ånge, Västernorrland zon 5/6. Vi blev hemvändare 2018 efter att bott många år på andra platser. Vi flyttade till vinterbonat fritidshus på 60M2 och har byggt ut det till permanenthus. Senast byggde vi stor hög altan och mot den har vi planterat flera klematis, 2st Klematis Jackmanii, 2 st Blue Angel och
  1 Alpklematis. Som marktäckare har vi 4st
  vit vial, blir snyggt när de växer upp tillsammans. Vit vial är svår att få tag i här uppe, så vi planterade också rosen ”Fairy” som en marktäckare. Vi har också planterat gammeldags rosen Rose the Rescht som klätterväxt vid altanen.
  Vår tomt är en naturtomt men vi är precis i starten att använda den så mycket som möjligt 🌹💐🥔
  Ha det så gott🍀
  Eva hemma_igen1year

  1. Hej,
   Vad kul att ni blev hemmavändare igen. Min gubbe som är uppvuxen här i Hässleholm men som har bott på många ställen genom åren har också blivit en hemvändare medans jag själv är uppvuxen i Västergötland men varit bosatt de senaste 30 åren i Malmö. Vi hade blivit trötta på storstan och eftersom vi kan jobba hemmifrån så tänkte vi ”varför inte bosätta oss uppe vid vår sommarstuga”. Sedan gick det snabbt, byggde ett Älvsbyhus som stod klart i mars 2017, vi fick börja skapa en ny trädgård, därav hemsidan med allt jobb och grävande av alla de nya rummen i vår trädgård. En jättekul tid att få skapa, planera, förså, odla och bara att få njuta av ”landetkänsla”. Slippa storstadsstressen och bullret.
   Visst är det kul med att anlägga en egen trädgård? Visst kan man misslyckas med mycket, men då är det bara att försöka igen 🙂
   Låter jättefint med era växter som ni har planterat.

   Ha så gott du också/Mvh Malou

 2. Hej,
  Tack så mycket😍
  Vi byggde ett Gullringshus i Gävle 1988 och sålde det 2018 när vi flyttade till sommarstugan. Det är jättekul att bygga ett nytt hus och njuta av att bo i det och anlägga trädgård 😃🌹men det blev jobbigt att sköta om trädgården där och samtidigt åka 60 mil ( tur och retur) och sköta om trädgården här. Även om detta är en naturtomt här från början, så fanns det redan tidigare en stor gräsmatta som skulle klippas, så vi sålde Gullringshuset och flyttade till stugan i Hermanboda.
  Vi började att i Hermanboda låta avverka träd. En del träd stod för nära huset så när det blir höststormar så har träd kunnat falla på huset.
  På en del ställen här är det svårt att gräva pga stora rötter i marken.
  Ja visst är det skönt att slippa stan och bo på landet🍀och det är roligt att anlägga egen trädgård gräva, så, odla, plantera och njuta 😃🌻
  Må så gott🌸
  Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *