Rosor

Här har jag valt att skapa en hel avdelning enbart om och med rosor. Både jag och Per-Ola är mycket fascinerade av rosor som finns i alla möjliga vackra färger, allt från den klassiska röda till gula, vita och lila. Rosen är romantikens blomma. Den symboliserar kärleken och det är därför naturligt att man uppvaktar någon man älskar med rosor. 

Visste ni att rosen är en riktig överlevare. De äldsta fossilfynden visar att den fanns på jorden för över 30 miljoner år sedan. Den har alltid tagit en särskild plats i mänsklighetens medvetande och förekommer rikligt i litteratur och konst.  Den har till och med gett namn åt det inbördeskrig som rasade mellan ätterna Lancaster och York som pågick i England under slutet av 1400-talet. Kriget kallades ”Rosornas krig” eftersom båda ätterna hade rosor i sina vapensköldar. I modern tid har ”Rosornas krig” fått beteckna interna stridigheter inom socialdemokratiska partiet som har just en röd ros som partisymbol.

På  den här sidan kommer jag och Per-Ola att samla bilder på vackra rosor och roliga fakta om blommorna och hur de ska skötas.

Mycket nöje.

A

Alberic Barbier är en starkt doftande klätterros med gulaktiga tätt fyllda blommor som efterhand bleknar mot vitt. Har mörkt glänsande bladverk och tål skugga bra. Den går bra i zon 1-3 och är remonterande.

Det här exemplaret fotograferades av Per-Ola på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Absolutely Fabulous är en modern buskros från 2004 med stora smörgula blommor. Den här remonterande rosen doftar starkt av anis eller lakrits. Den tål inte kyla utan är bara härdig till zon 2.

Rosen på bilden blommade på Fredriksdal sommaren 2019.

Adam Messerich heter den här rosa rosen som liknar en klassisk marsipanros. Den har funnits i trädgårdar sedan 1920 och tillhör gruppen bourbonrosor. Doften beskrivs som mellanstark. Kan användas som klätterros, men blir annars bara 1,5 meter hög. Zon 1-3.

Adele Prevost. Det här är en gammal rossort med tätt fyllda och stora blommor från 1830. Den tillhör gruppen gallicarosor. Den doftar starkt, men blommar bara en gång per säsong. Å andra sidan är den robust, skuggtålig och härdig till och med zon 5. Blir 120 centimeter hög och ungefär lika bred. 

Agatha Incarnata är en rosa gallicaros som funnits i trädgårdarna sedan tidigt 1800-tal. Blommorna är ljust rosa och tättfyllda och de luktar enligt Flora Linnea av spansk körvel, myrra och bär. Den är tålig upp till och med zon 5, men är inte remonterande utan blommar bara en gång varje sommar.

”Agnes” är en starkt doftande kanadensisk rugosahybrid som förädlades fram vid förra sekelskiftet. Den blommar bara en gång om året – i juli – men då blommar den desto rikligare.

Agnes passar också bra som häck. Den blir cirka två och en halv meter hög. Den går bra i zon 1-6.

Aimable Amie är en omtyckt gammaldags ros med rosa och vackra tätt fyllda blommor som doftar starkt. Den blommar bara en gång per säsong, men då gör den det å andra sidan rikligt. Rosens namn betyder omtyckt väninna på franska. Den är härdig upp till zon 5.

Alain Blanchard är en karminröd och remonterande ros som växer i klasar. Den blir bara cirka 80 centimeter hög och går bra i zon 1-4. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Alba Meidiland är en lågväxande fransk buskros som blommar rikligt med vita rosor som dock inte luktar särskilt mycket. Den passar utmärkt som häckväxt och tål skugga bra. 

Den ingår i gruppen marktäckande rosor och är remonterande. Går även att odla i kruka. Zon 1-3.

Alchymist. Den helt ljuvliga ”apotekarerosen” som konkurrerar ut de flesta andra rosor. Den här fantastiska klätterrosen skiftar i färg under blomningen från gyllengult, till rosa, till orange. Blomningsperioden är dessutom lång och rosorna doftar friskt av honung. En mycket populär ros i många trädgårdar och den går fint upp till och med zon 4.

Alexander är en orangeröd tehybrid med eleganta blommor. Den här remonterande rosen blir bara cirka 120 centimeter hög och passar bra som rabattros. Den går bra i zon 1-3. Den här rosen fotograferade jag på Fredriksdal sommaren 2019.

Allotria. Det här är också en ros som förädlats fram i Tyskland, närmare bestämt 1958, Den är remonterande och går i zon 1-5.

Även denna fotograferades en regnig dag i augusti 2018 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg, 

Amadeus – en av Malous och mina favoritrosor. Den här klätterosen med stora sammetslika blommor förädlades fram 2003 och har fått många internationella priser. Den är remonterande och går bra i zon 1-4, men doften är tyvärr svag. Rosen på bilden växte sommaren 2019 i en av rosenbågarna på Fredriksdal.

American Pillar beskrivs som en bra klätterros och det stämmer verkligen. Vi planterade en i rabatten nere vid vägen i våras och den har tagit för sig ordentligt och sprider ut sig längs en gammal stenmur. Tyvärr blommar den bara en gång per säsong och doften är ganska svag. Går bra i zon 1-4. 

Angela är en rosa rabattros med mörkgrönt och glänsande bladverk som inte blir högre än strax under metern. Den är remonterande och blommar i klasar under hela säsongen. Den luktar dock inte särskilt mycket. Går bra till och med zon 4.

Astrid Lindgren är en ros lika sagolikt vacker som berättelserna i författarinnans böcker. Den är fin att ha i rabatter med sina rosa blommor som doftar sött och friskt. Det här är en favorit hos många och den går bra upp till och med zon 4. Den är remonterande och får mot slutet av säsongen fina nypon.

Astrid Lindgren.

B

Bardou Job blommar tidigt på säsongen med många små karminröda-violetta blommor. Den blommar bara en gång per säsong. Den blir cirka 1,5 meter hög och ger ett kraftigt intryck. Rosen är förädlad av G Nabonnand i Frankrike 1887. Härdig till zon 4.

Baron de Wassenaer är en ej remonterande rosa skönhet som har anor från mitten av 1800-talet. Den doftar starkt – enligt Flora Linnea först av harts och sedan svagt av lagerblad. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra i zon 1-5. Rosen på bilden fotograferade jag (Per-Ola) under ett intensivt besök på Fredriksdal sommaren 2019.

Baron JB Gonella är en fantastisk bourtbonros i mörkt rosa som doftar starkt. Den blommar under perioden juni-augusti och remonterar fint på eftersommaren. Den här rosen togs fram 1859. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra upp till och med zon 4.

Baronne Pre’vost är en gammal sort som uppkallades efter en fransk adelsman när den förädlades fram 1841. Den här rosa och starkt doftande rosen är en av de äldsta remonterande rosorna. Den går bra upp till och med zon 4 och blir runt en och en halv meter hög.

Belle Amore är en albaros med starkt doftande blommor. Albarosorna härstammar från medeltiden och från östra Medelhavet, men den här upptäcktes så sent som 1950-talet i ett kloster i Normandie. Den är inte remonterande. Går i zon 1-5.

Belle de Cre’cy blommar bara en gång under sommaren, men då skiftar de fina blommorna från djuprosa till mer violettt för att slutligen övergå till en lavendelgrå nyans. Den tillhör gruppen gallicarosor. Doften är frisk och stark. Går bra i zon 1-5.

Belle Isis är en gallicaros som bara blommar en gång per säsong. Den här rosen med tätt fyllda blommor förädlades fram 1845. Den är också känd som förälder till David Austins första ros ’Constance Spry’. Belle Isis blir bra 80 centimeter hög. Zon 1-4.

Berolina är en citrongul ros med mörkgrönt bladverk som är mycket dekorativt. Rosen blir bara runt metern hög och ungefär hälften så bred. Den förädlades fram i Tyskland 1986. Rosen på bilden är fotograferad i rosariet på Fredriksdal.

Blush Noisette är en starkt doftande ros som är remonterande långt ut på hösten. Den trivs bäst på soliga platser och helst på en skyddad växtplats. Men den anses också skuggtålig. Går bra i zon 1-3.

Blush Rambler är en klätterros som blommar med ett överdåd av stora klasar med halvfyllda rosa blommor. Den doftar starkt av mysk och sötmandel enligt Flora Linnea och en fördel är att den har få taggar. Den blir fyra meter hög och trivs bäst i zon 1-3.

Bobbie James beskrivs som en perfekt trädklättrare, mot t ex ett gammalt äppelträd. Det är en engångsblommande ros som kan nå upp till fem meters höjd och som går bra i zon 1-3. Blommormnas doft är stark. Döpt efter den engelska upptäckarens make.

Ros Bonica är en mycket populär fransk buskros som ingår i Florinbundagsruppen. Den bildar en tät och bred buske med varma rosa blommor som dock bleknar till vitrosa efter ett tag.

Den här remonterande rosen blommor rikligt och beskrivs som såväl tålig som härdig. I Sverige kan man med fördel plantera den i zon 1-5. Den blommar hela sommaren och långt ut på hösten. Doften påminner svagt av hallon.

Bonica i mörkare nyans.

Brenda Colvin är perfekt om man vill ha en kraftigt växande klättrare. Den blommar bara en gång per säsong med små klasar av rosor som doftar härligt av mysk. Den tål skugga och lämpar sig därför även som trädklättrare. Går dock bara upp till och med zon 3.

”Bourbon Queen” är en tidigt blommande bourbonros som har sitt ursprung i Reunion, Indiska Oceanen. Doften är stark och de skålformade blommorna går från  ljust rosa till karminrosa.

Kan planteras som enstaka plantor såväl som häck eller till buskage. Som klätterros kan den bli 2,5 till 3 meter. Den funkar fint upp till och med zon 4.

Buff Beauty är en mycket populär ros som förädlades fram 1929. Den har ljuvliga aprikosgula blommor som övergår i lite lila och den doftar friskt och starkt. Den är dessutom skuggtålig och går bra att plantera upp till och med zon 3.

Buff Beauty.

C

Californica Plena har ungerska anor från 1894 och är en engångsblommande medelstarkt doftande ros som går bra upp till och med zon 5. Den blir upp till tre meter hög och blommar i juni med ljusrosa till mörkrosa tre centimeter stora bommor.

Capitaine John Ingram. Det här är också en gammal sort som togs fram i Frankrike 1855. Den blommar dock bara en gång per säsong. Går i växtzon 1-4. Fotograferad en regnig augustidag 2018 på Fredriksdal i Helsingborg. Håll med om att rosor gör sig bra i regn.

Cardinal de Richelieu tillhör gruppen gallicarosor och är en engångsblommande, skuggtålig och starkt doftande ros som skiftar i lila och violett. I Sverige går den bra att odla upp i zon 5. Den blir cirka 120 centimeter hög.

Carl Philip är en floribundaros som förädlades fram av Kordes 1986. Den har intensivt röda blommor, men doftar inte så mycket. Den blir cirka 80 centimeter hög och drygt en halvmeter bred. Den är remonterande och går bra upp i zon 4.

Charles Austin är en engelsk buskros som blommar tidigt med starkt doftande aprikosfärgade blommor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Den blir runt 1,2 meter hög och går bra i zon 1-4.

Charles Darwin är en austinros med guldgula och tätt fyllda, stora blommor, som däremot inte doftar särskilt starkt. Den här rosen går bra upp till och med zon 3. Rosen på bilden är tagen i ”Den Engelska Trädgården” på Österlen av Per-Ola sommaren 2019.

Charles de Mills är en gallicaros från 1790 som blommar en gång per sommar. De rödalila blommorna doftar starkt med inslag av körvel enligt Flora Linnea. Den här starkväxande rosen går bra upp till och med zon 5.

Chevy Chase är en amerikansk klätterros med småblommiga karminröda rosor som doftar sött av hallon. Den är inte uppkallad efter skådespelaren utan efter en förort till Washington. Den blir ungefär tre meter hög och går bra upp till och med zon 3.

Chinatown är en remonterande och starkt doftande floribundaros som togs fram av Poulsen 1963. Den har stora klargula blommor som verkligen lyser upp rabatten och den har en fin doft. Den är skuggtålig och går i zon 1-4.

”Chloris” är en härligt ljusrosa ros med tätt fyllda skålformade blommor. Vill man ha en riktig fin buskros är den här ett alternativ. En stor fördel är att den är taggfri.

Den blommar en gång om året och doftar friskt av äpple, citron och klöver. Den tillhör de populäraste gammaldags rosorna och är döpt efter den grekiska växtlighetsgudinnan som också kallas Flora. Zon 1-5.

Climbing Iceberg är en av favoriterna i våra rosenbågar. Sommaren 2019 överraskade den oss med ett överdåd av vackra vita rosor som doftar lagom starkt av hallon och citron. Den klättrar bra hos oss som bor i zon 2, men den ska funka upp till och med zon 3. Bilden är tagen i vår trädgård.

Complicata är en rosa gallicaros som anses både frisk och härdig. Den bildar stora klasar med upp till 20 blommor som doftar av nötter. Den blommar dock bara en gång per säsong – ej remonterande. Den går att använda som klättrare, är skuggtålig och går bra upp till och med zon 5.

”Comte de Chambord” eller ”Madame Boll”. Kärt barn har många namn. Enligt Flora Linnea rör det sig om samma ros.

Det här är en remonterande gammaldags ros som har anor ända tillbaka till 1843. Den är remonterande och tålig och går fint ända upp i zon 5. Blommornas färg är mättat djuprosa och den har en angenäm doft av äppen och kanel.

Den här rosen fotograferade Per-Ola sommaren 2017 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Comtesse de Rocquigny är en bourbonros med medelstora vita till rosa blommor. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög. Den här sällsynta bourbonrosen, som ett tag ansågs försvunnen och förlorad, återfanns och har åter odlats. Den trivs i zon 1-3. Bilden är tagen på Fredriksdal sommaren 2019.

Conditorum, eller konditorrosen som den också kallas, är en icke-remonterande purpurröd ros med anor från Ungern och tidigt 1600-tal. Den är frisk och härdig och doftar starkt. Den blir cirka 1,2 meter hög och går bra att plantera i zon 1-5.

Conrad Ferdinand Meyer är en starkt doftande klätterros med rosa blommor. Den blommar rikligt och återkommande under säsongen, men måste ha bra odlingsförhållanden i zon 1-4. Den är känslig för angrepp av svartfläckssjuka. Blir cirka två meter hög.

Coral Dawn. USA 1952. Remonterande. Går i zon 1-3.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Cottage Rose är en svagt doftande austinros som förädlades fram 1991. Den har stora välfyllda rosa blommor som återkommer under hela sommaren. Zon 1-3. Den trivs bäst i ett läge där den får så mycket sol som möjligt.

Coupe d’hebe är en gammaldags buskros som är en av de mest populära bourbonrosorna. Den blommar rikligt under hela juli med stora välfyllda och rosa blommor som doftar starkt. Den är dock inte remonterande. Går i zon 1-5.

Coupe d’Hebe

Crown Princess Margareta är en buskros med härligt brandgula rosor som går i en persika-aprikos-nyans. Den är framtagen av David Austin och döpt efter den svenska kronprinsessan Margareta, dotter till drottning Victoria av England, som gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf Adolf 1905. Rosen doftar starkt, blir drygt 1,5 meter hög och går upp i zon 4.

Cramoisi Picote’ är en gallicaros från 1834 med karminröda tätt fyllda och runda rosor. Den är inte remonterande utan blommar bara under juli. Doften är ganska svag och den blir bara kring en meter hög. Går att plantera upp till och med zon 5.

D

Darcey Bussell är en Austinros från Storbritannien. Den förädlades fram så sent som 2006 och den är remonterande. Går i zon 1-4.

Det här exemplaret blommade på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Desdemoma är en vit austinros som bara funnits på marknaden sedan 2015. Den är remonterande och blommar från försommaren fram till första frosten. Dofen är stark och behaglig. Den blir 1,3 mete hög. Rekommenderas i zon 1-4.

Diamant är en perfekt marktäckare eftersom den här rosen bara blir runt halvmetern hög. De små helt vita och halvfyllda blommorna i kontrast till det mörkgröna bladverket är verkligen dekorativt i rabatterna. Zon 1-4.

Dornröschen betyder Törnrosa på tyska och det är ett passande namn på den här rosa skönheten. Det är en remonterande ros som togs fram av förädlaren Kördes 1960. Den här buskrosen blir en och en halv meter hög och trivs i zon 1-5.

Dortmund är en remonterande röd klätterros som tål skugga. Den blommar i klasar med 50-60 blommor som ger ifrån sig en svag doft. Den blir ungefär tv och hela meter hög och går i zon 1-4.

Duc de Fitzjames heter den här rosen som är uppkallad efter en fransk adelsman. Den blommar bara en gång per säsong, men då ger de tätt fyllda klotformade vinröda till karminröda blommorna ifrån sig en stark doft av myrra. Zon 1-5.

Duc de Guiche är en mycket väldoftande ros med lila till violetta blommor. Den tillhör gruppen gallicarosor, togs fram 1810 och döptes efter en känd fransk diplomatfamilj. Den går upp till och med zon 6, men den är inte remonterande.

Duchesse d’Angouleme är med sina rosa och välfyllda blommor en riktig skönhet. Den tillhör gruppen gallicarosor, är engångsblommande och doftar starkt. Den kallas ockspå ”vaxrosen” på grund av sina yttre, nästan genomskinliga kronblad. Går upp till och med zon 5.

Duchesse du Buccleugh är en engångsblommande gallicaros som togs fram av förädlaren Vilberg 1837. Det är en ”snäll” ros som nästan helt saknar taggar och den har stora väldfyllda och lagom starkt doftande blommor. Höjd cirk 1,2 meter. Zon 1-5.

Duchesse du Montebello är ett bra val om man vill ha en ros som blommar tidigt på säsongen. Den är uppkallad efter en av Napoleons generaler och blommar med stora ljusrosa blommor som doftar sött och gott. Blir cirka 1,5 meter hög och går bra till och med zon 5.

Dupontii är en kraftigt växande och stor buskros med enkla medelstora blommar som doftar sött. Den blir tre meter hög och nästan lika bred. Den blommar bara en gång per säsong. Zon 1-4.

E

Ellen Poulsen är en klasblommig mörkt rosa rabattros som är remonterande och som lyser upp i rabatten från slutet av juni till långt in på hösten. Den blir cirka 60 centimeter hög och lika bred med ett tätt växtsätt. Zon 1-4.

Ellen Poulsen.

Erfurt är en rosa myskros som är remonterande och som blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland till och med in i november. Samtidigt går den inte att odla i stora delar av Sverige, som mest i zon 3. Blir 1,5 meter hög.

Etude betyder studera på franska och den här rosen tål att studeras närmare. Det är en remonterande klätterros som togs fram 1965. Den doftar angenämt av äppe liksom sin förälder ’New Dawn’. Den blir 2,5 meter hög och går i zon 1-4.

F

Fantin Latour är en rosa sort med skålformade och tätt fyllda lommor. Doften är stark och söt och den blir cirka 1,5 meter hög. Blommar bara en gång per säsong. Den är uppkallad efter den franske blomstermålaren Henri Fantin-Latour. Zon 1-4.

Felicia. Det här är en skuggtålig rosa myskros som blir knappt vå meter hög. Den är remonterande och och är med sitt kraftiga växtsätt och grågröna bladverk en favorit i många trädgårdar. Den går bra att plantera i zon 1-3

Felicite et Perpetue är en medelhavsros med rosettformade vita blommor som börjar som rosa dekorativa knoppar. Doften är mellanstark och påminner enligt Flora Linnea om jordviva. Inte så bra på våra breddgrader utan funkar bara upp till och med zon 2.

”Felicite Parmentier” är en gammal fin ”apotekarros” som funnits sedan 1830-talet. Den förädlades fram av den belgiske rosexperten och apotekaren Parmentier (Felicite betyder lycka).

Det här är en ros med rosa blommor med välpackade kronblad som bara blommar en gång per säsong. Den har en frisk äppelliknande doft. Den är skuggtålig och går bra i zon 1-5.

Ferdinand Pichard. Frankrike 1921. Remonterande. Går upp till och med zon 4. 

Den här rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Feuerwerk.

FJ Grootendorst är en röd vresros som blommar från juni till november om den har bra växtförhållanden och planteras i zon 1-4. Den kan bli upp mot 180 centimeter hög. Den luktar däremot ingenting.

”Flammentanz” (flammornas dans på tyska) är en mycket rikligt blommande och härdig ros som klättrar friskt upp för en husgavel. Jag och Per-Ola har planterat vår på gaveln på den gamla sommarstugan och där har den redan första säsongen satt ett ordentligt avtryck.

Det är en skuggtålig, frisk ros som går fint ända upp i zon 6. Den kan bli upp till fyra meter hög och lika bred. Enda nackdelen är väl att den bara blommar en gång per säsong, men på hösten får den i gengäld nypon som lyser upp. Den har funnits i trädgårdar sedan 1955.

Flocon de Negie tillhör gruppen kinarosor och den blommar med sina vita rosor under större delen av sommaren och en bit in på hösten. Men som alla kinarosor klarar den sig bara i de varmaste delarna av Sverige, zon 1-2. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg.

For Your Eyes Only är en rosa favorit som jag (Malou) blev förtjust i när vi besökte Fedriksdal för ett par år sedan. Den här remonterande skönheten växer nu i vår trädgård. Den blir drygt en halvmeter hög och luktar inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Francine Austin är en vit austinros som blir drygt en meter hög och som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Doften är medelstark. Den togs fram 1988 och döptes efter David Austin juniors hustru. Zon 1-3.

Frankfurt är en icke-remonterande gallicaros med mörkt röda halvfyllda blommor och gula ståndare. Den är skuggtålig och passar i en häck eftersom den kan bli upp till två meter hög. Doften är dock svag. Går ända upp i zon 7.

Frau Astrid Späth heter den här rosa skönheten. Den här remonterande rosen togs fram 1930 och plantan beskrivs som mycket tålig. Den blir knappt en meter hög och lika bred och doftar svagt. Den går bra i zon 1-5.

G

Gentle Hermione. Ytterligare en i raden av austinrosor med skålformade rosa blommor. Den doftar starkt och är remonterande, Den här rosen blir 1,2 meter hög och knappt metern bred. Den går bra i zon 1-4.

Gertrude Jekyll har David Austin döpt efter en engelsk författarinna och trädgårdsanläggare. Den här kraftigt växande rosa buskrosen blir i Sverige 1,2-1,4 meter hög. Den är remonterande och doften är stark och lik gammaldags rosor. Zon 1-4.

Ghislaine de Feligonde utsågs till årets ros 2015 och är mycket populär med sina saffrans- till aprikosgula blommor som luktar starkt och fräscht. Vi har den här rosen vid gamla päronträdet där den får klättra till sin maxhöjd på runt 1,5 meter. Den är remonterande. Zon 1-4,

Glendora är en ovanlig remonterande portlandros som har en fin gammaldags doft och fyrdelade mörkt rosa blommor. Blomningssäsongen är från mitten av juni nästan ända fram till den första frosten kommer. Höjd 1,5 meter. Zon 1-5.

Gloire de Mousseux är en ljusrosa ros med stora tättfyllda blommor. Den blommar bara en gång under sommaren och då luktar den friskt av frukt. Den blir runt 1,5 meter hög och 1,3 meter bred. Zon 1-4.

”Goldelse” är en härligt gul ros som blir en verklig färgklick i rabatten. Den blommar från juni til oktober och doften är ljuvlig.

Den här rosen trivs bäst i ett soligt läge och vill man vara på den säkra sidan ska man inte plantera den högre upp än zon 3.

Golden Cover är en låg marktäckande ros som bara blir 70 centimeter hög. De skålformade gula rosorna går i guld och citrongult och de doftar sött av citron. Den är remonterande och rekommenderas i zon 1-3.

Golden Gate har vi i vår trädgård i den ”blågula” rabatten. Det är en prisad och mycket populär klätterros som kan bli 2,5 meter hög. Den är remonterande och har mycket god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-3.

”Golden Mozart” påminner mycket om den vanliga Mozart. Det är en remonterande myskros med medelstark doft.

Rosen blir cirka 1,3 meter hög. Den går bra att plantera io zon 1-3.

Golden Wings. Den här buskrosen har stora enkla och gyllengula till krämvita blommor. Den blir cirka två meter hög och nästan lika bred och rosorna sprider en ljuvlig tedoft. Den är både värmetålig och skuggtålig och går bra i zon 1-4.

Grace är en austinros som växlar i färgnyanser från aprikos till persika och koppar. Den är remonterande och med sin spetsiga kronblad påminner den lite om en dahlia. Blir cirk 80 centimeter hög och lika bred. Zon 1-3.

Grace fotograferad en regnig dag på Fredriksdal sommaren 2018.

Great Western är en bourbonros som passar lika bra till buske som klättrare. Den blommar med stora klasar med upp till 20 karmin- till purpurröda rosor. Doften är stark, men den är inte remonterande. Den blir tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-4.

Slottsrosen Gripsholm är en svagt doftande floribundaros som går att plantera upp till och med zon 3. Den blommar hela sommaren fram till och med oktober.

Det är en populär rosbuske som blir knappt en meter hög. Den förädlades fram 1999.

Rosen på bilden blommade på Ulriksdals slottsträdgård utanför Stockholm i mitten av oktober.

Gruss An Achen sprider med sina ljusrosa blommor en angenäm doft av honung och äpplen. Den här remonterande skönheten blir knappt metern hög. Den trivs i zon 1-3, men färgen på blomman kan variera beroende på temperaturen. Bilden togs sommaren 2019 på Fredriksdal.

Gärtnerfreude är en lågväxande ros med intensivt röda blommor som passar bra som marktäckare. Den har enligt Flora Linnea en mycket god motståndskraft mot svampsjukdomar. Remonterande. Zon 1-4.

Gärtnerfreude.

H

Haga Slott är en mörkt rosa ur den danska förädlaren Poulsens slottsrosserie. Den här remonterande rosen blir 80 centimeter hög och doften är stark och påminner om vildrosornas doft. Zon 1-3.

”Hanky Panky” är ytterligare en ros som för tankarna till Gränna och polkagrisar. Den här vackra rosen är framtagen av engelsmannen Tom Carruth.

Det är en klasblommande rabattros som blir drygt en halvmeter hög och som har den stora fördelen att den blommar kontinuerligt under säsongen. Däremot doftar den nästan ingenting.

Vi köpte de här rosen på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero i augusti 2019 och har planterat den i rosenrabatten vid den gamla jordkällaren.

”Hanky Panky” är ytterligare en ros som för tankarna till Gränna och polkagrisar. Den här vackra rosen är framtagen av engelsmannen Tom Carruth.

Det är en klasblommande rabattros som blir drygt en halvmeter hög och som har den stora fördelen att den blommar kontinuerligt under säsongen. Däremot doftar den nästan ingenting.

Vi k

Hansa tillhör rugosaroserna och har karminröda blommor med en stark och söt doft. Den blir upp till två meter hög och nästan lika bred och passar som buske eller i en häck. Den är frisk och skuggtålig och härdig ända upp till zon 8.

Harlow Carr är en remonterande austinros med ljusrosa skålformade blommor. Den har en underbar gammaldags rosdoft enligt Flora Linnea och den har hittills visat sig motståndskraftig mot svampsjukdomar. Höjd 1,2 meter. Zon 1-5.

Harriet Poulsen är en av de älsta rosorna från den danska förädlaren Poulsen. Den togs fram 1912 och är med sina kvastar med små blommor i vitt och rosa mycket populär. Den här rosen fotograferade jag (Per-Ola) sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

HC Andersen är en floribundaros med halvfyllda mörkröda blommor. Det är klart att en sagolikt vacker remonterande ros som blommar långt ut på hösten och ska vara uppkallad efter den danska sagoboksförfattaren. Den blir 1,2 meter hög och går bra i zon 1-4.

Hebes Lip är en vit starkt doftande ros som dock bara blommar en gång per sommar. Däremot blommar den rikligt under hela juli och sprider då enligt Flora Linnea en underbar doft av citron och lime. Höjd 1,2 meter. Zon 1-4.

Heideröslein är en ros i Moschatagruppen med enkla ljusrosa blommor med gula knappar. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni och sprider en söt doft. Blir cirka 1,5 meter hög och går i zon 1-3. Den här fotograferades på Fredriksdal sommaren 2019.

Heinrich Conrad Söth är en ros i mosochatagruppen med mellanrosa blommor som luktar friskt och gott. Den blir cirka 1,5 meter hög. Den är remonterande och trivs fint om den inte planteras högre upp än i zon 3. Den här rosen blommade på Fredriksdal sommaren 2019.

Heritage är med sina rosa medelstora och skålformade blommor en typisk austinros. Den har få taggar, luktar starkt av honung och nejlika och blir 1,2 meter hög och lika bred. Den är remonterande och går bra i zon 1-3.

Hermosa är en kompakt rabattros som för tankarna till marispanrosor. Den doftar av kryddor och blir cirka 80 centimeter hög. Den är remonterande och går bra i zon 1-3. Hermosa betyder vacker på spanska, ett passande namn på en fin ros.

Hippolyte är en mörkt lila till violett gallicaros som blommor rikligt en gång per säsong. Den är alltså inte remonterande. Den blir 1,2 meter hög och har fördelen att den nästan inte har några taggar. Zon 1-5.

Honorine de Brabant är en remonterande bourbonros med medelstora skålformade blommor som luktar starkt av frukt. Den här något ovanliga sorten med strimmiga karminrosa blommor kan bli 1.5 meter hög. Zon 1-4.

”Hot Chocolate” heter faktiskt den här rosen med sina fantastiska kronblad. Men om man ska förknippa den med sötsaker blir det väl snarare med marsipan.

Det är en remonterande rabattros som blommar kontinuerlig från juli till oktober. Den har stora sammetsliknande blomblad och rostorange blomknoppar.

Hot Chocolate har ett buskigt växtsätt, vilket gör att den passar bra till marktäckare eller häck, men den duger också fins som snittblomma. Den blir cirka 90 centimeter hög och doften beskrivs som stark och fruktig.

Går bra i zon 1-5. Den vill ha väldränerad och näringsrik jord.

Hypathia är en gallicaros som bara blommar en gång per sommar. Den har vita prickar på kronbladen, vilket gör den extra dekorativ. Doftar enligt Flora Linnea starkt av spansk körvel. Den blir 1,5 meter hög. Går i zon 1-5.

I

Iceberg är en remonterande rabattros som bara blir cirka 1,2 meter hög till skillnad från klätterrosen Climbing Iceberg som kan dra iväg flera meter. Den har en medelstark doft av hallon och citron. Ska ej förväxlas med sorten ’Schneewittchen’. Zon 1-3.

Ilse Krohn Superior är en superb klätterros med stora välfyllda och stjärnformade blommar som luktar fruktigt och fräscht. Den är remonterande och blommar långt ut på hösten och den kan bli tre meter hög. Zon 1-3.

”Ingrid Bergman” är kronjuvelen eller för den delen drottningen i vår trädgård.  Den här praktfulla rosen är verkligen rosornas ros och den blommar nu i vår trädgård. Den förädlades fram 1983 och fick namn efter en av Sveriges mest berömda skådespelorskor.

För familjen Poulsen tog det nästan 80 år och tre generationer att förädla fram den. År 2000 utnämndes den till årets ros av världsförbundet.

Ingrid Bergman är remonterande och blommorna är stora och mörkröda och den har spiralvända kronblad. Doften kan dock tyckas vara lite svag. Den blir strax under metern hög och den rekommenderas inte att planteras högre än zon 3.

Irma är en svenskförädlad remonterande ros från Balsgård som har ett buskigt växtsätt och ljust rosa blommor. Den blommar kontinuerligt från juli till oktober. Den blir två meter hög och har god motståndskraft mot mjöldagg och rost. Zon 1-4.

Isabella Rosselini är en av mina (Malous) favoritrosor som vi fortfarande inte har i vår trädgård. Den blommar med vackert formade röda rosor och den är remonterande. Den blir cirka 1,2 meter hög, men doftar inte särskilt mycket. Den här Poulsenrosen går i zon 1-3.

Isphahan är en starkt doftande och engångsblommande Damascenerros som beskrivs som en av de mest odlingsvärda. Den blir cirka 180 cm hög och nästan lika bred och går bra i zon 1-5. Den är en av rosorna som skådespelerskan och rosälskaren Ghita Nörby har i sin trädgård norr om Köpenhamn.

J

Jacques Cartier är en rosa buskros som tillhör Portlandgruppen. Den blommar ganska tidigt och sprider en stark och angenäm doft. Den är remonterande och planterar man den i zon 1-6 kan man njuta av den hela sommaren. Bilden tog Per-Ola sommaren 2019.

Jenny Duval. Den här rosa gallicarosen kan växla i färg breoende på väder och var den växer, från cerise till magentarött och violett, De inre kronbladen är ofta mörkre än de yttre. Den blir 1,2 meter hög, är remonterande och doftar starkt. Går bra i zon 1-4.

Jens Munk är en lämplig ros för häckar eftersom den blir 1,5 meter hög. Blommorna är rosa med gula ståndare och den doftar starkt. Den är remonterande och beskrivs som skuggtålig. Uppkallad efter den norske upptäcksresande Jens Munk från Arendal. Zon 1-7.

Joseph Guy tillhör gruppen Floribundarosor. Den blommar med halvfyllda scharlakansröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den blir knappt en meter hög och är remonterande. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommren 2019. Zon 1-5.

Jules Margottin är en gammaldags buskros från 1853 som blir en 0ch en halv meter hög och drygt metern bred. Den har stora väldoftande, karminröda blommar och blommar från slutet av juni till slutet av juli. Den bör inte planteras högre upp än zon 3.

K

Underbart rosa ”Karin”. Härdig till zon 4.

Katharina Zeimet är lämplig som kantväxt eller marktäckare. Den här lilla rabattrosen med sina små vita blommor blir inte högre än 70 centimeter hög. Den doftar sött, men svagt och blommar kontinuerligt under sommaren. Tillhör gruppen polyantharosor. Zon 1-5.

Kew Gardens. Den här austinrosen som är döpt efter den botaniska trädgården i London blommar med små vita blommor från tidig sommar till slutet av säsongen. Den blir cirka en och en halv meter hög, är helt tagglös och motståndskraftig mot sjukdomar. Zon 1-3.

Knirps (märkligt namn på en ros!!!) är om man vill ha en rosa liten marktäckare. Den här rosen blir inte mer än 40 centimeter hög och 60 centimeter bred. Den är remonterande, men doftar inte särskilt mycket. Anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Kordes Robusta är en kraftig buksros som blir två meter hög och nästan lika bred. De lysande röda till karminröda blommorna doftar dock inte särskilt mycket. Den är remonterande och på hösten bildar den stora nypon. Anses lättodlad och skuggtålig. Zon 1-5.

”Königin von Dänemark” är en gammaldags starkt doftande rosa ros med anor från 1816. Den är uppkallad efter drottning Maria Sofia Fredrika som var gift med den danske kungen Fredrik VI.

Den har stora välformade, fyrdelade och tätt fyllda blommor som framför allt inledningsvis har en glödande rosa färg, som med tiden dock bleknar något. Den tål skugga, går bra i zon 1-4 och kan användas som häck.

L

Lady Emma Hamilton är en orange ros som har en stark fruktig doft av päron och citrus. Den här austinrosen förädlades fram 2005 och har god motståndskraft mot svampsjukdomar. Den blir 1,2 meter hög och är remonterande. En färgexplosion i trädgården. Zon 1-3.

Lady of Schalott. Fotograferad i Den Engelska Trädgården på Österlen sommaren 2019.

Lady of Shalott. En Austinros. Storbritannien 2000. Remonterande. Går i zon 1-3.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Lady Reading är en låg rabattros som passar som marktäckare eller kantväxt eftersom den bara blir 60 centimeter hög, Den blommar rikligt med små karminrosa blommor från slutet av juli till långt in på hösten, Luktar dock inte särskilt mycket. Zon 1-5.

Laguna är en väldoftande klättterros som blir tre meter hög. Den är remonterande och man kan njuta av den de rosa blommorna under hela sommaren. God motståndskraft mot sjukdomar. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola hos danska skådespelerskan Ghita Nörby i hennes fantastiska rosenträdgård på Själland. Zon 1-4.

Leda är en av de gammaldags väldoftande damascenerrosorna som anses ha kommit till Europa med de återvändande korsriddarna. Den här vita rosen är inte remonterande, men blommar rikligt under hela juli. Den blir runt metern hög och lika bred. Den går bra i zon 1-4.

Leonardo da Vinci utsågs till årets ros 2010 och det är lätt att förstå varför. Vi har den här rosen i rabatten mot en stenmur nere vid gatan och den här sommaren (2019) har den blommat kontinuerligt från juli långt ut i september. Den blir 80 centimeter hög, men doftar inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Lichterloh är en rikligt blommande floribundaros som kan få upp till 60 mörkröda blommor i klasar. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög och metern bred. Doften är mediumstark. Rosen på bilden fotograferades sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-6.

Lichtkönigin Lucia. Det här är en modern buskros med medelstark doft. Den är remonterande. Zon 1-4. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018

Lili Marlene – en tysk ros som förädlades fram 1959 och döptes efter den berömda sångerskan. Remonterande och härdig i upp till zon 4.

Vi har den själva i vår trädgård, men just det här exemplaret blommade i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Lili Marlene.

Lions Rose.

Little White Pet är en skuggtålig marktäckare som blir 70 centimeter hög och lika bred. Den får mycket vackra klarröda knoppar som sedan slår ut till små vita blommor och den sprider en söt och behaglig doft. Den är remonterande och passar även i kruka. Zon 1-3.

Long John Silver är en klätterros med riklig blomning av vita blommor som doftar av viol. Den är skuggtålig, ganska snabbväxande och når en höjd av fyra meter. Dock är den inte remonterande. Kuriosa är att den är uppkallad efter piraten i R L Stevensons roman ”Skattkammarön” från 1883. Zon 1-3.

Louise Bougnet.

Louise Odier är en härdig rosa bourbonros som blir 1,5 meter hög och två meter bred. Den här omtyckta rosen är uppkallad efter en balettdansös i Paris på 1800-talet. Den är remonterande och doftar starkt och behagligt. Den är skuggtålig och härdig upp till och med zon 5.

M

Madame Boll.

Madame Louise Leveque heter den här ljusrosa skönheten. Det är en engelsk ros som går bra i zon 1-3.

Rosen på bilden fotograferades en regnig dag på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Magna Charta är en rosa ros som doftar starkt och blir cirka 1,5 meter hög. Den blommar rikligt i juli med stora bollformade blommor och kommer sedan tillbaka med en andra blomning framåt höstkanten. Enligt Flora Linnea är det här en ovanligt tålig sort. Den går i zon 1-4.

Maidens Blush är en ljusrosa starkt doftande ros som vi har i en av rosenbågarna. Vi köpte den för drygt ett år sedadn hos Karl Fredrik på Eklaholm och den har verkligen inte gjort oss besviken första säsongen. Den blir knappt två meter hög. Den är skuggtålig och går i zon 1-6.

Marie Jeanne är en myskros som blommar med ett stort antal små rosa fyllda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den här remonterande rosen kan bli 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Exemplaret på bilden fotograferades av Per-Ola på Fredriksdal sommaren 2019.

Marie Pavie är en låg ros, den blir bra cirka halvmetern hög coh lika bred, som blommar med vackert vita rosor som skiftar lätt i rosa. Den har en stark och ljuvlig doft och den är remonterande. Den trivs dock inte i hela Sverige utan rekommenderas i zon 1-3.

”Martin Frobisher” är en kanadensisk ros med tätt fyllda silkesliknande rosa blommor. Den är remonterande och har en medelstark fruktig doft.

Det är samtidigt en ganska härdig och skuggtålig ros som funkar upp till och med zon 5. Den blir 1,8 meter hög och går bra att plantera som häck. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal, Helsingborg.

”Mary Rose”. En populär engelsk buskros (austinros) som blommar kontinuerligt nästan hela sommaren. Den doftar härligt av honung och mandel.

Den här rosen lanserades 1983 och är uppkallad efter Henrik VIII:s örlogsfartyg som gick under vid Solentsundet där den sedan låg i 400 år innan den bärgades. 

Mary Rose är en populär buskros som blommar kontinuerligt under nästan hela sommaren. Den kan användas som låg häck och David Austin rekommenderar att man planterar den i grupper om 3-5 rosor. I Sverige går den bra i zon 1-5.

Max Graf finns både som den här rosa sorten och som den mörkröda Max Graf Rote. Den rosa har små enkla blommor som doftar friskt, men inte särskilt starkt, av äpplen. Den blir bara 0,6 meter hög, men kan bre ut sig rejält och passar därför i till exempel stenpartier. Zon 1-6.

Den här rosen,”Memoire”, kallas också Ice Cream. Det förstår man när man ser blommorna. De går i vitt med inslag av gult vid basen och påminner om vaniljglass. Här kan vi tala om vitgul fluffig romantik.

Bladverket är mörkgrönt och vackert glänsande. Doften är medelstark och påminner om kanel. Härdig upp till zon 3

Menja är en moschataros som blommar rikligt med små enkla blommor under hela sommaren och långt ut på hösten. Under gynnsamma förhållanden in i november. Den doftar svagt av mysk och blir cirka 1,5 meter hög. Den är dock bara härdig i zon 1-3.

Mevrouw Nathalie Nypels – uttala namnet på den här holländska rosen tio gånger i följd utan att vricka tungan av sig den som kan – är en remonterande polyantharos som doftar ganska svagt och blir en halvmeter hög och lika bred. Skuggtålig. Zon 1-4.

Mignonette är en polyantharos somn förädlades fram 1875. Den blir strax under metern hög och doftar ganska svagt. I gengäld blommar den rikligt hela sommaren och långt ut på hösten. Den ljusrosa rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal sommaren 2019 av Per-Ola.

Minette är en härdig och lättodlad albaros med skålformade rosa blommor, Den kallas också ”Svearnas ros” och förknippas ofta med magra jordar och torp i skogen. Den blir 1,8 meter hög och doftar starkt och karakteristiskt. Den är skuggtålig och går i zon 1-7.

Minnehaha är en amerikansk ros som är uppkallad efter Hiawathas käraste i Longfellows dikt ”Hiawathas sång” från 1855. Det är en engångsblommande rosa klätteros som blir hela fyra meter hög och upp till fem meter bred. Zon 1-3.

Madame Plantier är en gammaldags buskros med vita välfyllda blommor som har en underbar doft av mandel, päron och mysk. Den är härdig, skuggtålig och ansedd som lättodlad enligt Flora Linneaq. Den blir 1,5 meter hög och 2,5 meter bred och går bra solitär, i häck eller som klätterros. Ej remonterande. Zon 1-5.

”Madame Plantier” omnämns som en av de vackraste gammaldags rosorna.

Magna Charta. Storbritannien 1876. Remonterande. Går upp till och med zon 4.

Rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Molineux är en rikligt blommande gul ros som blir runt 75 centimeter hög och som gör sig bäst i rabatter. Den är remonterande. Den här rosen utnämndes till årets ros i England 1994 då den också fick pris som bästa doftande rosen. Den har en stark doft med inslag av mysk. Zon 1-3.

Moonlight är en vit ros i moschatagruppen som blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Den blommar med skåformade rosor i klasar som doftar svagt av mysk. Den är remonterande och blommar rikligt under hela sommaren, ibland in i november. Zon 1-3.

Moonlight.

”Morden Snowbeauty” – ja, den heter faktiskt så. Det är en kanadensisk ros som korsades fram 1996 och som går bra att plantera ända upp i zon 6.

Den här gnistrande vita rosen är lågväxande och bildar en marktäckande buske. Den har mycket väldoftande blommor och den blommor kontinuerligt under hela sommaren och hösten.

Mozart betyder inte bara ljuv musik. Det är också namnet på en buskros som blommar med ett överdåd av små rosa blommor. Den är remonterande och kan producera mer än 12 000 blommor under en säsong. Vi har en Mozaft som har en bit kvar till maxhöjden på 1,5 meter och som vi är mycket nöjda med. Det är den på bilden. Zon 1-4.

Mrs W H Cutbush är en remonterande polyantharos som blommar med korallrosa blommor i med guldgula knappar. Den blir drygt halvmetern hög och ungefär lika bred och passar fint i rabatterna med sitt dekorativa mörkgröna bladverk. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Munstead Wood är en purpurröd austinros som förädlades fram så sent som 2009. Den blir cirka en meter hög och är remonterande. Den har en stark doft som påminner om gammaldags rossorter och den har god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Mutabilis betyder föränderlig och det syftar i den här rosens fall på att blommorna går från svavelgult till rosa och slutligen blir karminröda med guldgula knappar. Den här remonterande rosen blir 80 centimeter hög. Den är remonterande, men blommorna doftar inte särskilt mycket. Zon 1-2.

N

Nastarana är en rosa myskros som blir 1,8 meter hög och drygt metern bred. Den är remonterande och blomamr i sotra klasar som kan ge ett 100-tal blommor per årsskott. Blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Doften är mellanstark mys. Zon 1-2.

Nevada är en skuggtålig ros som skiftar mellan vitt och ljust rosa och som kan bli tre meer hög och två och halv meter bred. Vi köpte en på Karl Fredriks i Eklaholm häromåret och den har vi planterat i en av våra rosenbågar. Den är remonterande och blomman har en fin myskdoft. Zon 1-6.

New Imagine är en härligt djupröd ros med vita ränder som blir 70-90 centimeter hög. Den är remonteramnde och blommar kontinuerligt under hela säsongen. Den går bra att ha i såväl rabatter som i kruka på uteplatsen. Inte särskilt vanlig i Sverige.

Nina Weibull är en populär röd rabattros som passar lika bra i trädgården som i en kruka på uteplatsen. Den förädlades fram av Poulsen 1961 och den går bra i zon 1-5. Den är remonterande, men som många andra röda rosor doftar den inte särskilt mycket. Den blir 80 centimeter hög och 90 centimeter bred.

O

Officinalis, eller apotekarrosen som den också kallas, är en av trädgårdsälskarnas absoluta favoriter. Den odlades i början som en nyttoväxt, men numera odlas den bara för sin skönhet. Den här lättodlade, vackra rosen är både härdig och frisk och doftar riktigt gott. Den blir cirka 1,2 meter hög. Dock blommar den bara en gång per säsong. Zon 1-7.

Olivia Rose är en austinros med en stark och behaglig doft som har inslag av fruktighet. Den anses som en av David Austins bästa rosor hittills. Den är stark och frisk och blommar kontinuerligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir cirka en meter hög. Zon 1.4.

Orange Triumph är en av våra äldsta rabattrosor med ett robust växtsätt com blommar i klasar med runt 100 blommor per årsskott. Remonterande från midsommar till långt ut på hösten. Höjd 90 centimeter. Zon 1-4. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola på Alunbrukets kaffestuga vid Brösarp sommaren 2019.

P

Paquerette är en vit polyantharos med en svag doft som blir knappt halvmetern hög och som därför passar bra som marktäckare. Den är remonterande och blommar rikligt under hela säsongen. Den vill ha mycket sol och rekommenderas inte i högre växtzoner.

Parkdirektor Riggers påminner om Flammentanz, men är återblommande på hösten. Det är kanske den vi har i ena rosenbågen och som vi köpte i tron att det var en Flammentanz. Vi är i alla fall nöjda med den. Det är en klätterros som blir tre meter hög, men som doftar ganska svagt. Uppkallad efter en tysk trädgårdsmästare. Zon 1-4.

”Pascali”. Det här är en remonterande tehybrid som lanserades 1963.

Det är en populär snittros med behaglig doft av söta äpplen och den blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Den trivs i zon 1-4.

Fotograferad i rosengången i Sofiero slottsträdgård i juli 2017.

Pauls Himalayan Musk är en bra trädklätterros som blommar med ett stort antal häliga rosa blommor som doftar friskt av mysk. Den är en relativt gammal klätterros (sedan 1899) och den kan bli fem meter hög och tre meter bred. Den blommar dock bara en gång per säsong. Zon 1-4.

Peer Gynt är en tehybrid med svavelgula rosor med rosa och ibland karminrosa nyans i de yttre kronbladen. Uppkallad efter ett skådespel av Ibsen. Den blir omkring en meter hög och är remonterande. Doften är mellanstark och påminner om te med citron. Zon 1-4.

Pergolese är en mörkt karminröd portlandros med guldgula väl exponerade knappar. Den här rosen, som blir 1,5 meter hög och 1,2 meter bred, förädlades fram 1860 och den har en stark och söt doft. Den är remonterande. Blommorna är först karminröda, men blir senare purpurröda. Zon 1-5.

 

Petit de Holland är en gammaldags buskros från 1700-talet som blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli med stora tätt fyllda, rosa blommor. Den blir cirka 1,2 meter hög och kan planteras ensam eller i grupp med andra rosor. Den doftar behagligt. Zon 1-4.

Pink Bells är en klasblommig rabattros som blir ungefär 80 centimeter hög. Den har små, tätt fyllda, mörkrosa till rosa blommor som dock bara ger ifrån sig en vag doft. Den är remonterande och blommar rikligt från mitten av juli till slutet av augusti. Zon 1-4. 

Pink Grootendors tillhör gruppen rugosarosor och blommar med vackra nejlikelika rosa blommor. Den här rosen blir 1,5 meter hög och 1.2 meter bred. Den är skuggtålig oh härdig i zon 1-5. Dock är den i stort sett helt doftlös. Den här rosen fotograferade Per-Ola på Fredriksdal sommaren 2019.

Pink Meidland är en modern buskros som blommar med rosa blommar som har en vit bas och gula ståndare. Den blir en vacker cirka en meter hög och lika bred buske. Den är remonterande, mren blommorna doftar tyvärr inte särskilt mycket. Den går bra att plantera i zon 1-5.

Pompon Blanc Parfait är en engångsblommande albaros från 1876. Den blommar med rosa medelstora, tätt fyllda rosor som enligt Flora Linnea doftar underbart av mandel, päron och kryddor. Den anses skuggtålig och lättodlad och blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

Pomponella är en modern buskros från förädlaren Kordes. Den blommar med vackra rosa blommor som nästan ser ut som små bollar. Den är remonterande och blir 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Doften är dock svag. Anses som en mycket frisk ros. Zon 1-3.

Portlandica är en härdig ros med karminröda blommor med en vit bas som luktar gott av kryddor och spansk körvel. Det här är den ursprungliga portlandrosen och den är en korsning mellan ’Quatre Saisons’ och ’Officinalis’. Den är remonterande och blir cirka 1,4 meter hög. Zon 1-5.

Portlandica.

Postillion är ett bra val om man vill ha en robus buskros som blommar rikligt och länge i klasar med guldgula blommor. Den är remonterane, men doftar dock inte särskilt mycket. Den blir cirka 1,5 meter hög och anses ha god sjukdomsresistens. Zon 1-3.

Princess Alexandra of Kent är en austinros med ovanligt stora rosa bloimnmar som är tätt fyllda och skålformade. Den är remonterande och sprider en stark och behaglig doft. Höjden är cirka 1,2 meter. Den är döpt efter drottning Elisabeth II kusin, prinsessan och trädgårdsmästaren Alexandra. Zon 1-4.

Princesse Anne är en djupt rosa austinros som sprider en angenäm och medelstark doft av av te. Den har enligt Flora Linnea en anmärkningsvärt god motståndskraft mot sjukdomar. Den är remonterande ioch blir cicrka 0,9 meter hög. Lämplig som kantväxt. Zon 1-3.

Princesse Marie är en rosa klätterros som kan bli upp till fyra meter hög och cirka två meter bred. Den är dock engångsblommande och doften beskrivs som medelstark. Perfekt för väggar och pergolor på grund av sitt kraftiga västsätt. Zon 1-2,

Prosperity är en tacksam ros eftersom den blommar mycket rikligt hela sommaren och långt ut på hösten, ibland en bit in i november, Den sprider en intenstiv doft av mysk. Den blir omkring 1,5 meter hög och blomamr med små vita blommor i klasar. Zon 1-3.

Purity är en gammaldags storblommig klätterros med vita halvfyllda blommor som blommar rikligt från mitten av juli till början av augusti. Den blir cirka fyra meter hög och tre meter bred och har ett kraftfullt växtsätt som passar bra i pergolor eller rosenbågar. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Pussta är en klasblommig rabattros som blir runt 80 centimeter hög. Den är remonterande och blommar rikligt med mörkt röda rosor från slutet av junit till en bit in på hösten. Som med de flesta andra röda rosor är doften dock svag. Bladverket är glänsande. Zon 1-4.

Q

”Martin Frobisher” är en kanadensisk ros med tätt fyllda silkesliknande rosa blommor. Den är remonterande och har en medelstark fruktig doft.

Det är samtidigt en ganska härdig och skuggtålig ros som funkar upp till och med zon 5. Den blir 1,8 meter hög och går bra att plantera som häck. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal, Helsingborg.

Queen of Sweden är en austinros med stora välfyllda blommor som först är aprikosfärgade, men som sedan övergår in en mer ljusrosa nyans. Den är frisk och robust och doftar gott och mediumstarkt av körvel och bittermandel. Den blir kring en meter hög. Zon 1-3.

Queen of the Musks är en klasblommande liten buskros med små välfyllda blommor som skiftar i ljust rosa till vitt med karminröda fläckar. Den här remonterande moschatarosen blommar rikligt ända in i november med sina klasar av blommor som doftar intensivt av mysk. Den blir omkring en meter hög. Zon 1-3.

R

Raubritter är en rosa ros med bollformade blommor som dock bara blommar en gång under sommaren. Den blir 1,5 meter hög, men den brer ut sig på 2,5 mter och passar därför utmärkt som marktäckare. Doften är dock svag. I Sverige går den bra i zon 1-4.

Red Bells är en mörkt röd ros som bildar en bred buske. Den har mörkt glänsande bladverk, men den doftar dock bara svagt. Den här rosen fotograferade Per-Ola sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

”Rhapsody In Blue” är en blåviolett ros som är ganska lättodlad och som är remonterande (det vill säga blommar flera gånger under en säsong).

På bilden ser ni vår egen ”Rhapsody in Blue” som blommade lagom till midsommarhelgen. Den blommade sedan ytterligare två gånger under sommaren och gjorde ett sista försök sen i oktober, men då tog frosten knopparna,

Rosen, som har ett härligt grönt bladverk,  togs fram 2003 av engelsmannen Frank Cowlishaw och blev tre år senare vald till årets ros i Storbritannien. Den är uppkallad efter Geroge Gershwins jazzlåt från 1927 med samma namn. Rosen har en stark doft och går fint att oda i Sverige upp till och med zon 4.

Ännu mera ”Rhapsody in Blue”. 

Ritausma är en frisk och skuggtålig ros som anses lättodlad. Den blommar rikligt med ljust rosa blommor från slutet av juni och en månad framåt och remonterar sedan i september. Den blir 2,5 meter hög och fyra meter bred och passar som häck. Doften är mellansark. En av få rosor som kommer från Baltikum. Zon 1-4.

Roald Dahl är en remonterade austinros som blommar med aprikosfärgade skålformade rosor som doftar gott av te. Den blir cirka 1,4 meter hög och en meter bred och bildar runda buskar med få taggar. Den beskrivs som anmärkningsvärt rikligt blommande. Zon 1-3.

Robin Hood är en klasblommande liten buskros som blommar med röda till karminrlöda rosor med vit bas. Den blommar mycket rikligt under hela sommaren och ibland in i november. Rosornas doft är dock svag. Den blir kring 1,2 meter hög och lika bred. Härdig. Går i zon 1-4.

Rosa Multiflora Nana är en miniros som bara blir 25 centimeter hög och som därför gör sig lika bra i kruka som i rabatten. Blommorna är vita och rosa i olika nyanser. Förkultiveras inomhus och planteras ut först när det är garanterat frostfria nätter,

Rosa Mundi kallas också polkagrisros och det är lätt att förstå varför när man ser de karminröda blommorna med de vita strimmorna. Den blommar bara en gång per säsong, men då doftar den starkt av mandel, körvel och myskj och på hösten bildar den fina nypon. Den blir 1,2 meter hög och den är skuggtålig. Zon 1-6.

Rose de Rescht har länge varit en favorit hos rosälskare på grund av sina stora, mörkt rosa, skålformade blommor som doftar starkt av äpple och mandel. Den är remonterande och blir en och en halv meter hög. Rosen är uppkallad efter staden Rescht i Iran. Zon 1-5.

Rose du Maitre D’Ecole är en kompakt rosa ros med mörkgrönt bladverk. Den doftar starkt av körvel och muskot, men blommar bara en gång under sommaren. Rosen blir en och en halv meter hög. Den här rosen fotografrade Per-Ola på Fredriksdal sommaren 2019. Zon 1-6.

”Rosendal” är en buskros med medelstora och fyllda persikorosa blommor och mörkgrönt bladverk som ger en härlig kontrast. Den blommar kontinuerligt från slutet av juli till långt ut på hösten.

Den trivs bäst i soligt läge i väldränerad jord och passar bäst i zon 1-3. Den blir cirka 80 centimeter hög.

Rosenresli är en modern buskros som även går bra som klättrare då den når en höjd på drygt två meter. Den har medelstora persikoorosa fyllda blommor och den blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Den har mörkgrönt bladverk och doftar starkt. Zon 1-3.

Rotilia är en karminröd ros som inte blir mer än 90 centimeter hög och som passar utmärkt som marktäckare. Den är remonterande och blommar rikligt, men blommorna doftar inte särskilt mycket. På hösten får den lysande orangeröda nypon. Zon 1-4. 

Rotilia fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Royal Marbree är en buskros som tillhör gruppen gallicarosor som blommar med rosa till rlda blommor med inslag av vitt och som doftar starkt. Tyvärr är den ganska mottaglig för sjukdomar och kräver en hel del skötsel. Zon 1-3.

Rumba. Danmark 1960. Den här rosen är remonterande. Går bra i zon 1-4.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Salet är en rosa mossros som är remonterande och som sprider en stark och behaglig doft av söta frukter. Blommorna är stora, tätt fyllda och skålformade. Efterhand bleknar de och blir mer ljusrosa. Den här rosen blir 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-5.

Rugosa Monterosa.

Vår klängros ”Santana” i full blomning i början av september. Den här planterade vi på vår sommarstugegavel våren 2017 och redan första säsongen gladde den oss med sin blomning.

Det här är en modern, remonterande, medelstor klätterros som har stora mörkröd sammetsliknande blommor. Den blir cirka två meter hög och går bra att plantera i zon 1-4. Doften är dock svag.

 

Scabrosa är en rugosaros med lilarosa blommor. Den blommar tidigt och är remonterande. Doften beskrivs som medelstark. Den blir cirka två meter hög och en och en halv meter bred. Beskrivs som frisk. På hösten får den stora orangeröda nypon. Zon 1-7.

Scharlachglut blommar bara en gång per säsong, men då blomma den desto rikligare från mitten av juni till mitten av juli. De stora scharlakansröda blommorna med gula ståndare doftar angenämt, men inte särskilt starkt. Den blir två och en halv meter hög och lika bred. Får stora orangeröda nypon. Zon 1-5.

Schneewittchen är en polyantharos med små vita, tätt fyllda blommor. Den förväxlas ofta med Iceberg, men den förra  har mindre blommor och bladen är inte lika blanka. Schneewittchen har en slösande riklig blomning, doftar medelstarkt och blir runt 70 centimeter hög. Zon 1-4.

Sebastian Kneipp är rätta valet om man vill ha en vit ros som blommar med stora blommor som sprider en söt och stark doft. Den blir runt metern hög och anses som mycket frisk och villig att blomma. Den är remonterande. Den blir bildar fina upprätta buskar. Zon 1-5.

Sexy Rexy heter faktiskt den här rosen. Det är en rosa floribundaros som blir 80 centimeter hög och drygt halvmetern bred. Den är remonterande och den har en lång blomning under hela säsongen. Rosornas doft är dock inte särskilt stark. Zon 1-4.

Sissinghurst Castle, eller ’Rose de Maures’, är en engångsblommande gallicaros fårn 1800 som blommar med ceriseröda till rödburna fyllda blommor med guldgula ståndare. Den sprider en stark och behaglig doft av spansk körvel. Kan bli omrking 1,5 meter hög. Zon 1-5.

”Snow Cover” är en marktäckare som blir cirka en halvmeter hög. Den är remonterande.

De snövita blommorna luktar friskt av sommarens bär och det mörkgröna bladverket utgör en effektfull kontrast och bildar en fin bakgrund till allt det vita. Går bra i zon 1-4.

Snövit är en marktäckande ros som inte blir mer än en halvmeter hög. Den blommar rikligt med små, vita blommor i klasar. Den är remonterande från juni-oktober. Vi köpte den här rosen på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero i augusti 2019 och den blommade långt ut i oktober. Zon 1-3.

Sommerwind är en marktäckande buskros med skålformade rosa blommor. Den är remonterande och rikligt blommande, men doften är svag. Deh är rosen, som bara blir 70 centimeter hög och lika bred, gör sig bra stenpartier eller som en låg häck. Zon 1-5.

Souvenir de Madame Auguste Charles är en bourbonros från 1866. Den har ljust rosa blommor med rullade kronblad. Den här skuggtåliga rosen blir 1,2 meter hög och en meter bred. Den är remonterande och bildar på hösten fina nypon. God sjukdomsresistens. Zon 1-4.

Det här är en Stanwell Perpetual som vi  själva planterade 2017 och som vi hoppas kommer att trivas. Det är en gammaldags skuggtålig ros som passar bra till häckar.

Rosen har fått sitt namn efter den engelska byn Stanwell och den har funnits i trädgårdar i Storbritannien sedan 1938. Den blommar rikligt och kontinuerligt under hela säsongen.

Det är som sagt en tålig ros och enligt Flora Linnea går den bra ända upp i zon 6. Den doftar angenämt av persika och geranium.

Rosen på bilden blommade i Ulriksdals slottsträdgård i mitten av oktober.

Sterntaler är en vacker ros från förädlaren Kordes med ljust gula blommor som skapar en härlig kontrast mot det mörkgröna bladverket. Den är remonterande och blir cirka en meter hög. Doften beskrivs som mediumstark och behaglig. God sjukdomsresistens. Zon 1-4.

Stockholm är en ganska låg (maxhöjd 80 centimeter) gul floribundaros som är remonterande och som sprider en medelstark doft. Den ingår i den danska förädlaren Poulsens serie slottsrosor. Går bra till snittblommor. Zon 1-3.

Summer Song är en austinros med en unik färg som går i persika eller aprikos. Blommorna bildar tätt fyllda bollar som sprider en stark och behaglig doft. Den är remonterande och busken har ett upprätt växtsätt. Den blir omkring 1,4 meter hög och kan enligt Flora Linnea användas som klätterros i södra Sverige. Zon 1-3.

Superstar är en cirka en meter hög ros som är remonterande och som sprider en behaglig doft av hallon. Den beskrivs som en perfekt snittros. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola i juli 2019 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg. Superstar trivs bäst i zon 1-4.

Superstar en regnig sommardag 2018.

Surpasse Tout. Den här bollformade rosaröda färgexplosionen med guldgula ståndare lyser upp vilken rabatt som helst, Den sprider dessutom en stark och behaglig doft som påminner om spansk körvel. Den här rosen blommar bara en gång per säsong. Den blir cirka 1,4 meter ghög. Zon 1-5.

Susan William Ellis är en vit austinros som påminner mycket om ’The Mayflower’. Den här remonterande rosen, som anses ha god motståndskraft mot sjukdomar, börjar blomma tidigt på säsongen. Doften är stark och liknar den som kommer från gammaldags rosor. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-5.

Tess of the D’ Ubervilles  är en austinros som är uppkallad efter huvudpersonen i Tomas Hardys tragiska roman med samma namn som gavs ut 1891. Rosen är av senare datum. Den förädlades fram 1998 och som en typisk austiros blommar den med karminröda, skålformade blommor som doftar mediumstarkt. Den blir 1,3 meter hög ocn går i zon 1-3.

Thats Jazz är en vacker röd klätterros som vi har i en rabatt som vi anlagt vid några stora stenar nere vid vägen. Den här första sommaren (2019) har den väl inte överraskat direkt, men vi har kanske inte heller gett den bästa möjliga förutsättningarna. Det återstår att se nästa säsong. Den doftar gott, är remonterande och har lång och fin blomning och blir 2,5 meter hög. Zom 1-4.

The Ancient Mariner är en mycket kraftig och frisk ros som snabbt blir en större buske. Den är remonterande och får rosa knoppar som sedan slår ut till rosa blommar som har mörkare nyans i mitten. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni till de första frostnätterna. Zon 1-3.

The Fairy är en skuggtålig marktäckare som blir runt 80 centimeter hög och 1,2 meter bred. Den är remonterande och får rikligt med rosa blommor från slutet av juni till långt ut på hösten (den kan producera upp till 3 000 blommor per buske). Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-4.

The Mayflower är en marktäckande låg buskros som bildar skålformade rosa blommor den har en stark tedoft, är av sorten gammaldags rosor, Den här austinrosen blir bara en meter hög och lika bred. Den är remonterande och motståndskraftig mot sjukdomar. Zon 1-5.

The Pilgrim är en härligt gul klassisk austinros med stora tätt fyllda blommor som doftar starkt av te och myrra. Det här är en mycket populär ros i Sverige. Den blir inte mer än metern hög på våra breddgrader och den är givetvis remonterande. Zon 1-3.

The Poets Wife. Den här gula austinrosen skaffade vi oss våren 2019 och vi planterade den i vår ”blågula” rabatt. Den är remonterande och vi kunde njuta av de vackra blommorna med den starka doften hela sommaren och en bit in på hösten. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-3.

Thor. Rosen med det här korta, koncisa och fornnordiska namnet är en amerikansk klätterros från 1949. Den blommar rikligt i juli med röda, tätt fyllda, skålformade blommar som doftar mellanstarkt av te. Den är uppkallad efter asaguden Tor. Den brer ut sig rejält om den trivs och blir fyra meter hög och fem meter bred. Zon 1-4.

Tranquillity är en vit remonterande austinros som förädlades fram 2012. De rent vita blommorna är perfekt rundade och bildar en vacker rosett. Den blir 1,2 meter hög och knappa metern hög och växer till en välformad, fin liten buske i trädgården. Doftar medelstarkt av äpplen. Zon 1-3.

Tommelise är en liten buskros som är utmärkt som marktäckare eller i kruka och som blommar hela sommaren. Den blir 70 centimeter hög och lika bred. Blommorna är blodröda till rosaröda med guldgula knappar , men den ger bara ifrån sig en svag doft. Zon 1-3.

Trier är en skuggtålig buskros som blir ett par meter hög och tre meter bred och som bildar klasar med hundratals små, halvfyllda, gulvita blommor. Den är återblommande och blomningen beskrivs som ymnig. Rosspecialisten Flora Linnea klassar den som en av de bästa myskrosorna. Zon 1-4.

Tuscany Superb är en större ros än modersorten ’Tuscany’, men själva blommorna är lika karminröda till blålila och vackra med gula ståndare. Den förädlades fram av engelsmannen Thomas Rivers 1

Valdemar är en klätterros som blommar rikligt med ljust rosa blommor med krämvit botten. Den kan bli fyra meter hög och lika bra om den får bra växtförhållanden, men den blommar bara en gång per säsong. Doften är sötaktig och myskliknande, Zon 1-4.

Vrams Gunnarstorp, som är uppkallad efter ett slott i Skåne där den hittades, är en av de 20 populäraste klätterrosorna i Sverige. Den blir två och en halv meter hög och hela fyra meter bred. Den är remonterande och blommar med vinröda rosor som doftar av sommarbär. Zon 1-4.

Waterloo är en modern buskros med vita halvfyllda små blommor som går lika bra solitär som i buskage. Den är remonterande och blommar rikligt från slutet av juli till långt ut på hösten. Doften beskrivs som medelstark. Den blir drygt metern hög. Zon 1-4.

White Bells är en modern buskros som blommr med små krämvita, tätt fyllda blommor i klasar. Blomningstiden är från mitten av juli till slutet av augusti, men rosorna doftar inte särskilt mycket. Den blir 80 centimeter hög och 1,2 meter bred och passar bra som kantväxt. Zon 1-4.

Westerland. Tyskland 1969. Den här rosen är remonterande och går i zon 1-4.

Den här skönheten fotograferades i Tivoliparken i Kristianstad i slutet av juni 2018.

Wild Edric är en robust austinros med halvfyllda djupt rosa blommor som har guldgula ståndare. Den doftar fint med en gammaldags rosdoft. Den är remonterande och blir cirka 1,6 meter hög. Eftersom den är så kraftfull passar den även bra som häck. Zon 1-6.

Wild Rover är en floribundaros med lila blommor och starkt lysande guldgula ståndare. Den doftar mediumstarkt och sprider en sölt doft. Den är remonterande och blommar från juli till långt in i oktober. Den blir bara en meter hög, men har ett upprätt växtsätt. Zon 1-3.

William and Catherine är en austinros med vackra skålformade blommor som går från krämigt aprikos och sedan bleknar till en gräddvit nyans. Den är remonterande och doftar starkt av myrra. Den blir 1,2 meter hög och bildar snabbt en fin buske. Zon 1-3.

”William Lobb” är en robust ros som kan användas som klättrare. Blommorna är underbart högröda med sammetlyster som efterhand växlar till purpurrött. Den klarar sig fint upp till och med zon 5.

Det är en gammaldags mossros med anor från 1855 som doftar ljuvligt av balsamblad och kåda. Den blir cirka två meter hög.

Will Scarlet är en rikligt blommande myskros som kan producera upp till 300 blommor per årsskott. Den blommar under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland in i november. För att vara en röd ros sprider den en ganska stark och behaglig doft. Höjd 1,2 meter. Zon 1-3.

Winchester Cathedral är en vit austinros som blommar med tätt fyllda blommor som doftar sött med en antydan av honung. Den här remonterande och skuggtåliga rosen, som betraktas som David Austins kanske bästa vita ros, blir 1,2 meter hög. Den trivs i zon 1-3.

Wisley 2008. Ytterligare en austinros med ljusrosa blommor som charmar världen. Den här rosen kan bli upp till 1,5 meter hög och den sprider en angenäm och frisk doft av hallon.  Som de flesta moderna rosor är den remonterande. I Sverige går den i zon 1-3.

Ypsilante är en rosa gallicaros från 1821 som blommar med stora härliga rosor som kontrasterar fint mot det mörkgröna bladverket. Den blommar dock bara en gång per säsong och blir cirka 1,2 meter hög. Den här fotograferade Per-Ola sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-5.

Yvonne Rabier är en rikt blommande liten polyantharos som förädlades fram 1910. Den är remonterande och får upp till 100 tätt fyllda blommor per årsskott. Doften är mellanstark och behaglig av frukt och bär. Den blir dock bara 80 centimeter hög och 70 centimeter bred. Zon 1-4.

Zigeunerknabe är en bourbonros som blommar med purpurvioletta blommor med väl synliga gula ståndare. Den här friska och härdiga rosen blommar dock bara en gång per säsong. Rosens buskiga vätsätt, taggiga grenar och höjd på 1,6 meter gör att den lämpar sig bra som häck. Mellanstark doft. Zon 1-6.