Rosor

Här har jag valt att skapa en hel avdelning enbart om och med rosor. Både jag och Per-Ola är mycket fascinerade av rosor som finns i alla möjliga vackra färger, allt från den klassiska röda till gula, vita och lila. Rosen är romantikens blomma. Den symboliserar kärleken och det är därför naturligt att man uppvaktar någon man älskar med rosor. 

Visste ni att rosen är en riktig överlevare. De äldsta fossilfynden visar att den fanns på jorden för över 30 miljoner år sedan. Den har alltid tagit en särskild plats i mänsklighetens medvetande och förekommer rikligt i litteratur och konst.  Den har till och med gett namn åt det inbördeskrig som rasade mellan ätterna Lancaster och York som pågick i England under slutet av 1400-talet. Kriget kallades "Rosornas krig" eftersom båda ätterna hade rosor i sina vapensköldar. I modern tid har "Rosornas krig" fått beteckna interna stridigheter inom socialdemokratiska partiet som har just en röd ros som partisymbol.

På  den här sidan kommer jag och Per-Ola att samla bilder på vackra rosor och roliga fakta om blommorna och hur de ska skötas.

Mycket nöje.

A

Aberic Barbier är en starkt doftande klätterros med gulaktiga tätt fyllda blommor som efterhand bleknar mot vitt. Har mörkt glänsande bladverk och tål skugga bra. Den går bra i zon 1-3 och är remonterande.

Det här exemplaret fotograferades av Per-Ola på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Absolutely Fabulous är en modern buskros från 2004 med stora smörgula blommor. Den här remonterande rosen doftar starkt av anis eller lakrits. Den tål inte kyla utan är bara härdig till zon 2.

Rosen på bilden blommade på Fredriksdal sommaren 2019.

Adam Messerich heter den här rosa rosen som liknar en klassisk marsipanros. Den har funnits i trädgårdar sedan 1920 och tillhör gruppen bourbonrosor. Doften beskrivs som mellanstark. Kan användas som klätterros, men blir annars bara 1,5 meter hög. Zon 1-3.

Adele Prevost. Det här är en gammal rossort med tätt fyllda och stora blommor från 1830. Den tillhör gruppen gallicarosor. Den doftar starkt, men blommar bara en gång per säsong. Å andra sidan är den robust, skuggtålig och härdig till och med zon 5. Blir 120 centimeter hög och ungefär lika bred. 

Agatha Incarnata är en rosa gallicaros som funnits i trädgårdarna sedan tidigt 1800-tal. Blommorna är ljust rosa och tättfyllda och de luktar enligt Flora Linnea av spansk körvel, myrra och bär. Den är tålig upp till och med zon 5, men är inte remonterande utan blommar bara en gång varje sommar.

Aimable Amie är en omtyckt gammaldags ros med rosa och vackra tätt fyllda blommor som doftar starkt. Den blommar bara en gång per säsong, men då gör den det å andra sidan rikligt. Rosens namn betyder omtyckt väninna på franska. Den är härdig upp till zon 5.

Alain Blanchard är en karminröd och remonterande ros som växer i klasar. Den blir bara cirka 80 centimeter hög och går bra i zon 1-4. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Alba Meidiland är en lågväxande fransk buskros som blommar rikligt med vita rosor som dock inte luktar särskilt mycket. Den passar utmärkt som häckväxt och tål skugga bra. 

Den ingår i gruppen marktäckande rosor och är remonterande. Går även att odla i kruka. Zon 1-3.

Alchymist. Den helt ljuvliga "apotekarerosen" som konkurrerar ut de flesta andra rosor. Den här fantastiska klätterrosen skiftar i färg under blomningen från gyllengult, till rosa, till orange. Blomningsperioden är dessutom lång och rosorna doftar friskt av honung. En mycket populär ros i många trädgårdar och den går fint upp till och med zon 4.

Alexander är en orangeröd tehybrid med eleganta blommor. Den här remonterande rosen blir bara cirka 120 centimeter hög och passar bra som rabattros. Den går bra i zon 1-3. Den här rosen fotograferade jag på Fredriksdal sommaren 2019.

Amadeus - en av Malous och mina favoritrosor. Den här klätterosen med stora sammetslika blommor förädlades fram 2003 och har fått många internationella priser. Den är remonterande och går bra i zon 1-4, men doften är tyvärr svag. Rosen på bilden växte sommaren 2019 i en av rosenbågarna på Fredriksdal.

American Pillar beskrivs som en bra klätterros och det stämmer verkligen. Vi planterade en i rabatten nere vid vägen i våras och den har tagit för sig ordentligt och sprider ut sig längs en gammal stenmur. Tyvärr blommar den bara en gång per säsong och doften är ganska svag. Går bra i zon 1-4. 

Angela är en rosa rabattros med mörkgrönt och glänsande bladverk som inte blir högre än strax under metern. Den är remonterande och blommar i klasar under hela säsongen. Den luktar dock inte särskilt mycket. Går bra till och med zon 4.

Astrid Lindgren är en ros lika sagolikt vacker som berättelserna i författarinnans böcker. Den är fin att ha i rabatter med sina rosa blommor som doftar sött och friskt. Det här är en favorit hos många och den går bra upp till och med zon 4. Den är remonterande och får mot slutet av säsongen fina nypon.

B

Bardou Job blommar tidigt på säsongen med många små karminröda-violetta blommor. Den blommar bara en gång per säsong. Den blir cirka 1,5 meter hög och ger ett kraftigt intryck. Rosen är förädlad av G Nabonnand i Frankrike 1887. Härdig till zon 4.

Baron de Wassenaer är en ej remonterande rosa skönhet som har anor från mitten av 1800-talet. Den doftar starkt - enligt Flora Linnea först av harts och sedan svagt av lagerblad. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra i zon 1-5. Rosen på bilden fotograferade jag (Per-Ola) under ett intensivt besök på Fredriksdal sommaren 2019.

Baron JB Gonella är en fantastisk bourtbonros i mörkt rosa som doftar starkt. Den blommar under perioden juni-augusti och remonterar fint på eftersommaren. Den här rosen togs fram 1859. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra upp till och med zon 4.

Baronne Pre'vost är en gammal sort som uppkallades efter en fransk adelsman när den förädlades fram 1841. Den här rosa och starkt doftande rosen är en av de äldsta remonterande rosorna. Den går bra upp till och med zon 4 och blir runt en och en halv meter hög.

Belle Amore är en albaros med starkt doftande blommor. Albarosorna härstammar från medeltiden och från östra Medelhavet, men den här upptäcktes så sent som 1950-talet i ett kloster i Normandie. Den är inte remonterande. Går i zon 1-5.

Belle de Cre'cy blommar bara en gång under sommaren, men då skiftar de fina blommorna från djuprosa till mer violettt för att slutligen övergå till en lavendelgrå nyans. Den tillhör gruppen gallicarosor. Doften är frisk och stark. Går bra i zon 1-5.

Belle Isis är en gallicaros som bara blommar en gång per säsong. Den här rosen med tätt fyllda blommor förädlades fram 1845. Den är också känd som förälder till David Austins första ros 'Constance Spry'. Belle Isis blir bra 80 centimeter hög. Zon 1-4.

Berolina är en citrongul ros med mörkgrönt bladverk som är mycket dekorativt. Rosen blir bara runt metern hög och ungefär hälften så bred. Den förädlades fram i Tyskland 1986. Rosen på bilden är fotograferad i rosariet på Fredriksdal.

Blush Noisette är en starkt doftande ros som är remonterande långt ut på hösten. Den trivs bäst på soliga platser och helst på en skyddad växtplats. Men den anses också skuggtålig. Går bra i zon 1-3.

Blush Rambler är en klätterros som blommar med ett överdåd av stora klasar med halvfyllda rosa blommor. Den doftar starkt av mysk och sötmandel enligt Flora Linnea och en fördel är att den har få taggar. Den blir fyra meter hög och trivs bäst i zon 1-3.

Bobbie James beskrivs som en perfekt trädklättrare, mot t ex ett gammalt äppelträd. Det är en engångsblommande ros som kan nå upp till fem meters höjd och som går bra i zon 1-3. Blommormnas doft är stark. Döpt efter den engelska upptäckarens make.

Bonica är en tålig och rikligt blommande buskros med rosa blommor och en svag doft av hallon. Eftersom den blir under metern hög passar den utmärkt som marktäckare och den går bra upp till och med zon 5. Den är remonterande.

Brenda Colvin är perfekt om man vill ha en kraftigt växande klättrare. Den blommar bara en gång per säsong med små klasar av rosor som doftar härligt av mysk. Den tål skugga och lämpar sig därför även som trädklättrare. Går dock bara upp till och med zon 3.

Buff Beauty är en mycket populär ros som förädlades fram 1929. Den har ljuvliga aprikosgula blommor som övergår i lite lila och den doftar friskt och starkt. Den är dessutom skuggtålig och går bra att plantera upp till och med zon 3.

C

Californica Plena har ungerska anor från 1894 och är en engångsblommande medelukande ros som går bra upp till och med zon 5. Den blir upp till tre meter hög och blommar i juni med ljusrosa till mörkrosa tre centimeter stora bommor.

Cardinal de Richelieu tillhör gruppen gallicarosor och är en engångsblommande, skuggtålig och starkt doftande ros som skiftar i lila och violett. I Sverige går den bra att odla upp i zon 5. Den blir cirka 120 centimeter hög.

Carl Philip är en floribundaros som förädlades fram av Kordes 1986. Den har intensivt röda blommor, men doftar inte så mycket. Den blir cirka 80 centimeter hög och drygt en halvmeter bred. Den är remonterande och går bra upp i zon 4.

Charles Austin är en engelsk buskros som blommar tidigt med starkt doftande aprikosfärgade blommor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Den blir runt 1,2 meter hög och går bra i zon 1-4.

Charles Darwin är en austinros med guldgula och tätt fyllda, stora blommor, som däremot inte doftar särskilt starkt. Den här rosen går bra upp till och med zon 3. Rosen på bilden är tagen i "Den Engelska Trädgården" på Österlen av Per-Ola sommaren 2019.

Charles de Mills är en gallicaros från 1790 som blommar en gång per sommar. De rödalila blommorna doftar starkt med inslag av körvel enligt Flora Linnea. Den här starkväxande rosen går bra upp till och med zon 5.

Chevy Chase är en amerikansk klätterros med småblommiga karminröda rosor som doftar sött av hallon. Den är inte uppkallad efter skådespelaren utan efter en förort till Washington. Den blir ungefär tre meter hög och går bra upp till och med zon 3.

Chinatown är en remonterande och starkt doftande floribundaros som togs fram av Poulsen 1963. Den har stora klargula blommor som verkligen lyser upp rabatten och den har en fin doft. Den är skuggtålig och går i zon 1-4.

Climbing Iceberg är en av favoriterna i våra rosenbågar. Sommaren 2019 överraskade den oss med ett överdåd av vackra vita rosor som doftar lagom starkt av hallon och citron. Den klättrar bra hos oss som bor i zon 2, men den ska funka upp till och med zon 3. Bilden är tagen i vår trädgård.

Complicata är en rosa gallicaros som anses både frisk och härdig. Den bildar stora klasar med upp till 20 blommor som doftar av nötter. Den blommar dock bara en gång per säsong - ej remonterande. Den går att använda som klättrare, är skuggtålig och går bra upp till och med zon 5.

Comtesse de Rocquigny är en bourbonros med medelstora vita till rosa blommor. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög. Den här sällsynta bourbonrosen, som ett tag ansågs försvunnen och förlorad, återfanns och har åter odlats. Den trivs i zon 1-3. Bilden är tagen på Fredriksdal sommaren 2019.

Conditorum, eller konditorrosen som den också kallas, är en icke-remonterande purpurröd ros med anor från Ungern och tidigt 1600-tal. Den är frisk och härdig och doftar starkt. Den blir cirka 1,2 meter hög och går bra att plantera i zon 1-5.

Conrad Ferdinand Meyer är en starkt doftande klätterros med rosa blommor. Den blommar rikligt och återkommande under säsongen, men måste ha bra odlingsförhållanden i zon 1-4. Den är känslig för angrepp av svartfläckssjuka. Blir cirka två meter hög.

Cottage Rose är en svagt doftande austinros som förädlades fram 1991. Den har stora välfyllda rosa blommor som återkommer under hela sommaren. Zon 1-3. Den trivs bäst i ett läge där den får så mycket sol som möjligt.

Coupe d'hebe är en gammaldags buskros som är en av de mest populära bourbonrosorna. Den blommar rikligt under hela juli med stora välfyllda och rosa blommor som doftar starkt. Den är dock inte remonterande. Går i zon 1-5.

Crown Princess Margareta är en buskros med härligt brandgula rosor som går i en persika-aprikos-nyans. Den är framtagen av David Austin och döpt efter den svenska kronprinsessan Margareta, dotter till drottning Victoria av England, som gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf Adolf 1905. Rosen doftar starkt, blir drygt 1,5 meter hög och går upp i zon 4.

Cramoisi Picote' är en gallicaros från 1834 med karminröda tätt fyllda och runda rosor. Den är inte remonterande utan blommar bara under juli. Doften är ganska svag och den blir bara kring en meter hög. Går att plantera upp till och med zon 5.

D

Desdemoma är en vit austinros som bara funnits på marknaden sedan 2015. Den är remonterande och blommar från försommaren fram till första frosten. Dofen är stark och behaglig. Den blir 1,3 mete hög. Rekommenderas i zon 1-4.

Diamant är en perfekt marktäckare eftersom den här rosen bara blir runt halvmetern hög. De små helt vita och halvfyllda blommorna i kontrast till det mörkgröna bladverket är verkligen dekorativt i rabatterna. Zon 1-4.

Dornröschen betyder Törnrosa på tyska och det är ett passande namn på den här rosa skönheten. Det är en remonterande ros som togs fram av förädlaren Kördes 1960. Den här buskrosen blir en och en halv meter hög och trivs i zon 1-5.

Dortmund är en remonterande röd klätterros som tål skugga. Den blommar i klasar med 50-60 blommor som ger ifrån sig en svag doft. Den blir ungefär tv och hela meter hög och går i zon 1-4.

Duc de Fitzjames heter den här rosen som är uppkallad efter en fransk adelsman. Den blommar bara en gång per säsong, men då ger de tätt fyllda klotformade vinröda till karminröda blommorna ifrån sig en stark doft av myrra. Zon 1-5.

Duc de Guiche är en mycket väldoftande ros med lila till violetta blommor. Den tillhör gruppen gallicarosor, togs fram 1810 och döptes efter en känd fransk diplomatfamilj. Den går upp till och med zon 6, men den är inte remonterande.

Duchesse d'Angouleme är med sina rosa och välfyllda blommor en riktig skönhet. Den tillhör gruppen gallicarosor, är engångsblommande och doftar starkt. Den kallas ockspå "vaxrosen" på grund av sina yttre, nästan genomskinliga kronblad. Går upp till och med zon 5.

Duchesse du Buccleugh är en engångsblommande gallicaros som togs fram av förädlaren Vilberg 1837. Det är en "snäll" ros som nästan helt saknar taggar och den har stora väldfyllda och lagom starkt doftande blommor. Höjd cirk 1,2 meter. Zon 1-5.

Duchesse du Montebello är ett bra val om man vill ha en ros som blommar tidigt på säsongen. Den är uppkallad efter en av Napoleons generaler och blommar med stora ljusrosa blommor som doftar sött och gott. Blir cirka 1,5 meter hög och går bra till och med zon 5.

Dupontii är en kraftigt växande och stor buskros med enkla medelstora blommar som doftar sött. Den blir tre meter hög och nästan lika bred. Den blommar bara en gång per säsong. Zon 1-4.

E

Ellen Poulen är en klasblommig mörkt rosa rabattros som är remonterande och som lyser upp i rabatten från slutet av juni till långt in på hösten. Den blir cirka 60 centimeter hög och lika bred med ett tätt växtsätt. Zon 1-4.

Erfurt är en rosa myskros som är remonterande och som blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland till och med in i november. Samtidigt går den inte att odla i stora delar av Sverige, som mest i zon 3. Blir 1,5 meter hög.

Etude betyder studera på franska och den här rosen tål att studeras närmare. Det är en remonterande klätterros som togs fram 1965. Den doftar angenämt av äppe liksom sin förälder 'New Dawn'. Den blir 2,5 meter hög och går i zon 1-4.

F

Fantin Latour är en rosa sort med skålformade och tätt fyllda lommor. Doften är stark och söt och den blir cirka 1,5 meter hög. Blommar bara en gång per säsong. Den är uppkallad efter den franske blomstermålaren Henri Fantin-Latour. Zon 1-4.

Felicia. Det här är en skuggtålig rosa myskros som blir knappt vå meter hög. Den är remonterande och och är med sitt kraftiga växtsätt och grågröna bladverk en favorit i många trädgårdar. Den går bra att plantera i zon 1-3

Flicite et Perpetue är en medelhavsros med rosettformade vita blommor som börjar som rosa dekorativa knoppar. Doften är mellanstark och påminner enligt Flora Linnea om jordviva. Inte så bra på våra breddgrader utan funkar bara upp till och med zon 2.

FJ Grootendorst är en röd vresros som blommar från juni till november om den har bra växtförhållanden och planteras i zon 1-4. Den kan bli upp mot 180 centimeter hög. Den luktar däremot ingenting.

Flocon de Negie tillhör gruppen kinarosor och den blommar med sina vita rosor under större delen av sommaren och en bit in på hösten. Men som alla kinarosor klarar den sig bara i de varmaste delarna av Sverige, zon 1-2. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg.

For Your Eyes Only är en rosa favorit som jag (Malou) blev förtjust i när vi besökte Fedriksdal för ett par år sedan. Den här remonterande skönheten växer nu i vår trädgård. Den blir drygt en halvmeter hög och luktar inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Francine Austin är en vit austinros som blir drygt en meter hög och som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Doften är medelstark. Den togs fram 1988 och döptes efter David Austin juniors hustru. Zon 1-3.

Frankfurt är en icke-remonterande gallicaros med mörkt röda halvfyllda blommor och gula ståndare. Den är skuggtålig och passar i en häck eftersom den kan bli upp till två meter hög. Doften är dock svag. Går ända upp i zon 7.

Frau Astrid Späth heter den här rosa skönheten. Den här remonterande rosen togs fram 1930 och plantan beskrivs som mycket tålig. Den blir knappt en meter hög och lika bred och doftar svagt. Den går bra i zon 1-5.

G

Gentle Hermione. Ytterligare en i raden av austinrosor med skålformade rosa blommor. Den doftar starkt och är remonterande, Den här rosen blir 1,2 meter hög och knappt metern bred. Den går bra i zon 1-4.

Gertrude Jekyll har David Austin döpt efter en engelsk författarinna och trädgårdsanläggare. Den här kraftigt växande rosa buskrosen blir i Sverige 1,2-1,4 meter hög. Den är remonterande och doften är stark och lik gammaldags rosor. Zon 1-4.

Ghislaine de Feligonde utsågs till årets ros 2015 och är mycket populär med sina saffrans- till aprikosgula blommor som luktar starkt och fräscht. Vi har den här rosen vid gamla päronträdet där den får klättra till sin maxhöjd på runt 1,5 meter. Den är remonterande. Zon 1-4,

Glendora är en ovanlig remonterande portlandros som har en fin gammaldags doft och fyrdelade mörkt rosa blommor. Blomningssäsongen är från mitten av juni nästan ända fram till den första frosten kommer. Höjd 1,5 meter. Zon 1-5.

Gloire de Mousseux är en ljusrosa ros med stora tättfyllda blommor. Den blommar bara en gång under sommaren och då luktar den friskt av frukt. Den blir runt 1,5 meter hög och 1,3 meter bred. Zon 1-4.

Golden Cover är en låg marktäckande ros som bara blir 70 centimeter hög. De skålformade gula rosorna går i guld och citrongult och de doftar sött av citron. Den är remonterande och rekommenderas i zon 1-3.

Golden Gate har vi i vår trädgård i den "blågula" rabatten. Det är en prisad och mycket populär klätterros som kan bli 2,5 meter hög. Den är remonterande och har mycket god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-3.

Golden Wings. Den här buskrosen har stora enkla och gyllengula till krämvita blommor. Den blir cirka två meter hög och nästan lika bred och rosorna sprider en ljuvlig tedoft. Den är både värmetålig och skuggtålig och går bra i zon 1-4.

Grace är en austinros som växlar i färgnyanser från aprikos till persika och koppar. Den är remonterande och med sin spetsiga kronblad påminner den lite om en dahlia. Blir cirk 80 centimeter hög och lika bred. Zon 1-3.

Great Western är en bourbonros som passar lika bra till buske som klättrare. Den blommar med stora klasar med upp till 20 karmin- till purpurröda rosor. Doften är stark, men den är inte remonterande. Den blir tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-4.

Gruss An Achen sprider med sina ljusrosa blommor en angenäm doft av honung och äpplen. Den här remonterande skönheten blir knappt metern hög. Den trivs i zon 1-3, men färgen på blomman kan variera beroende på temperaturen. Bilden togs sommaren 2019 på Fredriksdal.

Gärtnerfreude är en lågväxande ros med intensivt röda blommor som passar bra som marktäckare. Den har enligt Flora Linnea en mycket god motståndskraft mot svampsjukdomar. Remonterande. Zon 1-4.

H

Haga Slott är en mörkt rosa ur den danska förädlaren Poulsens slottsrosserie. Den här remonterande rosen blir 80 centimeter hög och doften är stark och påminner om vildrosornas doft. Zon 1-3.

Hansa tillhör rugosaroserna och har karminröda blommor med en stark och söt doft. Den blir upp till två meter hög och nästan lika bred och passar som buske eller i en häck. Den är frisk och skuggtålig och härdig ända upp till zon 8.

Harlow Carr är en remonterande austinros med ljusrosa skålformade blommor. Den har en underbar gammaldags rosdoft enligt Flora Linnea och den har hittills visat sig motståndskraftig mot svampsjukdomar. Höjd 1,2 meter. Zon 1-5.

Harriet Poulsen är en av de älsta rosorna från den danska förädlaren Poulsen. Den togs fram 1912 och är med sina kvastar med små blommor i vitt och rosa mycket populär. Den här rosen fotograferade jag (Per-Ola) sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

HC Andersen är en floribundaros med halvfyllda mörkröda blommor. Det är klart att en sagolikt vacker remonterande ros som blommar långt ut på hösten och ska vara uppkallad efter den danska sagoboksförfattaren. Den blir 1,2 meter hög och går bra i zon 1-4.

Hebes Lip är en vit starkt doftande ros som dock bara blommar en gång per sommar. Däremot blommar den rikligt under hela juli och sprider då enligt Flora Linnea en underbar doft av citron och lime. Höjd 1,2 meter. Zon 1-4.

Heideröslein är en ros i Moschatagruppen med enkla ljusrosa blommor med gula knappar. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni och sprider en söt doft. Blir cirka 1,5 meter hög och går i zon 1-3. Den här fotograferades på Fredriksdal sommaren 2019.

Heinrich Conrad Söth är en ros i mosochatagruppen med mellanrosa blommor som luktar friskt och gott. Den blir cirka 1,5 meter hög. Den är remonterande och trivs fint om den inte planteras högre upp än i zon 3. Den här rosen blommade på Fredriksdal sommaren 2019.

Heritage är med sina rosa medelstora och skålformade blommor en typisk austinros. Den har få taggar, luktar starkt av honung och nejlika och blir 1,2 meter hög och lika bred. Den är remonterande och går bra i zon 1-3.

Hermosa är en kompakt rabattros som för tankarna till marispanrosor. Den doftar av kryddor och blir cirka 80 centimeter hög. Den är remonterande och går bra i zon 1-3. Hermosa betyder vacker på spanska, ett passande namn på en fin ros.

Hippolyte är en mörkt lila till violett gallicaros som blommor rikligt en gång per säsong. Den är alltså inte remonterande. Den blir 1,2 meter hög och har fördelen att den nästan inte har några taggar. Zon 1-5.

Honorine de Brabant är en remonterande bourbonros med medelstora skålformade blommor som luktar starkt av frukt. Den här något ovanliga sorten med strimmiga karminrosa blommor kan bli 1.5 meter hög. Zon 1-4.

Hypathia är en gallicaros som bara blommar en gång per sommar. Den har vita prickar på kronbladen, vilket gör den extra dekorativ. Doftar enligt Flora Linnea starkt av spansk körvel. Den blir 1,5 meter hög. Går i zon 1-5.

I

Iceberg är en remonterande rabattros som bara blir cirka 1,2 meter hög till skillnad från klätterrosen Climbing Iceberg som kan dra iväg flera meter. Den har en medelstark doft av hallon och citron. Ska ej förväxlas med sorten 'Schneewittchen'. Zon 1-3.

Ilse Krohn Superior är en superb klätterros med stora välfyllda och stjärnformade blommar som luktar fruktigt och fräscht. Den är remonterande och blommar långt ut på hösten och den kan bli tre meter hög. Zon 1-3.

Ingrid Bergman är kronjuvelen eller för den delen drottningen i vår trädgård med sina stora mörkröda blommar. År 2000 utsågs den till årets ros av världsförbundet och det kan man förstå. Den är remonterande och blommade sommaren 2019 flera gånger hos oss. Blir knappt metern hög. Zon 1-3.

Irma är en svenskförädlad remonterande ros från Balsgård som har ett buskigt växtsätt och ljust rosa blommor. Den blommar kontinuerligt från juli till oktober. Den blir två meter hög och har god motståndskraft mot mjöldagg och rost. Zon 1-4.

Isabella Rosselini är en av mina (Malous) favoritrosor som vi fortfarande inte har i vår trädgård. Den blommar med vackert formade röda rosor och den är remonterande. Den blir cirka 1,2 meter hög, men doftar inte särskilt mycket. Den här Poulsenrosen går i zon 1-3.

Isphahan är en starkt doftande och engångsblommande Damascenerros som beskrivs som en av de mest odlingsvärda. Den blir cirka 180 cm hög och nästan lika bred och går bra i zon 1-5. Den är en av rosorna som skådespelerskan och rosälskaren Ghita Nörby har i sin trädgård norr om Köpenhamn.

J

Jacques Cartier är en rosa buskros som tillhör Portlandgruppen. Den blommar ganska tidigt och sprider en stark och angenäm doft. Den är remonterande och planterar man den i zon 1-6 kan man njuta av den hela sommaren. Bilden tog Per-Ola sommaren 2019.

Jenny Duval. Den här rosa gallicarosen kan växla i färg breoende på väder och var den växer, från cerise till magentarött och violett, De inre kronbladen är ofta mörkre än de yttre. Den blir 1,2 meter hög, är remonterande och doftar starkt. Går bra i zon 1-4.

Jens Munk är en lämplig ros för häckar eftersom den blir 1,5 meter hög. Blommorna är rosa med gula ståndare och den doftar starkt. Den är remonterande och beskrivs som skuggtålig. Uppkallad efter den norske upptäcksresande Jens Munk från Arendal. Zon 1-7.

Joseph Guy tillhör gruppen Floribundarosor. Den blommar med halvfyllda scharlakansröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den blir knappt en meter hög och är remonterande. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommren 2019. Zon 1-5.

Jules Margottin är en gammaldags buskros från 1853 som blir en 0ch en halv meter hög och drygt metern bred. Den har stora väldoftande, karminröda blommar och blommar från slutet av juni till slutet av juli. Den bör inte planteras högre upp än zon 3.

K

Katharina Zeimet är lämplig som kantväxt eller marktäckare. Den här lilla rabattrosen med sina små vita blommor blir inte högre än 70 centimeter hög. Den doftar sött, men svagt och blommar kontinuerligt under sommaren. Tillhör gruppen polyantharosor. Zon 1-5.

Kew Gardens. Den här austinrosen som är döpt efter den botaniska trädgården i London blommar med små vita blommor från tidig sommar till slutet av säsongen. Den blir cirka en och en halv meter hög, är helt tagglös och motståndskraftig mot sjukdomar. Zon 1-3.

Knirps (märkligt namn på en ros!!!) är om man vill ha en rosa liten marktäckare. Den här rosen blir inte mer än 40 centimeter hög och 60 centimeter bred. Den är remonterande, men doftar inte särskilt mycket. Anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Kordes Robusta är en kraftig buksros som blir två meter hög och nästan lika bred. De lysande röda till karmnröda blommorna doftar dock inte särskilt mycket. Den är remonterande och på hösten bildar den stora nypon. Anses lättodlad och skuggtålig. Zon 1-5.

L

Lady Emma Hamilton är en orange ros som har en stark fruktig doft av päron och citrus. Den här austinrosen förädlades fram 2005 och har god motståndskraft mot svampsjukdomar. Den blir 1,2 meter hög och är remonterande. En färgexplosion i trädgården. Zon 1-3.

Lady of Schalott. Fotograferad i Den Engelska Trädgården på Österlen sommaren 2019.

Lady Reading är en låg rabattros som passar som marktäckare eller kantväxt eftersom den bara blir 60 centimeter hög, Den blommar rikligt med små karminrosa blommor från slutet av juli till långt in på hösten, Luktar dock inte särskilt mycket. Zon 1-5.

Laguna är en väldoftande klättterros som blir tre meter hög. Den är remonterande och man kan njuta av den de rosa blommorna under hela sommaren. God motståndskraft mot sjukdomar. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola hos danska skådespelerskan Ghita Nörby i hennes fantastiska rosenträdgård på Själland. Zon 1-4.

Leda är en av de gammaldags väldoftande damascenerrosorna som anses ha kommit till Europa med de återvändande korsriddarna. Den här vita rosen är inte remonterande, men blommar rikligt under hela juli. Den blir runt metern hög och lika bred. Den går bra i zon 1-4.

Leonardo da Vinci utsågs till årets ros 2010 och det är lätt att förstå varför. Vi har den här rosen i rabatten mot en stenmur nere vid gatan och den här sommaren (2019) har den blommat kontinuerligt från juli långt ut i september. Den blir 80 centimeter hög, men doftar inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Lichterloh är en rikligt blommande floribundaros som kan få upp till 60 mörkröda blommor i klasar. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög och metern bred. Doften är mediumstark. Rosen på bilden fotograferades sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-6.

Lions Rose.

Little White Pet är en skuggtålig marktäckare som blir 70 centimeter hög och lika bred. Den får mycket vackra klarröda knoppar som sedan slår ut till små vita blommor och den sprider en söt och behaglig doft. Den är remonterande och passar även i kruka. Zon 1-3.

Long John Silver är en klätterros med riklig blomning av vita blommor som doftar av viol. Den är skuggtålig, ganska snabbväxande och når en höjd av fyra meter. Dock är den inte remonterande. Kuriosa är att den är uppkallad efter piraten i R L Stevensons roman "Skattkammarön" från 1883. Zon 1-3.

Louise Bougnet.

Louise Odier är en härdig rosa bourbonros som blir 1,5 meter hög och två meter bred. Den här omtyckta rosen är uppkallad efter en balettdansös i Paris på 1800-talet. Den är remonterande och doftar starkt och behagligt. Den är skuggtålig och härdig upp till och med zon 5.

M

Madame Boll.

Magna Charta är en rosa ros som doftar starkt och blir cirka 1,5 meter hög. Den blommar rikligt i juli med stora bollformade blommor och kommer sedan tillbaka med en andra blomning framåt höstkanten. Enligt Flora Linnea är det här en ovanligt tålig sort. Den går i zon 1-4.

Maidens Blush är en ljusrosa starkt doftande ros som vi har i en av rosenbågarna. Vi köpte den för drygt ett år sedadn hos Karl Fredrik på Eklaholm och den har verkligen inte gjort oss besviken första säsongen. Den blir knappt två meter hög. Den är skuggtålig och går i zon 1-6.

Marie Jeanne är en myskros som blommar med ett stort antal små rosa fyllda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den här remonterande rosen kan bli 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Exemplaret på bilden fotograferades av Per-Ola på Fredriksdal sommaren 2019.

Marie Pavie är en låg ros, den blir bra cirka halvmetern hög coh lika bred, som blommar med vackert vita rosor som skiftar lätt i rosa. Den har en stark och ljuvlig doft och den är remonterande. Den trivs dock inte i hela Sverige utan rekommenderas i zon 1-3.

Max Graf finns både som den här rosa sorten och som den mörkröda Max Graf Rote. Den rosa har små enkla blommor som doftar friskt, men inte särskilt starkt, av äpplen. Den blir bara 0,6 meter hög, men kan bre ut sig rejält och passar därför i till exempel stenpartier. Zon 1-6.

Menja är en moschataros som blommar rikligt med små enkla blommor under hela sommaren och långt ut på hösten. Under gynnsamma förhållanden in i november. Den doftar svagt av mysk och blir cirka 1,5 meter hög. Den är dock bara härdig i zon 1-3.

Mevrouw Nathalie Nypels - uttala namnet på den här holländska rosen tio gånger i följd utan att vricka tungan av sig den som kan - är en remonterande polyantharos som doftar ganska svagt och blir en halvmeter hög och lika bred. Skuggtålig. Zon 1-4.

Mignonette är en polyantharos somn förädlades fram 1875. Den blir strax under metern hög och doftar ganska svagt. I gengäld blommar den rikligt hela sommaren och långt ut på hösten. Den ljusrosa rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal sommaren 2019 av Per-Ola.

Minette är en härdig och lättodlad albaros med skålformade rosa blommor, Den kallas också "Svearnas ros" och förknippas ofta med magra jordar och torp i skogen. Den blir 1,8 meter hög och doftar starkt och karakteristiskt. Den är skuggtålig och går i zon 1-7.

Minnehaha är en amerikansk ros som är uppkallad efter Hiawathas käraste i Longfellows dikt "Hiawathas sång" från 1855. Det är en engångsblommande rosa klätteros som blir hela fyra meter hög och upp till fem meter bred. Zon 1-3.

Madame Plantier är en gammaldags buskros med vita välfyllda blommor som har en underbar doft av mandel, päron och mysk. Den är härdig, skuggtålig och ansedd som lättodlad enligt Flora Linneaq. Den blir 1,5 meter hög och 2,5 meter bred och går bra solitär, i häck eller som klätterros. Ej remonterande. Zon 1-5.

Molineux är en rikligt blommande gul ros som blir runt 75 centimeter hög och som gör sig bäst i rabatter. Den är remonterande. Den här rosen utnämndes till årets ros i England 1994 då den också fick pris som bästa doftande rosen. Den har en stark doft med inslag av mysk. Zon 1-3.

Moonlight är en vit ros i moschatagruppen som blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Den blommar med skåformade rosor i klasar som doftar svagt av mysk. Den är remonterande och blommar rikligt under hela sommaren, ibland in i november. Zon 1-3.

Mozart betyder inte bara ljuv musik. Det är också namnet på en buskros som blommar med ett överdåd av små rosa blommor. Den är remonterande och kan producera mer än 12 000 blommor under en säsong. Vi har en Mozaft som har en bit kvar till maxhöjden på 1,5 meter och som vi är mycket nöjda med. Det är den på bilden. Zon 1-4.

Mrs W H Cutbush är en remonterande polyantharos som blommar med korallrosa blommor i med guldgula knappar. Den blir drygt halvmetern hög och ungefär lika bred och passar fint i rabatterna med sitt dekorativa mörkgröna bladverk. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Munstead Wood är en purpurröd austinros som förädlades fram så sent som 2009. Den blir cirka en meter hög och är remonterande. Den har en stark doft som påminner om gammaldags rossorter och den har god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Mutabilis betyder föränderlig och det syftar i den här rosens fall på att blommorna går från svavelgult till rosa och slutligen blir karminröda med guldgula knappar. Den här remonterande rosen blir 80 centimeter hög. Den är remonterande, men blommorna doftar inte särskilt mycket. Zon 1-2.

N

Nastarana är en rosa myskros som blir 1,8 meter hög och drygt metern bred. Den är remonterande och blomamr i sotra klasar som kan ge ett 100-tal blommor per årsskott. Blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Doften är mellanstark mys. Zon 1-2.

Nevada är en skuggtålig ros som skiftar mellan vitt och ljust rosa och som kan bli tre meer hög och två och halv meter bred. Vi köpte en på Karl Fredriks i Eklaholm häromåret och den har vi planterat i en av våra rosenbågar. Den är remonterande och blomman har en fin myskdoft. Zon 1-6.

New Imagine är en härligt djupröd ros med vita ränder som blir 70-90 centimeter hög. Den är remonteramnde och blommar kontinuerligt under hela säsongen. Den går bra att ha i såväl rabatter som i kruka på uteplatsen. Inte särskilt vanlig i Sverige.

Nina Wibull är en populär röd rabattros som passar lika bra i trädgården som i en kruka på uteplatsen. Den förädlades fram av Poulsen 1961 och den går bra i zon 1-5. Den är remonterande, men som många andra röda rosor doftar den inte särskilt mycket. Den blir 80 centimeter hög och 90 centimeter bred.

Officinalis, eller apotekarrosen som den också kallas, är en av trädgårdsälskarnas absoluta favoriter. Den odlades i början som en nyttoväxt, men numera odlas den bara för sin skönhet. Den här lättodlade, vackra rosen är både härdig och frisk och doftar riktigt gott. Den blir cirka 1,2 meter hög. Dock blommar den bara en gång per säsong. Zon 1-7.

Olivia Rose är en austinros med en stark och behaglig doft som har inslag av fruktighet. Den anses som en av David Austins bästa rosor hittills. Den är stark och frisk och blommar kontinuerligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir cirka en meter hög. Zon 1.4.

Orange Triumph är en av våra äldsta rabattrosor med ett robust växtsätt com blommar i klasar med runt 100 blommor per årsskott. Remonterande från midsommar till långt ut på hösten. Höjd 90 centimeter. Zon 1-4. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola på Alunbrukets kaffestuga vid Brösarp sommaren 2019.

Paquerette,

Parkdirektor Riggers.

Pauls Himalayan Musk

Peer Gynt.

Pergolese.

Petit de Holland

Pink Bells

"Rhapsody In Blue" är en blåviolett ros som är ganska lättodlad och som är remonterande (det vill säga blommar flera gånger under en säsong).

På bilden ser ni vår egen "Rhapsody in Blue" som blommade lagom till midsommarhelgen. Den blommade sedan ytterligare två gånger under sommaren och gjorde ett sista försök sen i oktober, men då tog frosten knopparna,

Rosen, som har ett härligt grönt bladverk,  togs fram 2003 av engelsmannen Frank Cowlishaw och blev tre år senare vald till årets ros i Storbritannien. Den är uppkallad efter Geroge Gershwins jazzlåt från 1927 med samma namn. Rosen har en stark doft och går fint att oda i Sverige upp till och med zon 4.

Ännu mera "Rhapsody in Blue". 

Vår klängros "Santana" i full blomning i början av september. Den här planterade vi på vår sommarstugegavel våren 2017 och redan första säsongen gladde den oss med sin blomning.

Det här är en modern, remonterande, medelstor klätterros som har stora mörkröd sammetsliknande blommor. Den blir cirka två meter hög och går bra att plantera i zon 1-4. Doften är dock svag.

 

"Flammentanz" (flammornas dans på tyska) är en mycket rikligt blommande och härdig ros som klättrar friskt upp för en husgavel. Jag och Per-Ola har planterat vår på gaveln på den gamla sommarstugan och där har den redan första säsongen satt ett ordentligt avtryck.

Det är en skuggtålig, frisk ros som går fint ända upp i zon 6. Den kan bli upp till fyra meter hög och lika bred. Enda nackdelen är väl att den bara blommar en gång per säsong, men på hösten får den i gengäld nypon som lyser upp. Den har funnits i trädgårdar sedan 1955.

Den här rosen Leonardo da Vinci blommade i oktober i min svägerska Sivs trädgård i Täby. Det är  en rikligt blommande rabattros som ska planteras i soligt läge i näringsrik jord och som funkar i zon 1-4.

Leonardo da Vinci blev  vald till årets ros av svenska folket 2010. Det är en mycket vacker ros med fyrdelade blommor som för tankarna till de rossorter som fanns förr i tiden.

Den är remonterande och blommar juli-oktober. Den har enligt flera källor en mycket god resistens mot svampsjukdomar.

Det här är en Stanwell Perpetual som vi  själva planterade 2017 och som vi hoppas kommer att trivas. Det är en gammaldags skuggtålig ros som passar bra till häckar.

Rosen har fått sitt namn efter den engelska byn Stanwell och den har funnits i trädgårdar i Storbritannien sedan 1938. Den blommar rikligt och kontinuerligt under hela säsongen.

Det är som sagt en tålig ros och enligt Flora Linnea går den bra ända upp i zon 6. Den doftar angenämt av persika och geranium.

Rosen på bilden blommade i Ulriksdals slottsträdgård i mitten av oktober.

Ros Bonica är en mycket populär fransk buskros som ingår i Florinbundagsruppen. Den bildar en tät och bred buske med varma rosa blommor som dock bleknar till vitrosa efter ett tag.

Den här remonterande rosen blommor rikligt och beskrivs som såväl tålig som härdig. I Sverige kan man med fördel plantera den i zon 1-5. Den blommar hela sommaren och långt ut på hösten. Doften påminner svagt om hallon.

 

 

Lichtkönigin Lucia. Det här är en modern buskros med medelstark doft. Den är remonterande. Zon 1-4. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Rugosa monterosa. Det är en skuggtålig starkt doftande ros. Remonterande, Zon 1-7.

Buff Beauty. En gul skönhet till buskros som kan bli upp till två meter hög. Går bara i zon 1-3. Remonterande. Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i augusti 2018.

Portlandica. Det här är en gammal rossort som funnits sedan cirka 1770. Den är remonterande och går bra upp till växtzon 5. Fotograferad på Fredriksdal i augusti 2018.

Ellen Poulsen. En ros som är framodlad i vårt södra grannland Danmark. Togs fram redan 1911. Den är remonterande och går i zon 1-4.

Darcey Bussell är en Austinros från Storbritannien. Den förädlades fram så sent som 2006 och den är remonterande. Går i zon 1-4.

Det här exemplaret blommade på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Capitaine John Ingram. Det här är också en gammal sort som togs fram i Frankrike 1855. Den blommar dock bara en gång per säsong. Går i växtzon 1-4. Fotograferad en regnig augustidag 2018 på Fredriksdal i Helsingborg. Håll med om att rosor gör sig bra i regn.

Superstar. Tyskland 1960. Även den här är remonterande, eller återblommande. Går i zon 1-4.

Den här rosen fotograferades en regnig dag i augusti 2018 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Allotria. Det här är också en ros som förädlats fram i Tyskland, närmare bestämt 1958, Den är remonterande och går i zon 1-5.

Även denna fotograferades en regnig dag i augusti 2018 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg, 

Feuerwerk. Namnet säger väl allt? Den här rosen från Tyskland, framodlad 1964, är remonterande och går i zon 1-5.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Charles Darwin. Storbritannien 2003. Remonterande. Zon 1-3.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Grace. En Austinros. Storbritannien 2001. Remonterande. Går i zon 1-3.

Fotograferade en regnig dag i augusti 2018 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Lady of Shalott. En Austinros. Storbritannien 2000. Remonterande. Går i zon 1-3.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Westerland. Tyskland 1969. Den här rosen är remonterande och går i zon 1-4.

Den här skönheten fotograferades i Tivoliparken i Kristianstad i slutet av juni 2018.

Gärtnerfreude. Toscana 1999. Svag doft. Remonterande. Går i zon 1-4.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Amadeus. Tyskland 2005. Remonterande. Zon 1-4.

Den här storblommiga klätterrosen måste vi bara ha i en av våra rosenbågar nästa sommar. Vi har redan en Mozart så då är det väl klart att man ska ha en Amadeus. Och med Bach på stereon är lyckan fullständig.

Fotograferad i rosarariet på Fredriksdal i Helsingborg den där regniga dagen i augusti 2018.

Rumba. Danmark 1960. Den här rosen är remonterande. Går bra i zon 1-4.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Ferdinand Pichard. Frankrike 1921. Remonterande. Går upp till och med zon 4. 

Den här rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Rotilia. En tysk sort som förädlades fram 2003. Det här är en härlig marktäckande ros som går bra i zon 1-4. 

Bilden på den här remonterande röda rosen tog jag en regnig dag i augusti 2018 på Fredriksdal i Helsingborg.

Madame Louise Leveque heter den här ljusrosa skönheten. Det är en engelsk ros som går bra i zon 1-3.

Rosen på bilden fotograferades en regnig dag på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Det här är en gammal fransk rossort från Frankrike. Madame Pavie har funnits i trädgårdar sedan 1888.

Den är dock svår på våra breddgrader eftersom den bara är härdig i upp till zon 3.

Lili Marlene - en tysk ros som förädlades fram 1959 och döptes efter den berömda sångerskan. Remonterande och härdig i upp till zon 4.

Vi har den själva i vår trädgård, men just det här exemplaret blommade i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Magna Charta. Storbritannien 1876. Remonterande. Går upp till och med zon 4.

Rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Jacques Cartier. Frankrike 1868. Remonterande. Går bra upp till och med zon 5.

Rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Salet. Frankrike 1854. Remonterande. Går bra upp till och med zon 5.

Rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i augusti 2018.

Hermosa. Frankrike 1834. Remonterande. Går bra upp till och med zon 3.

Den här skönheten blommade så vackert i regnrusket i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i mitten av augusti 2018.

Sommerwind. Tyskland 1985. Remonterande. Går att odla upp till och med zon 5.

Fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i august 2018.

Bonica 82. Frankrike 1981. Remonterande. Går bra i zon 1-5.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Princess Anne. Givetvis en Austinros. Storbritannien 1982. Remonterande. Zon 1-3.

Den här rosen fotograferades i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Coral Dawn. USA 1952. Remonterande. Går i zon 1-3.

Fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018.

Chinatown. Danmark 1965. Remonterande. Går bra i zon 1-4.

Lyste så gult och vackert i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg under fototillfället i augusti 2018.

Slottsrosen Gripsholm är en svagt doftande floribundaros som går att plantera upp till och med zon 3. Den blommar hela sommaren fram till och med oktober.

Det är en populär rosbuske som blir knappt en meter hög. Den förädlades fram 1999.

Rosen på bilden blommade på Ulriksdals slottsträdgård utanför Stockholm i mitten av oktober.

"Gertrude Jekyll" är en kraftigt växande buskros som är den mest kända av austinrosorna. Den starkt doftande rosen lanserades på Chelsea Flower Show 1986. Går bra upp i zon 4.

Den har en fantastisk doft som påminner om de gammaldags rosorna. Gertrude är en kraftigt växande ros och buskarna blir normalt runt 1,2-1,4 meter höga här i Sverige. Den kommer framför allt till sin rätt om man planterar den i grupper om 3-5 rosor.

"Belle Amour". Det här är en starkt växande albaros som hittades i ett kloster i Normandie så sent som på 1950-talet. Den doftar starkt, men blommar tyvärr bara en gång per säsong. Bladverket är grågrönt.

Det är en skuggtålig, frisk och härlig ros som är relativt lättskött. Den blir cirka 1,8 meter hög och  och går bra i zon 1-5.

"Mayflower" är en ros som bildar en tätt, lågväxande och marktäckande buske. Det är ytterligare en austinros som är begåvad med en gammaldags rosdoft. Den har rosa skålformade blommor och matt mörkgrönt bladverk.

Mayflower lanserades 2001, är skuggtålig och går upp i zon 5. Det här är en ros som är mycket motståndskraftig mot de sjukdomar som vanligtvis drabbar rosor. Trivs den så blommar den flera gånger per säsong.

"William Lobb" är en robust ros som kan användas som klättrare. Blommorna är underbart högröda med sammetlyster som efterhand växlar till purpurrött. Den klarar sig fint upp till och med zon 5.

Det är en gammaldags mossros med anor från 1855 som doftar ljuvligt av balsamblad och kåda. Den blir cirka två meter hög.

"Bourbon Queen" är en tidigt blommande bourbonros som har sitt ursprung i Reunion, Indiska Oceanen. Doften är stark och de skålformade blommorna går från  ljust rosa till karminrosa.

Kan planteras som enstaka plantor såväl som häck eller till buskage. Som klätterros kan den bli 2,5 till 3 meter. Den funkar fint upp till och med zon 4.

"Mary Rose". En populär engelsk buskros (austinros) som blommar kontinuerligt nästan hela sommaren. Den doftar härligt av honung och mandel.

Den här rosen lanserades 1983 och är uppkallad efter Henrik VIII:s örlogsfartyg som gick under vid Solentsundet där den sedan låg i 400 år innan den bärgades. 

Mary Rose är en populär buskros som blommar kontinuerligt under nästan hela sommaren. Den kan användas som låg häck och David Austin rekommenderar att man planterar den i grupper om 3-5 rosor. I Sverige går den bra i zon 1-5.

"Mozart" är en myskros som är rena explosionen i blommande överflöd. En enda buske kan producera mer än 12 000 blommor per säsong.

Den här rosen går fint att plantera i zon 1-4. Den har små. enkla, skålformade blommor som går i mörkt rosa till karminrött med en gul färgklick i mitten i form av de exponerade ståndarna. Rosen är ingen framföräldald nykomling. Den har funnits i trädgårdar, åtninstone på kontintenten, sedan 1937.

"Ros de Resent". Det här är en favorit bland rosentusiaster. Skuggtålig sort som trivs lika bra i kruka som i häck. Zon 5.

"The Pilgrim" är en klassisk gul austinros som lanserades 1991. Den har stora, tätt fyllda blommor som verkligen är en fröjd för ögat. Den har ett kraftigt växtsätt, vilket gör att den i England ofta används som klätterros. Normalt blir den inte så hög i Sverige.

En del tycker om rosen för att de mjuka, sammetsliknande blommorna passar speciellt bra som snittblommor. Den är remonterande, doftar starkt och går bra att plantera upp till och med zon 3.

"Felicite Parmentier" är en gammal fin "apotekarros" som funnits sedan 1830-talet. Den förädlades fram av den belgiske rosexperten och apotekaren Parmentier (Felicite betyder lycka).

Det här är en ros med rosa blommor med välpackade kronblad som bara blommar en gång per säsong. Den har en frisk äppelliknande doft. Den är skuggtålig och går bra i zon 1-5.

"Comte de Chambord" eller "Madame Boll". Kärt barn har många namn. Enligt Flora Linnea rör det sig om samma ros.

Det här är en remonterande gammaldags ros som har anor ända tillbaka till 1843. Den är remonterande och tålig och går fint ända upp i zon 5. Blommornas färg är mättat djuprosa och den har en angenäm doft av äppen och kanel.

Den här rosen fotograferade Per-Ola sommaren 2017 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

"Queen of Sweden" är trots namnet en engelsk ros med en typiskt engelsk roskaraktär. Det är en Austinros som lanserades 2004 och här i Sverige går den fint i zon 1-3.

Den här rosen har vackra skålformade blommor som tittar rakt upp. De är först något aprikosfärgade, men övergår sedan relativt snabbt till att bli ljusrosa. Bladverket är mörkgrönt.

Den passar som häck om den planteras tätt och den sprider enligt Flora Linnea en behaglig doft med inslag av körvel och bittermandel.

"Queen Elisabeth". Klassisk klarrosa ros med stora blommor och glänsande mörkgrönt bladverk. Passar bra i rabatter, men kan även användas som buskros.

"Drottningen" förädlades fram 1954. Den är remonterande  och tål skugga. Doften är svag. Zon 1-4.

"Golden Gate" är en maffig klätterros med stora guldgula blommor som växer i klasar om 5-10 blommor. Den lyser upp trädgården under en lång period eftersom den blommar rikligt från slutet av juli till långt ut på hösten.

Golden Gate har tilldelats flera utmärkelser och den är enligt Flora Linnea mycket motståndskraftig mot sjukdomar. Den går bra att plantera i zon 1-3.

Det är en av våra kandidater till rosenbågarna. Den här bilden tog Per-Ola i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i somras.

 

"Königin von Dänemark" är en gammaldags starkt doftande rosa ros med anor från 1816. Den är uppkallad efter drottning Maria Sofia Fredrika som var gift med den danske kungen Fredrik VI.

Den har stora välformade, fyrdelade och tätt fyllda blommor som framför allt inledningsvis har en glödande rosa färg, som med tiden dock bleknar något. Den tål skugga, går bra i zon 1-4 och kan användas som häck.

"Ghislaine de Feligonde" är en favorit bland buskrosorna. Den har en stark doft som påminner om kaprifiol och blommar kontinuerligt under säsongen.

Blommorna skiftar från saffransgult till aprikos, koppar och bröllopsvitt. Den är skuggtålig och går bra i zon 1-4.

Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal, Helsingborg.

"Martin Frobisher" är en kanadensisk ros med tätt fyllda silkesliknande rosa blommor. Den är remonterande och har en medelstark fruktig doft.

Det är samtidigt en ganska härdig och skuggtålig ros som funkar upp till och med zon 5. Den blir 1,8 meter hög och går bra att plantera som häck. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal, Helsingborg.

"Schneewittchen". Såväl namnet som färgen påminner om en kallare årstid. Det här är en härligt vit ros som har en överflödigt riklig blomning i stora klasar och som doftar sött och underbart.

Den förädlades fram redan 1901 och går också under namnet "Old Schnewittchen". Förvirrande nog finns det en annan sort "Iceberg" som ibland saluförs under samma namn, vílket har lett till förväxlingar.

En äkta "Schnewittchen" har mindre blommor och blad och bladen är inte heller lika blanka. Den går bra ända upp till zon 5.

"Susan Williams-Ellis" är en motståndskraftig, starkt doftande och rikligt blommande ny vit rossort. Den påminner mycket om Mayflower, är remonterande och blommar kontinuerligt till frosten kommer.

Den passar bra i vårt klimat och går bra i zon 1-5. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola i Rosengången i Sofiero slottsträdgård norr om Helsingborg.

"Agnes" är en starkt doftande kanadensisk rugosahybrid som förädlades fram vid förra sekelskiftet. Den blommar bara en gång om året - i juli - men då blommar den desto rikligare.

Agnes passar också bra som häck. Den blir cirka två och en halv meter hög. Den går bra i zon 1-6.

"Hanky Panky" är ytterligare en ros som för tankarna till Gränna och polkagrisar. Den här vackra rosen är framtagen av engelsmannen Tom Carruth.

Det är en klasblommande rabattros som blir drygt en halvmeter hög och som har den stora fördelen att den blommar kontinuerligt under säsongen. Däremot doftar den nästan ingenting.

"Harlow Carr" är en liten tuffing som har mycket bra motståndskraft och som går bra upp i zon 5.  Den här robusta, lila skönheten har en underbar gammaldags rosdoft och den ser verkligen ut som rosorna gjorde förr.

De rent ljusrosa, skålformade blommorna behåller sin form under hela blomningen. Den kan bilda buskar och sätter blommor som når nästan ner till marken. Harlow Carr är en austinros och den förädlades fram 2004.

-

"Hot Chocolate" heter faktiskt den här rosen med sina fantastiska kronblad. Men om man ska förknippa den med sötsaker blir det väl snarare med marsipan.

Det är en remonterande rabattros som blommar kontinuerlig från juli till oktober. Den har stora sammetsliknande blomblad och rostorange blomknoppar.

Hot Chocolate har ett buskigt växtsätt, vilket gör att den passar bra till marktäckare eller häck, men den duger också fins som snittblomma. Den blir cirka 90 centimeter hög och doften beskrivs som stark och fruktig.

Går bra i zon 1-5. Den vill ha väldränerad och näringsrik jord.

"The Mayflower" med sina härliga skålformade blommor sprider en gamnmaldags rosdoft i trädgården. Den bildar gärna en lågväxande och marktäckande buske.

Det här är en så kallad austinros och den har mycket god motståndskraft mot sjukdomar. David Austin rekommenderar att man planterar den i grupper om 3-5 rosor. Går bra i zon 1-5.

Rosen på bilden fotograferade Per-Ola i rosengången i Sofiero slottsträdgård sommaren 2017.

"Morden Snowbeauty" - ja, den heter faktiskt så. Det är en kanadensisk ros som korsades fram 1996 och som går bra att plantera ända upp i zon 6.

Den här gnistrande vita rosen är lågväxande och bildar en marktäckande buske. Den har mycket väldoftande blommor och den blommor kontinuerligt under hela sommaren och hösten.

Mörkt purpruröda "Munstead Wood" med sina djupt skålformade blommor är en austinros. Det här är en ros med god motståndskraft mot sjukdomar.

Den är remonterande och doften är stark och påminner om den från gammaldags rosor. Den presenterades 2008. Funkar i zon 1-4. 

"Pascali". Det här är en remonterande tehybrid som lanserades 1963.

Det är en populär snittros med behaglig doft av söta äpplen och den blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Den trivs i zon 1-4.

Fotograferad i rosengången i Sofiero slottsträdgård i juli 2017.

Rosen "Queen of Sweden" passar väl bra i slottsträdgården på Sofiero. Den här rosen fungerar till zon 3.

"Rosendal" är en buskros med medelstora och fyllda persikorosa blommor och mörkgrönt bladverk som ger en härlig kontrast. Den blommar kontinuerligt från slutet av juli till långt ut på hösten.

Den trivs bäst i soligt läge i väldränerad jord och passar bäst i zon 1-3. Den blir cirka 80 centimeter hög.

 

"Duchesse de Montebella" ska man välja om man vill ha en ros som blommar tidigt på säsongen. Den blommar bara en gång per säsong, men då blommar den desto rikligare med stora tätt fyllda blommor.

Den har en stark och ljuvlig doft och den går bra att plantera i zon 1-5. Den tål att stå i skuggigare partier av trädgårdeen. Den här rosen har anor sedan 1826 och är döpt efter hustrun till en av Napoleons generaler.

"Jules Margottin" är en gammaldags rossort med anor från mitten av 1800-talet. Den blommar rikligt med stora tätt fyllda blommor, men den är dock inte remonterande.

De stora blommorna ger inte ifrån sig särskilt mycket doft. Den går bra att plantera i zon 1-3.

"Tuscany Superb" är en stor kraftig ros med sammetsliknande tätt fyllda blommor som luktar kastanje. Den blommar en gång per säsong och trivs bra i zon 1-5.

Det här är ytterligare en av de gammaldags rossortorna. Tuscany förädlades fram 1838. Rosen på bilden är fotograferad en regnig dag i slutet av juni.

 

"Amadeus" är en prisbelönt klätterros som förädlades fram 2003. Den är remonterande och slår ut i klasar om 5-7 blommor.

Vi har den tyvärr inte i vår trädgård ännu, men den är en stark kandidat till att planteras i rosenbågarna som vi köpte i höstas (2017). Blommorna beskrivs som blodröda och sammetslika. Doften är dock svag och vildroslik.

Till skillnad från andra röda rosor har Amadeus enligt Flora Linnea hittills visat sig vara frisk och ganska tålig. Den går fint att plantera i zon 1-4.

Den här rosen,"Memoire", kallas också Ice Cream. Det förstår man när man ser blommorna. De går i vitt med inslag av gult vid basen och påminner om vaniljglass. Här kan vi tala om vitgul fluffig romantik.

Bladverket är mörkgrönt och vackert glänsande. Doften är medelstark och påminner om kanel. Härdig upp till zon 3

"Chloris" är en härligt ljusrosa ros med tätt fyllda skålformade blommor. Vill man ha en riktig fin buskros är den här ett alternativ. En stor fördel är att den är taggfri.

Den blommar en gång om året och doftar friskt av äpple, citron och klöver. Den tillhör de populäraste gammaldags rosorna och är döpt efter den grekiska växtlighetsgudinnan som också kallas Flora. Zon 1-5.

"Madame Plantier" omnämns som en av de vackraste gammaldags rosorna med sina tätt fylda vita blommor och mörklila knoppar.

Det här är en lättodlad, skuggtålig och härdig ros som går bra upp till och med zon 5. Den doftar starkt av mandel, päron och mysk. Rosen är döpt efter hustrun till en fransk rosförädlare med samma namn.

"Goldelse" är en härligt gul ros som blir en verklig färgklick i rabatten. Den blommar från juni til oktober och doften är ljuvlig.

Den här rosen trivs bäst i ett soligt läge och vill man vara på den säkra sidan ska man inte plantera den högre upp än zon 3.

Underbart rosa "Karin". Härdig till zon 4.

Den här "For Your Eyes Only" slog vi själva till på när vi såg att den fanns att köpa från Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2017. Nu växer den på en solig plats i vår trädgård.

Det är en ovanlig sort och de laxrosa blommorna är förhållandevis enkla. Doften är svag. Handlaren som sålde den benämnde den som en persikaros. Den ska gå bra i zon 1-3.

"Bardou Job" är en kraftigt växande bourbonros med medelstora karminröda blommor. Den sprider en lagom stark behaglig doft.

Det är en riktig bjässe och kan bilda en två meter hög buske om den trivs. Och trivs gör den i zon 1-4.

"Coupe´d´Hebe´" blommar en gång om året (i juli), men då blommar den å andra sidan verkligen med stil. Det här är en av de mest populära gammaldags bourbonrosorna.

De rosa blommorna är till en början bollformade, men övergår sedan till att bli skålformade. Doften är stark och behaglig, Trivs bra i zon 1-5.

"Moonlight". Den här vita rosen med stora, halvfyllda och skålformade blommor har en svag doft av mysk. Den blommar rikligt från sommaren till långt ut på hösten och går bra i zon 1-3.

Moonlight förädlades fram redan 1913 av den engelska prästen Pemberton. Den blir ungefär en och en halv meter hög.

"Tuscany Superb". Den här går bra ända upp till zon 5.

"Aimable Amie". En starkt doftande ros. Härdig till zon 5.

"Rosa Mundi" för ju onekligen tankarna till Gränna och polkagrisar. Det här är absolut en av de äldsta gallicarosorna och den omnämns redan 1581.

Den är engångsblommande och doftar starkt av mandel, körvel och mysk. Det här är en skuggtålig ros som går bra i zon 1-3.

"Golden Mozart" påminner mycket om den vanliga Mozart. Det är en remonterande myskros med medelstark doft.

Rosen blir cirka 1,3 meter hög. Den går bra att plantera io zon 1-3.

"Summer Song". Vilket ljuvligt namn på en ros! Men som namnet antyder vill den ha mycket ljus och värme. Den går bra i zon 1-3 och i södra Sverige kan den under gynnsamma former växa som en låg klättrare.

Blommornas färg är verkligen speciell och beskrivs som en blandning av aprikos, persika och koppar. Den är remonterande och sprider en stark och behaglig väldoft.

Även världsberömda barnboksförfattare har fått ge namn åt rosor. Här har vi "Astrid Lindgren", en sagolik ros med marsipanliknande blommor.

Den här rosen med tillbakarullade kronblad och guldgula knappar sprider en djuvlig doft av hallon. Det är en risk och härdig sort som passar lika bra i rabatter som i kruka. Till hösten får den ofta vackra nypon. Går bra i zon 1-4.

"Snow Cover" är en marktäckare som blir cirka en halvmeter hög. Den är remonterande.

De snövita blommorna luktar friskt av sommarens bär och det mörkgröna bladverket utgör en effektfull kontrast och bildar en fin bakgrund till allt det vita. Går bra i zon 1-4.

"Adele Prevost" blommar bara under juli, men då gör den desto rikligare med stora karminröda blommar som är tätt fyllda och doftar härligt av sötmandel och honung.

Det här är en gammaldags ros som presenterades första gången redan 1830. Den är frisk och härdig, tål skugga och går bra i zon 1-5.

"Ingrid Bergman" Den här praktfulla rosen är verkligen rosornas ros och den blommar nu i vår trädgård. Den förädlades fram 1983 och fick namn efter en av Sveriges mest berömda skådespelorskor.

För familjen Poulsen tog det nästan 80 år och tre generationer att förädla fram den. År 2000 utnämndes den till årets ros av världsförbundet.

Ingrid Bergman är remonterande och blommorna är stora och mörkröda och den har spiralvända kronblad. Doften kan dock tyckas vara lite svag. Den blir strax under metern hög och den rekommenderas inte att planteras högre än zon 3.

 

Ros på Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros på Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros i Slottsparken, Malmö. Visst ser den ut som en marsipanros.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros "Peace" i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros i Slottsparken, Malmö.

Ros på en skolgård, Olskroken, Göteborg.

Ros på en skolgård, Olskroken, Göteborg.

Ros på en skolgård, Olskroken, Göteborg.

Ros vid Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros vid Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros vid Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros i Tivoliparken i Kristianstad.

Ros vid Hovdala slott söder om Hässleholm.

Ros vid Hovdala slott söder om Hässleholm.