Dagens ros 50/Lucka 10

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

I dag ska det bli en paus i regnandet och jag hoppas att jag också kan ta en paus i det ordinarie arbetet några timmar för att jobba i trädgården. Jag ligger efter med mycket av det jag skulle ha gjort och det är lite stressande. Malou har däremot varit flitig och blivit färdig med flera av sina juldekorationer som ni har sett på bilderna på den här sidan. I dag ska hon därför åka ett ärende till Malmö medan jag skrotar här hemma.

Dagens ros med de sammetsliknande blombladen är en Will Scarlet. Det är en rikligt blommande myskros som kan producera upp till 300 blommor per årsskott. Doftar ovanligt starkt och gott för att vara en röd ros. Bilden tog jag i somras på Fredriksdal i Helsingborg.

Den här dagen 1983 får Madonna in sin första hit, ”Holiday”, på Top 40-listan i USA. 1967 dör Otis Redding i en flygkrasch _ fyra dagar efter att han spelat in sin stor hit ”(Sittin’ on the) Dock of the Bay”.

Ett år senare, den tionde december 1968, inleder världens främsta. största och bästa rockband Rolling Stones inspelningarna av Rock’n’Roll Circus tillsammans med gästartister som bland annat Marianne Faithfull, John Lennon, Eric Clapton, Jethro Tull och The Who. De blev själva så missnöjda med sin egen insats att det skulle dröja nästan 30 år innan skivan och filmen släpptes officiellt.

Jag vet, jag skrev inte att det var 39 år sedan i söndags som John Lennon mördades. Det borde jag ha haft med, men samtidigt försöker jag undvika negativa saker så långt som möjligt här eftersom sådan läsning inte gör att det blir en bra start på dagen.

Dagens namn är Malin och Malena.

forts. på Jularrangemang

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Som jag säkert har skrivit tidigare så har jag flyttat ut min lilla pysselverkstad till garaget. Där har jag tagit upp en stor del med en hel del växter som ska vinterförvaras och jag har en massa mossa och granris, hyacinter och amaryllis lökar. Perfekt att plocka in när hyacinterna eller amaryllisarna är överblommade.  När jag har lite tid står jag där ute och pysslar med mina olika arrangemang. I helgen gjorde jag en egengjord gran som blev ganska charmig, syns kanske inte på bilden så bra men jag blev nöjd. Har byggt en stomme till en av två tomtar som jag ska ha i trädgården  nere vid vägen med en skål med risgröt 🙂 Alltså ingen riktig gröt för den äts upp av kajorna och skatorna direkt.

Dagens ros 49/Lucka 9

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Då var det måndag igen och en ny arbetsvecka. Här i Sjörröd lämnar vi en blöt helg bakom oss. Ja, alltså blöt i bemärkelsen regning 🙂 Om man ska tro min nya väderstation, som jag fick av Malou i födelsedagspresent, har det kommit över 50 millimeter de senaste tre dygnen hos oss. Min far citerade alltid något gammalt ordstäv som sa att det inte kan bli vinter förrän kärren är fyllda. Med det menade han att det kan inte frysa på och komma snö förrän det har regnat så pass mycket att sjöar och vattendrag har fyllts på efter sommarens torka. Vi får se om det stämmer.

Dagens ros som döljer sig bakom lucka nio är en Allotria. Det är en klasblommande rabattros som doftar milt och som går bra i odlingszon 1-5. Den blommar kontinuerligt från juni till långt ut på hösten.

I musikens värld säjer den här dagen 1982 Lionel Ritchie platina i USA med sin platta ”Lionel Ritchie”. Den nionde december 1997 blir Mick Jagger i Rolling Stones pappa till Gabriel Jagger. Mamman är Jerry Hall.

Dagens namn är Anna.

 

Dagens ros 48/Lucka 8

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon avkopplande söndag!

Bakom lucka åtta i vår imaginära julkalender döljer sig dagens ros som är en härlig och riktigt tomteröd HC Andersen. Det är en härdig floribundaros som går att odla i Sverige i zon 1-4 och som blommar långt ut på hösten.

På tal om rosor såg vi vid vårt besök på Fredriksdal i Helsingborg i fredags att de vintertäckt rosorna. Det måste vi nog också börja med. Det är i och för sig ingen jättepanik här i Skåne än eftersom det inte är någon större risk för tjäle än på ett tag. Men det är lika bra att skydda dem genom att kupa dem, det vill säga fylla på med jord eller jordförbättrande medel runt stammarna. Det hindrar att rötterna fryser. Lika bråttom är det inte med att täcka dem med granris eftersom det främst görs för att skydda grenarna mot den starka vårsolen i februari-mars. 

Den här dagen 1976 släpper Eagles plattan ”Hotel California” och tre år senare når Styx förstplatsen på Topp 40-listan i USA med ”Babe”. De obeskrivbara mästarna Rolling Stones spelar den åttonde december 1963 först en show på Olympia Hall i Reading och sedan samma kväll två shower på Gaumont Theatre i Watford. Ambitiösa pojkar. Fyra år senare släpps den här dagen deras sjunde LP i Storbritannien – ”Their Satanic Majesties Request”.

Dagens namn är Virginia. I går var det Angela och Angelika. Ber om ursäkt för sammanblanding 🙂

Dagens ros 47/Lucka 7

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

God morgon härliga lördag!

Inget precis mysigt väder att vakna upp till. Utanför fönstren regnar och blåser det så det står härliga tid. I går lyckades vi pricka in tre timmar på julmarknaden på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg mitt mellan regnskurarna. Det var mycket trevligt och jag kan tänka mig att man verkligen uppskattar det som barn. På vägen hem svängde vi inom anrika Spångens gästis i Ljungbyhed och bokade ett julbord nästa vecka. Malou och jag är annars ganska restriktiva med julmaten före jul för att inte riskera att tröttna i förväg.

Dagens ros tillhör avdelningen svåruttalade (om det nu finns någon sådan 🙂 ) Det är en Tess of the D’Urbervilles och det är en austinros som togs fram av den kände engelske rosföräldaren 1998. Mer information om den hittar ni under ”Rosor” härintill.

Den här dagen 1963 ligger den sjungande belgiska  nunnan Jeanine Deckers överst på singellistan i USA med sin hit ”Dominique”. Exakt 39 år senare toppar Shania Twain Billboardlistan med ”Up!”. Världens, då ännu bara blivande, största och främsta rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, framför den här dagen 1963 två konserter på Farfields Hall i Surrey. Rockkonserter var inte så långa på den tiden. De slutade ofta redan efter ett par låtar i hysteriskt tonårsskrikande, kaos och stormad scen.

Dagens namn är Virginia.

Dagens ros 46/Lucka 6

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Då var det fredag igen. I dag ska Malou och jag åka till Fredriksdal i Helsingborg för att besöka julmarknaden. Jag kan tänka mig att där blir mysigt på kullerstensgatorna mellan de små husen när det börjar skymma och alla ljusen tänds – lite som en levande adventskalender. Det blir första gången vi besöker friluftsmuseet vintertid. Under sommaren har Fredriksdal en given plats på vår ställen-att-besöka-lista på grund av det fantastiska rosariet. Många av bilderna som  jag har tagit på rosor, som inte växer i vår egen trädgård, är tagna där.

Bakom lucka sex i den här julkalendern döljer sig dagens ros som är en Robin Hood. Den har jag faktiskt fotograferat på Fredriksdal. Det är en liten buskros som blommar i klasar och som går bra i odlingszon 1-4.

Den här dagen 1969 markerar slutet på det oskuldsfulla 60-talet och markerar att en ny tid närmar sig –  både bildligt och bokstavligt talat. I dag för 50 år sedan slutar nämligen Rolling Stones gratiskonsert i Altamont, Kalifornien, med en katastrof. Den drogade publiken är okontrollerbar och en svart man knivdödas av en Hells Angelsmedlem. Exakt ett år senare har Rolling Stones dokumentärfilm Gimme Shelter premiär. Där kan man se såväl mordet som hur en av medlemmarna i Jefferson Airplane blir nerslagen av en annan Hells Angelsmedlem uppe på scenen.

I dag har Nikolaus och Niklas namnsdag.

Dagens ros 45/Lucka 5

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

God morgon alla goa människor!

I dag är det ytterligare en sådan där mörk och lite trist morgon i december som man får pigga upp med en vacker blomma. Det är mycket för att ge mig själv en inspirationskick så här på morgonen under den mörka årstiden som jag inlett projektet med Dagens ros och som nu är även är en julkalender.

Så kära följare, besökare, vänner, nära och kära; bakom lucka fem i dagens julkalender döljer sig dagens ros som är en Scharlachglut (säg det sex gånger i snabb följd utan att slinta på tungan den som kan). Det är en relativt stor buskros som bara blommar en gång per säsong. Mer fakta om den hittar ni under ”Rosor”.

Den här dagen 1981 gör Human Leagues hit ”Don´t You Want Me” entre’ på den engelska topplistan. 22 år tidigare släpper Rolling Stones sitt tionde album i Storbritannien. Nämligen med ”Let It Bleed” med ett knippe riktigt klassiska låtar, bland annat ”You Can´t Always Get Wat You Want”.

Dagens namn är Sven.

Dagens ros 44/Lucka 4

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Skriver några rader här innan jag ger mig iväg till gymmet för att träna. Nu har jag haft en veckas uppehåll igen och det är märkligt hur snabbt man blir bekväm och försöker hitta på anledningar att skjuta upp det ytterligare en dag; som ”känner jag mig inte lite förkyld i dag”, ”den där artikeln jag ska skriva måste jag sätta igång med genast” eller ”kroppen mår bättre av ytterligare en vilodag”. Men nej, inga fler undanflykter. Inom en timme är jag på löpbandet.

Dagens ros har det lite roliga namnet Parkdirektor Riggers och den är för oss en liten bedragare. Malou och jag köpte den för ett par år sedan i tron att det var en Flammentanz som det stod på etiketten. Men så remonterade den och blommade om flera gånger långt ut på hösten. Min syster Siv anade ugglor i mossen och berättade att Flammentanz inte remonterade. Nä, kanske inte i Mellansverige, tänkte jag, men här i Skåne har rosorna gynnsammare växtförhållanden. Så var det alltså inte och efter ytterligare studier i rosornas växtsätt är alltså gåtan löst. Och vår Parkdirektör Riggers blommar om och om igen under säsongen i vår ena rosenbåge.

Den här dagen 1987 skiljer sig Madonna från skådespelaren Sean Penn. De oerhörda, ojämförliga, oemotståndliga Rolling Stones släpper 1965 sitt femte album i USA – Decembers Children (And Everybody’s).

Dagens namn är Barbara och Barbro.

Dagens ros 43/Lucka 3

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Riktigt härligt vitt vinterlandskap utanför fönstren den här morgonen. Inte så att vi har fått snö utan det är frost som svept in trädgården i ett tunt vitt gnistrande istäcke. Så här skulle det vara på julafton, men det kan man väl bara drömma om, åtminstone när det gäller  snö. Jag kan bara minnas en enda jul de senaste 30 åren då vi har haft rejält med snö här i Skåne. Det måste ha varit någon gång på 90-talet, troligen 1995. 

Dagens ros som döljer sig bakom lucka tre i adventskalendern är en Alexander. Det här är en tehybrid som inte är särskilt härdig. Den går bara fint upp till och med odlingszon 3. Lite mer information om den hittar ni under ”Rosor”.

Det här är ett legendariskt datum i rockhistorien som gett upphov till världens kanske mest kända och spelade gitarriff.

Den tredje december 1971 sätter en stolle eld på kasinot i Montreux i Schweiz under en konsert med Frank Zappa. Medlemmarna i Deep Purple är där eftersom de är i Montreux för att spela in sin nya skiva. Händelsen ger upphov till låten ”Smoke On The Water”.

Och när vi ändå är inne på hårdrock… Den här dagen 1986 ställs Judas Priest inför rätta i USA anklagade för att ha orsakat en tonårings självmord med plattan ”Stained Class”.

Världens främsta och bästa och vackraste rockband, det vill säga Rolling Stones, som för övrigt lånade ut sin mobila inspelningstudio till Deep Purple i Montreux sex år senare, spelar den här dagen 1965 på Memorial Auditorium i Sacramento, Kalifornien.

Dagens namn är Lydia.

Lite juligt med egna arrangemang

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Efter jobbet idag så band jag äntligen färdigt en julkrans som kanske inte blev den bästa som jag har gjort, men den fick duga. Jag har inte känt mig motiverad och har varit hängig nu i några dagar, men idag kände jag mig lite bättre och orkade att fixa lite jularrangemang.

Här har jag använt den lilla kälken som jag ropade in i somras på auktion för hela femtio kronor 🙂 Jag har även använt mig av förra årets granar och enen som jag grävde ner i trädgården för att spara även till detta årets arrangemang. Där sparade jag några hundra kronor, bra va?

Jag älskar hyacinter, både att ha inne och ute i olika arrangemang. Till den här vita hyacinten har jag bara använt plattmossa och bundit runt med silvertråd och satt lite bark och en stjärnanis till extra dekoration. Enkelt och lite juligt.