Tulpanplanering

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Det är hög tid att planera för tulpanblomningen man vill ha nästa år och köpa in lökarna. Visserligen går det att plantera lökarna så länge det inte gått tjäle i jorden och ändå få blomning i april-maj, men varför chansa.

För att ge lite inspiration och förslag på vackra sorter har jag lagt till underrubrikerna ”Tulpaner” och ”Narcisser” under menyn ”Odlingsdax”. De sidorna kommer förhoppningsvis att utökas eftersom jag i år har planterat ytterligare 417 lökar av olika sorters narcisser och tulpaner.

Tulpanplan(t)ering

Posted Leave a commentPosted in Tulpaner

Här planerar och planterar jag för nästa års tulpanblomning. Det är nu lökarna ska ner, men det är egentligen ingen brådska. Det går bra att gräva ner lökarna så länge det inte är tjäle i marken och man lär ändå få en riklig blomning i april-maj nästa år.

I våras hade vi en fin tulpanblomning med många vackra sorter som jag blev förtjust i. Det är osäkert hur många av dem som kommer till våren och för att vara på den säkra sidan har jag hittills planterat 417 lökar av 33 olika sorters tulpaner och sju sorters narcisser som vi inte hade tidigare. Nu har jag bara 34 tulpanlökar kvar och de tänker jag plantera i krukor.

Per-Ola har inte heller varit helt overksam. Förutom att han har tagit bilderna (bland annat den på mig och kattungen Bacio vid nya perennrabatten här ovan) har han grävt och förberett. Han har även planterat ett 20-tal lökar av en ny sorts snödroppar som vi tänkte testa.

Här hade vi fram till för ett par dagar sedan en fin rabatt med blommande dahlior. Men de grävde Per-Ola upp i helgen för att vinterförvara knölarna i garaget. Nu har jag planterat fultl med tulpaner här och tanken är att de ska blomma klart under april och maj nästa år innan det är dags att plantera ut dahliorna på nytt. Som en röd liten färgklick lyser en avklippta dahlia ’Bonbon’ i allt det bruna, gråa och murriga.

Även här runt den lilla trädgårdsdammen har jag utökat rabatten och grävt ner ett stort antal tulpanlökar.

För bara några veckor sedan blommade det luktärtor i den här spalje’n bredvid klematisen ’Summer Snow’. Nästa vår ska det blomma tuplaner här innan det är dags att placera ut de förodlade luktärterna.

Oktoberrosor

Posted Leave a commentPosted in Rosor

Första oktober och första dagen på det långa vinterhalvåret, men flera av rosorna i vår trädgård blommar fortfarande. Som Hanky Panky här ovan. Längre ner ser ni fler av våra blommande rosor i oktober.

Missa inte heller ombyggnaden av vår rossida härintill. Den är inte klar än, men där finns redan mycket att titta på. 

Austinrosen ’Graham Thomas’  lyser upp i den blågula rabatten.

Är det här de sista blommorna på vår buskros ’Mozart’?

’Stanwell Perpetual’ i stenpartiet ner mot gatan.

Den röda ’Leonoardo da Vinci’ som vi planerar att flytta senare i höst.

’Hansestadt Rostock’ ser sugen ut på att börja blomma på nytt.

Liksom vår pålitliga ’Nevada’.

Nya perennrabatten

Posted Leave a commentPosted in Perenner

Det är roligt att se att det redan är mycket som blommar i den nya perennrabatten som vi började anlägga för drygt en månad sedan. På bilden ovan är det en Trädgårdsanemon ’Ruffled Swan’. På bilderna längre ner ser ni andra av våra nya perenner som blommar redan den här hösten.

Höst och höst, förresten. I dag är det rena indiansommaren här i Sjörröd med över 20 grader varmt redan vid lunchtid. Det blir mycket trädgårdsarbete i dag 🙂

Drakmynta ’Summer Snow’.

Solbrud (helenium).

Stenkyndel ’Blue Cloud’.

Stäppsalvia.

Lökar och sen blomning.

Posted Leave a commentPosted in Blommor, Klematis

Jag måste erkänna att jag inte var överdrivet positiv på trädgårdsmässan i Malmö i våras när Per-Ola tjatade om att vi skulle ha dahlior till den här sommaren. Jag såg framför mig besväret med att gräva upp och vinterförvara knölarna + alla tvestjärtar som blommorna drar till sig.

Men så sa kvinnan som sålde lökarna att man behövde ju inte ta upp lökarna på hösten om man inte vill. Man kan  låta dem vara kvar i jorden. Överlever de är det en bonus och i annat fall har man fått mycket gläjde av de man redan planterat och kan köpa nya till nästa sommar.

Och vi har verkligen under två månader (från slutet av juli) haft glädje av den dahliarabatt vi anlade för några hundra kronor. Det har blivit många vackra blommor. På bilden står jag bland sorterna ’Sunny Boy’ och ’Eveline’ och i handen håller jag ’Stolze von Berlin’ och en okänd sort som jag sådde som frö i en fröblandning.

Per-Ola har för sig att han ska gräva upp och vinterförvara knölarna. Vi får se hur det går med det. Spännande fortsättning följer.

På bilderna här nedan kan ni se lite blandade bilder på trädgårdsarbete och sent blommande växter, som vår klematis ’Summer Snow’ som började blomma först häromdagen.

 

Här utökar jag rabatten vid stenarna ner mot gatan där vi bland annat har rosorna ’Stanwell Perpetual’ (i förgrunden) och ’Snövit’. Tanken är att det här ska blomma narcisser som ’Manly’ till våren. Kattungarna Bacio och Bisou vill nyfiket hjälpa till. Men den hjälpen klarar jag mig utan – de ville bara gräva upp lökarna jag precis planterat 🙂

Luktärten ’America’ blommar fortfarande.

Luktärterna är verkligen tacksamma att ha i trädgården. Frånsett besväret med att förså dem är de lättskötta och våra har blommat sedan slutet av juni. Som den här sorten ’Scarlett’.

De luktar dessutom gott på flera meters avstånd. Har man svårt att bestämma sig för en sort och vill ha en vacker blandning, som den på bilden kommer från, kan man välja en färdig fröblandning, t ex ’Gunnels Mix’ som säljs av Cecilia Wingård. Problemet är då att man inte vet exakt vilken sort det är.

Min egen grävande journalist 🙂 när han håller på att utöka rabatten vid stenarna där vi ska plantera fler narcisser.

Nu i helgen började klematisen ’Summer Snow’ som vi planterade i våras blomma. Lite sent kan man tycka, men hellre sent än aldrig,

Septemberblommor2

Posted 1 CommentPosted in Okategoriserade

Här kommer ytterligare lite bilder från trädgården i september. Passande är det precis mitt i månaden i dag och många av våra blommor bara fortsätter och fortsätter skänka glädje. I dag har det dessutom varit rena indansommaren här med bortåt 25 grader varmt och mycket fjärilar, bin och humlor i rabatterna.

På bilden ovan är det en amiralsfjäril som slagit sig ner i en jätteverbena. De som följer mig och Per-Ola på instagram har kanske sett att vi har skaffat ett par kattungar. De låg nere i rabatten och spanade intresserat på fjärilarna (dock tack och lov utan att fånga någon).

Det ser nästan ut som om biet har photoshoppats in i bilden på dahlian ’Eveline’. Men så var det inte. Per-Ola tog bilden i förmiddags,

Dahlian ’Smokey’.

Okänd dahlia som jag frösådde i våras.

Det här ser också ut som en dahlia, men det är faktiskt en zinnia ’Pinwheel’.

Flocknävan ’White Ness” som vi planterade i nya perennrabatten för ett par veckor sedan blommar. Kul!!!

Septemberblommor

Posted Leave a commentPosted in Blommor

Det finns mycket att njuta av i trädgården trots att hösten nalkas. Som rosenskäran på bilden ovan. Om ni scrollar ner ser ni fler bilder på olika varianter av rosenskära plus den spektakulära dahlian ’Cafe Au Lait’ och några vackra luktärtsblommor.

Rosenskära (cosmos bipannatus).

Rosenskära.

Rosenskära.

Den ena av våra båda violrutor (thalictrum). Den här sorten heter ’Splendid White’ och växer vid vår farstu.

Tre varianter av luktärter (lathyrus odoratus) som ser ut att sitta på samma stjälk.

Drottningen i vår dahliarabatt – den spektakulära ’Cafe’ au Lait’.

Två trädgårdsreportage

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Missade ni Per-Olas två trädgårdsreportage som publicerades i Hemmets Journal för ett par veckor sedan. Nedan har ni en ny chans att läsa dem (de finns också på hemtrevligt.se om ni vill se dem i ett mer lättläst format). Det första handlar om Gunilla och Peter Bergendahl som har helt olika syn på vad de vill använda trädgården vid sin sommarstuga till. Det har de löst genom att helt enkelt dela upp den.

I det andra reportaget åkte vi båda till Prästakullens koloniområde i Varberg och träffade några av kolonisterna.