Gödsla med vedaska.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Istället för att slänga vedaskan i grovsoporna kan den användas som utmärkt gödsel i rabatterna. Vedaska innehåller mineraler som kalcium och kalk och är viktigt som näringsämnen för växter.

Förr hällde man ut all vedaska i trägården, men försiktighet bör iakttas eftersom nya rön visar att askan kan innehålla rester av tungmetaller. Därför sprider vi bara ut aska från ren björkved och inget från brända sopor eller målat och behandlat träd. Av försiktighetsskäl sprider vi inte heller ut askan vid fruktträd, bärbuskar eller i grönsakslandet.

Men i rosenrabatterna är askan utmärkt som extra tillskott av kalcium och kalium. Rosgurun Lars-Åke Gustavsson rekommenderar i sin bok "Rosor för nordiska trädgårdar" att vedaskan sprids ut direkt på den sista snön så slipper man blanda upp den med jord.

Per-Ola visar här ovan hur han sprider ut bilderna i vår rabatt där det bland annat växer rosorna Hansestadt Rostock och jätteverbenor. Om det är sista snön ska vi väl låta vara lite osagt så här i början av februari. Här i Skåne kan den smälta bort och komma på nytt åtskilliga gånger innan mars månads utgång. Men man kan ju hoppas...

På nedre bilden får rosorna Stanwell Pepetual och Lili Marlene ett mineraltillskott via aska. Här växer också bland annat stockrosor.

Vinter i trädgården.

Posted on Leave a commentPosted in Köksträdgård, Pergola, Rhododendron, Trädgårdskonst, Växthus

Snön som föll i natt och i morse har svept in trädgården i ett mjukt täcke. Allt ligger i dvala i väntan på vårvärmen. Här i våra rosenbågar ska bland annat Flammenntanz och Climbing Iceberg blomma till sommaren. Vi har kupat rosorna för att skydda rötterna mot frosten. Granriset är för att skydda grenarna mot den starka vårsolen som förhoppningsvis kommer om några veckor.

Även köksträdgården och vårt växthus ligger i vintervila. Om ett par månader börjar planeringen för fullt om vad vi ska odla i år. Redan har vi satt vitlök i en av pallkragarna och vi har pratat om att satsa på kryddväxter som dill, persilja, gräslök och basilika.

Så här i januari ser det inte så inbjudande ut i köksträdgården.

Inget är som väntans tider. Senare i år ska här blomma bland annat nyponros, rosorna Flammentnz och Santana, solhatt, löjtnantshjärta och pion.

Vår stora gamla rhododendron är åtminstone vintergrön och fin. I maj blommar den med stora lila blommor.

Här i vår lilla surjordshörna har vi olika sorters rhododendron som blommar i vitt och lila tillsammans med amnerikanska blåbärsbuskar. I bakgrunden tronar fem exemplar av Thuja smaragd.

Vår lilla damm ligger tyst och frusen. Inget porlande vatten här som på sommaren. I år hoppas vi att näckrosen blommar som den gjorde för ett par år sedan.

Vår lilla syrenhörna i vinterskrud.

Här vid den gamla jordkällaren har vi vår lilla vildäng. Här växer också rönnsumak och benved, liksom kaprifol och ett stort antal tulpaner.

Här vid stenarna växer rosorna Lili Marlene och Stanwell Perpetul tillsammans med stockrosor och vass. I förgrunden ett plommonträd. Än så länge kan man bara ana vad som kommer att komma upp.

Här har vi planterat två exemplar av den gula rosen Hansestadt Rostock och jätteverbenor. Mer ska här planteras av olika perenner till våren. I bakgrunden har vi bland annat en fjärilsbuske. NU LÄNGTAR VI VERKLIGEN EFTER VÅREN.

Övervintring.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Det börjar bli dags att förbereda rosorna för vintern - om man inte redan gjort det. Vi skyddar vår rosor mot minusgraderna genom att kupa upp jord runt de känsligaste partierna av grenarna. Här fyller Per-Ola på med lite ogödslad jord uppblandad med vedaska runt roten på en climbing iceberg. Till våren krattar man helt enkelt ut jorden runt rosen. Det går också att kupa med naturgödsel. Då finns gödningen redan på plats när allt ska börja växa efter den långa vintern. Granriset används mest för att skydda rosen mot de starka solstrålarna under vårvintern. För att den här klätterrosen ska få ordentligt skydd bör hela rosen täckas med antingen granris eller säckväv.

Rosen i förgrunden är en flammentanz som fortfarande bär en något vissen blomma. Blomman bör man klippa bort före vintern.

Saffransodlare.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Missa inte min man Per-Olas reportage i senaste numret av Hemmets Journal om familjen Mutlov som odlar saffran utanför Staffanstorp på den  skånska landsbygden. Reportaget, som handlar om allt från odling av krokus till skörden av saffran - som är värt sin vikt i guld (nästan),  är på tre sidor och bilderna har tagits av fotografen Stefan Lindblom.

Vinterskrud.

Posted on Leave a commentPosted in Fåglar, Pergola, Rosor

Några bilder på trädgården i vinterskrud. Vi har ju fått en liten köldknäpp med ner till 8-9 minusgrader nattetid. Det har satt sina spår i trädgården... 

Dessutom har Per-Ola lagt till ytterligare lite fågelbordsbilder under sin naturhörna.

Det har frusit till i vår lilla damm.

Honungsrosorna i vår pergola ser lite ynkliga ut i minusgraderna. Tänk att det bara är drygt ett halvår som de blommar för fullt och sprider en underbar väldoft.

I brist på röda rosor lyser en domherrehanne upp i vår trädgård. Se mer fågelbilder under "Per-Olas naturhörna".