Vårens sista tulpanfrossa.

Posted Leave a commentPosted in Tulpaner

Spindeltulpanen ’Acuminata’. I bakgrunden en tulipa ’Paul Scherer’.

Ja, så är det förmodligen. Våra tulpaner sjunger på sista versen. Många sorter är redan överblommade och flera av de som fortfarande blommar börjar se lite trötta ut. Men jag är ändå nöjd. Många av de lökar som jag planterade i höstas har kommit trots sorkar, kaniner, hjortar och annat otyg i trädgården. Blomningen i år blev också en tröst för att jag och Per-Ola inte kom iväg till Keukenhof i Nederländerna som planerat. Nästa vår hoppas jag inte att vi har någon corona eller annan pandemi som stoppar oss.

Spindeltulpanen Acuminata på bilden ovan är kanske inte så vacker, men det är lite speciell. Längre ner hittar ni bilder på andra, mer traditonella, tulpaner som fortfarande blommar. Missa inte att ni kan se de flesta av våra tulpaner samlat under rubriken ”Inspiration” härintill.

Tulipa ’Orange Princess’

Tulipa ’Grand Perfection’

Tulipa  ’Cardinal de Nice’

Tulipa ’Verona”

Tulipa ’Mount Tacoma’

Nya växter

Posted Leave a commentPosted in Prydnadsträd, Rhododendron

Jag och Per-Ola var på en liten inköpsrunda till trädgården i veckan. Först var vi på ett ställe i Osby, men där blev det bara en doftschersmin eftersom vi inte var riktigt nöjda med utbudet. Därefter for vi vidare till Öspab plantskola utanför Hässleholm och där blev det ett par nya rhododendrons, några plantor spetsmössa, salvia och rosmarin. Det blir lätt några impulsköp när man hamnar i en välsorterad handelsträdgård 🙂

På bilden ovan ser ni hur glad Per-Ola blev när han hittade ett par nya rhododendrons till rhododendronhörnan som vi håller på att anlägga i trädgården.

Här har vi planterat de två nya rhododendronbuskarna. Den till vänster med de vitkantade bladen är en ponticum ’Variegatum’ och den till höger är en yakushimanum ’Percy Wiseman’. Innan vi grävde ner dem öste vi på med torv och speciell rhododendronjord för att de ska få rätt jord att växa i. Per-Ola gav dem också varsin näve speciell rhododendrongödsel.

Den nya smultronschersminen ’Mont Blanc’ som bara blir runt metern hög, men som blommar rikligt och doftar intensivt har vi planterat i rabatten där vi tidigare har ett par andra schersminer. Så småningom kommer det att bli ett stort och väldoftande schersminbuskage på platsen.

Förodling i växthuset

Posted Leave a commentPosted in Växthus

Iris Germania vit.

Det börjar hända en del i växthuset med det som jag förodlar i krukor och spannar. Irisen har tittat upp och även dahlian ’Pompon’ har börjat komma så smått. Per-Ola började förodla sina dahliaknölar, som han köpte på trådgårdsmässan i Malmö tidigare i våras, några dagar senare och han tittar oroligt till dem flera gånger om dagen och hoppas att det snart ska hända något. I slutet av den här månaden hoppas vi kunna plantera ut dem i en av våra nyanlagda rabatter.

Dahlia ’Pompon’

Iris Germania orange

Tulpanfrossa del 2

Posted Leave a commentPosted in Tulpaner

Flaming Parrot

Den ena tulpanen efter den andra slår ut i trädgården och jag tyckte det passade bra att samla lite bilder på sorterna och lägga upp dem här på vår trädgårdssida. Vi har ytterligare några sorter som ännu inte börjat blomma och de kommer i Tulpanfrossa del 3.

I dag var jag och Per-Ola på Sofiero slott och kikade på tulpanerna som blommade där. Egentligen hade vi tänkt åka till Keukenhof i Nederländerna nu i vår, men coronapandemin satte krokben för de planerna. Sofieros slottsträdgård är inte dum den heller. Framför allt var danske trädgårdsexperten Cluas Dalbys utställning intressant. Där fanns en del mycket vackra tulpansorter som sannolikt kommer att dyka upp i vår trädgård nästa vår 🙂

Flera sorters rhododendron hade redan börjat blomma, men den riktiga blomsterexplosionen får vi vänta ett par veckor på. Mycket nöje med bilderna på några av våra tulpaner 🙂

Flaming Spring Green.

Piontulpanen Sun Lover.

Orange Princess.

Couleur de Carnival.

Willem Tell.

Cabella.

Franstulpanen Vaya con Dios.

Paul Scherer.

Liljetulpanen Sapporo.

Spring Green.

Spring Green.

Salmon van Eijk.

Mango Dream.

Potatisdax

Posted 2 CommentsPosted in Köksträdgård

Jag hittade en liten outnyttjad hörna i köksträdgården bakom växthuset där jag tänkte sätta lite potatis. I den första raden blir det Minervsa, i mittenraden Solist ooch i den längst bort (t v i bilden) sätter jag Connect som utnämnts till årets fritidsodlarpotatis 2020. Det blir kanske inte nypotatis till midsommar, men det ska bli gott med egenodlad potatis till matjessillen senare i sommar.

Under tiden roade sig Per-Ola med att förodla dahlior genom att peta ner knölarna i spannar och stora krukor. Egentligen kan man plantera dem direkt på friland så fort det är garanterat frostfritt på nätterna, men genom att förodla i krukor i växthuset kan man få något tidigare blomning.

Planteringslördag

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

I dag har jag haft en riktig planteringsdag i trädgården. På bilden ovan planterar jag tre plantor av stäppsalvia ’Sensation Deep Rose’ (salvia nemorosa) som vi köpte i går när Hovdala slotts trädgårdsavdelning sålde ut överblivna perenner. I just den här rabatten hade jag hoppats ha vackra tulpaner vid den här tiden, men de har de fö-ade hjortarna mumsat i sig. Nästa år blir det bara narcisser i den här oskyddade delen av trädgården.

Jag köpte även två olika sorters tomater på Hovdala, ’Chilega’ och ’Mei Vei’ som jag planrat i en kruka respektive en odlingslåda i växthuset. Dessutom har jag hunnit plantrera några luktärter som jag försått i gäststugan. Har man trädgård är man aldrig sysslolös 🙂

Min gubbe Per-Ola har varit fullt upptagen med att köra ut kompostjord som vi köpt av renhållningsverket här i Hässleholm. Den har han sedan blandat ut med torv och speciell rhododendronjord för att få de rätta surjordsegenskaperna så att vår nyinförskaffade rhododendron Roseum Elegans förhoppningsvis kommer att trivas. Han har även hunnit klippa gräsmattan och plantera en klematis ’Summer Snow’ i den nya spalje’n. Nu förtjänar både han och jag något gott att dricka. Trevlig helg!

 

Rhododendron ’ Roseum Elegans’ som fått sin placering i vår rhodedendronhörna. Den blir upp till tre meter hög och blommar med stora, lila-rosa blommor. Samtidigt som den ger oss lite insynsskydd när den växt upp blir den något vackert att titta på för dem som vandrar Finjasjöleden som går förbi vår tomt.

Klematisen ’Summer Snow’ har vi planterat i spalje’n där vi också ska plantera luktärter.

Så här glad blev Per-Ola när vi fyndade perenner på Hovdala slotts trädgårdsavdelning i fredags. I kassarna finns förutom ovan nämnda stäppsalvia och tomatplantor även grönmynta och praktnäva.

Codonopsisplantering

Posted Leave a commentPosted in Perenner

Här planterar jag en Codonopsis Obtusa vid vår lilla trädgårdsdamm. Jag köpte den här perennen när Lasse från spezialplant.nu besökte Gärds Köping utanför Kristianstad för ett par veckor sedan. Egentligen har den inget svenskt namn, men jag har sett förslag på nätet att den ska kallas Afghansk Porslinsklocka.

Det ska hur som helst bli spännande att se den blomma och jag hoppas att den trivs där jag planterar den. Det står att den ska stå torrt och det är det ju här drygt en meter från dammen.

Narcissfrossa

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Narcissen ’Love Call’

 

Narcisserna sjunger på sista versen i vår trädgård. Snart är deras tid över för den här våren och därför tänkte jag lägga upp lite bilder på några av de olika sorter som har blommat eller som fortfarande blommar. Per-Ola tyckte att rubriken ”Narcissfrossa” kunde vara lämpligt och varför inte? Vi har ju redan ”Tulpanfrossa” 🙂 Hoppas att bilderna kan glädja och inspirera.

Narcissen ’Obdam’

Narcissen ’Rip van Winkle’

Narcissen ’Orange Princess’

Narcissen ’Ice King’

Narcissen ’Orangery’

Narcissen ’Sweet Pomponette’

Narcissen ’Manly’

Narcissen ’Chantez’

Narcissen ’Paper White’

Narcissen ’Peach Wobbler’

Narcissen ’Perfect Match’