Pelargonspecial!

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Här nedan kan ni se Per-Olas och fotografen Stefan Sandströms stora Pelargonspecial! som var publicerat i Hemmets Journal i mitten av mars. Tidningen går inte att få tag i handeln längre, men förhoppningsvis kommer reportaget att publiceras på hemmetsjournal.se.

Reportaget om pelargonerna gjordes i höstas hemma hos makarna Eva och John Nielsen i Backaryd som ligger vid Ronneby i Blekinge. Här har de över 600 olika sorters perlargoner och de har själva odlat fram ett par sorter.

Vinterförvara medelhavsväxter.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I Allers nummer 11 2019 har Per-Ola och fotografen Stefan Sandström ett reportage om vinterförvaring av medelhavsväxter som de gjorde på Växthotellet Lilla Toscana i Arrie utanför Malmö. Här har Anette Trönnberg Lundin och hennes sambo Zacharias Williamsson startat en anläggning där de tar emot och vinterförvarar frostkänsliga medelhavsväxter åt trädgårdsälskare. I det jättelika växthuset trängs olivträd med kamelior och citrusträd. Tidningen med reportaget går att köpa i affärer fram till elfte mars och förhoppningsvis kommer det sedan på Aller Medias nya digitalsajt allas.se Artikeln innehåller dessutom en del tips om hur man själv kan vinterförvara växterna.

Trädgårdsarbete

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Några bilder från vårt arbete i trädgården så här i början av mars när det står och väger mellan vinter och vår. Den meteorologiska våren har redan kommit till Sjörröd och frågan är väl om vi egentligen fick någon vinter. Men det är inte så skönt ute i trädgården ännu och därför får det riktiga vårröjdet dröja någon vecka ytterligare.

På bilden ovan snyggar Malou till vår salix som växer strax utanför köksfönstret. På de undre bilderna blandar jag och Malou ut blodmjöl i jorden  rabatterna- Blodmjölet har flörhoppningsvis dels effekten att lukten skrämmer bort hjortar, rådjur, kaniner och annat otyg som vill mumsa på våra tulpaner, dels fungera som gödning. Våra vänner på Instagram tipsade oss om att pröva Trico Garden, som ska ha bra effekt mot rådjur, och det blir vår nästa åtgärd om blodmjölet inte har någon avskräckande effekt.

Skydd av vintergröna växter.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

När man ser bilderna och uppäcker hur hemsk trädgården är just nu och hur mycket arbete som väntar framöver så tappar man lite gnistan. Men en sak i taget och ingen stress, försöker jag intala mig. Igår när det var en underbar fin och solig dag, fåglarna kvittrade i skogen och det lyste vitt av snödroppar överallt kom jag på att man kanske skulle skydda buxbom från den starka vårsolen så att de inte tar skada. Hittade lite jutesäck i garaget och snöre som jag band med. Kanske inte så snyggt men det får duga tills vidare. Varför undrar ni kanske? Jo,  de får lätt tjältorkskador eller solbrända, torkade blad.

Dela snödroppar.

Posted on Leave a commentPosted in Blommor

Vår i luften och fågelkvitter i buskarna och snåren. Då är det en bra dag att föröka våra snödroppar genom att dela dem. Jag och Per-Ola grävde upp några bestånd som spridit sig utanför trädgården och satte dem sedan i hinkar och krukor. När de sedan har blommat över för i år tänkter vi plantera ut dem på lämpliga platser.

Lite pillejobb och grävande med fingrarna i den kalla jorden, men annars en ganska lätt och rolig sysselsättning ute i den friska luften.

Det färdiga resultatet. Här på vår farstubro får de flyttade och delade snödropparna (eller galanthus nivalis som de heter på latin) blomma  nu i vår.

Gödsla med vedaska.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Istället för att slänga vedaskan i grovsoporna kan den användas som utmärkt gödsel i rabatterna. Vedaska innehåller mineraler som kalcium och kalk och är viktigt som näringsämnen för växter.

Förr hällde man ut all vedaska i trägården, men försiktighet bör iakttas eftersom nya rön visar att askan kan innehålla rester av tungmetaller. Därför sprider vi bara ut aska från ren björkved och inget från brända sopor eller målat och behandlat träd. Av försiktighetsskäl sprider vi inte heller ut askan vid fruktträd, bärbuskar eller i grönsakslandet.

Men i rosenrabatterna är askan utmärkt som extra tillskott av kalcium och kalium. Rosgurun Lars-Åke Gustavsson rekommenderar i sin bok "Rosor för nordiska trädgårdar" att vedaskan sprids ut direkt på den sista snön så slipper man blanda upp den med jord.

Per-Ola visar här ovan hur han sprider ut bilderna i vår rabatt där det bland annat växer rosorna Hansestadt Rostock och jätteverbenor. Om det är sista snön ska vi väl låta vara lite osagt så här i början av februari. Här i Skåne kan den smälta bort och komma på nytt åtskilliga gånger innan mars månads utgång. Men man kan ju hoppas...

På nedre bilden får rosorna Stanwell Pepetual och Lili Marlene ett mineraltillskott via aska. Här växer också bland annat stockrosor.

Vinter i trädgården.

Posted on Leave a commentPosted in Köksträdgård, Pergola, Rhododendron, Trädgårdskonst, Växthus

Snön som föll i natt och i morse har svept in trädgården i ett mjukt täcke. Allt ligger i dvala i väntan på vårvärmen. Här i våra rosenbågar ska bland annat Flammenntanz och Climbing Iceberg blomma till sommaren. Vi har kupat rosorna för att skydda rötterna mot frosten. Granriset är för att skydda grenarna mot den starka vårsolen som förhoppningsvis kommer om några veckor.

Även köksträdgården och vårt växthus ligger i vintervila. Om ett par månader börjar planeringen för fullt om vad vi ska odla i år. Redan har vi satt vitlök i en av pallkragarna och vi har pratat om att satsa på kryddväxter som dill, persilja, gräslök och basilika.

Så här i januari ser det inte så inbjudande ut i köksträdgården.

Inget är som väntans tider. Senare i år ska här blomma bland annat nyponros, rosorna Flammentnz och Santana, solhatt, löjtnantshjärta och pion.

Vår stora gamla rhododendron är åtminstone vintergrön och fin. I maj blommar den med stora lila blommor.

Här i vår lilla surjordshörna har vi olika sorters rhododendron som blommar i vitt och lila tillsammans med amnerikanska blåbärsbuskar. I bakgrunden tronar fem exemplar av Thuja smaragd.

Vår lilla damm ligger tyst och frusen. Inget porlande vatten här som på sommaren. I år hoppas vi att näckrosen blommar som den gjorde för ett par år sedan.

Vår lilla syrenhörna i vinterskrud.

Här vid den gamla jordkällaren har vi vår lilla vildäng. Här växer också rönnsumak och benved, liksom kaprifol och ett stort antal tulpaner.

Här vid stenarna växer rosorna Lili Marlene och Stanwell Perpetul tillsammans med stockrosor och vass. I förgrunden ett plommonträd. Än så länge kan man bara ana vad som kommer att komma upp.

Här har vi planterat två exemplar av den gula rosen Hansestadt Rostock och jätteverbenor. Mer ska här planteras av olika perenner till våren. I bakgrunden har vi bland annat en fjärilsbuske. NU LÄNGTAR VI VERKLIGEN EFTER VÅREN.