Dagens ros 130

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon alla fredagslyckliga!

Då var det snart helg igen och jag ska åka till Systembolaget för att hämta senaste beställningen av vin som passar till maten vi ska äta i kväll och i morgon, bland annat ett par röda viner på druvan Pinot Noir som ska passa till fisk eftersom Malou inte är lika förtjust i Riesling- och Chablisviner som jag.

Tack och lov för att vi har Systembolaget med dess kunniga personal och att man har möjlighet att beställa bara en flaska av varje märke om man vill testa lite olika viner. Tänk om man bott i till exempel Helsingör. Då hade man varit hänvisad till en spritbutik med begränsat sortiment och kompetens och en Preben med röd näsa som bräkt och sagt ”dejligt” och försökt pracka på oss tre körsbärsvin (eller något annat odrickbart) för priset av två.

Dagens ros är austinrosen Lady Emma Hamilton som man verkligen kan kalla en färgexplosion i trädgården. Den doftar starkt av päron och citrus och har god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-3.

Den här dagen 1978 börjar Bob Dylan spela in sitt livealbum ”Live att Budokan” på Budokan  Hall i Tokyo. Den 28 februari 1966 framför Rolling Stones två konserter på Town Hall i Wellington, Nya Zeeland (det var hårt spelschema på den tiden).

Dagens namn är Maria.

 

Dagens ros 129

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Nu kan man till och med skönja gryningen mellan trädstammarna i öster när man går upp vid sextiden. Härligt! Med ljuset återvänder livslusten och glädjen. Men nu dröjer det bara en månad innan man drar ner rullgardinen igen i form av att vi går över till sommartid. Längre fram gör det inte så mycket eftersom man ändå sällan är uppe vid 4-5-tiden på morgnarna, men just tidigt på våren är det kännbart. Åtminstone för mig som har blivit en morgonmänniska på senare år.

Jag är lite kluven till debatten om vi ska ha kvar vinter- respektive sommartid. Visst är det skönt med långa ljusa sommarkvällar, men om alternativet är ständig sommartid är jag tveksam. Då blir det förskräckligt mörkt långt ut på förmiddagarna under vintern. Jag har inga problem med att ställa om en timme fram respektive tillbaka två gånger om året så varför inte låta det vara som vi har det nu. Förstår faktiskt inte de som gnäller och pratar om hälsorisker med att ändra lite på dygnsrytmen. Har de aldrig rest utomlands och upplevt tidsomställning?

Dagens ros heter samma som vår huvudstade, nämligen Stockholm. Den ingår i den danske förädlaren Poulsens serie slottsrosor. Den blir under metern hög, är remonterande och sprider en stark och behaglig doft. Zon 1-3.

Den 27 februari 1969 börjar Grateful Dead spela in livedubbeln ”Live Dead” på The Filmore i San Fransisco. Världens omjämförligaste inom alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, framför två konserter den här dagen 1965 på City Hall i Sheffield.

Dagens namn är Lage.

Dagens ros 128

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon kära vänner!

I dag snöar det banne mig här i Sjörröd. Det är nog första gången vi ser snöflingor här det här vinterhalvåret. Det är naturligtvis inget som kommer att lägga sig, men ändå.

I går var jag och Malou på bokrean och fyndade. Jag köpte en Lee Child vi inte har läst, Löparna av nobelpristagaren Olga Tokarczuks och Ålevangeliet av Patrik Svensson. Malou hittade ett par rysare av John Fowles. Det blev dessutom min favoritförfattare John Le Carre’s senaste En Fri Agent, men den ingick inte i själva bokrean.

Det är oroväckande att intresset för böcker går ner och jag är övertygad om att det kommer att påverka läskunnigheten och inte minst läsförståelsen. Det är en sak att kunna läsa, men en annan att verkligen förstå det man läser och kunna sätta in det i ett större sammanhang. Det är en kunskap man bara får genom regelbunden övning. Och dessutom finns det väl inget härligare än en god bok och en kopp kaffe framför öppna spisen?

Till dagens ros har jag valt en Hippolyte. Det är en mörkt lila ros som blommar rikligt en gång per sommar. Den är alltså inte remonterande. En fördel med den är att den nästan inte har några taggar. Den går fint i odlingszon 1-5.

Den 26 februari 1966 går Nancy Sinatra upp på förstaplatsen på USA-listan med ”This Boots Are Made For Walking”. Den är skriven av Sverigebekantingen Lee Hazlewood. Exakt ett år tidigare släpper Rolling Stones sin sjätte singel ”The Last Time/Play With Fire” i USA.

Dagens namn är Torgny och Torkel.

Dagens ros 127.

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

I går var jag på ett ärende på Öland. En fantastisk ö med bland annat det savannliknade hedlandskapet Alvaret och väderkvarnarna. När jag körde över Ölandsbron från Kalmar slog det mig att det inte är mer än snart femtio år sedan bron byggdes. Den tar vi för självklar i dag, men innan den byggdes köade bilarna för att ta färjan över från fastlandet till Färjestaden. Likadant håller det på att bli med Öresundsbron. Det känns som en självklarhet att man tar bron över till Köpenhamn och tiden när man turade känns mer och mer avlägsen.

Dagens ros lystrar (om en ros nu lystrar) till det lite krångliga namnet Conrad Ferdinand Meyer. Det är en starkt doftande klätterros som blommar rikligt under hela säsongen. Nackdelen är att den lätt blir angripen av svartfläckssjuka. Den går fint i zon 1-4.

Den 25 februari 1985 går Van Halens singel ”Jump” upp på förstplatsen på USA-listan. Exakt tio år tidigare släpper Led Zeppelin sitt utmärkta album ”Physical Graffiti”. Detta datum 1966 framför Rolling Stones två konserter på Palais Theatre i Melbourne, Australien.

Dagens namn är Sigvard och Sivert.

Dagens ros 126

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon kära vänner!

Ni som läste min lilla betraktelse i går kunde få uppfattningen att jag avskyr sport. Så är det inte alls. Jag uppskattar verkligen sport och fysisk aktivitet. Häng med mig till gymmet en morgon!

Och visst kan jag uppskatta att se större tävlingar som VM och OS på teve, men det jag vänder mig mot är de otaliga dussintävlingarna, i till exempel skidspåren, som jag inte tycker det finns någon anledning för SVT att hårdbevaka. År efter år samma visa. Det enda som händer är att åkarna byts ut då och då. Samma sak med hockeyn – i stort sett samma lag som möter varandra 2-3 gånger i veckan år efter år. Fast sportfånarna kanske säger till oss trädgårdsnördar ”År efter år samma blomma som kommer upp ur jorden. Urtrist!”.

Dagens ros, som verkligen inte är urtrist, är en Duc de Guiche. Det är en mycket väldoftande gammaldags rossort. Den är inte remonterande. Går bra upp till och med odlingszon 6.

Den 24 februari 1973 meddelar The Byrds att de lägger gitarrerna och stämsången på hyllan efter en sista konsert på Capitol Theatre i New Jersey. Inget mer ”Hey Mr Tambourine Man”. Sju år tidigare inleder The Doors ett tremånadersengagemang  som husband på ”The London Fog” på Sunset Strip, West Hollywood.

Den här sidans husband, det vill säga de fenomenala, fantastiska och fabulösa Rolling Stones, framför den här dagen 1964 två konserter på Odeon Theatre i Southend, Essex.

Dagens namn är Mattias och Mats.

Dagens ros 125

Posted Leave a commentPosted in Rosor

Godmorgon alla söndagspigga!

I dag hade jag (Per-Ola) tänkt skriva något elakt om sportsändningar, men det är kanske bäst att jag låter bli. Ni kanske är på väg att bänka er framför teven för att se Vinterstudion i SVT och då retar det kanske bara er i onödan. Jag hade tänkt skriva att sport är ett opium för folket och fullständigt onödigt att titta på. Och om det nu ska sändas i teve så kan det sändas i reklamfinansierade kanaler.

1 För att vi skattebetalare som inte är intresserade inte ska behöva stå för notan.

2 För att bara de sportsändningar som är kommersiellt efterfrågade kommer att överleva.

Dagens ros är en Little White Pet. Det är en skuggtålig, låg marktäckande ros som sprider en söt och behaglig doft. Den är remonterande och går också bra att ha i kruka. Zon 1-3.

Den 23 februari 1980 får Queen sin första listetta i USA med ”Crazy Little Thing Called Love”. Sju år tidigare släpper Bruce Springsteen sin debutsingel ”Blinded By The Light” i USA. Världens främsta rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, ligger inte på latsidan. Den 23 februari 1966 framför de två konserter på Palais Theatre i Melbourne, Australien.

Dagens namn är Torsten och Torun.

Dagens ros 124

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon i stugorna, villorna, lägenheterna och kojorna!

Regn, regn, regn kännetecknar början på den här helgen här hos oss. Om det funnits någon indiansk ”Stoppa-regnet-dans” hade jag dansat den. Varför kan det aldrig vara lagom? Antingen regnar det för mycket eller för lite. Jag tycker det utskällda svenska ordet lagom är bra, inte för mycket, inte för lite, inte för stort, inte för litet och inte för salt och inte för sött. Utan, just det, lagom.

På rostemat fortsätter vi med de polkagrisgrandiga rosorna. Dagens ros är en Kordes Robusta. Det är en kraftig buskros som är remonterande och som är ganska tålig. Doftar dock inte särskilt myket. Odlingszon 1-5.

Den 22 februari 1965 åker medlemmarna i Beatles till Bahamas i ett specialchartrat plan för att börja inspelningarna av deras andra film  ”Help!”. Exakt två år tidigare når deras singel ”Please please me” förstaplatsen på Englandslistan.

Deras konkurrenter i värdens bästa och främsta rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, spelar den här dagen 1966 i Centennial Hall i Adelaide, Australien.

Dagens namn är Pia.

Dagens ros 123

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon!

Egentligen är det fantastiskt. När jag startade datorn här nu på morgonen möttes jag av en vacker bild från en bit av kinesiska muren med soluppgången bakom en bergskulle. Det är en startbild som någon annan än jag har valt, förmodligen ett datorprogram, och det känns både positivt och lite märkligt.

Teknikens under. Vi såg på TV i går när  Claes Malmberg, Ewa Fröling med flera fick gå en kurs för seniorer i hur man hanterar mobiltelefonen. Det var både mycket roligt och lite tankeväckande. Utvecklingen går så snabbt numera att man riskerar att hamna helt utanför om man inte hänger med.

Dagens polkagrisrandiga ros är en New Imagine. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Ganska ovanlig i Sverige.

Den 21 februari 1975 släpper Davd Bowie singeln ”Young Americans” i USA. Efter att ha klarat av perioderna med Ziggy Stardust, Alladin Sane och Thin White Duke inleder Bowie nu en ny era. Exakt elva år tidigare genomför Rolling Stones två konserter på Gaumont Theatre i Henley, Staffordshire.

Dagens namn är Hilding.

Dagens ros 122

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

God morgon!

Dagens ros är en Stanwell Perpetual som vi har ett exemplar av i rabatten ner mot vägen. Vi fick den häromåret av min syster och den håller på att växa till sig ordentligt. Det fina med den är att den är remonterande (det vill säga att den blommar återkommande under hela sommaren och till och med långt ut på hösten) med vackra dekorativa blommor. Nackdelen med den skulle väl möjligen kunna vara att den är extremt taggig. Om man planterar den i en häck blir den nästan lika ogenomtränglig som ett taggträdsstängsel. Den går att odla upp i zon 6.

Den 20 februari 1981 fyller Kurt Cobain 14 år och han får sin första gitarr i födelsedagspresent av sina föräldrar. Det dröjer ytterligare ett antal år innan han låter tala om sig som Nirvanas frontman. Samma datum tre år tidigare släpps Meat Loafs ”Bat Out Of Hell” i Storbritannien och där blir den till och med en större hit än i hemlandet USA. Den 20 februari 1964 framför Rolling Stones två konserter på Rank Theatre i Sunderland.

Dagens namn är Vivianne.

Dagens ros 121

Posted Leave a commentPosted in Rosor

God morgon kära besökare!

Det verkar äntligen som vi ska få en lösning på mordet på Olof Palme efter alla dessa år. Tyvärr verkar det dock vara en redan avliden person, men vad väntar man sig. Det har snart gått 34 år sedan den traumatiska natten på Sveavägen och tiden har precis inte stått stilla sedan dess. Men det är synd att ingen kan ställas till svars så att vi verkligen får svar på alla frågorna om motivet.

Jag har aldrig haft någon egen teori om vem eller vilka som utförde mordet. Någonstans har jag hoppats att gärningsmannen har varit en ensam galning typ Christer Pettersson eller möjligen någon utländsk organisation. Att det skulle vara en grupp svenskar med mycket otäcka motiv som iscensatt avrättningen av statsministern och sedan lyckats hålla det här hemligt i alla år är för otäck för att jag ska orka ta in det.

Dagens ros är en Madame Boll som också saluförs som Comte de Chambord. Det är en av våra populäraste buskrosor och den sprider en ljuvlig doft av äpple och kanel enligt Flora Linnea. Den blommar från juni till oktober och den går i zon 1-5.

Den 19 feburari är en tung dag för alla älskare av den lite tuffare rockmusiken. Det är nämligen den här dagen 1980 som den riktige sångaren  i AC/DC dör i baksätet på en bil i London efter en rejält spritosande krogrunda. Bon Scott, som han hette, kvävdes i sina egna spyor. Den ”nye” killen på sång är ok, men inte lika bra.

Den 19 feburari 1964 är Rolling Stones i Sydney, Australien, där de framför två konserter på Commemorative Auditorium.

Dagens namn är Gabriella och Ella.