Tulpanreportage i Hemträdgården.

Posted on Leave a commentPosted in Tulpaner

I senaste numret av tidningen Hemträdgården som i dag dimper ner i de flesta trädgårdsälskares (och medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård) brevlådor har min man Per-Ola ett stort reportage om tulpaner.

Reportaget är gjort hemma hos trädgårdskunnige Inka Johansson (känd från "Trädgårdskampen" som gick i SVT för några år sedan) som har en hel skogsdunge till sitt förfogande för plantering av tulpanlökar och narcisser.

Bilderna är tagna av fotografen Stefan Sandström. Medlemmar kan också läsa reportaget på www.tradgard.org

Ny lavendelrabatt.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I dag har jag flyttat sex lavendelplantor till nya rabatter som jag grävt mellan rosenbågarna. De stod tidigare under en syren och ett päronträd i en annan del av trädgården och där trivdes de inte riktigt.

Hoppas att de mår bättre här mellan våra klätterrosor. I rabatten närmast växer till vänster en Nevada och till höger en Maidens Blush som blommade rikligt tidigare i somras. I den bortre rosorna Flammentanz till vänster och Climbing Iceberg till höger. I bakgrunden skymtar våra fjärilsbuskar som just nu är välbesökta av framför allt amiralsfjärilar, nässel- och tistefjärilar och en och annan kålfjäril.

Sten, sten och åter sten. Så fort man sätter spaden i jorden på vår tomt stöter man på stenar. Det innebär att det är ett ganska drygt jobb att anlägga nya rabatter.

Solhattar.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Solhattarna, eller rudbeckiorna som de också heter, blommar fint i rabatterna nu i augusti. Jag har planterat några olika sorter som jag vill dela med mig av här på min trädgårdssida. 

Den vita här ovan heter 'White Swan'.

Rudbeckia (Echinacea purpurea) 'Cheyenne Spirit.

Rudbeckia (Euchinacea purpurea) 'Tomato Soup'.

Rudbeckia (Echinacea purpurea) 'Magnus'.

Ghitas rosor.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade, Rosor

Missade ni Per-Olas reportage om Ghita Nörby och hennes fantastiska trädgård i Hemmets Veckotidning har ni en ny chans att läsa det här. Det är fotografen Stefan Lindblom på Helsingborgsbild som fotograferat.

Bland alla de rosor som Ghita har i sin trägård finns naturligtvis den hon själv har fått ge namn åt 'Ghita Renaissance'. Reportaget kommer förhoppningsvis också att finnas på allas.se

Inspirerade i slottsträdgården på Hovdala.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I dag åkte vi till Hovdala slott och lät oss inspireras av deras fina trädgård med vackra blommor i köksträdgården och rabatt med fantastiska dahlior i olika färger och formar. Som den ni ser på bild här ovan.

Gå in under "Inspiration" och klicka på Hovdala. Scrolla sedan ner en liten bilt  för att se de senaste bilderna.

Efter en härlig tur och fyllda med nya ideer och projekt åkte vi sedan hem och satte igång med lite arbete i vår trädgård innan åskan började mullra. Vi flyttar bland annat några rosor som inte trivs så bra där de står.

Remonterande rosor.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Det härliga med remonterande (återblommande) rosor är att man kan njuta av dem flera gånger under en säsong. Som den här Rhapsody in Blue på bilden ovan. I år överträffar den sig själv.

Per-Ola har tagit lite bilder på våra remonterande rosor som jag lägger ut här under "Senaste nytt". Vill ni ser fler rosor och ta del av lite odlingsråd så kika in under avdelningen "Rosor".

Vår Leonardo da Vinci blommar på nytt i den nya rabatten nere vid gatan.

Klätterrosen Santana är en annan ros som trivs på gäststugans gavel (gamla sommarstugan) och som blommor för andra gången dem här sommaren.

Ingrid Bergman, som också blommar för andra gången i år, tävlar om uppmärksamheten i samma rabatt som Rhapsody in Blue.

Ytterligare en bild på vår remonterande Rhapsody in Blue.

Mera luktärter.

Posted on Leave a commentPosted in Blommor, Köksträdgård

Nu börjar det äntligen bli lite höjd på luktärterna som jag odlar i de två närmaste odlingslådorna. Eftersom jag inte hade möjlighet att förså i våras har de tagit lite längre tid på sig, men nu sträcker de sig två meter upp över marken. I odlingslådan bakom dem kan ni se krasse och vid växthuset står en kamelia. I år odlar jag tomater och små gurkor (djungelgurkor) i växthuset tillsammans med lite krydväxter som dill och persilja.

Glöm inte att plocka små ljuvligt doftande buketter av luktärter varje morgon. Det mår de bara bra av och gör att de kan blomma långt ut i september. Om man inte plockar blommorna bildar de fröbaljor och slutar blomma.

Härlig färg. Den här sorten heter Sweet Pea Erewhon.

Reportage om rosor.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Missade ni Per-Olas reportage om Margareta Holmdals fantastiska rosenträdgård på Västkusten som publicerades i Hemmets Journal för några veckor sedan får ni en ny chans här. Reportaget går också att läsa på www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/ Fotografen Stefan Sandström tog bilderna.

Margareta har flera sorters austinrosor.

Ogräsbekämpning.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Det är tyvärr inte bara blommor som växer i vår trädgård utan även ogräset frodas. Det är kanske lite sent på säsongen att bekämpa ogräset på uppfarten med ättika, men det är värt ett försök. Bakom mig ser ni vår rönnsumak som vi fick av fotografen Stefan Sandström som Per-Ola ibland arbetar tillsammans med. När vi fick den för två år sedan var den i en liten kruka. Man får säga att den verkligen har växt till sig.

I växthuset växer djungelgurkan så det knakar. Vi fick några sticklingar av vår granne Herbert för några veckor sedan och de har verkligen etablerat sig bra i vår odlingslåda. Jag kan redan se sju gurkor som snart är mogna.