Rosor.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Nu har några av våra rosor i trägården börjat blomma medan andra fortfarande avvaktar lite. Flera av våra rosor är remonterande och vi kan därför njuta av dem under hela sommaren medan andra, som honungsrosen Lykkelie, bara blommar en gång per säsong och då gäller det att passa på att njuta av överflödet av blommor och den härliga doften.

Klätterrosen Sympathie i den nya spaljen som vi byggde förra året.

Kan man inte annat än hänföras. Ljuvliga Rhapsody in Blue. Den här rosen fick vi av Per-Olas syster Siv och hennes man Bengt-Johan för några år sedan och den blommar med fler och fler ljuvliga blommor för varje år som går. Det fina är dessutom att den är remonterande och ett år hade vi blommor långt ut i oktober.

Det här är en Nevada och den köpte vi förra hösten hos Karl Fredrik på Eklaholm. Den växer i en av rosenbågarna mellan huset och gamla sommarsstugan.

Gräddvita Stanwell Perpetual som lyser upp i stenpartiet ner mot gatan. Även den här rosen fick vi för ett par år sedan av Per-Olas rosintresserade syster och svåger.

Persiokorosen "For Your Eyes Only" är en av mina absoluta favoriter bland rosorna. Den här köpte jag i samband med rosfestivalen på Fredriksdal i Helsingborg för ett par år sedan.

Den gamla nyponrosen vid sommarstugan blommor rikligt i år efter en kraftig nerklippning förra året. Tyvärr vet varken jag eller Per-Ola vad det är för sort eftersom det var hans föräldrar som planterade den en gång i tiden.

Klätterrosen Santana på ena gaveln av den gamla sommarstugan. Det är tredje sommaren den glädjer oss med sina fantastiska blommor.

Klätterrosen Flammentanz är på gång i en av rosenbågarna.

Liksom austinrosen The Poets Wife som jag planterat i rabatten där blommorna ska gå i gult och blått.

Trädgårdsbilder.

Posted on Leave a commentPosted in Klematis, Köksträdgård, Pergola, Rhododendron, Rosor, Växthus

Här kommer lite bilder från trädgården i början av juni. Våra rhododendronbuskar har snart blommat över och rosorna har börjat slå ut. Jag har också anlagt en ny rabatt på östra gaveln av huset där jag bland annat planterat japansk lönn och skuggtåliga perenner.

Gaveln på den gamla sommarstugan där det bland annat växer rosorna Flammentanz och Santana (som inte slagit ut än), klematis, en buskpion, löjtnantshjärtan och annat smått och gott. I bakgrunden syns den magnifika parkrhhododendron Catawbiense Grandiflorum.

På andra sidan sommarstugan växer det honungsrosorna Lykkelie, kaprifol och murgröna i pergolan. Om ett par veckor bör honungsrosorna blomma i all sin prakt och sprida en underbar väldoft.

Samma sida av trädgården, men sedd från andra hållet. I portalen växer honungsrosen Lykkelie, i rabatten till vänster bland annat violruta, akleja, ljung och buxbom och i spaljen till vänster har jag och Per-Ola planterat rosorna Sympathie och Mozart tillsammans med klematis, blommande ormbunke och blåregn (med vita blommor).

Mitt lilla planteringsbord i hörnan av köksträdgården. I den svarta tunnan blandar vi till nässelvatten, guldvatten och andra mindre väldoftande 🙂 men ack för växterna så välgörande gödningsmedel.

En liten bit av min köksträdgård. I odlingslådorna närmast har jag planterat luktärter och i drivbänken frodas dill och andra grönsaker. I bakgrunden den magnifika rhododendron Catawbiense Grandiflorum på nytt.

I rosenbågarna i gången mellan vårt hus och den gamla sommarstugan växer rosorna Flammentanz, Climbing Iceberg, Nevada och Maidens Blush.

Vy ner mot gatan och jordkällaren. I hörnan växer syrener och schersminer och ett päronträd där det även klättrar en ros (Ghislaine de Feligonde). Rhododendron med de röda blommorna mitt i bilden är en Nova Zembla. Vid stenen växer bland annat den underbara persiokorosen (For Your Eyes Only) som jag köpte på Fredriksdal för ett par år sedan.

De här stenbumlingarna som grävdes upp i samband med att vi byggde huset har fått vara kvar eftersom jag tycker de är dekorativa. Här har jag planterat spirea, stockrosor och rosorna Stanwell Perpetual och Lili Marlene. Den sistnämnda verkar inte trivas så bra här medan den förra precis har börjat blomma. Mitt i stenpartiet växer en forsythia och trädet i förgrunden är ett plommonträd.

Senaste tillskottet bland rabbaterna. På skuggsidan av vårt hus jag planterat en japansk lönn (Acer palmatum Atropurpureum) tillsammans med olika sorters alunrot (heuchera), silverbräcke (Saxifraga paniculata), näva (geranium) och gräset storfryle (Luzula Sylvatica). På andra sidan staketet växer bland annat olika sorter av klematis (clematis).

Sköna maj.

Posted on Leave a commentPosted in Blommor, Köksträdgård, Plantor, Rhododendron, Tulpaner

Maj är en intensiv månad. Det är mycket som ska hinnas med inför sommaren och därför har jag inte hunnit glöra så många uppdateringar här på min hemsida som jag önskat. Man ska så grönsaker, dela perenner plocka nässlor till gödningsvatten.

Men här kommer i alla fall lite bilder på tulpaner, rhododendron och annat som glatt oss med sin blomning under de senaste veckorna. Jag visar också en del bilder från våra nya rabatter och andra projekt i köksträdgården.

Den fantastiska tulpanen på bilden ovan heter "Marit" (precis som Per-Olas syster). Kul att den trivs i vår trädgård.

 

Den här tulpanen tog jag in och satte i en vas. Per-Ola fick en fin närbild i motljuset med sin Panasonic Lumix,

En av alla tulpanerna som blommade i vår trädgård i början av den här månaden.

Tulpanfrossa

 

Tulpanen Carneval de Nice. Den bara måste vi ha nästa år också.

Per-Ola tog den här bilden med ett makroobjektiv.

Papegojtulpanen Flaming Parrot.

Papegojtulpanen Red Exotic Parrot.

Lite mer tulpanfrossa 🙂

Texas Flame Parrot eller Flaming Parrot. Är det två namn för samma tulpan? 

Det är synd att hjortar och rådjur också älskar tulpaner, men vi har försökt hålla dem borta med blodmjöl, Trico Garden och blänkande CD-skivor. Har hört att människohår ska vara avskräckande för dem så jag ska prata med min frissa inför nästa vår.

Tulpan, tulip, tulpe. Eller varför inte dra till med latin - tulipa.

Per-Ola rensade upp i det vidlvuxna ner mot gatan och i de fyra mellanrum som fanns mellan plattorna har vi planterat backtimjan (thumus serpullum, thyme, tyminan), kattfot (Antennaria dioica, catsfoot, katzenpfote) och revsuga (Ajuga reptans, bugle, braunherz). 

Rhododendron på väg att slå ut.

Vår rhododendron Cunninghams white som växer bakom växthuset har slagit ut.

Här planterar jag jätteverbenorna som vi köpte på Österlen Gardenshow nu i maj. I den här rabbaten växer även rosorna Golden Gate, Hansestad Rostock, The Poets Wife och Grham Thomas tillsammans med aklejor, saliva, riddarsporre, fjärilsbuske och klematis. Som ni förstår är färgtemat gult och blått i den här rabatten.

I den här nyanlagda rabatten nere vid gatan, där det redan växer ginst, har jag planterat rosorna Thats Jazz och Leonardo Da Vinci som jag köpte av Ing-Marie "Inka" Johansson på Österlen gardenshow. Här har jag också planterat stäppsalvia.

Aklejorna blommar.

Syrenen har slagit ut och sprider en ljuvlig väldoft i trädgården.

Den här skillan, som jag och Per-Ola köpte på Malmö Gardenshow tidigare i våras, är tydligen en sen sort eftersom den inte började blomma förrän i mitten av maj.

Allium på väg att slå ut.

Älskade löntjantshjärta (Lambrocapnos spectabilis, bleedingheart, tränendesherz).

Här planterar jag några sättpotatis i en av våra odlingslådor i köksträdgården.

Med lite brädstumpar som blivit över och fönsterna som satt på det gamla uthuset intill sommarstugan snikrade Per-Ola ihop en drivbänk. Här har jag bland annat planterat dill, ruccolasallad och olika slags bönor.

Äppleträdet har börjat blomma.

Ännu en vår i min härliga trädgård.

Syrenen "Beauty of Moscow".

Vår rhododendron Nova Zembla har börjat slå ut. Vi har två. Den här som står nere vid gatan köpte vi i ganska bedrövligt skick på Solhaga under utförsäljningen förrförra hösten. Den har tagit sig ordentligt.

Rhododendron Nova Zembla.

Rhododendron Yakishimanum Fantastica. De andra sorten av våra rödblommande rhododendrons.

Full fart i köksträdgården

Posted on Leave a commentPosted in Köksträdgård, Plantor, Tomater, Växthus

Här sätter jag sommarpotatisen "Inova" i en av våra pallkragar. Förhoppningsvis kommer vi kunna skörda de första knölarna om ca 16 veckor. Fler uppdateringar och bilder på vad vi odlar hittar ni under rubriken "Odlingsdax".

Per-Ola har tagit en närbild på en av våra narcisser. Det här är en "Tete Boucle"

Och här är narcissen "Bridal Crown"

Den här aklejan köpte vi på Hovdala slott på första maj. Det är lite av en chansning eftersom sorterna korsat sig med varandra och de ansvariga på Hovdala köksträdgård kunde inte med säkerhet säga om blommorna blir blå, lila eller rosa. Vi har satt den i nya rabatten tillsammans med gula rosor och blå klematis. Förhoppningsvis får den blommor med matchande färg.

Det blev också tre små solrosplantor vid Hovdalabesöket och de har fått ett nytt hem vid staketet på östra gaveln.

Tulpanfrossa2

Posted on Leave a commentPosted in Blommor, Köksträdgård, Tulpaner, Växthus

Första maj och tulpanerna demonstrerar sin skönhet i vår trädgård. Här nedan har vi samlat lite bilder på tulpaner och andra växter som Per-Ola och jag har fotograferat den senaste veckan.

 

Det här är tulpanen Exotic Parrot som är på väg att slå ut. Den här bilden tog jag med min Iphone 7+.

Lyser ikapp med vårsolen.

Nu börjar narcisserna och tulpanerna slå ut för fullt i den nya rabatten där vi även planterat doftschersminer.

Det här ska vara tulpanen Flair enligt lökförsäljaren.

Nya rabatten med narcisser och tulpaner sedd litegrann från ovan.

Vilken härlig färgexplosion!!!

Den här sorten ska heta Wilhelm Tell fick vi veta när vi köpte lökarna.

Makrobild tagen av Per-Ola.

Naturens under. Tulpaner finns i regnbågens alla färger.

Nära, närmare, närmast.

Vit som snö.

Tulpanfrossa.

Posted on Leave a commentPosted in Blommor, Rhododendron, Rosor, Tulpaner

Jag har valt att kalla den här uppdateringen tulpanfrossa eftersom den mest innehåller bilder på de fantastiska tulpaner som slagit ut i vår trädgård veckan efter påsken.

Jag är oerhört glad över att de blommar så rikligt som de gör eftersom vi, som vi skrivit om här på sidan tidigare, haft problem med hjortar som ätit upp de första gröna bladen. Men alla medel mot vandalerna som vi använt, som Trico Garden, vitlöksdekokt, blodmjöl och glimmande cd-skivor i buskarna, har tydligen gett resultat.

Här finns även lite nytt om rosor, blommande rhododendron och annat smått och gott.

I dag kom äntligen regnet 🙂 och naturen har fullkomligt exploderat i grönt.

Ljuvligt skiftande i gult och rött.

"Tulips from Sjörröd" 🙂 Här i nya rabatten har jag planterat flera olika sorters tulpanlökar som samsas om utrymmet med narcisser och tre doftschersminer. Tulpan sorter som Coulur Cardinal, Carneval de Nice, Foxy Foxtrot, Flamingo Parrot och tulpan Flair. De olika narcisserna heter Double Campernette, Sweet Pomponette och Manly.

Tulpanerna med de dekorativa bladen.

Tulpanrabatten vid syrenhäcken i hörnan mot Forellvägen.

Den här makrobilden tog Per-Ola med sin Panasonic Lumix.

Här i det nya staketet/portalen som vi byggt vid västra gaveln av huset ska det förutom klematis växa gula rosor. Vi besökte därför Flora Linnea i Helsingborg i veckan och köpte en gul klängros, Golden Gate, och den gula austintrosen The Poets Wife som syns i förgrunden.

Klätterrosen Golden Gate. Än så länge ser den inte mycket ut för världen, men i sommar ska den förhoppningsvis ha växt till sig och blomma med stora gula rosor.

Den här rohodendron, en Blueberry enligt försäljaren, köpte vi på Kjugekulls växtmarknad i maj förra året. Hela förra sommaren var det bara stora knoppar på den och den såg ärligt talat ganska trist ut. Men så under påskhelgen i år började den plötsligt slå ut och den fula ankungen förvandlades plötsligt till en vacker svan.

Bättre och bättre dag för dag...

Det saknades något lysande gult i trädgården och vi blev nästan avundsjuka på alla grannarna här i Sjörröd som har fantastiska ginst- och forsythiabuskar. Därför åkte vi i går till Törnqvists Handelsträdgård vid Vanneberga och köpte två forsythiaplantor. Den ena planterade vi i stenpartiet där det tidigare växte vass och den andra satte vi mot stenmuren i bakgrunden.

Per-Ola i fullt arbete med att plantera forsythia. Det var nästan 25 grader varmt här i går och dagen till ära har han därför för första gången i år tagit på sig sina lederhosen. Efteråt svalkade han sig stilenligt med en kall Hofbräu.

Per-Ola är lite smått förtjust i maskrosor. Det är verkligen inte jag.

April, april…

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Ni får ursäkta att det inte gjorts några uppdateringar på vår sida på länge, men april är en hektisk månad i trädgården, åtminstone här i Sjörröd i Skåne. Dessutom var jag borta de två första veckorna och hälsade på min dotter som studerar i Sydafrika medan Per-Ola höll ställningarna här hemma.

Sedan jag kom hem har det varit full fart. Jord och gödsel har köpts, prima kompostjord har leverarts från Renhållningsbolaget här i Hässleholm. Vi har byggt nya oldingslådor där det bland annat ska växa luktärtor, växthuset har städats och rengjorts och Per-Ola har byggt nya staket, dels för att hålla hjortarna utestängda, dels för att hålla en eventuell framtida hund inom trädgården.

Phu, full fart var ordet. Det är knappt jag hunnit njuta av alla tulpanerna som börjar blomma nu. Fler spännande projekt är på gång och vi kommer att köpa fler växter. Följ oss här och på instagram för att se vad som händer. Här nedan kommer lite bilder som Per-Ola har tagit sedan slutet av mars fram till i dag.

Det är mycket som ska göras nu i april. Växthuset ska städas och tvättas för att inte parasiter och sjukdomar ska sprida sig till nya plantor. I förgrunden har jag byggt ställningar som luktärtorna ska kunna klättra i.

Vår plommonträd har börjat blomma under påskhelgen. Det är tidigt, men så har vi ju också haft rena sommartemperaturerna de senaste dagarna.

Närbild på en tulpan.

Tulpan.

Nästan en hypnotisk närbild på en tulpan.

Hå, hå, ja, ja. Nya odlingslådor, ny jord, ny gödning och nya plantor och frön. Det är mycket arbete i trädgården för att allt ska bli fint.

Vid staketet på östra gaveln har vi planterat klematissorterna (fr v) Domenika och Betty Corning som vi fick i höstas av Christer Uhlin i samband med att han avvecklade sin fantastiska trädgård i Skillinge för att istället odla medelhavsväxter i Spanien.

Så småningom kommer vi även att plantera någon form av gula klätterrosor här.

I bakgrunden kan man se mig med näsan i en rabatt och händerna fullt sysselsatta med att rensa ogräs 🙂

Här vid staketet på östra gaveln av huset har vi planterat fyra klematis som vi fick av Christer Uhlin. De är fr v Little Mermaid, Frau Susanne, okänd sort, och Stasik.

Årets första gräsklippning. Det tycker till och med Per-Ola är roligt.

Den här rhododendron, en Blueberry enligt försäljaren, köpte vi på Kjugekulls växtmarknad utanför Kristianstad förra våren. Hela förra året var det bara stora knoppar på den. Nu har den äntligen börjat slå ut.

Här har Per-Ola fått upp portalen och staketet på västra gaveln av vårt hus. Här ska bland annat växa blå klematis och gula klätterrosor.

Ranunkel - en av mina favoraitblommor.

Tulpaner.

Narcisser. Tulpanerna i rabatten (bl a Wilhelm Tell) har ännu inte slagit ut.

När jag kommit hem från Sydafrika åkte jag och Per-Ola till Törnqvists Handelsträdgård i Vanneberga och köpte lite nacisser för att göra påskfint i rabatterna.

Narcisserna på trädäcket vid gamla sommarstugan i väntan på utplantering.

Här pågår något bygge. Spännande fortsättning följer.

Kamelian har fått komma ut och lufta sig från vinterförvaringen i garaget tillsammans med ett olivträd.

Klätterrosen Climbing Iceberg i vår ena rosenbåge börjar få gröna blad. Förhoppningsvis kommer den att blomma i år.

Om ett par månader blommar honungsrosen Lykkelie för fullt i pergolan. Då har hyacinten för länge sedan blomma över.

Hopp om en ny sommar. Det börjar redan grönska i odlingslådorna.

Här i början på vår rhododendronhörna planterade Per-Ola fyra fackelblomsterplantor som han beställde via vivara.se Hoppas de kommer att trivas där.

Krokus är en av de första vårblommorna i vår trädgård. Här en bedårande blå.

En gul variant av krokus.

Och en vit krokus.

I början av april tyckte Per-Ola det var dags att sätta igång pumpen i vår lilla trädgårdsdamm.

Den här hyacinten blommade fint vid pergolan.

Vitsipporna började blomma tidigt i skogen strax utanför vår trädgård.

Det lyser blått av skilla i slänten nedanför den gamla jordkällaren i den lite vildare delen av trädgården.

Tulpanen Tarda som vi köpte på trädgårdsmässan i Malmö i början av mars blommade en månad senare hemma hos oss.

Aprikosträdet som vi fick av Christer Uhlin i höstas och som vi vinterförvarat i växthuset blommade i början av april.

De första tusenskönorna började titta upp i gräsmattan.

Pelargonspecial!

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Här nedan kan ni se Per-Olas och fotografen Stefan Sandströms stora Pelargonspecial! som var publicerat i Hemmets Journal i mitten av mars. Tidningen går inte att få tag i handeln längre, men förhoppningsvis kommer reportaget att publiceras på hemmetsjournal.se.

Reportaget om pelargonerna gjordes i höstas hemma hos makarna Eva och John Nielsen i Backaryd som ligger vid Ronneby i Blekinge. Här har de över 600 olika sorters perlargoner och de har själva odlat fram ett par sorter.

Vinterförvara medelhavsväxter.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I Allers nummer 11 2019 har Per-Ola och fotografen Stefan Sandström ett reportage om vinterförvaring av medelhavsväxter som de gjorde på Växthotellet Lilla Toscana i Arrie utanför Malmö. Här har Anette Trönnberg Lundin och hennes sambo Zacharias Williamsson startat en anläggning där de tar emot och vinterförvarar frostkänsliga medelhavsväxter åt trädgårdsälskare. I det jättelika växthuset trängs olivträd med kamelior och citrusträd. Tidningen med reportaget går att köpa i affärer fram till elfte mars och förhoppningsvis kommer det sedan på Aller Medias nya digitalsajt allas.se Artikeln innehåller dessutom en del tips om hur man själv kan vinterförvara växterna.