Augustirosor

Posted Leave a commentPosted in Rosor

Här kommer lite bilder på rosorna i vår trädgård som blommar just nu eller som är på väg att slå ut. Det härliga med remonterande (återblommande) rosor är att man kan njuta av dem under nästan hela sommaren.

Andra sorter, som till exempel ’Flammentanz’ och de väldoftande honungsrosorna,  blommar bara en kort tid. Av alla våra rosor är det nu bara ’Alchymist’ som inte börjat blomma ännu. Vi planterade den i maj och jag börjar bli orolig att den inte hinner slå ut i år. Rosen på bilden ovan är en ’Ghislaine de Feligonde’ och den klättrar i gamla päronträdet ner mot gatan.

Buskrosen ’Mozart’ som kan producera tusentals små vackra blommor under en säsong.

’Sympathie’ blommar på nytt efter några veckors uppehåll.

’Rhapsody in Blue’ vid gäststugans trädäck. Den kan blomma långt ut i oktober.

’Ingrid Bergman’ som också växer vid gäststugans trädäck.

Vår ’Leonardo da Vinci’ är på väg att börja blomma på nytt.

’New Dawn’ framför trädäcket där vi har spabadet – ett av nytillskotten bland våra rosor.

Den väldoftande skönheten ’Stanwell Perpetual’ fortsätter glädja oss med sina tätt fyllda ljusrosa blommor.

Austinrosen ’Graham Thomas’ är på väg att slå ut.

Den låga, nästan krypande, rosen ’Snövit’.

Den gula ’Hansestadt Rostock’, som vi har två av, lyser verkligen upp i den ”blågula” rabatten.

Vår pålitliga ’Nevada’ växer i en av rosenbågarna. Den var först ut att börja blomma och levererar fortfarande.

Zinnior

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

En stor del av min sådd av zinnior gick tyvärr förlorad i år. Dels på grund av att mössen hade kalas i gäststugan där jag försådde dem, dels på grund av mördarsniglarnas attacker. Men lite har kommit och det är härligt att se färprakten. Här presenterar jag några av zinniorna som blommar i vår trädgård just nu. De är av sortena ’Sunbow’ och ’Pinwheel’.

Blommor

Posted Leave a commentPosted in Blommor

För första gången har jag lyckats få ett myrtenträd blomma. Det känns extra roligt. Myrtenträdet på bilden ovan står nu i sommar på trädäcket framför gäststugan och där tycks den trivas alldeles utmärkt.

Här nedan kommer bilder som Per-Ola tagit på blommor som blommar just nu i vår trädgård. Det är en härlig tid och man vill att den aldrig ska ta slut. Fy för hösten!

Höstvädd i blågula rabatten med lavendel och den rosen ’Hansestadt Rostock’ i bakgrunden.

Dahlian ’Sunny Boy’.

Violrutan ’Splendide White’ tillsammans med doftschersminer.

Luktärten ’High Scent’.

Luktärten ’Mrs Bernard Jones’.

Solhatten ’Hot Summer’.

Fackelblomster vid regnvattentunnan vid gäststugan.

Blåklint.

Fjärilsbusken lockar

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Vår stora fjärilsbuske, eller buddleja som den också heter, gör verkligen skäl för sitt namn. Den blommar för fullt sedan några veckor och lockar till sig massor av av fjärilar, humlor och bin. Vi har flera fjärilsbuskar, om än inte lika stora, jätteverbenor, anisisiop och lavendel som också är smaskens för fjärilar.

Skönheten på bilden ovan är en påfågelöga. Nedan kommer fler bilder på fjärilar som Per-Ola fångat på bild i fjärilsbusken de senaste dagarna.

Amiralsfjäril.

Nässelfjäril.

Citronfjäril.

Påfågelöga.

Klematis

Posted 3 CommentsPosted in Okategoriserade

Hej alla mina vänner, besökare här på sidan och bekanta. I dag tänkte jag lägga upp lite bilder på klematis som blommar eller har blommat i trädgården i sommar. Det finns en fantastisk variati0nsrikedom när det gäller olika färger och former så jag förstår att det finns de som ”snöar” in på klematis lika väl som på rosor, pioner eller dahlior. Just rosor och dahlior passar bra ihop. Man brukar säga att för varje ny ros du planterar ska du också plantera en klematis. Det lever vi inte riktigt upp till 🙂

På bilden ovan ser ni ’Emilia Plater’ som växer tillsammans med rosen ’Flammentanz’ mot gäststugans gavel. Klematis kan vara lite kinkiga mot den starka solen på våren och då skyddar man dem bäst genom att plantera nävor vid deras ”fötter”. 

’Emilia Plater’.

Den ovanliga ’Potaninii Fargesii’ som vi fick av Christer Ullin växer i pergolan tillsammans med honungsrosor, kaprifol och murgröna.

’Stasik’.

Okänd klematis som jag tyvärr tappat bort namnet på. Den som vet får gärna skriva några rader i kommentarsfältet.

’Miss Bateman’ blommade tidigt med flera stora vita blommor. Men det verkar som den förtog sig för nu är plantan tyvärr döende.

’Betty Corning’ blommar i den blågula rabatten tillsammans med rosorna ’Golden Gate’ och ’Graham Thomas’.

’Frau Susanne’ samsas om utrymmet vid den sydöstra husgaveln med ’Stasik’ och den okända klematisen.

Buketter

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Det härliga med att ha mycket blommor i trägården är att man kan gå ut i stort sett varje dag och skämma bort sig själv med en vacker bukett. Jag har älskat att sätta ihop egna buketter sedan jag gick på Ingvar Strandhs blomsterskola i mitten av 00-talet och det är verkligen en fröjd att få komponera färger och former som matchar varandra. Det är bara fantasin som sätter gränserna. I dag blev det en bukett med luktärtor och en dahlia som ni kan se på bilderna. Längre ner kan ni se några andra buketter från de senaste veckorna. Ha nu en trevlig helg alla vänner och följare och var rädda om varandra 🙂

Luktärter är tacksamma eftersom man måste plocka dem varje dag för att de inte ska gå i frö. Det ger många färgglada och väldoftande buketter under en sommar.

Färdig bukett den sista juli. Jag har lagt till en dahlia ’Eveline’ och jag är nöjd med slutresultatet.

Zinnia, ringblommor, krasse och jättedaggkåpa.

Dahlior och luktärter.

Luktärter.

Krasse.

Luktärter.

Luktärter.

Blommor i trädgården

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Klematis ’Stasik’

Vi har inte bara rosor, rhododendron, dahlior och luktärter i vår trädgård, vilket man kanske kan tro när man besöker vår hemsida. Vi har även en hel del andra trevliga perenner och ettåriga växter. Tyvärr hade jag lite otur med försådden i gäststugan i våras så det blir nog olyckligtvis inte så mycket kornvallmo i år (möss tog sig in och åt upp de späda plantorna). När jag sedan grävde ner plantorna i rabatterna gick mördarsniglorna hårt åt dem – bland annat drabbades zinniorna och en del luktärter.

Men så är det – livet på landet och odlarens lott här i livet. Det är en ständig kamp mot elementen och skadedjuren 🙂 Här kommer i alla fall lite bilder på det som blommar just nu. Extra glad är jag av att höstfloxen ’Blue Paradise’ klarat sig. Jag köpte den i våras av Larz Danielsson på spezialplant.nu tillsammans med en afghansk porslinsklocka och en ranunkel. Ranunkel blev snigelmat, men porslinsklockan hoppas jag fortfarande på.

Höstflox ’Blue Paradise’

Vår stora buddleja är en riktig fjärilsmagnet, men så heter den ju också fjärilsbuske (budleja davidii).

Fjärilen påfågelöga i vår buddleja.

Olika varianter på zinnia ’Sunbow’.

Zinnia ’Pinwheel’.

Vatten i trädgården

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Det är inte bara vackert med små olika vattensamlingar i trädgården utan även bra för naturlivet. Bin, humlor och andra pollinerare kan varma dagar dricka vatten från små fat. Fåglarna uppskattar en liten damm som de kan doppa sig i.

Häromdagen gjorde jag i ordning det lilla fågelbadet med fontänen som ni ser på bilden ovan. Solcellsfontänen Happino köpte jag på nätet, det stora lerfatet hittade jag när vi besökte Karl Fredrik på Eklaholm i helgen och dahlian (en ’Stolze von Berlin’) kommer från vår trädgård.

Enda nackdelen är att vattnet töms ut ganska snabbt om det blåser och då måste man  fylla på mer (och när den går torrt väsnas fontänen). Det skulle kanske gå att lösa med ett  större fat 🙂

Det här lilla vackra fågelbadet som jag satt vid en av de överblommade honungsrosorna i pergolan köpte jag från www.artingarden.se

Trädgårdsdammen har vi haft i några år och runt den har jag planterat backtimjan. Ormbunken har haft vänligheten att fröså sig själv. Tyvärr har näckrosorna inte blommat de senaste åren (oklart varför).

En trädgårdsdamm kan vara allt från en stor grop med antingen plastduk eller gjuten botten till en liten färdiggjuten plastform som finns att köpa på byggvaruhus eller trädgårdsbutiker. Vi har en lagom stor färdig plastform som vi köpte redan på den tiden när vi bara hade sommarstuga här i Sjörröd. Kanterna är kanske inte så vackra, men även en liten damm uppskattas av fåglarna och drar till sig djur som kommer för att släcka törsten.

Dahlior

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

Här kommer några bilder på dahliorna som blommat i vår trädgård de senaste veckorna. Fler är på gång och det ska bli spännande att se vilka sorter som kommer upp efter mössens (när vi hade dem i krukor i växthuset) och mördarsniglarnas härjningar.

Jag var väl egentligen inte så där jättepositiv till att vi skulle ha dahlior, men Per-Ola är väldigt förtjust i dem och jag lät mig övertalas när vi var på trädgårdsmässan i Malmö i våras. Nu växer ett tiotal sorter (om alla klarat sig) i en rabatt i en tidigare outnyttjad hörna av trädgården. 

Dahlian på bilden ovan är en ’Procyon’.

’Stolze von Berlin’

’Eveline’

Luktärtsspecial

Posted Leave a commentPosted in Okategoriserade

’Just Jenny’

Nu tänkte jag lägga upp lite bilder på luktärterna som blommar vid köksträdgården just nu. Det blir många olika bilder på olika sorter. Alla har jag inte namnet på eftersom de ingick i fröblandningar.

Fröerna köpte jag bland annat av luktärtsexperten Cecilia Wingård i Rugerup när Per-Ola och jag var där förra sommaren och gjorde ett reportage (det publicerades för övrigt för någon månad sedan i Hemmets Journal).

Fröerna förvarade jag sedan i frysen fram till i våras då det var dags att förså dem i vår gäststuga. Sedan planterade jag ut dem i odlingsslådor och rabatter i början av maj. Det är viktigt att se till att de har ett bra stöd att växa emot – ett armeringsgaller eller pinnar.

Det härliga med luktärter är att man får väldoftande vackra buketter varje dag. De ska nämligen plockas. Annars bildar de fröställningar och slutar blomma.

 

Från fröblandningen ’Royal Mix’

’Prince of Orange’

’America’

Från fröblandningen ’Royal Mix’

’Cupani’

’Almost Black’

’Scarlett’

Lathyrus ’Belinensis’