Oktoberrosor.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Än blommar några av våra rosor trots att vi är i mitten av oktober. Några andra ser ut att försöka slå ut en gång till (tveksamt om de hinner) medan några andra har bildat dekorativa nypon. Rosen ovan är en Stanwell Perpetual.

Snövit som vi köpte så sent som i slutet av augusti i år under Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero.

Den ena av våra klätterrosor Flammentanz som vi har i en rosenbåge försöker slå ut ytterligare en gång i år,

En stor knopp på vår Hansestadt Rostock som vi har i den "blågula" rabatten.

Nypon på vår For Your Eyes Only.

Nypon på vår Mozart.

Ännu mer lökplantering

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I skuggrabatten in mot skogen där vi har planterat en japansk lönn grävde jag ner 40 lökar av pärlhyacinter, krokus och regnbågsiris under lönnen. Får se om det blir bra när det kommer upp till våren och om sorkarna låter dem vara ifred. Jag grävde även ner 15 lökar av narcissen Paperwhite och 15 lökar av narciss Chantez. Jag tänkte  även gräva ner lite tulpanlökar och snödroppar men har inte bestämt mig ännu för vilka sorter.

Septemberrosor.

Posted on Leave a commentPosted in Rosor

Här kommr lite bilder på några av våra remonterande rosor som fortfarande blommar fast det börjar bli sent i september. Rosen på bilden ovan är en Rhapsody in Blue. Den har blommat och blommat hela sommaren och verkar kunna fortsätta med det ett par veckor till om det inte blir oväntat kallt på nätterna.

Det här är en Stanwell Perpetual - en taggig ros som blommar om och om igen som kompensation för att den ger en ett och annat tjuvnyp.

Rosen Hanky Panky köpte vi av en dansk odlare på" Den Stora Trädgårsfesten" på Sofiero i slutet av augusti och den har redan hunnit blomma ett par gånger.

Austinrosen Graham Thomas trotsar septembermörkret och lyser upp i den av våra rabatter som har ett blågult färgtema.

Det här är en Leonoardo da Vinci.

Även den här lilla buskrosen - en Snövit - köpte vi av en dansk odlare på Sofiero för drygt en månad sedan.

Den här klätterrosen förbryllar oss. Det ska vara en Flammentanz, men till skillnad från sin artfrände som vi har på sommarstugegaveln remonterar den gång på gång. Nu på höstkanten har blommorna dessutom blivit ljusare röda, nästan rosa. Det handlar inte om några rotskott utan stjälkar som växer ut från den gamla stammen - det är därför troligen ingen annan sort som den okulerats med. Artfränden har vid det här laget bildat stora nypon, men denna fortsätter blomma. Om det är någon som har en förklaring får han eller hon gärna höra av sig och skriva något i kommentarsfältet. 

Delad trädgård för husfridens skull.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Missade ni Per-Olas reportage i Allers förra veckan om äkta paret Vibeke och Kurt i danska Herning som delade upp trädgården för husfridens skull? Här hara ni en ny chans att läsa det, eller varför inte på www.allas.se.

Båda makarna har fått sin plätt som de vill ha den och äktenskapet och trädgården (åtminstone vissa delar av den blomstrar). Bilderna har tagits av den duktige fotografen Stefan Lindblom på Helsingborgsbild som Per-Ola regelbundet arbetar tillsammans med.

Tulpanplan(t)ering.

Posted on Leave a commentPosted in Tulpaner

 

Det är riktigt roligt att så här i slutet av årets säsong att börja planera nästa års blomsterprakt i rabatterna. Här påtar jag ner tulpan- och narcisslökar av sorterna, Vaya con Dios, Elegant Lady och Mango dreams samt en narciss lök sort som heter Orangery. Så att det till våren kan bli en riktig tulpanfrossa som Per-Ola på sitt kvällstidningsmaner kallar den ljuvliga perioden i slutet av april och början av maj. 

Jag har köpt närmare 400 lökar hittills och tillsammans med de lökar från förra året som förhoppningsvis blommar på nytt räknar jag med att det ska bli riktigt fint. Men det gäller att komma ihåg vad och var man planterat och därför har jag gjort en skiss som ni kan se här nedan. Det gäller verkligen att skissa och skriva ner alla sorter så att man har koll. Något som också är bra är att man tar foto på alla rabatter när allt blommar så att man ser var man kan gräva ner ytterligare några lökar om det behövs, "och det behövs ju alltid" 🙂

 

Skiss över tulpanplanteringen mellan huset och gäststugan.

Mellan jättedaggkåporna hittade jag lite utrymme för ytterligare lite tulpaner som heter, White Liberstar och narsiccerna, Rip van Winkle, Ice King, Obdam och slutligen Peach Cobler. Jag använder även benmjöl som jag strör över alla lökar så att de får näring och något som heter basaltmjöl som vi handlade på skördefesten på Hovdala.

Pyssel i trädgården.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

I september sjunger blomningen i trädgården på sista versen för den här säsongen, men det är mycket arbete som återstår innan vintervilan. Bland annat ska rabatterna rensas från ogräs, perenner delas och växter flyttas om det behövs. Här håller jag på att luka (som man sa förr) rabatten ner mot köksträdgården där vi har honungsrosor, violruta, funkior, några dagliljor, aklejor och lite annat. På bilden nedan håller Per-Ola på att fästa armeringsjärn på "taket" på pergolan. När honungsrosorna, murgrönan och kaprifolen senaren klänger där kommer det att bilda ett grönt valv.

Septemberpyssel i trädgården

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

Måndag 2 september

Idag efter arbetet och regnskurana passade jag på att fixa lite i trädgården. Jag började att klippa och binda upp den ena honungsrosen som vi har i den ena rosenbågen ner till köksträdgården och växthuset. Får nog ta Per-Ola till hjälp för det var inte så lätt som jag trodde.

Rensade lite bland alla luktärtor som fortfarande växer men som jag tycker har blivit fula av allt regn.

Fixade även lite inne i växthuset och plockade av massor av små tomater av sorten "Chilega". Något som är konstigt är att en del tomater spricker i sitt skal, förstår inte riktigt vad jag gör för fel? Har googlat på det och många skriver att man ska vattna på morgonen och en del föreslår att man vattnar på kvällen. Jag har prövat de olika varianterna men inget hjälper. Men tomaterna är väldigt söta och goda iallafall och det är ju huvudsaken.

Dagens skörd av småtomaterna Chilega. Här ser man också några som har spruckit i skalet. 🙁

Har börjat att samla lite frökapslar som jag har lagt i olika kuvert. Kornvallmon, aklejor, liljor och trädgårdsriddarsporre. Ska även samla på mig massor av luktärtor men jag har så himla många olika sorter så jag vet knappt var jag ska ha alla nästa år 🙂

Oväntat frukostbesök.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade

"God morgon. Här luktar det gott. Har ni ätit frukost."

I dag fick vi ett lika oväntat som välkommet besök strax efter fruktost. Igelkotten som bott  i vår trädgård i sommar kom fram och ville ha något gott att äta.

"Se där! Makrill i tomatsås. Det tackar man ju inte nej till."

"Det här var riktigt gott, vill jag lova."

"Jag tar gärna en portion till, tack!"

"Ni får ursäkta mitt bordsskick..."

"...det kanske inte är det allra bästa."

Nya planteringar.

Posted on Leave a commentPosted in Okategoriserade, Plantor, Rosor

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att köpa ett par rosor och några perenner när jag och Per-Ola var på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero häromdagen. Bland annat blev det den här Snövit som är en lågväxande ros med fantastiska vackra små vita blommor. Den har fått en plats i vår trädgård i rabatten vid stenbumlingarna. Se mer av de nya blommorna under "Odlingsdax" härintill.