Nävor, vallmo och vädd.

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor

Nävor har vi flera sorter av i trädgården och de är både till nytta och nöje. Dels har de mycket vackra blommor, dels blir de i regel inte så höga och passar därför bra som marktäckare i trädgården.  De är extra bra att plantera tillsammans med klematis eftersom de på våren skyddar klematisens känsliga ”fötter” från den starka solen. Det blir därför en ny regel här 🙂 Det heter ju att man ska inte plantera en ros utan att också plantera en klematis. Nu blir det om du planterar en ros ska du också plantera en klematis – och en näva.

Nävorna på bilderna ovan och nedan har vi tyvärr inget namn på. Per-Ola köpte dem alldeles i början av uppbyggnaden av vår nya trädgård och hade inte riktigt koll på hur många olika sorters nävor det faktiskt finns.

Som sagt, okänd sort.

Silkesnävan ’Ballerina’ i vår nya dubbelbäddsrabatt.

Flocknävan ’Spessart’. Tittar man på ståndarna förstår man varför nävor heter cranes bill respektive storchschnabel på engelska och tyska.

Jättevallmon ’Königin Alexandra’ började blomma i köksträdgården i dag.

Det gjorde även den här klassiska röda vallmon nere vid gamla jordkällaren.

Det känns inte kul att skriva ordet höst så här års, men det här är faktiskt en höstvädd ’Perfecta Blue’ som börjat blomma i vår nya perennrabatt.

Försommarens blommor

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor

Här kommer en liten uppdatering med försommarens blommor i vår trädgård. I år överlappar tulpanernas blomning i rhododendronbuskarnas och de första ros0rnas. På bilden ovan ser ni vår nya dunbnelbäddsrabatt med allium i förgrunden.

Austinrosen ’The Mayflower’ blommar redan i dubbelbäddsrabatten.

Pionen ’Alba Plena’ i början av blomningen. Nu är den helt vit.

En annan sorts allium.

Per-Ola planterade för ett par år sedan Revsuga och tre andra sorters växter i luckorna mellan stenarna ner mot gatan. Revsugan har klarat sig bäst.

Den här sent blommande scillan köpte jag på Trädgårdsmässan i Malmö för några år sedan.

Liljekonvalj växer det gott om i skogen utanför staketet, men vi har också en del under det gamla päronträdet.

Syrenen ’Beauty of Moscow’.

En syren med lite annorlunda färg som Per-Ola planterade en gång i tiden, men som han tappat bort namnet på.

Den klassiska blålila och väldoftande syrenen.

Löjtnantshjärta får mig att tänka på mormors och farmors trädgårdar.

Lejongap i går ”blågula” rabatt.

Nävor kan tyckas vara lite oansenliga, men de har vackra blommor och de är perfekta att plantera tillsammans med klematis eftersom de med sin låga växtlighet skyddar klematisens känsliga ”fötter” mot den starka vårsolen.

Den här vackra irisen började blomma i dag i dubbelbäddsrabatten.

Dahliaplantering

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor

Så här glad kan man se ut när det är dags att plantera ut dahiorna vi förgrott inne i växthuset. Det gjorde jag i går med Per-Olas hjälp. I dag fyller jag år och då tänkte vi inte arbeta i trädgården utan bara njuta av den och åka på en liten inspirationstur i nordvästra Skåne.

Tyvärr verkar inte alla sorter som vi försökte övervintra ha klarat sig, men vi har köpt en del nya sorter så det kommer nog att bli fint i den här rabatten ändå.

Här har vi planterat dahliorna ’Bristol Stripe’, ’Baron’, ’Thomas Edison’, ’Claire Obscure’, ’Pinelands Princess’, ’Rocco’, ’Procyon’, ’Sunny Boy’ ’Eveline’ m fl. Det kommer att tillkomma ytterligare några sorter.

För att få plats med alla nya sorter var Per-Ola tvungen att utöka rabatten. För bara ett par veckor sedan blommade här ett 50-tal tulpaner av olika sorter. Lökarna har jag tagit om hand om och ska gräva ner på andra platser i vår trädgård.

Tulpanfrossa 7

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

God morgon! Hoppas ni alla får en härlig Pingstdag. Här kommer årets sista Tulpanfrossa med bilder på våra senast blommande tulpaner. En handfull av de sorter jag planterade i höstas har inte kommit upp och det är tveksamt om de kommer så här sent. Man kan hoppas att lökarna ligger kvar i jorden och mår fint och att vi får se dem i rabbaterna nästa vår 🙂

Tuplanen på bilden ovan är en ’Black Parrot’. 

Den här sorten heter ’Columbus’. Den låg i en påse med blandade lökar och jag kom först inte ihåg vad den hette, men så var det en av Per-Olas följare på instagram som tipsade oss om namnet.

’Carousel’ har jag haft med tidigare, men närbilden är så läcker att den även får vara med här på Tulpanfrossa 7.

’Sensual Touch’ är en av tulpansorterna  vid vår lilla trädgårdsdamm.

’Carnaval de Rio’. Obs, den stavas så 🙂

Den högresta ’Marianne’ som passar perfekt som snittblomma.

’Flair’ är en sort som jag planterade hösten 2019, men som blommar även i år.

Slutligen, den speciella ’Acuminata’ som blommar för andra året i vår trädgård.

Våra tulpanrabatter

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Här lägger jag nu ut lite bilder som Per-Ola tagit på våra olika tulpanrabatter. Jag hoppas att det kan vara till glädje för våra besökare här på sidan, men jag gör det också för att själv ha ett stöd för minnet när det blir dags att plantera nya lökar till hösten. Då kan jag gå tillbaka hit och titta hur det ser ut och välja nya sorter efter de färger som passar tillsammans med de andra.

Rabatten på bilden ovan kallar vi nya perennrabatten. Här blommar från höger ’Black Hero’, ’La Belle Epoque’, ’Copper Image’, ’Alfred Heineken’, ’Ballerina’, Apricot Parrot’ och ’Orange Princess’.

I rabatten vid vår lilla trädgårdsdamm har jag planterat (fr v) ’Professor Röntgen’, ’Acuminata’, ’Orange Emperor’, ’Paul Scherer’, ’Sun Lover’ och ’Snow Crystal’. Jag väntar fortfarande på att ’Sensual Touch’ ska börja blomma. Mellan tulpanerna skymtar även några narcisser.

I rabatten nedanför äppelträdet blommar några ’Orange Princess’ och ’Mount Tacoma’. De här lökarna planterade jag hösten 2019.

I rabatten vid gäststugans trädäck blommar de nästan svarta ’Paul Scherer’, ’Grand Perfection’ och de vita franstulpanerna ’Honeymoon’. De gula narcisserna är ’Carlton’.

Längs gäststugans gavel har vi ’Flaming Spring Green’, ’Carnaval de Rio’, ’Exotic Parrot’ och ’Orange Princess’. Samtliga lökar i den här rabatten planterades för drygt ett och ett halvt år sedan.

I rabatten där vi om några veckor ska gräva ner våra dahlior har vi ’White Elegance’, ’Paul Scherer’, ’Mount Tacoma’, ’Purissima’, ’Salmon Prince’ och ett antal okända sorter som följde med i påsar med blandat och som jag därför tyvärr inte vet namnet på. I den här rabatten väntar vi fortfarande på ’Black Parrot’ och ’Ice Cream’.

I rabatten vid en v våra luktärtsspaljeer (som helt håller på att tas över av en klematis ’Summer Snow’) har jag (fr v) ’Salmon Prince’, ’Marianne’, ’Slawa’ och ’Pretty Princess’. Även här väntar vi på att ’Black Parrot’ ska börja blomma.

I några av odlingslådorna har jag bland annat planterat ’Helmar’, ’Apricot Parrot’ och ’Pays Bas’. Bakom dem har vi några ’Sunlover’ och ännu längre bak skymtar några ’Slawa’.

I spaljeen mot grannen har vi fr v ’Clusiana’, ’Carnaval de Rio’ och ’Carousell’.

I rabatten vid bredvid ingången till köksträdgården blommar fr v ’Helmar’, den gula fransiga ’Hamilton’, den mörklila fransiga ’Moneymaker’ och ’Dance Club’. Att inte fler har kommit av vissa sorter tror jag kan bero på att våra katter med förkärlek använt den här rabatten som sin toalett.

Vid rosenbågarna mellan huset och gäststugan planterade jag ’Mango Dream’. Till höger i bilden skymtar det enda återstående exemplaret av den mycket vackra gula franstulpanen ’Vaya con Dios’.

Vid gången vid ena husgaveln blommar ’Verona’ tillsammans med narcisserna ’Ice King’ och ’Perfect Match’.

På motsatta sidan av huset blommar fr v ’Van Eijk’, ’Sapporo’ och ’Maureen’.

Det är märkligt att det kan vara sådan skillnad i höjd på olika exemplar av ’Ballerina’ – trots att lökarna kommer från samma påse. Den högsta är drygt en halvmeter hög medan de lägsta bara är runt 20 centimeter höga.

Nya rabarberplantor

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Vi har haft lite otur med våra rabarber. En planta har bara dött och en annan ser lite klen ut. Det är försmädligt att behöva köpa rabarber i affären när man blir sugen på kräm eller paj så Per-Ola och jag bestämde oss för att anlägga en ny rabatt i ett område bakom växthuset där det tidigare växte mest ogräs.

Vi hade några rejäla stolpar som tidigare använts till bryggan nere vid sjön och dem använde vi som rabattavgränsare. Sedan lade vi ut kartong för att kväva ogräset och fyllde sedan på med grov kompost som innehöll såväl ris som grenar. Kartongen kommer sakta att multna ner och bidra till näringen samtidigt som den förhoppningsvis kväver ogräsrötterna. Sedan fortsatte vi med ett lager finare kompostjord och avslutade med ett par säckar kogödsel.

Vi har planterat två sorters rabarber. Tyvärr ryckte damen i handelsträdgården lapparna så vi vet inte vad de heter (ska bli spännande att se om vi smakar någon skillnad). Det blev också en fjärilsbuske ’White Profusion’ som syns i förgrunden och en ’Nanho Blue’ som vi planterat på annan plats i köksträdgården – allt för fjärilarna 🙂

Härlig rabarber. Det vattnas redan i munnen med tanke på all god kräm och alla goda pajer vi kommer att få.

Tulpanfrossa 6

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Hej alla och trevlig lördagskväll. Det kan väl vara läge för Tulpanfrossa 6 med lite bilder på tulpaner från vår trädgård. Nu sjunger det tyvärr på sista versen för tulpanerna för den här våren. Det är bara enstaka sorter som vi väntar på och som vi hoppas kommer. En del lökar som vi planterade i höstas verkar det tråkigt nog inte bli något av. Men, men, man får njuta av dem som kommer. Som den härliga franstulpanen ’Moneymaker’ på bilden ovan. 

Franstulpanen ’Honeymoon’ som blommar vid gaveln på vår sommarstuga har varit med tidigare i år, men jag tycker den är så vacker så den får vara med en gång till 🙂

Tulpanen ’Dance Club’ blommar vid ingången till köksträdgården.

Papegojtulpanen ’Professor Röntgen’ i rabatten vid trädgårdsdammen.

Tulpanen ’Verona’ trivs faktiskt fint i en liten skuggigare del av trädgården.

’Mount Tacoma’ är en sort som blommar för andra säsongen hos oss.

Tulpanen ’Orange Princess’.

’Paul Scherer’ vid gaveln på gäststugan.

’Ballerina’ i nya perennrabatten.

’Black Hero är på gång.

Papegojtulpanen ’Red Parrot’.

Tulpanfrossa 5

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Ja, vad ska man säga? Här kommer alla tulpanerna på en och samma gång (känns det som). Det är bara att fortsätta med att lägga ut bilder på dem på vår hemsida och hoppas att de kan vara till glädje och inspiration. Jag måste säga att det kommer den ena efter den andra som är vackrare än sina föregångare och det är svårt att välja ut någon favorit.

Franstulpanen på bilden ovan är en ’Hamilton’. Den ska jag definitivt lägga på minnet och köpa fler lökar av.

 

Den här tulpanen med de vackra röda ränderna är en ’Aquilla’. Den uppskattas även av ett litet bi.

’Flaming Parrot’ är en återkommande tulpan. Lökarna planterade jag hösten 2019.

Tulpanen ’Dance Club’ vid ingången till köksträdgården.

Detta exemplaret av liljetulpanen ’White Elegance’ blommar i rabatten där det senare i sommar förhoppningsvis kommer att blomma dahlior.

’Coleur Cardinal’ är också en överlevare. Lökarna satte vi för ett och ett halvt år sedan och det är andra säsongen de blommar.

’Pretty Princess’.