Dagens ros 85

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon sjusovare! När ni läser det här är jag antagligen halvvägs upp genom Götaland. Jag är på en reportageresa och tack och lov älskar jag att köra bil genom Sverige.

När jag bodde i Malmö roade jag mig med  att knappa in P4 på radion och sedan låta de olika lokalradiostationerna följa mig genom min resa norrut. Det var ett kulturpolitiskt intressant projekt. Det började med Radio Malmöhus som var ett profillöst mischmash som speglade att den folkrika sydvästra delen av Skåne huvudsakligen består av en massa inflyttade från andra landsändar. Ingen direkt riktning och ingen karaktär. Mycket dansband och Kalle Lind och en och annan himmelsblå med unikaboxen på pakethållaren som undrade var Kockums tog vägen.

Sedan kom man upp till Radio Kristianstad och plötsligt fylldes radion av nyheter om utsädespriser och LRF:s senaste utspel. En gång skrattade jag när nyhetsuppläsaren berättade att det var brist på avmaskningsmedlet Kalavados för nötkreatur. Grymta månde fransmännen.

Sedan bar det upp i Småland och Radio Kronoberg. Nu började det smyga sig in lite nyheter om frireligiösa samfund parat med nyheter som angår småföretagare och Playm0thbröder. Några mil till och vi kom till Radio Jönköpings domäner. Nu dånade kyrkklockorna verkligen och kallade till mässa samtidigt som nyhetsuppläsaren predikade om de senaste nyheterna från bibelbältet.

Jag tror vi stannar där för i dag. Jag ska vidare till Västergötland, men fortsättning följer.

Dagens ros, om ni hämtat er från denna inledning, är ’Duchesse de Rohan’. Det är en portlandros som skiftar i färg från rosenskär, till karminrött och violett. Den har stora fyllda skålformade blommor som enligt Flora Linnea doftar av fikon och färsk citrusfrukt. Den  är remonterande och rikligt blommande. Zon 1-5.

För 42 och ett halvt år sedan, den 24 juli 1978, har filmen Sergeant Peppers Lonely Heart Club Band med Bee Gees och Peter Frampton premiär i New York. Den floppar rejält. Femton år senare får Cypress Hill sin enda USA-hit med ”Insane In The Brain”. De har för övrigt gjort en riktigt bra cover på Creams ”Sunshine Of Your Love”.

Den 25 juli 1963 spelar världens främsta rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, på Eel Pie Island i Twickenham. Samma datum året därpå ger de en konsert på Empress Ballroom i Blackpool och ytterligare två år senare framför de samma dag två shower i en konsertsal i Bakersfield, Kalifornien.

OBS OBS OBS Säkert vårtecken nedan.

De här videkissarna stötte jag och Malou på under promenaden längs Finjasjöns norra strand i går.

Dagens ros 84

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Här i Sjörröd har snön som kom förra veckan i stort sett smält bort. Men man kan väl ändå inte hoppas på vår redan. Det ska bli kallare nästa vecka och mer snö lär vara på väg. Annars tycker jag synen av åkrar där små bruna fläckar bryter igenom det vita täcket är ett tidigt vårtecken. När man ser det känns det som man vill titta och lyssna efter den första tofsvipan och sånglärkan. Men som sagt de klassiska första förebuden om vårens ankomst får vi vänta på minst en månad till.

Dagens ros har det skånskklingande namnet ’Falsterbohus’. Den här rosen ska vara en direkt avkomma till de rosor som Drottning Margareta odlade på 1300-talet. Det är en engångsblommande vit till ljusrosa skönhet som blir 1,5 meter hög och 1,4 meter bred. Doften är medelstark, men den är inte remonterande utan blommar bara en gång per sommar. Zon 1-5.

För 57 och ett halvt år sedan, det vill säga den 24 juli 1963, spelar Neil Young in i en studio för första gången. Han gör det med gruppen ”The Squires”. Samma datum 1988 går Def Leppard upp på förstaplatsen på den amerikanska albumlistan med ”Hysteria” och ytterligare exakt sex år senare döps en asteroid som kretsar mellan Mars och Jupiter till ”Zappafrank” för att hedra artisten Frank Zappa.

Världens fabulösaste rockgrupp alla kategorier, nämligen Rolling Stones spelar på eftermiddagen den 24 juli 1966 på Lagoon i Salt Lake City och senare på kvällen gör de ytterligare ett gig i en konsertsal i Phoenix.

Dagens ros 83

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Då var det fredag igen och sista arbetsdagen för den här veckan. Jag har ägnat en del tid åt att försöka hitta någon som har ett speciellt turnumme, alltså ett nummer som följt med någon genom livet och som medfört tur på olika sätt, kanske gift sig på det datumet och vunnit pengar på det lottnumret. Men det har inte varit så lätt. Själv har jag aldrig ens reflekterat över om jag har ett turnummer. Jag gillar jämna tal och av någon anledning siffran sjutton. Nio kan annars räknas som turummer för det var den nionde juli som jag och Malou blev ett par.

Dagens ros är en ’Reine des Violettes’. Det är en gammaldags buskros från 1660 med stora tätt fyllda blommor som sprider en behaglig och frisk doft. Den blommar från slutet av juni till slutet av juli. Rosen bildar en cirka 1,2 meter hög och lika bred buske. Zon 1-3.

För 48 och ett halvt år sedan, den 22 juli 1972, dyker The Eagles för första gången upp på de amerikanska topplistorna. Sex år senare går Dire Straits in på brittiska albumlistan med sin skiva med samma namn.

Backar vi bandet till den 22 juli 1963 så spelar Rolling Stones den kvällen på Studio 51, Ken Colyer Club, i London. Tre år senare spelar de i en konsertsal i Sacramento, Kalifornien.

 

Dagens ros 82

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Igår drabbades jag av svår Londonabstinens. Det är snart fem år sedan jag och Malou var där senast och vi längtar verkligen tillbaka. Saknaden av England blev ännu större eftersom vi såg ett avsnitt av en gammal engelsk deckare i går kväll.

På kylen har vi en magnet/turistsymbol som det står ”Keep Calm, Carry On”. En devis som britterna levde med under blitzen 1940 när tyskarna försökte bomba dem till underkastelse. Jag skulle vilja lägga till Keep, Calm, Carry On, Put The Kettle On” eftersom britterna verkar lösa de flesta värdsliga problem med att dricka en kopp te. Jag är ingen större tedrickare, men jag glömmer aldrig den fantastiska Afternoon Tea som jag och Malou fick på Selfridges på Oxford Street för fem år sedan.

Till dagens ros har jag valt en Theres Bugnet. Det är en kraftigt växande ros med stora blommor som doftar lagom starkt. Den är remonterande och tålig och blommar hela sommaren och hösten. Den blir en 1,8 meter hög buske som är nästan lika bred. Zon 1-6 (enligt Flora Linnea till och med zon 7).

För 44 och ett halvt år sedan, den 21 juli 1984, meddelar de brittiska kultrockarna Status Quo att de framför sin sista konsert. Så blir det dock inte…

I tidernas begynnelse, rocktidernas alltså, spelar de oemotståndliga, ofantliga och oerhörda Rolling Stones den 21 juli 1963 först på Studio 51, Ken Colyer Club, i London och några timmar senare på Crawdaddys. Exakt tre år senare är det den amerikanska publiken på Memorial Coliseum i Portland som får njuta av Stones.

Dagens ros 81

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

Guten morgen! I dag har vi en ros som tilltalas på tyska. Alltid lite glädjande med variation i rosornas värld och få växla språk från engelska och franska. Jag kan inte påstå att jag behärskar tyskan, men jag har läst språket sex år i skolan, jag blir glad när jag hör någon prata tyska och jag försöker hålla mig till det när jag är i Tyskland. Och det är något speciellt med ramsor som an, auf, hinter, in, neben, unter, vor, zwischen (prepositioner som styr dativ och ackusativ) 🙂

Dagens ros heter ’Veilchenblau’ (helt enkelt violettblå på svenska). Det är en klätterros med halvfyllda klasblommande purpurvioletta blommor som har en gulvit bas och guldgula ståndare. Den blommar bara en gång per säsong och då sprider den en behaglig doft som beskrivs som medelstark. Zon 1-3.

För 55 och ett halvt år sedan, den 20 juli 1965, släpper Lovin’ Spoonful sin debutsingel ”Do You Believe in Magic”. På dagen nio år senare inleds den första Knebworthfestivalen i England under namnet ”The Burolic Frolic”. Medverkar gör band som The Allman Brothers Band, Van Morrison och Alex Harvey Band.

Världens största rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones spelar den 20 juli på spannmålsbörsen (!!!) i Wisbeck. Märkligt ställe att spela på – ”kan jag få 20 kilo vete och lite ”Little Red Rooster”, tack. Men det är deras första spelning på en danslokal. Tre år senare har de  växt ytterligare som band och fenomen och spelar den 20 juli i en konsertsal i Seattle, USA.

Dagens ros 80

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Öppna ditt fönster. släpp in lite sol, glöm den snö som föll ifjol, tänk på rosor och viol. Raderna i den gamla visan är en devis som man kan försöka leva efter i de här dagarna. Både vädermässigt och socialt. Jag pratade med en bekant i en trädgårdsförening i går och hon berättade att de planerar för vårens aktiviteter med utgångspunkt för att de kommer att kunna bli av. Jag tror det är rätt inställning i de här tiderna. Planera för det bästa, men var förberedd på det värsta.

Dagens ros Bardou Job blommar tidigt på säsongen med många små karminröda-violetta blommor. Blomningen sker bara en gång per säsong. Den blir en och en halv meter hög och har ett kraftfullt växtsätt. Medelstark doft. Zon 1-4.

För 44 och ett halvt år sedan, den 19 juli 1976, blir det efter månader av spekulationer officiellt att Deep Purple splittras. De enda kvarvarande originalmedlemmarna var då trummisen Ian Paice och mästaren på hammondorgel, Jon Lord.  Fyra år senare toppar Billy Joel singellistan i USA med ”It is Rock’n’Roll To Me”.

Den 19 juli 1964 genomför Rolling Stones två spelningar samma kväll på Hippodrome i Brighton. Samma datum två år senare spelar de på PNE Forum i Vancouver.

Vi fick programbladet för våren från Skånska Trädgårdsföreningen i går. Det kan man väl också kalla ett vårtecken 🙂

Dagens ros 79

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! I dag skulle vi egentligen ha kört till Malmö ett ärende och kollat upp eventuella reportageide’er, men det blev inställt i sista stund. Lika bra det. Dels är det inget roligt väder, dels är det som man gillar med en stor stad antingen nerstängt eller går på sparlåga på grund av pandemin.

Dagens ros William III är en gammal sort som blommar en gång per säsong. Eftersom den bara blir runt metern hög och ungefär lika bred passar den som en låg häck eller en marktäckare- Doften beskrivs som medelstark. Zon 1-7.

För 50 och ett halvt år sedan, den 18 juli 1970, uppträder Pink Floyd på en utomhuskonsert i Hyde Park, London. I publiken finns Jim Morrison från The Doors. Samma datum 22 år senare gifter Whitney Houston och Bobby Brown sig i hennes hus i New Jersey. Stevie Wonder står för musiken.

Den 18 juli 1964 spelar de fabulösa Rolling Stones på Beat City Club i London. På dagen ett år senare ger de två konserter samma kväll i Gaumont Theater i Bournemouth.

Populära låtar som har blommar i titeln – ”Rose Garden” av Lynn Anderson.

Dagens ros 78

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon kära vänner! Det finns kanske någon som undrar varför jag skriver så mycket om musik på en hemsida som handlar om trädgård. Men för mig hänger det ihop. Min och Malous trädgård rockar verkligen och våra vackra blommor är som ljuv musik.

Därför kommer jag med en liten utmaning: kom på lite låtar som har blommor i titeln (dansbandsmusik och schlager är uteslutna eftersom de bara sjunger om tiotusen röda rosor etc) och skriv era förslag som meddelande i kommentarsfältet eller till mitt instagramkonto ”ohlssonperola. Jag inleder själv med ”Every Rose Has Its Thorn” av Poison.

Dagens ros ’Heattcliff’ är en djupt karminröd austinros med stora fyllda blommor i rosettform. Den har en stark och angenäm doft av gammaldags rosor med inslag av te och cederträ enligt Flora Linnea .Den är remonterande och blir 1.2 meter hög och knappt meter bred. Zon 1-3.

För 52 och ett halvt år sedan, den 17 juli 1968, har Beatles animerade film ”Yellow Submarine”premiär på London Pavillion. Samma datum 14 år senare hör David Bowie för första gången Stevie Ray Vaughn  spela. Det sker på Monterey Jazz Festival och leder till att Bowie hjälper Stevie med hans karriär.

Världens bästa rockkvintett alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, spelar den 17 juli 1963 på Eel Pie Island i Twickeham. Två år senare ger de en konsert på The Guid Hall i Portsmouth och den 15 juli 1972  spränger en okänd person Rolling Stones ljudanläggningslastbil i luften när den står parkerad i Montreal. Det är oklart om det är ett politiskt attentat eller om någon helt enkelt ogillar deras musik.

Dagens ros 77

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Ännu en strålande vinterdag här i Sjörröd och nästan för kallt för att vara utomhus. Då kan man passa på och slappa i soffan och lyssna på bra musik. Jag har kommit på mig själv med att jag den senaste tiden lyssnat på mycket 80-talsmusik via musiktjänsten Spotify och deras spellistor (nej, jag har inte betalt för att skriva detta) och det går en rysning av nostalgi längs min ryggrad när jag hör de gamla hitsen igen.

Jag trodde aldrig jag skulle bli så glad av att höra Soft Cell, Depeche Mode, och U2 igen. På 80-talet lyssnade jag i stort sett bara på Rolling Stones och lite 60-talsmusik. Trodde jag. För jag har tydligen snappat upp allt som spelades på den tiden ändå. I går blev jag extra upprymd av att höra Peter Schillings ”Major Tom” (som häromåret var ledmotiv i en utmärkt tysk serie om DDR-tiden och Kalla kriget) och jag blev till och med glad av att höra Boy George och Culture Club med ”Do You Really Wanna Hurt Me”. Den låten hade fått mig att spy för 40 år sedan. 

Dagens ros heter ’Tangerine Tango’. Det är en mindre klätterros med färgsprakande blommor som går i en rosa/orange nyans. Den kan bli nästan två meter hög och en och en halv meter bred. Den är remonterande och doften beskivs som medelstark. Zon 1-3.

För 45 och ett halvt år sedan, den 16 juli 1975, hålls festivalen för talangfulla band som ännu inte spelat in en skiva på CBGB’s i New York. Medverkar gör band som Ramones, Blondie och Talking Head. På dagen elva år senare inviger Dolly Parton sin nöjespark Dollywood i Tennesee och den 16 juli 1990 ställs Judas Priest inför rätta i Reno i Nevada anklagade för att med sin musik ha uppmuntrat två tonåringar att skjuta ihjäl sig själva.

Den 15 juli 1965 spelar Rolling Stones på Odeon Theatre i Exeter. Samma julidatum tjugo år senare släntrar Jimmy Page (Led Zeppelin) in i studion där Rolling Stones mixar sin senaste platta. Han medverkar på gitarr på några låtar.

Jag lovade ju att rapportera in vårtecken här under Dagens ros. Då kan väl en bild på årets första fastlagsbulle (semla som man säger i Norrland) som jag och Malou åt i går gälla som ett sådant.

Dagens ros 76

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! I dag är det tulpanens dag och det måste vi naturligtvis högtidlighålla här på sidan även om den här delen av malousgardenrooms handlar om rosor. Tulpaner är underbara och jag längtar efter att de första börjar blomma om drygt två månader. Hos oss är det Malou som har huvudansvaret för tulpanerna medan jag tar hand om rosorna. Det är hon som planerar vilka sorter vi ska ha för att de färgmässigt ska passa ihop och det är hon som gör beställningarna.

Jag bara hänger med och försöker lära mig något. Sedan lallar jag runt och tar bilder på dem när de blommar och ibland slänger jag ur mig sortnamn och vikten av att använda benmjöl för att låta initierad. Det påminner mig om en känd trädgårdsprofils make som ibland får frågor om trädgårdsskötsel. Hen kan inget om trädgård, men svarar ibland ”sätt dem i halvskuggigt läge. Det går bra”. Det hade jag aldrig vågat.

Vill ni se fler tulpaner än den jag lagt upp bild på längst ner så kika in under Malous sida om tulpaner som ni hittar i en flik under menyn ”Odlingsdax”. Där finns flera inspirerande bilder på våra tulpaner och vad de heter.

Till vad just det här inlägget egentligen handar om – Dagens ros. I dag är det ’Climbing America’ som jag har äran att presentera. Det är en klätterros med ljusrosa till laxfärgade blommor som kan bli upp till ett par meter hög om den får klättra på en spalje’ eller en vägg. Den är remonterande och blommar långt ut på hösten. Jag har svårt att säga exakt hur härdig den är. Men exemplaret på bilden blommade i alla fall i Trädgårdsföreningen i Götebort sommaren 2020.

För 48 och ett halvt år sedan, den 15 juli 1972, inleder Elton Johns sjuva ”Honky Chateu” en fem veckor lång topplacering på den amerikanska albumlistan. Skivan innehåller hits som ”Rocket Man” och ”Honky Cat”. Samma dag året därpå under en konsert med Edgar Winters White Trash och Sly & The Family Stone, meddelar Ray Davies att han lämnar Kinks. Tretton år senare säljer Run DMC:s cover på Aerosmiths låt ”Walk This Way” platina i USA. Det får till följd att de gamla rockrävarnas avsomnade karriär får ny fart.

Den 15 juli 1963 spelar Rolling Stones på Ken Colyer Club i London. Samma datum tre år senare ger de en konsert på Civic Auditorium i Omaha och året därpå släpps deras platta ”Flowers” i USA. Den innehåller bland annat låtarna ”Ruby Tuesday” och ”Le’ts Spend The Night Together”.

Tulpanen ’Sunlover’ i vår köksträdgård. Fler inspirerande tulpanbilder hittar ni i en av flikarna under ”Odlingsdax”.