Dagens ros 128

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dramatiska händelser här i Sjörröd så här en måndagsmorgon. Malou och jag satt i lugn och ro och åt frukost när en en av grannarnas stora och ståtliga katter, en bengal, kom knallande förbi köksfönstret.

Vår kattunge Bisoou var inne och åt, men tuffingen Bacio var ute. Han har tidigare blivit jagad två gånger av den katten och jag tyckte att det var bäst att hjälpa våra katter hävda sitt revir, vilket jag gjorde i gummistövlar och morgonrock med ett manligt kattvrål 🙂 (Malou skrattar fortfarande).

Det hjälpte. Inkräktaren försvann. Dock misstänker jag att spännande fortsätttning följer 🙂

Dagens ros heter ’Young Lycidas’ och det är en engelsk buskros som blir ungefär 1.2 meter hög och lika bred. De djupt rosa blommorna doftar starkt av te. Den introducerades av David Austin 2008. Rosen på bilden fotograferade jag förra sommaren i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

För 47 och ett halvt år sedan, den åttonde spetember 1973, toppar Marvin Gaye USA-listan med ”Let’s Get It On”.På dagen elva år senare är det Billy Oceans tur att göra det med ”Carribean Queen”.

Världens oemotståndligt bästa band alla kategorier, alltså Rolling Stones, ger samma kväll den åttonde september 1964 två konserter på Odeon Theatre i Colchester. Året därpå är de den åttonde september på Isle Of Man för en spelning på Palace Ballroom i Douglas.

I dag är det Internationella Kvinnodagen. Grattis alla kvinnor. Dagens ros är tillägnad er.

Dagens ros 127

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! I dag vill man knappt sticka näsan utanför dörren. Här blåser det, regnar kallt vårregn, haglar och kommer snöblandat regn om vartannat. Usch. Man längtar till vårvärmen så att det riktigt gör ont. Jag känner att jag har mycket jag vill förbereda i trädgården och förhoppningsvis klarnar det upp under eftermiddagen som SMHI lovar. Men det ska samtidigt bli kallare igen. Får trösta oss med bilden på staren och stjärtmesen som jag tog i går morse. Se längre ner.

Och naturligtvis dagens ljuvliga ros. Det är den tyska hybriden ’Venusta Pendula’. Det är en klätterros som kan bli tre meter hög, men som tyvärr bara blommar en gång per säsong. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg i somras.

För 52 och ett halvt år sedan, den sjunde september 1968, inleder en grupp som kallar sig The New Yardbirds sin skandinavienturne’. Gruppen består av Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones och John Bonham. De byter sedan namn till Led Zeppelin och når världsberömmelse. På dagen 23 år senare lämnar gitarristen Izzy Stradlin Guns’n’Roses.

Den sjunde september spelar Rolling Stones som en kvartett på Kings Hall i Albyerystwyth (säg det snabbt tio gånger om ni kan utan att vricka tungan av er) i Wales. Brian Jones är nämligen sjuk.+

 

Stjärtmes i salixen uanför köksfönstret. Fotograferad sjätte mars.

Staren är ju en budbärare om den kommande våren. Här vid fågelmaten i salixen. Fotograferad sjätte mars.

Dagens ros 126

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon kära besökare på vår hemsida. I dag blev det ett inlägg med Dagens ros med lite intermediär försening. Jag satte mig här vid datorn och lade precis ut bilden. Då ropade Malou på mig om att två starar satt vid fågelmatarna i Salixen utanför köksfönstret. Skulle just gå tillbaka och skriva när hon ropade att stararna fått sällskap av två stjärtmesar. Kul! Jag tror jag lyckades få några  bra bilder på dem och i så fall ser ni resultatet här i morgon.

Dagens ros är austinrosen ’Generous Gardener’. Det är en härlig ros i blekrosa nyans som enligt doftexperterna luktar behagligt av spansk körvel och mysk. Den är remonterande och blommorna är från början ljust rosa till att efterhand blekna till vitt. Den kan användas som klätterros i de sydliga delarna av landet och blir då runt 1,6 meter hög. Zon 1-3.

För 40 och ett halvt år sedan, den sjätte september 1980, går Diana Ross upp på förstaplatsen på topplistan i USA med ”Upside Down”, Hörde den för övrigt i en 80-talsblandning på Spotify i går och jag tycker den håller än. Eller är det bara jag som börjar bli gammal och nostalgisk 🙂

Stenarna som det aldrig växer någon mossa på, det vill säga Rolling Stones, spelar den sjätte september på Grand Hotel Ballroom i Lowestoft i Suffolk. Förutom Brian Jones som är sjuk. Exakt ett år senare är bandet komplett när de samma kväll genomför två spelningar på Odeon Theatre i Leicester. Mitt under pågående USA-turne’ börjar de den sjätte september 1965 spela in ”Get Off Of My Cloud” på RCA Studios i Los Angeles,

 

Dagens ros 125

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Äntligen fredag! Vad ska ni hitta på i helgen? Malou och jag kommer troligtvis att fortsätta röja på baksidan av vår trädgård och kanske börja bygga de nya ställningarna till luktärterna. Ett mer närliggande problem är att hjortar tar sig in in vår trädgård och hotar årets tulpanblomning. Därför måste vi kanske ägna tiden åt att höja och förbättra staketet runt trädgården. Ja, ja, så är det. Som amatörodlare och trädgårdsnörd kämpar man mot vissa av naturens krafter.

Dagens ros är en ’Mademoiselle  Cecile Brunner’. Det är en liten miniatyrros med utsökta tätt fyllda blommor som sprider en söt doft. Den blir bara drygt halvmetern hög. Den är remonterande och sjukdomsresistent, Zon 1-2.

För 56 och ett halvt år sedan, den femte september 1964, går ”House of the Rising Sun” upp i topp på singellistan i USA.

Världens bästa rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, genomför två konserter samma kväll den femte september 1964 i Finsbury Park i London.

Videkissarna på salixen i trädgården är ett härligt vårtecken.

Dagens ros 124

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon gott folk! I dag kommer det snöblandat regn här på morgonen. Ingenting som lägger sig som väl är eftersom vi befinner oss på plussidan. Tur det. Jag är trött på att skotta snö.

Hörde på radion häromdagen att man kommit fram till att neandertalarna hade ett språk när de kommunicerade med varandra. Förvånar mig inte alls. Förmodlingen sa de liksom i var och varannan mening…

Dagens ros ’Sirius’ är en klasblommande rabattros med halvfyllda vita till aprikosfärgade som blommar kontinuerligt från juni till september. Eferhand bleknar blommorna till vitt som ni kan se på bilden. Den blir 60-80 centimeter hög. Zon 1-4.

För 56 och ett halvt år sedan, den fjärde augusti 1966, gör det brittiska bandet The Animals med Eric Burdon i spetsen sin USA-debut med en spelning på Paramount Theatre i New York. Exakt ett år senare drabbas The Who av en pinsam incident. När bandet befinner sig på Battersea Dog Home i London för att skaffa en vakthund som kan vakta deras turne’buss är det någon som passar på att bryta sig in i nämnda buss som är parkerad utanför och stjäla all deras utrustning.

Den fjärde september 1963 tvingas Rolling Stones uppträda utan Brian Jones på Eel Pie Island i Twickenham eftersom han är sjuk. På dagen två år senare är han dock med när bandet genomför två spelningar samma kväll på ABC Theatre i Belfast.

 

Dagens ros 123

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! I dag skulle min (Per-Olas) mor ha fyllt 98 år om hon fått leva. Det är en hög ålder, men inte på något sätt orimligt hög. Det blev min farmor och tänk bara på Dagny, 108.

Men mor gick bort redan 2005. Hon fick aldrig uppleva att jag och Malou byggde ett hus här på gamla sommarstugetomten och anlade en trädgård. Hon var själv mycket trädgårdsintresserad och jag tror att hon hade uppskattat det hon sett. En av de rosor hon hade här när hon och far hade sommarstugan bar samma namn som hon själv – ’Martha’. Jag tänkte försöka få tag i den rosen i år och plantera den på en fin plats i trädgården. 

Dagens ros bär däremot ett annat kvinnonamn. Det är en ’Harriet Poulsen’ och det är en av de älsta rosorna från den danska förädlaren Poulsen. Den togs fram 1912 och är med alla sina kvastar med blommor i vitt och rosa mycket populär. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg. Nästa år kanske jag kan presentera en ’Martha’ som dagens ros den tredje mars.

För 54 och ett halvt år sedan, den tredje september 1966, får Donovan sin enda USA-hit med ”Sunshine Superman”. På dagen sexton år senare släpper Culture Club ”Do You Really Want To Hurt Me” och ytterligare ett år senare toppar Eurythmics USA Top 40 med megahiten ”Sweet Dreams Are Made Of This”.

Världens  bästa rockband enligt alla definitioner, det vill säga Rolling Stones, spelar den tredje september 1963 på Ricky Ticky Club på Thames Hotel i Windsor. Två år senare framför de samma kväll två konserter på ABC Theatre i Belfast och den tredje september 1968 blir deras låt ”Street Fighting Man” bannlyst i Chicago eftersom den anses ha bidragit till att det blivit upplopp i samband med Demokraternas konvent som hålls i staden.

Dagens ros 122

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morogn! De senaste åren har man vid den här tiden på året haft trädgårdsmässan i Malmö att se fram emot. Så är det inte i år och det kommer att kännas lite tomt. Mässan i Malmö har varit den första i raden av trädgårdsmässor och ett bra ställe att hämta lite inspiration och handla på sig dahliaknölar, fröer och annat som man sedan längtar efter att påta ner i jorden. Vi få trösta oss med att båda tv-programmen ”Karl Fredrik på Österlen” och ”Trädgårdstider* drar igång senare den här månaden. Det är också en form av vårtecken.

Dagens ros är en ’Madame Knorr”. Det är en fransk ros från mitten av 1800-talet som blommar med djuprosa, skålformade och tätt fyllda blommor. Den har en stark och behaglig väldoft av äpplen. Den är remonterande och blir cirka en meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-5.

’Madame Knorr’ finns därför med i den nya specialavdelningen ”Härdiga rosor” som ligger i en flik under menyn ”Rosor”. Där kan ni se vilka rosor som passar i zon 5, zon 6, zon 7 och zon 8.

För 48 och ett halvt år sedan, den andra september 1977, hålls The Bull Island Festival i Indiana. Huvudakterna är Canned Heat, Brownsville Station och Black Oak Arkansas. 16 år senare inleder Bruce Springsteen, Sting och Peter Gabriel på Wembley Stadium en välgörenhetsturne’ för Amnesty.

Den andra september 1963 ger världens bästa band alla kategorier, vilket naturligtvis är Rolling Stones, en konsert på Studio 51, Ken Colyer Club, i London. Exakt fyra år senare släpps deras 15:e singel i USA ”We Love Yoy/Dandelion”.

Dagens ros 121

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! I dag är det den första mars och första vårmånaden. Nu känns det som vi klarat av det värsta av oxveckorna. Det är ljusare både på morgnarna och kvällarna och man riktigt känner hur livet och kraften återvänder. I går hörde jag en koltrast börja träna på sin vackra sång. Lite tveksamt och orytmiskt, men ändå omisskänligt en koltrast.

Dagens ros ’Blush Noisette’ är en starkt doftande ros som är remonterade och blommar långt ut på hösten. Den vill ha mycket sol och trivs bäst på skyddade växtplatser. Zon 1-3.

För 53 och ett halvt år sedan, den första september 1967, släpper Jimi Hendrix Experienced skivan ”Are You Experienced’. Samma datum sju år senare släpper Bruce Springsteen ’Born To Run’.

Det är gott om notiser om Rolling Stones den första september, Den dagen 1963 spelar de på Studio 51, Ken Coluyer Club i London. Fem år senare släpper de den dagen sin nittonde singel i USA ”Street Fighting Man/No Expectations”. Den första september 1971 stämmer de sin tidigare manager Allen Klein på 29 miljoner dollar och den första september 1989 inleder de sin Steel Wheelsturne´ på Veteran Stadium i Philadelphia.

 

Dagens ros 120

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Vilka härliga vårdagar vi får nu fastän vi fortfarande bara är i slutet av februari. I går var det riktig skönt i eftermiddagssolen mot husväggen i söderläge. Så här på söndagsmorgonen är det än så länge mulet här i Sjörröd, men enligt SMHI ska det spricka upp om några timmar. Då blir det mer trädgårdsarbete för mig och Malou. Dock inte med någon motorsåg eller andra bullrande maskiner. Till skillnad från vissa av de som bor i området visar jag hänsyn på söndagar.

Dagens ros är austinrosen ’Francine Austin’. Det är en modern buskros som blommar med små gräddvita blommor som doftar sött, men svagt. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni till en bit in på hösten. Den blir 0,8 meter hög och cirka metern bred. Zon 1-3.

För 56 och ett halvt år sedan, den 28 augusti 1964, får Bob Dylan medlemmarna i Beatles att testa marijuana för första gången. Det sker på Delmonico Hotel i New York. Exakt tjugo år senare går Tina Turner upp i topp på amerikanska listan med ”What’s Love Got To Do With It’.

Den 28 augusti 1963 spelar Rolling Stones som en kvartett på Eel Pie Island i Twickenham eftersom Brian Jones är sjuk. På dagen ett år senare är de alla samlade när de genomför två konserter samma kväll på Gaumont Theatre i Taunton, Somerset.

Dagens ros 119

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon 🙂 Vilken härlig lördagsmorgon! Ute skiner solen och jag kan presentera en bild på årets första stare i vår trädgård. Det är ett rejält vårtecken för mig. Visserligen kan staren milda vintrar övervintra här i Skåne och jag och Malou såg för några år sedan en flock starar i Kristianstadstrakten i januari, men det är första gången jag ser en stare i Sjörröd redan i slutet av februari. Den kom till våra fågelmatare första gången i går, men då hann jag inte fånga den på bild. Lagom till frukost i dag kom den tillbaka och nedan kan ni se bildbeviset. Inte världens bästa kvalitet precis. Bättre bilder på starar kommer förhoppningsvis senare.

Dagens ros är ’Las Casas’ som närmar sig slutet av blomningen. Det är en ros i bourbongruppen med tätt fyllda blommor som sprider en frisk och stark doft. Den här rosen fotograferade jag på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

För 32 och ett halvt år sedan, den 27 augusti 1988, får Tracy Chapman en förstaplacering på USA-listan med sin debutplatta. På dagen två år senare omkommer gitarristen Stevie Ray Vaughn, 35, i en helikopterkrasch när han är på väg från en konsert i East Troy i Wisconsin. Det är meningen att Eric Clapton skulle ha flugit med helikoptern, men han avstår sin plats till sin vän Stevie.

Rockvärldens giganter alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, spelar den 27 augusti 1963 på Ricky Ticky Club på Thames Hotel i Windsor. Brian Jones är dock sjuk och är inte med på den här konserten. Exakt ett år senare spelar en komplett kvintett på ABC Theatre i Plymouth.

Stare vid ringen med talgbollar. Det är viktigt att mata de första vårtecknen när de behagar komma så här tidigt 🙂