Septemberrosor.

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

Vi är snart inne i mitten av december och flera av våra rosor blommar fint. Några har blommat i stort sett hela sommaren medan andra har gjort en lång paus och återkommit i en andra blomning nu på höstkanten.

Vi får hoppas på en fin och mild höst med lite brittsommar i oktober så att vi kan njuta av rosorna ett bra tag till. Klätterrosen ’New Dawn’ kan vissa år blomma långt ut i november.

Ovan är det vår ’Rhapsody in Blue’ som får besök.

Austinrosen ’The Mayflower’ i dubbelbäddsrabatten.

Austinrosen ’Graham Thomas’, som vi inte trodde överlevde vintern, blommar nu i all sin prakt i blågula rabatten.

Klätterrosen ’Santana’ på gäststugans gavel. I bakgrunden skymtar klematisen ’Polish Spirit’.

Röd ’Leonardo da Vinci’ i rosenrabatten nere vid gatan.

Vår ’Stanwell Perpetual’ har blommat troget hela sommaren och spridit sin väldoft i trädgården.

Klätterrosen ’New Dawn’ som vi har två exemplar av.

Klätterrosen ’Golden Gate’ som blommar i portalen vid ingången till den inhägnade delen av trädgården.

Den lilla vita marktäckaren ’Snövit’.

Delad glädje är dubbel glädje (minst).

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Perenner

Nu är det rätt tid att dela perenner. Ett enkelt sätt att föröka dem och så gör man inte plantskolorna rikare genom att hela tiden köpa nya plantor.

Jag har en stor funkia (hosta) i rabatten där rosorna ’For Your Eyes Only’ och ’Hanky Panky’ växer som jag tänkte flytta till andra sidan av trädgården där jag håller på att anlägga två nya rabatter. Samtidigt tänkte jag passa på att dela den.

Jag började med att klippa bort de vissnade blomstänglarna för att bättre komma åt med spaden och förvissa mig om att jag skulle få upp hela rotklumpen som ni ser på bilden ovan.

 

 

Sedan fick min gubbe rycka in för att med sin tyngd och styrka få ner spaden tillräckligt djupt i marken och gräva upp funkian som växt sig rejält stor på ett par år.

Sedan delade jag funkians rotklump med en spade med rak kant. 

Därefter doppade jag dem i spannen och lät dem dra till sig rejält med vatten inför omplanteringen.

Av en stor funkia blev det faktiskt inte mindre än sex. Tre planterade jag i den utökade rabatten vid dammen och tre på skuggsidan bakom gäststugan.

Nya perennrabatten

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor, Perenner

Här tänkte jag presentera våra olika rabatter och växterna som frodas och blommar i dem. Först ut är nya perennrabatten om jag och Per-Ola anlade i månadsskiftet agusti/september förra året.

Den ligger i en lätt uppförsbacke och det gör att vi måste vattna ganska mycket. Därför har vi inte valt växter som kräver alltför fuktig växtplats. Det är, som ni kommer att se mycket nävor, alunrot, stäppsalvia och solhattar. Längre ner ser ni några av växterna som blommar här. Listan kommer att fyllas på efterhand som de blommar.’

Detta inlägget och följande som presenterar våra rabatter kommer senare att ligga under ”Odlingsdax”.

Solhatten ’Sunseekers Rainbow’ är ett nytillskott 2021.

Solbrudarna (helenium) har varit med sedan starten.

Solhatt ’Aloha’.

Stenkyndel ’Blue Cloud’.

Solhatten ’Cheyenne Spirit’ – en av nykomlingarna.

Strålrudbeckia.

Fjäderaster.

Jätteverbena.

Alunrot ’Marmelade’.

Stäppsalvia.

Solhattar

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor, Perenner

Augusti är solhattarnas tid. Vi har en handfull olika sorters solhattar i vår trädgård. Tyvärr verkar många av de som blommade i vår trädgård så fint förra sommaren inte ha överlevt den kalla vintern. Solhatten på bilden ovan är troligen en ’Magnus’, men jag är inte helt säker. Per-Ola beställde flera plantor från Vivara i våras, men det stod bara echinacea purpurea på förteckningen när de kom. Inte vilken sort det var. Fina är de i alla fall och de flesta planterade vi i dubbelbäddsrabatten.

’Sunseekers Rainbow’.

’Aloha’.

’Cheyenne Spirit’.

’Eccentric’.

Strålrudbeckia.

Nimbus

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor

Om ni följer oss på sociala medier också har det väl knappast undgått någon att Per-Olas nya favorit bland luktärterna är sorten ’Nimbus’. Det är en ganska fantastisk historia hur vi lyckades få tag i några fröer av den eftertraktade sorten. Så här skrev Per-Ola på Instagram när den äntligen började blomma för en vecka sedan:

”En dag i vintras, när jag skulle beställa luktärtsfröer av min nya favorit ’Nimbus, möttes jag av chockbeskedet att den var helt slut i lager. Jag gick från plantskola till plantkola, men möttes bara av samma besked. Förvivlad vände jag mig till fru Cecilia som satte sig vid datorn och skrev tillbaka: det finns i Sverige ej några ’Nimbus’ kvar, ej ett endaste frö.

Men när allt hopp tycktes vara ute, när jag kände mig djupt därnere, då kom ljuset från vårt grannland Norge. Den ädla Gina hörsammade mitt desperata rop på hjälp på Instagram och lyckades skaka fram en handfull ’Nimbus’-fröer som hon skickade mig i ett kuvert.

Men försändelsen dröjde och dröjde och Gina och jag fruktade att de stränga norska och svenska tullmyndigheterna tagit kuvertet i beslag, med misstankar om att det innehöll betydligt mer sinnesutvidgande droger än fröer för ögats fröjd. Men till slut, en dag i april, låg det ovärderliga och efterlängtade kuveret med de begärliga fröerna i vår brevlåda. Malou kunde börja förså och nu kan vi äntligen njuta av de  vackra blommorna.

Det bästa av allt är att den här sagan är alldeles sann. Tack än en gång för fröerna @hagetrolle

Snittblommor

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Blommor

Det är härligt att odla mycket snittblommor i trägården och det känns lyxigt att varje dag kunna gå en runda och plocka ihop till en vacker bukett. När det gäller luktärterna kan det under högsäsongen bli så mycket att det räcker till både en bukett på morgon och en på kvällen.

Här har jag lagt ut lite bilder på buketter som jag har bundit den senaste månaden. Som ni ser använder jag luktärter, dahlior, zinnior, rosenskäror och annat dekorativt som växer i trädgården. Nästa år tänke jag satsa på blomstermorot som verkligen är en dekorativ utfyllnad i buketter.

Lägg märke till exemplaret av ’Nimbus’ högst upp i stora luktärtsbuketten.

Samma buketter som ovan fast från en annan vinkel.

En av sommarens alla luktärtsbuketter.

Dahlior och luktärter.

En fasadbukett med dahlior, zinnia, rosenskära och luktärter.

En kvälls blomsterskörd i trädgården.

I den här fasadbuketten har jag även använt mig av blodtopp och anisisop.

En morgonskörd bland luktärtsställningarna. Det gäller att ha gott om vaser 🙂

Högsommaren med all blomning är en härlig tid.

Underbara luktärter.

En tidig luktärtsbukett. Den här plockade jag i början av juli.

Samma här. Denna buketten är också från början av juli.

Man kan aldrig få nog av luktärter…

…eller hur.