Dagens blomma 31

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon!

Nu går vi in i december och då skruvar vi upp tempot här på sidan. Varje morgon den här månaden (åtminstone till julafton) kommer jag att publicera en ros från vår trädgård.

Först ut är ’Ghislaine de Feligonde’ som vi skaffade första året av vår förvandling av sommarstugetomten till en trädgård.  Det är en fin klätterros som kan bli upp till 1,5 meter hög och som går bra att odla upp till och med zon 4. Vi har hittills haft den vid eett gammal äppelträd, men har nu under hösten flyttat den till spaljen vid spabadet. Hoppas den klarar flytten.

På dagen för exakt 51 åtr sedan, alltså den första december 1971, ges John & Yokos ”Happy X-Mas (War Is Over” ut som singel i England.

I USA toppar den här decemberveckan Sly & The Family Stone singellistan med ”Family Affair”.

Dagens blomma 30

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma gillenia blev årets perenn 2020. Det är en otroligt vacker cirka 80 centimeter hög och lika bred planta som trivs i såväl full sol som under träden i vårt woodland. Vi har ett par exempel av denna lättskötta växt som är fin hela växtsäsongen, från floret av fjärilslika blommor  under sommaren till de fina nyanserna i rött och gult under hösten.

Jaha, i dag är det 30 november. På 90-talet innebar det en stökig och arbetsintensiv dag när jag för Aftonbladet skulle bevaka de antidemokratiska hyllningarna på Karl XII:s dödsdag. En samling tokstollar, bestånde av övervintrande fascister från 30-talet och ett gäng mindre begåvade skinnskallar, hade fått för sig att bästa sättet att hylla den gamle despoten (som faktiskt genom sitt agerande skrinlade Sveriges stormaktsambitioner för all framtid) var att tåga genom universitetsstaden Lund (det närmaste majoriteten av skinnskallar någonsin kom ett universitet). De möttes av motdemontstranter och det blev halabaloo och kaos på Lunds gator. Polisen satte efter några år stopp för det här spektaklet genom att placera ut containrar på gatorna och stoppa förstärkningarna till motdemonstranterna som kom från Danmark och bussa tillbaka dem till Christiania och de andra hålor till ockuperade hus där de normalt framlevde sina dagar klädda i trasmattor, ätande vegansk mat och inpyrda av haschrök. Tack och lov är det slut med det tramset. Allt var inte bättre förr.

Den 30 november är  också ett viktigt datum i Rolling Stones historia. Den här dagen för 60 år sedan spelade de på Picadilly Jazzclub i Soho, London. Klubbägaren Giorgio Gomelsky är först inte överdrivet förtjust i det han får höra, men när han öppnar klubben Crawdaddy i Richmond i västra London månaden därpå bokar han gruppen flera gånger under vintern 1963. Han blir också Rolling Stones första manager.

I övrigt är den här perioden rena öknen i musikhistorien. På Englandslistan ligger sista novemberveckan 1962  Tornados etta med ”Telstar”…

Dagens blomma 29

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Gulltörel är en trevlig perenn som vi har i dubbelrabatten och som blommar tidigt på försommaren. Den trivs i sol eller halvskugga i väldränerad näringsrik jord. Tål torka. Bra som kantväxt. 

I dag blir det en intensiv dag. Vi ska iväg med Belice till djursjukhuset för kastrering och samtidigt krånglar frånluftsvärmepumpen. I pauserna får man försöka j0bba lite också 🙂

Den 29 november 1963 släpps Beatles singel ”I Want To Hold Your Hand”. Det dröjer bara tre dagar innan den sålts i tre miljoner exemplar.

Vid samma tid ligger Beatles dessutom etta på Englandslistan med ”She Loves You”.

Dagens blomma 28

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma är nävan ’Spessart’. Den här torktåliga perennen har vi haft i trädgården några år. Den går att plantera i både sol och skugga och blommar i juni-juli. Bra marktäckare som blir runt 25 centimeter hög. Studerar man blomman närmare behövs det inte särskilt mycket fantasi för att förstå att den heter Cranes bill på engelska och Storchschnabel på tyska.

Jag har en hälsning från Österlen till alla 08-or (säger man så fortfarande?). Jag åkte där i går på väg till och från ett jobb och jag måste meddela att trakten låg tyst och öde i novemberdiset. Vi färdades genom samhällen som Smedstorp och Borrby och knappt en katt syntes på gatorna. De små pittoreska butikernas skyltfönster gapade tomma och mörka. Men det finns en tjusighet i allt det ödsliga.

Den 28 november 1974 hoppar John Lennon in tillsammans med Elton John på en konsert på Madison Square Garden i New York. Orsaken var att John Lennon lovat att ställa upp om hans senaste singel ”Whatever Gets You Thru The Night” skulle bli etta på USA-listan, vilket den blev i mitten av november det året. De framför bland annat listettan, ”Lucy In The Sky With Diamonds” och ”I Saw Her Standing There”. Ingen kunde ana det då, men det skulle bli John Lennons allra sista livekonsert.

Den här novemberveckan för 48 år sedan ligger David Essex etta på Englandslistan med ”Gonna Make You A Star”.

Dagens blomma 27

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma är en av mina försommarfavoriter. Normalt brukar löjtnantshjärta börja  blomma här i Sjörröd under andra häften av maj. Vi har ett par olika sorter som skiljer sig åt något i den nyansen. Häromåret var jag och Malou sugna på att skaffa en vit sort, men så hörde jag att den kanske inte är perenn i zon 2. Andra odlare lugnade mig med att den är det så nästa år blir det kanske dags för ett inköp.

Om exakt en månad kommer jag att må illa bara jag hör ordet julmat. Då har man fått sill och skinka, prinskorv och köttbullar, risgrynsgröt och saftsoppa så många gånger att det sprutar ur öronen. Visst är julmat gott och hör till traditionen, men man får inte börja med den för tidigt. Vissa år har jag börjat bli trött på julmaten innan vi ens nått julafton. Så därför tänker jag vara återhållsam i år och inte frossa i syltor och brunkål och allt det andra före julhelgen, trots bodknoddarnas lockelser i affärerna. Vi får se hur det går. Malou och jag har redan provsmakat glöggen och går det som det brukar har vi fått nog av smaken om ett par veckor och har ytterligare ett par flaskor i vinförrådet som kan sparas till nästa jul.

För exakt 51 år sedan får Don McLean sin första USA-hit med ”American Pie”. Backar vi banden ytterligare ett år kommer George Harrisons trippelalbum ”All Things Must Pass”. Medverkande musiker är bland andra Eric Clapton och Ringo Starr. Phil ”’The Wall Of Sound” producerade.

På USA-listan är det den här n0vemberveckan 1971 fortfarande Isaac Hayes som ligger etta med sin låt ”Theme Of Shaft”.

Dagens blomma 26

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon gott folk! I dag är det syrenen som vi hyllar som dagens blomma här på sidan. Denna underbara väldoftande buske som man förknippar med försommaren och fågelsång. Vi har några olika sorter i vår trädgård som blommar i lite olika nyanser. På bilden ovan ser ni en ’Beauty of Moscow’. kanske inte direkt ett politiskt gångbart namn just nu, men det kan ju inte syrenen hjälpa och man kan ju inte heller sluta läsa Dostojevskij eller sluta lyssna på Tjajkovski enbart på grund av Putin och ett gäng verklighetsfrånvända, vodkaindränkta ryssar.

Den 26 november 1968 står supertrion Cream, bestående av Eric Clapton, Jack Bruce och Ginger Baker, på en scen tillsammans för allra sista gången. Det sker i Albert Hall, London, och konserten filmas.

Den här novemberveckan för 54 år sedan får Beatles ”Hey Jude” slutligen ge plats på den amerikanska singellistans förstaplats åt Diana Ross & The Supremes ”Love Child”.

Dagens blomma 25

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma är den näpna lilla nävan ’Ballerina’ som blommar i ena delen av vår dubbelrabatt. Det finns flera olika sorters nävor och de är praktiska att ha som marktäckare. En del rekommenderar att man planterar dem vid ”fötterna” på klematis eftersom deras nedersta stjälkar är känsliga för den starka vårsolen. Men då bör man tänka på att ge båda växterna lite extra näring och vatten.

I går kom det inte oväntade beskedet att en av mina stora barndomshjältar har gått bort – hockeylegendaren Börje Salming. Jag kan inte säga att han var min första idol när jag provade mina talanger i hockeyrinken – det var Ulf ”Lillpröjsarn” Nilsson, vars autograf syrran ordnade till mig. Men efter Canada Cup 1976 var det bara Salming som gällde och jag hade förmånen att en gång träffa honom under en kort intervju i en periodpaus på Globen när han avslutade sin karriär i AIK. Jag har glömt vad intervjun handlade om, men det kan ha varit kombinationen idrott och snus.

Den 25 november 1969 återlämnar John Lennon sin MBE-medalj i protest mot Storbritanniens inblandning i krigen i Biafra och Vietnam. Exakt ett år tidigare gavs deras legendariska vita dubbelalbum ut i USA.

Den här novemberveckan 1969 tuggar Archies ”Sugar Sugar” på som etta på Englandslistan medan flest jänkare föredrar ”Wedding Bell Blues” med Fifth Dimension.

Dagens blomma 24

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma är klematis ’Pink Fantasy” som tillhör den sena storblommiga gruppen. Den blommar med cirka elva centimeter stora ljusrosa blommor under juli-september. Det är en ny klematis i vår trädgård som vi skaffade i början av sommaren och planterade i spalje’n vid spabadet. Blir 2-2.5 meter hög. Zon 1-4.

Tittar på Fotbolls VM fast man inte borde göra det. Bara tanken på att det går i en fundamentalistisk diktatur är avskräckande. Men vad kan man vänta när avdankade fotbollsspelare som egentligen aldrig kunna annat än sparka på en boll och lättmutade politiker från korrupta länder sitter i Fifa.

Den 24 november 1972 börjar tv-kanalen ABC sända serien ”In Concert” med producenten Dan Kirschner. I det första programmet får tittarna se Chuck Berry, Alice Cooper, Poco, Blood, Sweat & Tears och Allman Brothers Band.

Nämnda Chuck Berry toppar den här novemberveckan för 50 år sedan Englandslistan med ”My Ding-A-Ling”.

Dagens blomma 23

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens blomma är den kinesiska smörbollen ’Golden Queen’. Den blommade i vår blågula rabatt under försommaren. Den kan försås inomhus eller sås direkt på växtplatsen under september-november. Trivs bäst på fuktig växtplats.

I går var jag på reportage i Malmö. Alltid lika roligt att komma tillbaka till hemstaden. Den här gången rörde jag mig i gamla välkända kvarter som inte förändras så mycket de senaste decennierna.

Den 23 december 1975 gästar David Bowie tv-programmet ”Cher Show” på CBS i amerikansk tv. De framför några duetter tillsammans.

KC & The Sunshine Band ligger den här novemberveckan för 47 år sedan etta på USA-listan med ”Thats The Way I Like It”.