Dagens ros 24/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Den här  veckan inleder vi med en ’Monsieur Cordeau’ som dagens ros. Det är en djupt rosa skönhet som blommar i klasar med starkt väldoftande blommor. Den är remonterande och återblommar under hela säsongen. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 förra sommaren.

Efter en veckas fördröjning på grund av att intervjuobjekten fick misstänkt covid19 ska jag ge mig ut på vägarna igen. Jag ska till nordvästra hörnet av Skåne. Det området är trots att jag kuskat runt på vägarna i södra Sverige i många år fortfarande ett ganska outforskat området för mig. Det är fantastiskt vackert från Helsingborg och norrut och det finns många fina ställen att besöka som Sofiero slott, Krapperups slott och Norrvikens trädgårdar. För att inte tala om alla gamla pittoreska  fiskeläger längs kusten,

Den 24 januari 1998 spelar Rolling Stones på Aloha Stadium i Honululu på Hawaii. En av låtarna på spellistan är den oemotståndligt fina ”Waiting On A Friend”. Texten skrevs av Mick Jagger och Keith Richards 1981 och låten släpptes på albumet Tatoo You året därpå. Men själva musiken började Rolling Stones jobba med redan i samband med inspelningarna av ”Goats Head Soup” och man kan höra Mick Taylors gitarrsspel på inspelningen trots att han slutade i bandet redan 1974.

Den 24 januari 1966 går Love, som leds av gitarristen Arthur Lee och tidigare Byrdsroadien Bryan McLean, in i studion på Sunset Sound Records i Hollywood och börjar spela in sitt debutalbum.

Dagens ros 23/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dagens ros är austinrosen ’James L Austin’. Det är en ceriserosa skönhet som blommar från början av sommaren till första frosten kommer. Som de flesta austinrosor doftar den ljuvligt. Går bra i odlingszon 1-4.

Läste i Norra Skåne i går att de startat en app så att man kan knalla runt i Hässleholm och i mobiltelefonen se hur det såg ut i stan förr i världen. Trevligt initiativ. Men jag blev full i skratt när jag läste lokalpolitikernas kommentarer i samband med att de gick en premiärtur med tidningens utsända. Om citaten är korrekta, och det får man väl utgå från, så tyckte den s-märkta politikern att det var bra att kunna visa upp Hässelholms pärlor medan hennes politiska motpol tyckte det var ytterligare en anledning för turister att komma till kommunen. Ja, herregud. Pärlorna finns ju inte längre kvar och eftersom de inte gör det finns det ingen anledning att besöka staden. Vilket Malou och jag kunde konstatera vid ett snabbt besök i Hässleholm city i går.

Den 23 januari 2006 gav Rolling Stones en konsert i United Center i Chicago. En av låtarna på spellistan var ”I Wanna Hold You”. Det är en låt som helt och hållet är Keith Richards skapelse och som han sjunger såväl på skiva som live. Den skrevs i en inspelningstudio i en av hans kompisars källare i Paris och ligger på albumet ”Undercover” (83).

Den 23 januari 1973 blir publiken vild när Neil Young avbryter sin konsert i Madison Square Garden i New York för att meddela att det utlysts en vapenvila mellan USA och Nordvietnam.

Dagens ros 22/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

Godmorgon i stugorna, villorna och lägenheterna och i slott och herresäten. Dagens ros är den ljuvligt röda ’Kashmir’. Det är en modern ros som ingår i Easy Elegance-serien. Den trivs bäst i lägen med så mycket sol som möjligt. Zon 1-4.

Jag och Malou lyssnade på en spellista på Spotify i går då låten ”Radar Love” med Golden Earring kom upp. Jag blev lite extra glad eftersom jag lyssnade på det nederländska rockbandet redan på 70-talet. De fanns med bland de skivor som min kompis Micke lånade av sin storebror och lät mig spela in. Storebrorsan ”Bugge” hade en fantastisk samling hårdrocksskivor och måste ha haft en riktigt bra musiksmak. Det gjorde att jag, trots min ringa ålder och begränsade veckopeng, hade kasettband med alla de stora rockgrupperna redan i slutet av 70-talet  🙂

Den 22 januari 1973 genomför Rolling Stones två konserter samma kväll i Honululu på Hawaii. En av låtarna de spelar är ”Bitch” . Den skrevs av Mick Jagger och Keith Richards och ligger på albumet ”Sticky Fingers” (71). Den släpptes även som b-sida på singeln ”Brown Sugar”.

Den 22 januari 1977 går Abba in på topplistan i USA med ’Dancing Queen”. Den kommer att bli etta.

På tal om Kashmir… När ni njuter av bilden på rosen så spela låten med samma namn av Led Zeppelin. Gudomlig musik.

 

Dagens ros 21/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dagens ros ’Indigo’ är en gammaldags sort med stora lila blommor. Blomningen är återkommande och den spirder en angenäm och klart märkbar väldoft i trädgården. Rosen på bilden blommade i zon 1 förra sommaren.

Så var det fredag igen. Under normala omständigheter hade jag och Malou åkt en runda i Skåne i helgen och besökt olika loppisar. Det är något vi båda längtar efter att kunna göra, men det känns lite onödigt nu när smittan härjar som värst. De vanliga ställena är kanske inte ens öppna. Man får göra som britterna: ”Keep Calm. Carry On” och för säkerhets skull ”Put the kettle on”.

Den 21 januari 2003 spelar Rolling Stones på United Center i Chicago. Under den här USA-turne’n har de The O’Jays låt ”Love Train” på repertoaren. Den skrevs 1972 av Kenny Gamble och Leon Huff och räknas som en av de första discolåtarna. Stones har aldrig gett ut den på skiva, men det går att hitta klipp med den på nätet.

När Tom Petty & The Heartbreakers uppträder på Whisky A Go Go i Hollywood den 21 januari 1980 gästspelar Britt Ekland, Robin Zander (Cheap Trick), Eddie Van Halen, Dave Lee Roth och Todd Rundgren.

Dagens ros 20/11

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dagens friskt rödrosa ros är en ’Rosy Cushion’. Det är en buskros med enkla blommor som remonterar från slutet av juni till långt ut på hösten. Växtsättet är buskigt och tätt och den blir nästan 1,5 meter hög. Rosen på bilden fotograferade jag vid ett av mina besök på Trädgårdsföreningen i Göteborg i somras.

Hur har ni det i ovädret? Ni har inte blåst bort, va? Jag var ute på en snabb inspektionsrunda i trädgården nu på morgonen och det verkar vid en första anblick ha gått bra. Inga nya skador på  växthuset, Tur det eftersom jag i går köpte plastglas som jag tillfälligt ska laga  skadorna vi fick häromnatten med.

Den 20 januari 2006 spelar Rolling Stones på Madison Square Garden i New York. En av låtarna de spelar den här kvällen är Temptations gamla hit ”Aint Too Proud To Beg” från 1966 som skrevs av Whitfield och Holland jr. Rolling Stones har aldrig gett ut låten på skiva, men den var ett stående inslag på konserterna under ”A Bigger Bang Tour”. Den finns på nätet om man vill lyssna på hur den låter med dem.  

Den 20 januari 1965 spelar The Byrds in Bob Dylans ”Hey Mr Tambourine Man” i Columbia Studios i Hollywood. Den blir en jättehit för gruppen.

Kan inte heller undanhålla er att allas vår  Ozzy Osbourne under en konsert den 20 januari 1982 biter huvudet av en fladdermus som ett fan kastar upp på scenen i tron att det är en leksaksfladdermus i gummi. Men det är som sagt äkta vara och Ozzy tvingas efter smakbiten tillbringa några dygn på sjukhus i Iowa.

Dagens ros 19/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! ’Flora Danica’ är en persikofägad storblommig ros som blommar från juni till oktober. Doften kan beskrivas som medestark, söt och fruktig. Den passar även fint  att odla en stor kruka. Zon 1-3.

Det hårda vädret häromnatten knäckte ett par glas i vårt växthus. Det var väl inte riktigt det man hade behövt drabbas av just nu. Men det är bara att ta tag i problemet och sätta något provisoriskt skydd  i väntan på att vi kan beställa nya glas från glasmästaren. Som trägen odlare kämpar man alltid mot naturens krafter, om det så är väder eller skadeinsekter, växtsjukdomar eller hjortar som tycker våra tulpaner passar bäst i deras magar.

Den 19 januari 1964 spelar Rolling Stones på i Coventry. Det blir till och med två shower tillsammans med amerikanska tjejtrion Ronettes som de ingick i samma turne’paket som. En låt som var aktuell vid den här tiden var ”You Can Make It If You Try”. Den skrevs av Ted Jarret till Gene Allison 1957. Stones cover på den släpptes på deras debutalbum ”Rolling Stones. Englands Newest Hitmakes” (64).

Den 19 januari 1980 toppar The Pretenders topplistan i Storbritannien med ”Brass In Pocket” och släpper samtidigt sin debut-LP.

Dagens ros 18/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon tråkiga jauaritisdag! I dag lättar vi upp tillvaron med den orangeröda tehybriden ’Monica’ som dagens ros. Det är en ros som har odlats kommersiellt som snittblomma och som blir upp till en meter hög. Den anses ha god resistens mot mjöldagg. Tyvärr doftar den dock inte särskilt mycket. Bilden ovan tog jag vid ett av besöken Malou och jag gjorde på Trädgårdsföreningen i Göteborg i somras.

En tisdag i mitten av januari, kan det bli mer intetsägande? Mitt i ingenting. Mörkt, kallt, grått och trist eller eländiga snömassor (beroende på var i landet man bor). Ingen jul att se fram emot om man gillar det och fortfarande långt till vårvärmen. Då gäller det att bita ihop. Keep calm, carry on som engelsmännen brukar säga.

Den 18 januari 2006 uppträder Rolling Stones på Madison Square Garden i New York. En av låtarna på deras spellista den här kvällen är ’Rough Justice’. Det är en låt som skrevs av Mick Jagger och Keith Richards och som ligger som öppningsspåret på albumet ”A Bigger Bang” (05). Den släpptes även på singeln ”Streets Of Love”.

Den 18 januari 1973 påbörjar Pink Floyd arbetet med ”Dark Side Of The Moon” i Abbey Road Studios i London.

Dagens ros 17/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dagens ros är en tehybrid med rosa blommor som doftar underbart. Den blommar rikligt under hela säsongen, men rekommenderas inte i de högre odlingszonerna i Sverige.

Måndag i mitten av januari! Inte så mycket att orda om. Det lär väl inte hända så mycket vare sig på trädgårdsfronten eller i naturen den kommande veckan. Det känns lite för tidigt att spana efter vårtecken, även om jag hörde tillstymmelse till vårläten hos småfåglarna i går.

Den 17 januari 1998 ger Rolling Stones en konsert på Madison Square Garden i New York. En av låtarna de spelar är ”Out Of Control”. Den ligger på albumet ”Bridges To Babylon” (97). Liveversionen kan höras på ”No Security” (98).

Den 17 januari 1969 släpper Led Zeppelin sitt debutalbum i USA. Populärt kallad ”Led Zeppelin No 1”.

Ett år senare spelas The Doors konsert på Felt Forum i USA in och ges ut som dubbelalbumet ”Absolutely Live”.

Dagens ros 16/1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dagens ros är den varmt gula ’Mrs Oakely Fisher’. Den doftar dock inte särskilt mycket. Rosen på bilden fotograferade jag vid ett av mina och Malous besök i Trädgårdsföreningen i Göteborg förra sommaren.

Jag har sett att många redan börjat lägga ut bilder på snödroppar och vintergäck som tittar upp i soliga och skyddade lägen här i sydligaste Sverige. Härligt! Här dröjer det några veckor till, men helt klart är vi på väg mot våren. Även om jag är övertygad om att kung Bore kan slå tillbaka både en och två gånger.

Den 16 januari 2003 spelar Rolling Stones i Madison Square Garden i New York. Publiken får  bland annat höra ”When The Whip Comes Down’ – en låt som skrevs av Mick Jagger och Keith Richards och som ligger som andraspår på albumet ”Miss You” (78). Låten  är en flirt med punken och handlar om en homosexuell mans upplevelse av att vara annorlunda skapt.

Den 16 januri 1976 släpper den tidigare Humblie Pie-medlemmen Peter Frampton dubbelalbumet ”Frampton Comes Alive’ och inleder samtidigt en karriär som soloartist.