Älskade pioner.

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Våra pioner har i stort sett blommat över för i år. Det är synd att säsongen är så kort eftersom de är betydligt mer lättskötta än rosor som min gubbe Per-Ola snöat in på 🙂 Vi har inte så många pioner än, men vi har sagt att vi ska skaffa fler. Det blir kanske några vi planterar tidig höst så att de hinner etablera sig till nästa år. Och ni vet väl att man genom att välja olika sorter kan få pionblomning från slutet av maj till tredje veckan i juli. På bilden ovan ser ni en ’Karl Rosenfield’ som vi har haft vid gäststugans gavel i flera år.

 

’Paula Fay.’

’Duchesse de Nemours’.

Okänd pionsort som vi köpte på en växtloppis som Göingebygdens Trädgårdssällskap arrangerade.

Rosor 2

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God mogon! Det händer mycket i trädgården just nu och det går snabbt när värmen kommer. Därför kommer här ett rosextra 2 med bilder och presentationer på fler rosor som börjat blomma i vår trädgård de senaste dagarna. På bilden ovan ser ni klätterrosen ’Golden Gate’ som blommar vid portalen som leder in till nordöstra delen av vår trädgård.

Underbara austinrosen ’The Poets Wife’. Men tyvärr är den tung och ”nickar” om den inte får stöd.

En av favoriterna – den vackra ’Rhapsody in Blue’.

Klätterrosen ’Santana’ blommar vid gäststugans gavel.

Vid gäststugans gavel klättrar även en ’Flammentanz’.

Klätterrosen ’Sympathie’ i spalje’n upp mot grannen.

Klätterrosen ’Climbing Iceberg’ i en av våra rosenbågar.

Underbart väldoftande ’Maidens Blush’ i rosenbågen mittemot. Det är gott om knoppar på den i år så vi kan hoppas på riklig blomning.

Austinrosen ’The Mayflower’ har vi i ena bädden i dubbelrabatten.

Första blomman på ’New Dawn’ som vi har vid spabadet har slagit ut.

Rosor 1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

Hej vänner, följare och alla andra godingar. När det gäller rosor så är det jag, Per-Ola, som oftast skriver de här inläggen. Flera av våra rosor börjar blomma nu och jag tänte börja med en första rosspecial.

På bilden ovan ser ni den fantastiska klätter/buskrosen ’Alchymist’. Den växlar färg tre gånger under blomningen. Rena färexplosionen. Vi har den vid den gamla j0rdkällaren ner mot gatan.

’Madame Alfred Carriere’ är en av våra allra mest skuggtåliga rosor. Jag gjorde ett experiment och planterade den för drygt ett och ett halvt år sedan på baksidan av gäststugan där den bara har m0rgonsol. Förra året blommade den inte och jag var beredd att flytta den om den inte skulle göra det i år heller. Men det gör den till vår stora glädje. Titta och njut av den skuggtåliga skönheten.

’For Your Eyes Only’ är Malous favoritros. Vi har haft den några år nu och den verkar stortrivas i rabatten vid den gamla jordkällaren.

Austinrosen ’Cr0wn Princess Margareta’ blommar fint i dubbelrabatten vid köksträdgården.

Först i blomning i år av våra rosor var som vanligt ’Nevada’ som vi har i ena rosenbågen. I år ser det ut att bli ovanligt riklig blomning. 

Plantering av klematis.

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Klematis

I år har vi hittills planterat en handfull olika klematis. På bilden ovan ser ni en ’Princess Diana’ som jag Per-Ola, grävde ner vid bakre delen av trädgården i dag. Det är några saker man ska tänka på när man planterar klematis för att få dem att etablera sig och här tänker jag dela med mig med några råd. Häng med.

 

Under tiden som man gräver planteringsgropen kan man med fördel lägga plantans rotklump i blöt i en hink med vatten. Var dock försiktiga när ni lyfter upp plantan ur krukan. Man får aldrig dra direkt i växten eftersom det kan skada den.

Plantera djupt. Gräv en planteringsgrop som ska vara minst 40 centimeter djup och bred. Kruklumpens överdel ska hamna minst tio centimeter under jordytan. Det är viktigt för att ett bra rotsystem ska utvecklas och det gör också att den kan skjuta nya skott om plantan blir angripen av sjukdomar eller ohyra ovan jord.

Flera klematisexperter rekommenderar att man lägger en handfull grus i botten av planteringsgropen. Den bästa jorden för klematis är en blandning av en tredjedel lerjord, en tredjedel torvmull och en tredjedel grovt grus, men klematis är samtidigt en tolerant växt som klarar de flesta jordtyper.

Glöm inte att vattna. Alla nyplanterade växter kräver mycket vatten. Häll vatten i planteringsgropen och ge  sedan din nyplanterade klematis en rejäl rotblöta. Men se också till att dräneringen är bra. Klematis vill inte stå i vatten som inte rinner av.

Fler planteringsråd hittar ni bland annat i Andromeda Matz och Krister Cedergrens utmärkta bok ”Klematis – över 100 utvalda sorter”.

Nävor

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Vi har en del olika nävor i våra rabatter och många av dem blommar nu i början av juni. Det är tacksamma växter som är lättskötta och som man kan ha som marktäckare. Man kan plantera dem vid olika klematis för att skydda deras känsliga ”fötter” mot den starka vårsolen, men då bör man tänka på att de kan ta vatten och näring från klematisen så det gäller att ge dem lite extra. På bilden ovan ser ni trädgårdsnävan ’Johnson’s Blue’.

 

 

Liten flocknäva var en av de första nävorna vi planterade.

Liksom den stora flocknävan.

Den dekorativa silkesnävan ’Ballerina’ blommar i dubbelrabatten.

Ängsnävan tillhör ett av årets nytillskott i trädgården.

Flocknävan ’Spessart’.

Stinknävan, som i motsats till sin doft är ganska fin, har tagit sig in i vår trädgård för egen maskin 🙂

Underbara rhododendron

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rhododendron

I maj och början av juni lyser vårt woodland upp av alla vackra blommor på rhododendronbuskarna. Det är några veckor under sen vår och tidig försommar som man kan njuta av prakten (i alla fall beträffande våra sorter), men har man tur kan ’Cunninghams White’ blomma en andra gång under sensommaren. På bilden ovan ser ni en ’Nova Zembla’ som vi ska försöka föröka i år genom avläggare.

’Roseum Elegans’ med besök av en humla 🙂

’Brigitte’.

Närbild på en ’Brigitte’.

Den vanliga parkrhododendron ’Catawbiense Grandiflorum’ har vi tre exemplar av.

’Percy Wiseman’.

’Viscy’.

’Cunninghams White’ har vi också tre exemplar av.

Närbild på en ’Cunninghams White’.

Yakushimanum ’Fantastica’  växer förvisso inte i vårt woodland. Den blommar istället vackert alldeles vid farstun.

Tulpanfrossa 5

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Tulipa ’Flamingo’.

En del säger att tulpanerna är som allra vackrast när de är på väg att dö. Jag är nog böjd att hålla med. I dag hade vi besök i trädgården av Michel de Bruine från Tulip Store i Nederländerna (www.tulipstore.eu @passionfortulips) som tittade på våra tulpaner. Det mesta har tyvärr blommat över, men lite fick han se och så hjälpte han mig med sortnamn som jag var osäker på. Därför kommer här Tulpanfrossa 5.

’Exotic Emperor’.

’Flashback’.

’Elegant Lady’.

’Dallas’.

’Pink Treasure’.

’Angelique’.

’Big Love’.

’Pep Talk’.

Michel de Bruine från Tulip Store i Nederländerna kollar in tulpanerna som jag, med viss hjälp av min gubbe Per-Ola, planterade i höstas. Annars får han hålla sig till rhododendrons och rosor 🙂

Tulpanfrossa 4

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Då var det dags för sista presentationen (troligen) av våra tulpaner den här våren. Här följer namn och bilder på sorter som börjat blomma de senaste dagarna, som ’Dallas’ på bilden ovan. Vi har ytterligare en handfull sorter som vi planterade i höstas som inte kommit än, men det är nog tyvärr ingen ide’ att hoppas på dem längre. Förhoppningsvis blommar de nästa år istället.

’West Point’.

Botaniska tulpanen ’Little Beauty’.

’Kykyo Takahashi’.

’Finola’.

’Sky High Rocket’.

’Burgundy Lace’.

’Inimitable’.

’Crown Dynasty’.

Den botaniska tulpanen ’Acuminata’.

Tulpanfrossa 3

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

Jag tyckte det var dags för en ny presentation av några tulpaner som börjat blomma de senaste dagarna. Som den vackra ’Peach Blossom’ på bilden ovan.

Vi har ytterligare en handfull tulpaner i trädgården som inte börjat blomma ännu och dem ser vi fram mot. Häromdagen såg jag en flock hjortar stryka förbi i skogen bakom vår trädgård. Hittills har vi lyckats hålla dem borta från tulpanerna och jag hoppas att vi kan fortsätta med det.

’Coleaur Cardinal’.

’Helmar’.

’Black Parrot’.

’Flair’.

’Marilyn’.

’Grand Perfection’.

’Flaming Parrot’.

’Foxy Foxtrot’.

’China Town’.

’Tarda’.

Tulpanfrossa 2

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Tulpaner

’Sapporo’.

Hemkomna från besöket i tulpanparadiset Keukenhof överraskades vi nästan av tulpanblomningen i vår egen trädgård. Här fölljer några bilder på olika sorter som Per-Ola fotograferat i dag. Mycket nöje.

’Paul Scherer’.

’Grand Perfection’.

’Honeymoon’.

’Salmon van Eijk’.

’Professor Röntgen’.

’Orange Emperor’.

’Mango Dream’.

’Parrot Prince’.

’Barbados’.

’Golden Apeldoorn’.

’Black Hero’.

’Carrousel’.

’Clusiana’.

’Carneval de Rio.’

’Elegant Lady’.

’Gavota’.

’Money Maker’.

’Dance Club’.

’Carneval de Nice’.

’Purissima’.

’Verona’.

’Lily Rosa’.

’Pretty Princess’.

’Holland Chic’.

’Sunlover’.

’Apricot Parrot’.

’Pays Bas’.

’Mango Dream’.

’City of Vancouver’.

’Foxy Foxtrot’.

’Slawa’.

’Salmon Prince’.