Narcissfrossa 1

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Det har blivit hög tid för en första presentation av narcisserna i vår trädgård. Alla sorter har inte hunnit börja blomma än, men en del av de tidiga sorterna har faktiskt redan blommat över för den här våren. Ovan ser ni en ’Manly’.

’Cum Laude’ vid den stora stenen bredvid jordkällaren.

’Campernelle’ vid jordkällaren.

’Barret Browning’.

’British Gamble’ i nya rabatten ´mellan huset och gäststugsan-

’Rip van Winkle’.

Den gamla sorten ’Carlton’ är alltud först att börja blomma av våra narcisser. Det här exemplaret är tyvärr lite tilltufsat.

En vacker sort som jag tyvärr inte vet namnet på

Ett fint exemplar av en ’Ice King’.

En himla fin narciss som jag tyvärr också tappat bort namnet på.

Ytterligare en fin, men okänd sort.

Vårblommor

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Jag tänkte passa på att lägga ut lite bilder på blommor som glatt oss i trädgården de första månaderna innan narcisserna och tulpanerna tar över fullständigt. Ovan ser ni en kungsängslilja. Ha en fin dag 🙂

En av våra forsythior.

En variant av scilla.

En rosa hyacint i en av odlingslådorna i köksträdgården.

I dubberabatten hittar vi en gul hyacint.

Och i pergolan blommar en vit hyacint.

Julrosen vid gäststugans gavel.

En annan av våra julrosor.

Vitrsipporna har spritt sig från skogen in i vår trädgård. Det är fint när de blandar sig med scillorna och bildar en riktig sisumatta 🙂

Vit rysk blåstjärna (scilla alba).

Krokusarna kommer tidigt till glädje för såväl människor som vårpigga humlor,

Krokus.

Vit krokus.

Scillorna vid den gamla jordkällaren.

Snödroppar.

Grön snödroppe.

Vintergäcken klarar lite bakslag.

Dahliaförodling

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

Vi har börjat förodla dahliorna. I år går vi all-in och satsar på ett 40-tal olika sorter. Vi har några överlevare från förra sommaren, men har också investerat i ett antal nya vackra sorter.

Jag föredrar att plantera knölarna i sexliters plastpåsar. Det gör det lättare att se hur sugrötterna utvecklas och så tar de inte så stor plats som krukor.

Plastpåsarna med knölarna placerar jag sedan i växthuset tills risken för nattfrost är minimal, det vill säga i slutet av maj början av juni hos oss. Därefter är det dags att gräva ner dahliaplantorna i rabatterna.

Det som inte fick plats i växthuset ställde jag bland de andra förodlingarna i det nya uterummet.

Eftersom ett större antal dahlior kräver mer utrymme fick min gubbe Per-Ola en spade i handen och uppdraget att utöka dahliarabatten.

Rosbeskärning

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

En strålande dag att börja beskära rosorna här i norra Skåne. Vi har ett 40-tal i trädgården så det gäller att börja i tid (normalt när björken börjar få musöron och det inte är risk för hård frost längre).

Rosor beskär man för att de ska må bra, föryngras och växa på det sätt man vill. Klätterrosor, rabattrosor och remonterande buskrosor beskärs på lite olika sätt, men generellt kan man säga att de allra flesta beskär alldeles för fegt (inklusive jag). De flesta rosor tål att tuktas ganska hårt. 

Regel 1 är att ha en riktigt vass sekatör och handskar, vilket ändå inte lär hjälpa. Efter en dag med rosorna ser man ut som man slagits med katten. Kapa bort alla döda grenar (de som ser vissna ut och är brunaktiga inuti istället för vita) och klipp bort grenar som skjuter iväg.

På bilden ovan håller jag på att beskära vår ’Golden Gate’ som växer vid portalen in i vår mer inhägnade del av trädgården. Jag klipper bort det som är dött, men sparar ett par friska och långa grenar

Vår ’Rokoko’ ser inte ut att må så bra efter vintern. Men man ska aldrig dödförklara en ros för tidigt utan låta dem så kvar en bit in på sommaren för att se om det kommer några skott. Jag klippte däremot ner den ganska hårt. Jag har räddat halvrisiga rosor på det sättet tidigare.

När man klipper rosor är det som sagt viktigt att man har en riktigt vass sekatör. Man lägger ett diagonalt snitt strax över ett ”öga”. Detta för att vatten ska rinna bort. Om snittet inte är snyggt kan det bli röta.

Så här såg vår austinros ’Port Sunlight’ ut före beskärningen.

Och efteråt.

Gå ut och beskär era rosor så snart vädret tillåter det på era breddgrader. Klipp på, akta fingrarna och lycka till 🙂

Dagens ros 152

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Det här är säsongens sista ”Dagens ros”. Tillsammans har vi nu genomlidit den mörka årstiden med hjälp av rosor, Rolling Stones och rock’n’roll. Men nu är det dags att gå ut och leta upp de första vårblommorna och kolla efter vårtecken istället för att hänga framför datorn eller mobilen på morgnarna. Vi ses igen till hösten med dagliga morgonuppdateringar i någon form. Ha nu en ett riktigt skönt sommarhalvår önskar Per-Ola.

Sista dagens ros våren 2024 är en ’Frau Karl Druscki’. Det är en ros med stora tätt fyllda kritvita blommor. Den remonterar och blommar rikligt under nästan hela säsongen. Busken blir 1,5 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-3.

Den 31 mars 1965 landar Rolling Stones på Torslanda flygplats utanför Göteborg och möts av 300 skrikande fans. Samma kväll spelar de i Mässhallen inför en publik på 4 500 personer.

Exakt 30 år senare grips ett tidigare Led Zeppelinfan när han försöker knivhugga Jimmy Page vid en konsert med Page & Plant.

Dagens ros 151

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Och Glad påsk alla. I dag är det julafton light. Nu ska slllen, Jansson, köttbullar, prinskorvar, skinka och en förskräcklig massa ägg fram på bordet. Jag gillar mat, men det här är egentligen ingen kulinarisk höjdare.

Dagens ros är däremot en höjdare. Det är den moderna buskrosen ’Alexandra Princess de Luxembourg’ som sprider en söt och behaglig doft i trädgården. Den tål kallt väder, men bör skyddas från frost och lämpar sig därför bara för de allra lägsta odlingszonerna.

Den 30 mars 1966 tvingas Mick Jagger efter en konsert sy sex stygn över höger öga sedan han träffats av ett kastat träföremål.

Samma marsdatum 1971 håller Rolling Stones ett avskedsparty på en pub i Maidenhead innan de av skatteskäl emigrerar till Frankrike. Bland gästerna märks John Lennon, Yoko Ono och Eric Clapton. Klockan två drar pubägaren ut kontakten för att få tyst på sällskapet och en rasande Mick Jagger kastar ut ett bord genom fönstret som hamnar i den förbiflytande Themsen.

Den 30 mars 1964 drabbar mods och rockers samman i den engelska lilla badorten Clacton. Nya sammandrabbningar sker ett par veckor senare, bland annat i Brighton och Southend.

Dagens ros 150

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon alla lååånfredagsfirare! I dag ska man ha tråkigt, alla affärer ska vara stängda, dans och lek strängeligen förbjudet. Åtminstone var det så förr och vissa rester av det levde kvar när jag växte upp.

Så egentligen ska ni inte kika på bilden av dagens ros ’Alice Garnier’ eftersom den riskerar att göra er uppsluppna. Den är en gammaldags engelsk klätterros som blommar med ljust rosa blommor. Den kan bli upp till tre meter hög och två meter bred. Inte så vanlig i Sverige. Fotot ovan tog jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Efter en konsert på Olympia i Paris den 29 mars 1966 träffar Rolling Stones Brigitte Bardot på hotellet. Hon erbjuder dem att vara med i hennes nästa film ”Bara kvinna”, men de tackar nej med motiveringen att de har ett eget filmprojekt på gång – en film som aldrig spelades in.

Den 29 mars 1975 ligger samtliga av Led Zeppelins dittills sex utgivna album samtidigt på den amerikanska topplistan.

Dagens ros 149

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! I går började jag kupa av rosorna och tog bort granriset som skyddat mot den starka vårsolen. De ser ut att ha klarat vintern bra och kommer säkert att blomma fint i år också. På en del, som austinrosen ’The Poets Wife’ hade det börjat spricka upp små gröna knoppar.

Dagens ros har vi dock inte i trädgården. Det är den väldoftande tehybriden ’Rachel’ som får stora rosa blommor som skiftar i olika nyanser av orange. Den är remonterande och lämplig att odla i kruka som man sedan vinterförvarar inomhus.

Efter två lyckade konserter på Tivoli i Köpenhamn den 28 mars 1965 ger sig medlemmarna i Rolling Stones ut på stan för att roa sig. De besöker nattklubbarna Montmartre, La Canuna och Le Carousel. På en av dem blir Mick Jagger och Keith Richards inte insläppta eftersom de saknar slips.

Den 28 mars 1982 grips David Crosby misstänkt för narkotika- och vapeninnehav.

Dagens ros 148

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! Dagens ros är den bedårande ’Prince Charles’ som blommar under juli med sammetsliknande karminröda till mörkt purpurröda blommor. Doften är stark. Den blir 1,5 meter hög och lika bred. Zon 1-4.

Den 27 mars 1965 spelar Rolling Stones i Windsor. Samma kväll träffar Mick Jagger Marianne Faithfull för första gången på ett party. Han försöker fånga hennes uppmärksamhet genom att spilla ett glas champagne över henne.

I samband med en konsert i Stockholm på dagen ett år senare blir Rolling Stones avvisade av direktören på Hotell Forresta på Lidingö. Han minns med fasa hur det gick till när Beatles bodde där.

Den 27 mars 1967 blir det tumult i samband med Rolling St0nes konsert i Örebro. Två ungdomar och en polis tvingas uppsöka sjukhus.

Den 27 mars 1984 går Mick Fleetwood från Fleetwood Mac i konkurs med 3,7 miljoner dollar i skulder.

Dagens ros 147

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Rosor

God morgon! I går var jag i Göteborg – och hittade ut igen. Trafiksituationen i staden på Sveriges framsida är verkligen mardrömslik. Jag har haft mer eller mindre ångest av blotta tanken på att köra in i staden sedan jag som journaliststudent hamnade snett  med en liten folka och körde på spårvagnsspåren. Det har blivit lite bättre sedan man fick GPS, men den lila linjen på skärmen som man ska följa ser ibland ut som ett garnnysta och man har en tiondels sekund på sig att  rekommendera på ett kommando. Till och med en infödd fotograf som jag arbetar med i Göteborg klagar. ”Förr visste vad alla gatorna hette. Men nu har de tagit bort en del av  de gatorna, vilket ställer till det för mig också”, säger han. Det som verkligen ställer till det är de ständiga gatuarbetena och omdirigeringarna av trafiken. Nåja, det gick ganska bra i går. Jag slapp kryssa förbi Järntorget, Kungsportsavenyn och Nordstan den här gången innan jag kom rätt.

Bättre att lugna nerverna med dagens ros ’Sophies Perpetual’. Det är en gamma rossort med djupt rosa vackra blommor. Den är remonterande och sprider en stark väldoft. Den blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Ej så vanlig i Sverige. Bör gå i zon 1-2.

Den 26 mars 1965 får Mick Jagger en strömstöt av mikrofonen under soundchecken inför kvällens konsert  på Fyns Forum i danska Odense. Han får brännskador i händerna, men kan fullfölja konserten.

Exakt ett år senare går publiken bärsärkagång när Rolling Stones inleder det året europaturne’ i det gamla operahuset i Haag.

Den 26 mars 1983 går Duran Duran direkt in på förstaplatsen på engelska singellistan med ”Is There Something I Should Know”.