Dahliaförodling

Den gångna veckan har jag börjat förodlingen av våra dahlior. Det tenderar att bli fler och fler för varje år. Med de vi övervintrat sedan förra sommaren, de vi köpt och de vi delat har vi sammanlagt 65 knölar av ett knappt 50-tal olika sorter.
Jag föredrar att förodla dahliorna i genomskinliga 3- eller 5-literspåsar där man kan se hur sugrötterna utvecklas. Först fyller jag påsarna med bra planteringsjord, klipper bort torra och döda delar på knölarna och placerar dem sedan så att de är täcka av jorden.
Jag är noggrann med att skriva sortnamn och datum på plastpåsarna.

Här fyller jag en påse med vanlig planteringsjord. Katten Bacio är en riktig linslus som vill vara med när Per-Ola fotograferar.

Knölen ska kännas spänstig och gärna ha ”ögon”. Men misströsta inte. Min erfarenhet är att även knölar som inte har några synliga ögon vid planteringen kan utvecklas till vackra dahlior. Det viktiga är att de inte är mjuka eller angripna av mögel.

Påsarna med dahliaknölarna placerar jag sedan i uterummet där de får stå och växa till sig. Det viktiga är att de står frostfritt. Tidigare år har jag haft dem i växthuset och det har gått lika bra.

Tur att Per-Ola och jag har anlagt en ny sommarrabatt nu i vår. Det lär behövas när alla plantorna ska planteras ut på friland. Det gör jag dock inte förrän tidigast i slutet av maj när risken för nattfrost är över här i Skåne. De får också gärna växa till sig så att de klarar angreppen från mördarsniglarna.

Som sagt… antalet dahlior tenderar att bli fler och fler i vår trädgård. Förra året hade vi 37 sorter om jag minns rätt.

Visst är de vackra.