Dagens blomma 150

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Säsongens sista ”dagens blomma” i år i vår trädgård är solhatten ’Aloha’ som vi planterade för några år sedan i perennrabatten. Den är mycket populär bland humlor, fjärilar och andra pollinatörer. Om det beror på den varmt gula färgen eller doften vill jag låta vara osagt.

Ja, ni läste rätt. Dagens inlägg är det sista med dagens blomma från vår trädgård och lite kul rockhistoria för den här vintern. Efter att ha suttit här 150 morgnar och skrivit får det räcka för ett tag. Dessutom går vi snart in i sommarhalvåret och då kommer den här sidan att fyllas med det jag och Malou gör i trädgården under våren och sommaren. När mörkret sänker sig i höst, som man inte vill tänka på nu, är jag tillbaka i en eller annan form. 

Den 30 mars 1974 ger Genesis ut sin Lp ”Selling England By The Pound” i England.

För 49 år sedan toppar Paper Lace englandslistan med ”Billy Don¨t Be A Hero'”. I USA ligger John Denver etta med ”Sunshine On Your Shoulder”.

Dagens blomma 149

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Hortensior har vi i flera olika rabatter i trädgården, från vipphortensian vid köksträdgården som ni ser på bilden ovan till vita, blå och röda i andra rabatter.

Ni får ursäkta att ”dagens blomma” blev fördröjd i dag. Jag kom hem sent i natt efter att ha drabbats av ett motorhaveri på E4:an norr om Värnamo. Jag säger bara en sak: tack och lov för att det finns trevliga bilbärgare som rycker ut trots att de måste ta med sig sina småttingar i bilbarnstolar.  I dag får jag domen på vad det kommer att kosta att reparera bilen. Det gör redan ont i plånboken 🙂

Den 29 mars 1975 ligger samtliga sex plattor som Led Zeppelin gett ut samtidigt på den amerikansk Lp-topplistan. Den senast utgivna är ”Physical Graftiti”.

Den engelska singellistan toppas i slutet av mars 1975 av ”Bye Bye Baby” med Bay City Rollers. I USA ligger Labelle etta med ”Ladty Marmelade”.

Dagens blomma 148

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Kärleksörten både glöder och glädjer  en under sensommaren och början av hösten. Vi har flera exemplar i olika rabatter. Tillsammans med den vita kinesiska kärleksörten som jag presenterat tidigare skapar den spännande kontraster i rabatten.

Har ni hört att man, precis som när det gäller banker, försäkringsbolag eller mäklare, måste jämföra tandläkarnas priser? Plånboken i P1 i Sveriges Radio gjorde en undersökning för ett par år sedan som visade att det kunde skilja tusentals kronor mellan olika tandläkare för samma typ av ingrepp. Dessutom är man som patient lika utsatt och helt i händerna på tandläkaren som man måste lita på som när man lämnar in bilen till reperation. Jag fick i går ett kostnadsförslag för en åtgärd som jag inte ens är övertygad om det verkligen behövs och jag tänker kolla med andra tandläkare för att få en prisjämförelse. Om det visar sig att den första tandläkaren försökte dra en penna med mig återkommer jag i ärendet 🙂 

Den 28 mars 1976 inleder Genesis sin första turne’ utan Peter Gabriel. Bill Bruford (f d Yes och King Crimson) är extratrummis vid sidan av Phil Collins som tar över rollen som sångare,

Den sista veckan i mars för 47 år sedan ligger Brotherhood Of Man etta på Englandslistan med ”Save Your Kisses For Me” På andra sidan Atlanten ligger Four Seasons etta med ”December 63 (Oh What A Night)”.

Dagens blomma 147

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Höstanemonen ’Robustissima’ växer i rabatten vid vår lilla trädgårdsdamm. Tråkigt namn på en blomma kan man tycka. Det är ingen som vill påminnas om den kommande hösten när vi precis är på väg att få vår. Men höstanemoner är vackra blommor och även augusti-september kan vara fina månader.

Efter 33 år med ständigt ett glas juice på frukostbordet är det slut med det. Det jag drack precis kan ha varit det sista på ett bra tag. Jag betalar inte snart dubbla priset för en literförpackning. Av ren princip. Då avstår jag hellre och hoppas att fler gör som jag så att tillverkarna/grossisterna/handlarna går i konkurs.

Den 27 mars 1965 får The Who sin första hit i USA med ”I Can’t Explain”.

Den här marsveckan för 58 år sedan ligger Rolling Stones etta på  Englandslistan med ”The Last Time”. I USA har Supremes blivit ny etta med ”Stop! In The Name Of Love”.

Försådd av luktärter

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

På sista dagen under vecka tolv blev jag äntligen redo att förså luktärterna jag och Per-Ola odlar i år. Han förberedde en liten hörna till mig vid farstun och satte till och med upp ett parasoll om det skulle börja regna.

Först fyller jag ett antal plastkrukor med yrkesodlarjord och packar den. Sedan häller jag vatten över att så att det blir genomfuktat.

I år försår jag som sagt 18 sorters luktärter, bland annat favoriter som ’Prince Of Orange’, ’Nimbus’, ’Jilly’, ’Rosy Frills’ och en del nya sorter.

När jag placerat ut fröerna i plastkrukorna täcker jag dem med ett tunt lager såjord och vattnar ännu en gång.

 

Under försådden hade jag hjälp av två nyfikna katter. Först Bacio…

…och sedan Belice.

Plastkrukorna med fröerna satte jag sedan i öppna plastpåsar i det lilla portabla växthuset som jag köpte för ett par år sedan. Där får de nu växa till sig och om några veckor är det dags att ta ut plantorna och härda dem  en stund varje dag så att de blir knubbiga och fina. När det är tillräckligt varmt i jorden planteras de ut i rabatterna.

Medan jag försådde luktärterna rensade Per-Ola i rabatterna. Det börjar sticka upp lite grönt under löven 🙂

Dagens blomma 146

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! ’Cafe’ au Lait’ får väl sägas vara drottningen bland dahliorna i vår trädgård. Denna tallriksstora blomma lyser verkligen upp i sin fina gräddvita nyans. Den är ett måste i vår trädgård.

Det är dags att slå ett slag för konsumentjournalistik. Jag hörde i veckan  utomordentliga Pia Fride’n, Plånboken i Sveriges Radio, när hon intervjuade en skojare i telebranschen som lurar äldre genom via telefonförsäljning. Det var en fröjd att höra när hon med väl genomtänkta frågor smulade sönder honom. Mer av sådant. Och mer av program i stil med Sverker Olofssons Plus i SVT. 

Det behövs bra konsumentjournalistik. Jag skulle kunna tänka mig att starta en sajt där man regelbundet publicerar Konsumentverkets svarta lista, personer som dömts till näringsförbud, kritiska granskningar av handeln etc. Jag kanske skulle ha valt konsumentjournalistik istället för kriminaljournalistik när jag inledde karriären. Då hade man gjort skillnad.

Den 26 mars 1965 meddelas det att Jeff Beck kommer att ersätta Eric Clapton i Yardbirds.

Den här marsveckan 1965 ligger Rolling Stones etta på Englandslistan med ”The Last Time”. I USA ligger Beatles etta med ”Eight Days A Week”.

Dagens blomma 145

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon alla lördagslediga latmaskar 🙂 Perennen höstsilverax planterade vi i den utökade dammrabatten för ett par år sedan. Den är inte bara vacker, den doftar även gudomligt gott.

Inte för att jag, Per-Ola, bryr mig ett smack om ishockey längre, men det var ändå kul att Malmö klarade sig kvar i elitserien på bekostnad av Brynäs. Norrlandslaget får lämna högsta serien efter 63 år och det är tydligen landssorg i Gävle. Nåja, de får väl istället roa sig med att åka till korvkiosken åtta mil bort, titta på norrsken eller ägna sig åt annat de håller på med däruppe i norr.

Den 25 mars 1971  spelar Rolling Stones in en TV-special på Marquee Club i London.

T Rex ligger den här marsveckan för 52 år sedan etta på den engelska topplistan med ”Hot Love”. USA-listan toppas av Janis Jopling med ”Me And Bobby McGee.

Dagens blomma 144

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Dahlian ’Glory van Heemstede’ har lyst som en sol  i våra rabatter de senaste somrarna (och långt ut på höstarna) och det hoppas vi få njuta av i år också. Lite kuriosa: Malou och jag passerade Heemstede i Nederländerna när vi åkte tåg mellan Keukenhof och Amsterdam förra våren.

Äntligen börjar nyhetssändningarna i tv fyllas med granskningar om vad livsmedelsbranschen tjänar på de skenande matpriserna. Flera tidningar har väl genomarbetade konsumentartiklar om kvalitet och pris på olika matvarumärken. Nu saknar jag bara den rejäla granskningen av varje handlare (alltså bodknodd) som jag har efterlyst. Pennans makt är stark och tillsammans med konsumentmakt är jag övetygad om  att journalistiken kan påverka matpriserna.

Den 25 mars 1967 inleder världens bästa rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, en tre veckor lång Europaturne’ och besöker bland annat Örebro. Vad i herrans namn de skulle göra i gnällbältets huvudstad kan man ju fråga sig, men de må vara förlåtna.

Den här veckan i mars för 56 år sedan toppar Engelbert Humperdink englandslistan med ”Release me”. I USA ligger Turtles etta med ”Happy Together”.

Dagens blomma 143

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Solhatten ’Sunseekers Rainbow’ planterade vi för ett par år sedan i perennrabatten. Det är bara att konstatera, det finns ett stort antal olika solhattar och det är lätt att bli hagalen och vilja ha fler och fler sorter 🙂

Nu börjar den journalistiska granskningen av bodknoddar som jag efterlyste för ett tag sedan komma igång, bland annat ifrågasätts de stora bonusarna för de stora livsmedelskedjornas direktörer. Det är glädjande. Nu är det bara för de lokala tidningarna att gå vidare och granska handlarna inom sina spridningsområden.

Den 24 mars 1980 ges Lp:n ”Beatles Rarities” ut i USA med annorlunda versioner av tidigare låtar och tidigare outgivet material.

Den här marsveckan för 43 år sedan ligger Jam etta på Englandslistan med ”Going Underground”. I USA toppas listan av Pink Floyds ”Another Brick In The Wall.

Dagens blomma 142

Publicerad Lämna en kommentarPublicerad i Okategoriserade

God morgon! Trädgårdsanemonen ’Ruffled Swan’ planterade vi för några år sedan i perennrabatten. Där har vi försökt att med olika blommor som tulpanerna på våren, alunrot, olika solhattar. astrar och höstanemoner få blomning under hela säsongen.

Malou räfsade i den rabatten i går och jag bara längtar efter att komma ut i trädgården jag också. Krokusarna börjar titta upp och vårfåglarna sjunger. Men jag måste åka iväg på ytterligare ett par reportage den här veckan och däremellan måste jag skriva. Men till helgen så… om det än regnar småspik.

Den 22 mars 1974 ger Ten Years After sin sista spelning på Rainbow i London. De splittras 1975 efter en världsturne’ eftersom gitarristen Alvin Lee tröttnat på sitt gamla band. Han fortsatte dock att spela in skivor och turnera med diverse kompmusiker fram till sin död för ett tiotal år sedan.

Den här marsveckan för 49 år sedan ligger Paper Lace etta på englandslistan med ”Billy Don’t Be A Hero”. USA-listan toppas av ”Season In The Sun” med Terry Jacks.