Rosor G

Gaard um Titzebierg är en rosa myskros som togs fram i Belgien 2005. Den blir upp till en halv meter hög och sprider en behaglig doft när den blommar, vilket den gör hela sommaren. Den ska enligt beskrivningen ha god motståndskraft mot sjukdomar. Rosen på bilden fotograferades i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Gavnö är en storblommig rabattros som blir cirka 80 centimeter hög. De orange blommorna, som har inslag av koppar och korallrosa, slår ut i slutet av juni och sedan blommar den kontinuerligt fram till oktober. Svag doft som känns mest i skymningen. Zon 1-3.

Gebrude Grimm är en tvåfärgad ros som verkligen kan lysa upp i rabatterna. De fyllda kronbladen är organgegula på utsidan och starkt kopparröda till laxfärgade på insidan. Den är remonterande och blommar rikligt till långt ut på hösten. Höjd 0,8 meter. Zon 1-4.

General Jacqueminot är en gammaldags röd engelsk ros som doftar ovanligt mycket för att vara en röd ros. Den har använts vid förädling av ett stort antal rossorter och går även under namnen ’General Jack’ eller ’Jack Roe’. Blir 120-150 centimeter hög. Fotograferad i zon 1.

General Kleber är en gammaldags buskros med stora ljusrosa blommar som doftar starkt och gott. Blomningstiden är från början av juli till början av augusti. Växtsättet är upprätt och den har få taggar. Zon 1-4.

Generous Gardener  är en austinros i blekrosa nyans som doftar behagligt av spansk körvel och mysk. Den är remonterande och blommorna är från början ljust rosa, men bleknar efterhand till vitt. Kan användas som klätterros i de sydliga delarna av landet och den blir 1,6 meter hög. Zon 1-3.

Gentle Hermione är ytterligare en i raden av austinrosor med skålformade rosa blommor. Den doftar starkt och är remonterande. Den här rosen blir 1,2 meter hög och knappt metern bred. Den går bra i zon 1-4.

Geoff Hamilton är en remonterande austinros med stora välfyllda blommor i en ljusrosa nyans. Den har enligt Flora Linnea en god motståndskraft mot svampsjukdomar. Den här rosen blir 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-3.

Georg Will är en starkt doftande ros med stora halvfyllda blommor som växer i klasar. Den är remonterande och blommar rikligt från slutet av juli till oktober. Den anses skuggtålig, lättodlad och härdig. Höjd två meter och nästan lika bred. Zon 1-7.

George Vibert är en praktfull strimmig ros i olika rosa nyanser. Den blir en meter hög och strax under metern bred och lämpar sig med sina långa stjälkar som snittblomma. Doften är medelstark. Zon 1-3.

Geranium är en röd ros som bara blommar en gång per sommar, men då gör den det med eldröda enkla blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den kan bli 2,5 meter hög och två meter bred. Zon 1-6.

Gerberose är en fransk klätterros som blommar med vackra stora, ljusrosa blommor med guldgula ståndare. Doften är stark och påminner enligt Flora Linnea om pioner. Den remonterar. Busken kan bli tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-3.

Gertrude Jekyll har David Austin döpt efter en engelsk författarinna och trädgårdsanläggare. Den här kraftigt växande buskrosen blir i Sverige 1,2-1,4 meter hög. Den är remonterande och doften är stark och påminner om doften från gammaldags rosor. Zon 1-4.

Geschwinds Nordlandrose är en gammaldags klätterros som kan bli fyra meter hög. Kan även användas som buskros och blir då två meter hög och lika bred. Den blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli och sprider en ljuvlig doft. Zon 1-5.

Ghislaine de Fe’ligonde utsågs till årets ros 2015 och är mycket populär med sina saffrans- till aprikosgula blommor som doftar starkt och gott. Vi har den här rosen vid gamla päronträdet där den kommer att få klättra till 1,5 meters höjd. Den är remonterande och glädjer oss hela somrarna med sina vackra och väldoftande blommor. Zon 1-4.

’Ghita Renaissance’ är en ros med stora fyllda blommor i rosa nyanser. Den har en lång blomning och doften är stark och angenäm. Den är framtagen av den danske rosförädlaren Poulsen och döpt efter den danska skådespelerskan Ghita Nörby. Jag (Per-Ola) var själv hemma i Ghitas fantastiska rosenträdgård häromåret för ett reportage och såg hennes ros i sin rätta miljö. Den är remonterande och blir 1,2 meter hög och en meter bred. Zon 1-3.

Gil Blas ä en belgisk gallicaros från 1843 som blommar med ljusrosa blommor med mörkare rosa fläckar. Blommorna är stora och doften är behaglig, men den är inte remonterande. Den blir drygt metern hög. Den här blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Glandelros (rosa setipoda) får enkla, mycket vackra blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Men på hösten får den speciella, omvänt päronformade nypionm som är 3-6 centimeter långa och som är täckta med glandelhår. Zon 1-5.

Glendora är en ovanlig remonterande portlandros som har en fin gammaldags doft och fyrdelade mörkt rosa blommor. Blomningssäsongen är från mitten av juni nästan ända fram till när den första nattfrosten kommer. Höjd 1,5 meter. Zon 1-5.

Gloire de France är en medelstor buskros som blommar med vackert formade lilarosa blomor och som sprider en stark och behaglig doft. Det är en gammal sort som funnits på marknaden sedan 1828. Vet inte mycket om härdigheten i Sverige, men rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg. 

Gloire de Mousseux är en ljusrosa ros med stora tättfyllda blommor. Den blommar bara en gång under sommaren och då luktar den friskt av frukt. Den blir runt 1,5 meter hög och 1,3 meter bred. Zon 1-4.

’Gloriana’ är en klätterros som blommar under en lång peripod med klasar med små rosalila blommor. Doften är inte särskilt stark. Den kan bli upp till tre meter hög och passar bra mot en vägg eller ett staket. Fotograferad i England sommaren 2023.

Goldelse är en härligt gul ros som blir en verklig färgklick i rabatten. Den blommar från juli till oktober och doften är ljuvlig. Den här rosen trivs bäst i ett soligt läge och vill man vara på säkra sidan ska man inte plantera den högre upp än i zon 3.

Golden Celebration är den största blommande gula austinrosen och den doftar starkt av te och jordgubbar. De stora, tätt fyllda blommorna, har en stark gyllengul nyans. Den är remonterande. Höjd 1,2 meter och lika bred. Zon 1-3.

Golden Cover är en låg marktäckande ros som bara blir 70 centimeter hög. De skålformade gula rosorna går i guld och citrongult och den doftar sött av citron. Den är remonterande. Zon 1-3.

Golden Eye är en rödorange modern buskros som blir 60-100 centimeter hög och som blommar under perioden juni-oktober. Den planteras med fördel i framkanten i rabbaterna. Även fin som snittblomma. Zon 1-4.

Golden Gate har vi i vår trädgård vid den ”blågula” rabatten. Den är en prisad och mycket populär klätterros som kan bli 2,5 meter hög. Den är remonterande och har mycket god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-3.

’Golden Mozart’ är en remonterande myskros med medelstark doft. Den blir cirka 1,3 meter hög. Zon 1-3.

Golden Showers är en storblommig klätterros med mörkt klargula blommor som är halvöppet skålformade. Den är remonterande, men blommar rikligast under juli. Den blir tre meter hög. Det här exemplaret fotograferade jag hos mina grannar där den växer mot en husgavel. Zon 1-3.

Good Life är en orange ros som håller samma fina färg från tidigt på sommaren till långt ut på hösten. Den sprider en angenäm och stark väldoft. Rosbusken blir som högst strax under meter efter några år. Den här blommade i zon 1 sommaren 2021.

Grace är en austinros som växlar i färgnyanserna aprikos, persika och koppar. Den är remonterande och med sina spetsiga kronblad påminner den lite om en dahlia. Den blir cirka 80 centimeer hög och lika bred. Zon 1-3.

Graham Thomas är den ena av våra austinrosor som vi planterat i den blågula rabatten. Den andra är The Poets Wife. Just Graham Thomas är mycket tacksam. Den är remonterande och vårt exemplar har blommat långt ut på hösten. Höjd 1,2 meter. Zon 1-3.

Grand Award är en storblommig klätterros med fyllda mörkröda blommor som sprider en fin, men inte särskilt stark doft. Den blir upp till tre meter hög och har ett glänsande grönt bladverk. Den är remonterande och blommar i stort sett kontinuerligt från juni till långt ut på hösten. Zon 1-4.

Great Western är en bourbonros som passar lika bra som buske eller klättrare. Den blommar med stora klasar med karmin- till purpurröda blommor. Doften är stark, men den här rosen är inte remonterande så det gäller att passa på att njuta när den blommar. Den blir tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-4.

’Gripsholm’ är en svagt doftande ros i slottsserien som går att plantera upp till och med zon 3. Den blommar hela sommaren fram till oktober. Den blir knappt metern hög.

Rosen på bilden blommade på Ulriksdal utanför Stockholm i mitten av oktober 2018.

Gros Choux d’Hollande är en starkt doftande buskros som varit omtalad sedan 1589!!! Den är engångsblommande och blommar huvudsakligen under högsommaren, men kan enligt Flora Linnea remontera och ge några blommor senare under säsongen. Höjd och bredd cirka 1,8 meter. Zon 1-5.

Grossherzogin Luise är en tebybrid från Kordes med lila-aprikosfärgade fina blommor som doftar fruktigt starkt och behagligt. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela säsongen. Höjd cirka en meter. Zon 1.

Gruss an Achen sprider med sina ljusrosa blommor en angenäm doft av honung och äpplen. Den här remonterande skönheten blir knappt metern hög. Den trivs i zon 1-3 och färgen på blomman kan variera bereonde på temperatur. Bilden togs sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

Grimmekulla är en ros som jag inte vet så mycket om, men jag tar med den eftersom den verkar vara döpt efter orten Grimmekulla här i Göingebygden. Författaren Cederberg skriver om ”Göingerosen” i boken ”Göingehöfdingen och snapphanerne”. Har det något samband? Den som vet får gärna skriva ett par rader i kommentarsfältet. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg.  

 

 

Gruss an Teplitz är en modern ros som blommar med tätt fyllda klotformade blommor som ovanligt nog för röda och karminröda rosor doftar starkt av kryddor. Den har dekorativa, stora läderartade blad. Höjd 1,2 meter och lika bred. Zon 1-3.

Gruss an Zabern är en klätterros som kan bli upp till fyra meter hög och lika bred som blommar med små tätt fyllda gräddvita blommor som sprider en angenäm doft. Lämpar sig för plank, rosenbågar och pergolor. Blommar från mitten av juni och en månad framåt. Zon 1-3.

’Gråsten’ är en rabattros med lång och riklig blomning. Den har små vita blommor, som dock inte doftar särskilt mycket. Den blir strax under metern hög och lika bred. Zon 1-3.

’Gudfinna’ är en isländsk kraftig och högvuxen buskros som blommar villigt med vackra rosa blommor. Den är inte remonterande utan blommar från juli till augusti. Höjd 1,2 meter och lika bred. Zon 1-6.

Gärtnerfreude är en lågväxande ros med intensivt röda blommor som passar bra som marktäckare. Den har enligt Flora Linnea en mycket god motståndskraft mot svampsjukdomar. Remonterande. Zon 1-4.

Gräfin Diana är en tehybrid som blomamr med starkt doftande lila-röda blommor. Den blir cirka en meter hög och 60 centimeter bred och har ett upprätt växtsätt. Den är remonterande. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen, Göteborg, sommaren 2021.