Rosor V o W

’Valdemar’ är en klätterros som blommar rikligt med ljust rosa blommor med krämvit botten. Den kan bli fyra meter hög och lika bred om den får bra växtförhållanden, men den blommar bara en gång per säsong. Doften är sötaktig och myskliknande. Zon 1-4.

’Valdemarsvik’ är en buskros med vita bl0ommor som är starkt väldoftande med inslag av citrus. Den blir 1,5 meter hög. Blommar rikligt från juni till tidig höst, Zon 1-6.

’Vanessa Bell’ är en austinros med medelstora blommor i en ljusgul nyans som bleknar mot kanterna. Den är remonterande och blommar generöst under sommarmånaderna och då sprider den en medelstark doft. Den blir 1,3 meter hög och 80 centimeter bred. Zon 1-3.

’Vanity’ är en rödrosa buskros som blir 1,8 meter hög och som har ett ganska utbrett växtsätt. På hösten bildar den vackra nypon. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Veilchenblau’ är en klätterros med halvfyllda, klasblommane purpurvioletta blommor som har en citrongul bas och guldgula ståndare. Den blommar bara en gång per säsong och då sprider den en medelstark doft. Den blir tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-3.

’Venusta Pendula’ är en tysk hybrid från 1873 som blommar med vita dekorativa blommor. Det är en klätterros och den kan bli över tre meter hög. Den blommar bara en gång per sommar. Den här växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Villosa Duplex är en vildrosart som är väl anpassad till det svenska klimatet. Den har ett robust växtsätt och får halvfyllda rosa blommor. På hösten bildar den dekorativa röda nypon. Blir 2,5 meter hög och två meter bred. Zon 1-5.

Vicky ska den här rosen heta enligt skylten på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Jag fotograferade den sommaren 2021 med mobiltelefonen (därav den dåliga kvaliten) och vet tyvärr inte mer om den.

Victor Borge är en mycket vacker ros med blommor som skiftar i färgerna rosa, rött och gult. De stora blommorna doftar dock svagt. Den är remonterande och blommar från juni till oktober. Plantan blir max 80 centimeter hög. Zon 1-3.

’Violette’ är en klätterros med små karminröda blommor som sprider en lätt, men märkbart fruktig doft. Det är en kraftfull klätterros som under gynnsamma förhållanden blir flera meter hög. Ej remonterande. Inte så vanlig i Sverige. Den här blommade sommaren 2020 i zon 1.

’Visby’ ingår i slottsrosserien från Poulsen i Danmark. De stora ljust rosa blommorna är fyllda och doftar lätt av vildros. Den är remonterande. Blir cirka 90 centimeter hög och 70 centimeter bred. Zon 1-3.

’Volcano’ är en kompakt och frisk tehybrid som blommar med rödorange blommor. Doften är dock bara lätt. Busken blir omkring en meter hög och 80 centimeter bred. Passar bra i kruka. Fotograferad i England sommaren 2023.

’Voyage’ är en tätt fylld rosa ros från Tantau som dock doftar ganska svagt. De cirka 10-12 centimeter stora blommorna öppnar sig i en rosettform. Rosen blir kring metern hög. Den här fotograferade jag i zon 1 sommaren 2020.

Vånevik är en POM-ros som tillhör Gallicagruppen. Det är en kulturarvsros som är upphittad vid Vånevik i Kalmarsund som var en centralpunkt för stenindustrin i Kalmar fram till slutet av 1950-talet. Rosen på bilden fotograferade jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2022.

’Warm Welcome’ är en klätterros med speciella blommor som går i rött och orange. Den är remonterande och sägs ha en medelstark doft. Den beskrivs som en mindre klätterros eftersom den bara blir 1,8 meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-4.

’Wasagaming’ är en kanadensisk rugosaros med skålformade fyllda blommor rosa blommor som har en gammaldags fin rosdoft. Den blir 1,8 meter hög och 1,6 meter bred. Zon 1-6.

’Waterloo’ är en modern buskros med vita halvfyllda små blommor som fungerar  lika bra solitär som i buskage. Den är remonterande och blommar rikligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Doften beskrivs som medelstark. Den blir drygt metern hög. Zon 1-4.

’Webbiana’ är en ovanlig ros med enkla lilarosa blommor och exponerade guldgula ståndare. Busken blir inte mer än 1,5 meter hög och liknar mer en krubärsbuske än en ros. På engelska kallas den därför ’The Gooseberry Rose’. Den är lättodlad, frisk och härdig. Engångsblommande och medelstarkt doftande. Zon 1-5.

Wedding Day är en kraftfullt växande klätterros som blommar med stora klasar av enkla vita blommor. Grenarna har nästan inga taggar. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Wedgewood Rose, The’ är en robust austinros med rosa starkt doftande blommor som är remonterande. Den här rosen ska enligt Flora Linnea användas som klätterros och den kan i de södra delarna av landet bli drygt två meter hög. Zon 1-4.

’Wellenspiel’ ingår i Tantaus seire Märchenrosen (Sagorosor). Den här rosa skönheten med tätt fyllda blommor är remonterande, men den sprider bara en svag doft. Den blir kring metern hög. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Westerland’ är en vacker  mörkrosa till ljusröd ros som förädlades fram i Tyskland 1969. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under sommaren. Exemplaret på bilden fotograferade jag i Hälsoträdgården i Kristianstad sommaren 2017. Zon 1-4.

’White Bells’ är en modern buskros som blommar med små krämvita, tätt fyllda blommor i klasar. Blomningstiden är från mitten av juni till slutet av augusti, men den doftar inte särskilt mycket. Den blir 80 centimeter hög och 1,2 meter bred och passar bra som marktäckare eller kantväxt. Zon 1-4.

’White Cover’ påminner mycket om ’Golden Cover’, men den här har gräddvita blommor. Det är en utomordentlig marktäckare som blommar från mitten av juni till sen höst. Skuggtålig, men doftar inte mycket. Höjd 70 centimeter och lika bred. Zon 1-4,

’White Grotendoorst’ är en lättskött ros som växer bra på sandiga och magra jordar och som blommar med fantastiska vita blommor som liknar nejlikor. Den doftar dock inte särskilt mycket. Skuggtålig och passar bra som häck. Höjd 1,8 meter och samma bredd. Zon 1-7.

’Wild Edric’ är en rosa austinros och som de flesta rosorna från den engelska förädlaren sprider den här en stark och angenäm doft. Den blir 1,6 meter hög och 1,2 meter bred. Enligt Flora Linnea är den ovanligt frisk och robust. Zon 1-6.

Wild Eve är en robust austinros som blommar med svagt rosa till aprikosfärgade blommor. Den blir en meter hög och en halv meter bred och passar som låg häck. Remonterande, frisk och ganska skuggtålig. Zon 1-3.

’Wild Rover’ är en floribundaros med lila blommor och starkt guldgula ståndare. Den doftar medelstarkt och sprider en söt doft. Den är remonterande och blommar från juli til långt in i oktober. Den blir bara en meter hög, men har ett upprätt växtsätt. Zon 1-3.

Wildefels Gelb är en hybrid med gula blommar som är framädlad i Tyskland. Fotograferade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Wilhelm’ är en karminröd ros som gärna klättrar upp för en spalje’ och som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Doften är dock svag. Kan bli två meter hög och tre meter bred. Zon 1-5.

Will Alderman är en härdig kanadensisk ros med halvfyllda till fyllda rosa stora blommor. Den är remonterande och blommar från juni till oktober. Medelstark doft. Den blir cirka 1,2 meter hög. Zon 1-4.

’Will Scarlet’ är en rikligt blommande myskros som kan producera upp till 300 blommor per årsskott. Den blommar under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland in i november. För att vara en röd ros sprider den en ovanligt stark och behaglig doft. Höjd 1,2 meter. Zon 1-3.

’William and Catherine’ är en austinros med vackra skålformade blommor som går från krämigt aprikos och sedan bleknar till en gräddvit nyans. Den är remonterande och doftar starkt av myrra. Den blir 1,2 meter hög och växer snabbt till en fin buske. Zon 1-3.

’William III’ är en gammal sort med röda halvfyllda blommor som blommar en gång per säsong. Den är härdig och lättodlad och kan användas som häck eller marktäckare eftersom den bara blir runt metern hög och lika bred. Doften är medelstark. Zon 1-7.

’William Lobb’ är en robust ros som kan användas som klättrare. Blommorna är underbart högröda med sammetslyster som efterhand växlar till purpurrött. Det är en gammaldags mossros med anor från 1855 som doftar ljuvligt av balsamblad och kåda. Den blir cirka två meter hög. Zon 1-5.

’Williams Double Yellow’ är en buskros med dubbla guldgula blommor som avger en stark och behaglig doft. Den blir två meter hög och hela två och en halv meter bred och passar som häck. Ej remonterande. Zon 1-6.

’Winchester Cathedral’ är en vit austinros som blommar med tätt fyllda blommor som doftar sött med en antydan av honung. Den här remonterande och skuggtåliga rosen, som betraktas som David Austins kanske bästa vita ros, blir 1,2 meter hög. Zon 1-3.

’Wrams Gunnarstorp’ utsågs till Årets Ros 2013 och det är en praktfull klätterros som är tacksam att ha i trädgården. Namnet fick den sedan den hittades vid slottet Wrams Gunnarstorp i Skåne. Den blir 2,5 meter hög och fyra meter bred. Den är remonterande och blommorna doftar starkt. Zon 1-4.