Rosor M

Madame A Meilland är en rabattros som blommar med stora vackra gula blommor med inslag av rosa. I södra Sverige kan den bli två meter hög. Doften är söt och fruktig, men inte särskilt stark. Den är remonterande och blommar från mitten av juni till sen höst. Zon 1-5.

’Madame Alfred Carriere’ är en klätterros som har vackert gräddvita blommor som doftar starkt och angenämt. Den är remonterande och har mycket lång blomningstid. Den är skuggtålig och kan även på en nordvägg bli upp mot fyra meter hög. Zon 1-3.

’Madame Alice Garnier’ är en gammaldags engelsk klätterros som blommar med ljust aprikosfärgade blommor. Den kan bli upp till tre meter hög och två meter bred. Inte särskilt vanlig i Sverige. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Madame Boll’, eller ’Comte de Chambord’, som den här rosen också heter, är en djuprosa mycket vacker ros med skålformade tätt fyllda blommor. Den är remonterande och sprider en stark väldoft. Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

Madame Caroline Testout är en rosa storblommig tehybrid som är remonterande och blommar från juni och framåt. Doften beskrivs som medestark. Plantan blir upp till en meter hög och lika bred. Det här var under många år en av världens populäraste rosor. Zon 1-3.

’Madame Hardy’ är en engångsblommande gammaldags ros med vackra gräddvita tätt fyllda blommor. Förädlaren Eugene Hardy tyckte själv att den var den bästa av hans 85 skapelser och döpte den efter sin hustru. Stark väldoft. Skuggtålig och blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

Madame Isac Periere är en bourbonros som blommar med vackra fyrdelade karminröda blommor från juni till oktoboere. Den doftar friskt och gott av bär och frukt. Den är skuggtålig och kan även planteras som klätterros. Höjd cirka 1,5-1,8 meter. Zon 1-3.

Madame Jude Dench är en ljust orange austinros som bleknar mot de yttre kronbladen. Doften beskrivs som medelstark. Den här rosen introducerades så sent som 2017. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög. Bilden tog jag i Engelska Trädgården i Svinaberga söder om Kivik sommaren 2021.

’Madame Knorr’ är en fransk ros från mitten av 1800-talet som blommar med djuprosa skålformade och tätt fyllda blommor. Den har en stark och behaglig väldoft av äpplen. Den här rosen är remonterande och den blir en meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Madame Legres de St Germain’ är en vit ros med ett guldgrönt öga som blommar i en skålform. Enligt Flora Linnea påminner utseendet lite om en kamelia, Doften är stark och den 1,8 meter höga busken saknar nästan helt taggar. Dock ej remonterande. Zon 1-5.

’Madame Leon Pain’ är en tehybridros som blommar med laxrosa blomor i små klasar. Den blommar kontinuerligt under sommaren. Den här rosen blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Madame Louise Leveque’ heter den här ljusrosa skönheten, Det är en engelsk rosa mossros som blir 1,2 meter hög och lika bred. Den är remonterande och blommorna doftar starkt. Zon 1-3. 

’Madame Plantier’ är en gammaldags buskros med vita välfyllda blommor som har en underbar doft av mandel, päron och mysk. Den är härdig, skuggtålig och ansedd som lättodlad. Den blir 1,5 meter hög och 2,5 meter bred och går bra som solitär, häck eller klätterros. Zon 1-5.

’Madame Tony Baboud’ är en gulaktigt gräddvit ros som jag fotograferade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020. Tyvärr har jag inte hittat någon information om den. Skulle vara kul att få veta mer.

Madame Zoetmans är en ljuvligt vit rosettformad ros som dock bara blommar en gång per säsong. Men under blomningen sprider den en stark gammaldags härlig rosdoft. Plantan blir en meter hög och lika bred. Den här blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Madeleine Selzer är en gräddvit klätterros som blommar under juni-juli i stora klasar. De små dubbla blommorna sprider en ljuvlig väldoft. Den här rosen kan bli upp till fyra meter hög. Zon1-3.

’Mademamselle Cecil Brunner’ är en liten miniatyrros med laxrosa utsökta tätt fyllda blommor som sprider en söt doft. Den bli bara drygt halvmetern hög. Den remonterar och anses sjukdomsresistent. Zon 1-2.

’Magna Charta’ är en rosa ros som doftar starkt och blir 1,5 meter hög och två meter bred. Den blommar rikligt i juli och kommer sedan tillbaka med en andra blomning framåt höstkanten. Enligt Flora Linnea är det här en ovanligt tålig sort. Zon 1-4.

’Magnifica’ är en odlingsvärd ros som blommar med rikligt med små rosa blommor med violetta inslag. Medelstark doft av äpple. Ej remonterande. Höjd tre meter och bredd 2,5 meter. Zon 1-6.

’Maidens Blush’ är en ljusrosa starkt doftande ros som vi har i en av rosenbågarna. Vi köpte den för ett par år sedan hos Karl Fredrik på Eklaholm och den har verkligen inte gjort oss besvikna. Den blir knappt två meter hög. Är skuggtålig och går i zon 1-6.

Maigold är en modern buskros som får guldgula väldoftande blommor. Om man har den som buskros blir den uppp till två meter hög, men som klätterros kan den nå tre meters höjd. Den blommar under juni-juli. Zon 1-4.

Majestic är en rosa ros som sprider en söt och angenäm doft. Den är remonterande och blommar villigt under hela sommaren. Den går att plantera som såväl busk- som klätterros. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 sommaren 2021.

Major är en riktig mormorros för gamla trädgårdar. Den får tätt fyllda bollformade blommor som doftar starkt av kryddor. Den är inte remonterande. Den blir en och en halv meter hög och lika bred. Zon 1-5.

 

 

’Maman Turbat’ är en rabattros som får klasar med rosa väldoftande blommor. Höjd och bredd cirka en meter. Rosen på bilden fotograferade jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2023.

’Mandrarinros’ (rosa moyesii) får enkla vackra mandarinröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den har ett dekorativt bladverk och får fina nypon på hösten. Den är uppkallad efter prästen Moyes som var missionär i Kina. Höjd fyra meter och bredd tre meter. Zon 1.5,

’Margaret Merril’ har tätt fyllda blommor som doftar friskt av citron och kryddor. Den blir strax under metern hög och nästan lika bred. Den är remonterande. Zon 1-3.

’Marguerite Hilling’ är en fin klätterros som påninner om ’Nevada’, men som får mörkt rosa blommor. Den blommar rikligt och remonterar långt ut på hösten. Medelstark doft. Busken blir 2,5 meter hög och 2 meter bred. Zon 1-6.

Maria Theresia är en svagt rosafärgad ros som även har en enbart svag doft. De vackra, tätt fyllda blommorna kan man dock njuta av från slutet av juni till senhösten. Den blir max 90 centimeter hög och går även att odla i kruka. Zon 1-4.

Marianne Billington är en okänd gallicaros som hittats i bland annat Vetlanda. Där kallas den också ’Arvids ros’. Den är en POM-ros (Programmet för odlad mångfald). Rosen har fått sitt namn från Norge där den också hittats inom det norska hitterosprojektet. Rosen på bilden fotograferade jag i Rosenlund i Jönköping sommaren 2022.

’Marie Jeanne’ är en myskros som blommar med ett stort antal små rosa fyllda blommor som dock inte doftar särskilt starkt. Den här remonterande rosen kan bli upp till  1,2 meter hög och ungefär lika bred. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal sommaren 2019. Zon 1-3.

Marie Liesa är en tagglös klätterros med enkla till halvfyllda mörkt rosa blommor. Den blommar bara en gång per sommar och blommorna doftar inte särskilt mycket. Den blir två och en halv meter hög och en och en halv meter bred. Zon 1-2.

’Marie Pavie’ är en låg ros. Den blir bara cirka halvmetern hög och lika bred. Den blommar med vackert vita blommor som skiftar lätt i rosa. Den har en stark och ljuvlig doft och den är remonterande. Zon 1-3.

’Mrs RM Finch’ är en polyantaros som blommar rikligt med ljusrosa blommar som efterhand bleknar mot vitt. Den har ett buskigt växtsätt, men blir bara drygt halvmetern hög. Doften beskrivs som stark. Den är remonterande. Zon 1-4.

’Magnifica’ är en rosa och mycket lättodlad ros som blommar rikligt en gång per säsong. Blommorna doftar medelstarkt av äpplen. Den är skuggtålig och får många dekorativa nypon. Den här rosen kan bli tre meter hög och nästan lika bred. Zon 1-6.

Martha är en väldoftande mörkrosa till lilarosa skönhet med fyllda blommor som slår ut i rikliga mängder och som blommar från andra hälften av juni till långt ut på hösten. Den är tagglös och blir 1,5 meter hög och lika bred. Vi planterade ett exemplar hösten 2021. Zon 1-3.

’Martin Frobisher’ är en kanadensisk ros med tätt fyllda silkesliknande rosa blommor. Den är remonterande och har en medelstark fruktig doft. 

Den är samtidigt ganska härdig och skuggtålig. Den blir 1,8 meter hög och går bra att plantera som häck. Zon 1-5.

Mary Ann är en enastående färgexplosion med stora tätt fyllda blommor som skiftar i färgerna mörkt orange, aprikos och rosa. Blommorna doftar lätt av fukt. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till senhösten. Höjd max 90 centimeter. Zon 1-4.

’Mary Rose’ är en populär austinros som blommar kontinuerligt nästan hela sommaren. Den doftar härligt av honung och mandel. 

Den här rosen lanserades 1983 och är uppkallad efter Henrik VIII:s örlogsfartyg som gick under vid Solentsundet där det sedan låg i 400 år innan det bärgades.

Bra buskros som även går att ha som häck. Zon 1-5.

’Max Graf’ finns både som den här rosa sorten och som den mörkröda ’Max Graf Rote’. Den rosa rosen har små enkla blommor som doftar friskt, men inte särskilt starkt, av äpplen. Den blir bara 60 centimeter hög, men kan bre ut sig rejält och passar därför som martäckare och till exempel i stenpartier. Zon 1-6.

’Mecene’ är en liten polkagrisrandig ros som bra blir runt halvmetern hög. Den passar därför i framkanten i en rabatt eller i en kruka. Den anses vara lättodlad. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Mekonros (rosa forrestiana) är en rikligt blommande ros som har små halvfyllda karminröda blkommor. Den har guldgula knappar. Uppkallad efter botanisten Forrest. Den betraktas som skuggtålig. Den är engångsblommande och doften är svag. Höjd 2,5 meter och bredd meter. Zon 1-5.

’Memoire’ kallas också ’Ice Cream’, vilket man förstår när man ser blommorna. De går i vitt med inslag av gult vid basen och påminner om vanlijglass. Här kan vi tala om vitgul fluffig romantik 🙂

Bladverket är mörkgrönt och vackert glänsande. Doften är medelstark och påminner om kanel. Zon 1-3.

’Menja’ är en moschataros som blommar rikligt med små enkla blommor under hela sommaren och långt ut på hösten. Under gynsamma förhållanden in i november. Den doftar svagt av mysk och den blir cirka 1,5 meter hög. Zon 1-3.

’Mevrouw Nathalie Nypels’ är en ros som man kan vricka tungan av sig på när man ska försöka uttala den på korrekt holländska. Den här remonterande polyantharosen med rosa blommor, som doftar ganska svagt, blir en halvmeter hög och lika bred. Skuggtålig. Zon 1-4.

’Midnight Blue’ är en modern buskros med medelstora fyllda blommor som sprider en medelstark kryddig doft. Den blir 60 centimeter hög och saknar nästan helt taggar. Den blommar från slutet av juni till sen höst. Zon 1-4.

’Mignonette’ är en polyantharos som förädlades fram 1875. Den blir strax under en meter hög och doftar ganska svagt. I gengäld blommar den rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Den lusrosa rosen på bilden fotograferades av mig på Fredriksdal sommaren 2019.

Mildred Scheel är en mörkröd ros med glänsande mörkgrönt bladverk. Den är också känd under namnet ’Deep Secret’. Plantan blir maximalt en meter hög och den blommar kontinuerligt från tidig sommar till en bit in på hösten. Rosen på bilden blommade i zon 1 sommaren 2021.

’Minette’ är en härdig och lättodlad albaros med skålformade rosa blommor. Den kallas också ”Svearnas ros” och förknippas ofta med magra jordar och torp i skogen. Den blir 1,8 meter hög och doftar starkt med en omisskännligt god doft. Den är skuggtålig och går i zon 1-7.

’Minnehaha’ är en amerikansk ros som är uppkallad efter Hiawathas käresta i Longfellows dikt ”Hiawathas sång” från 1855. Det är en engångsblommande rosa klätterros med svag doft som blir hela fyra meter hög och upp till fem meter bred. Zon 1-3.

’Minette’ (’Belle Catherine’) är en härdig och lättodlad ros som passar för magra jordar. Den är inte rem0nterande, men doftar starkt under blomningen. Den blir 1,8 meter hög ovh 1,5 meter bred. Den kallas också Svearnas ros. Zon 1-7.

’Minor’ är en rosa ros med tätt fyllda blommor och ett grönt öga som sprider en stark väldoft i trädgården. Den blommar mycket rikligt under hela juli, men den är inte remonterande. Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Känd sedan 1500-talet. Zon 1-4.

Mistress Quickly är en rosa austinros med små fyllda blommor. Plantan blir cirka en meter hög och 80 centimeter bred. Ovanligt nog för austinrosor är doften enbart svag. Den är remonterande och blommar från juni och framåt. Zon 1-4.

Moje Hammarberg är en 0,9-1,2 meter hög buskros som får mörkt röda till blåvioletta blommor. Den sprider en medelstark kryddig doft med inslag av mogna frukter. Den är uppkallad efter trädgårdsmästaren Moje Hammarberg 1871-1947, Nacka, och ingår i POM:s kulturarvsrosor. Zon 1-7.

’Moonlight’ är en vit ros i moschatagruppen som blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Den blommar med skålformade blommor i klasar som doftar svagt av mysk. Den är remonterande och blommar rikligt under hela sommaren, ibland in i november. Zon 1-3.

Monica är en orangeröd tehybrid som odlats kommersiellt som snittblomma. Den blir upp till en meter hög och har god resistens mot mjöldagg. Dock är doften inte särskilt starkt. Fotograferad av mig i zon 1 sommaren 2021.

Monsieur C0rdeau är en djupt rosa ros som blommar i klasar med starkt doftande blommor. Den är remonterande och återblommar under hela säsongen. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 sommaren 2021.

Moje Hammarberg utsågs till årets ros 2018. Det är en svensk ros, uppkallad efter rosförädlaren, som är lättodlad, anspråkslös och skuggtålig. Den har tätt fyllda rödvioletta blommor som sprider en stark och ljuvlig doft. Den blir 1,5 meter hög och 1,3 meter bred. Zon 1-7.

’Morden Blush’ är en kanadensisk härdig ros med ljusrosa blommor som bleknar till vitt. Den är remonterande och doften är medelstark. Höjd och bredd en meter. Zon 1-7.

’Morden Snowbeauty’ – ja, den heter faktiskt så – är en kanadensisk ros som korsades fram 1996. Det är en gnistrande vit ros som passar bra som marktäckare. Blommorna är mycket väldoftande och den blommar kontinuerligt hela sommaren och långt ut på hösten. Zon 1-6.

’Mors Dag’ är en marktäckande miniatyrros som blommar rikligt från juni till oktober. Sorten har ett tätt växtsätt och rosorna blommar i klasar som dock doftar svagt. Den blir 50-70 centimeter hög. Zon 1-4.

’Mortimer Sackler’ är en austinros som blommar i olika rosa nyanser. Doften beskrivs som medelstark och fräsch. Busken som kan bli drygt en och en halv meter hög är nästan helt tagglös. Den kan användas som en liten klätterros. Zon 1-3.

’Moulineux’ är en rikligt blommande gul ros som blir 75 centimeter hög och som gör sig bäst i rabatter. Den är remonterande. Den här rosen utnämndes till Årets Ros England 1994 då den också fick pris som bästa doftande rosen. Den har en starkt doft med inslag av mysk. Zon 1-3.

’Moyesii’, eller Mandarinrosen som den också kallas, får enkla mandarinröda blommor som kontrasterar fint mot det dekorativa bladverket. På hösten får den stora orange nypon. Doften är dock svag. Höjd fyra meter och bredd tre meter. Zon 1-6.

’Mozart’ betyder inte bara ljuv musik. Det är också namnet på en buskros som blommar med ett överdåd av små rosa blommor. Den är remonterande och kan producera mer än 12 000 blommor på en säsong. Vi har en Mozart, som har en bit kvar till maxhöjden på 1,5 meter, som vi är mycket nöjda med. Zon 1-4.

’Mrs W H Cutbush’ är en remonterande polyantharos som blommar med korallrosa blommor med guldgula knappar. Den blir drygt halvmetern hög och ungefär lika bred och är fin i rabatterna med sitt dekorativa bladverk. Doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Mrs Oakley Fischer är en varmt gul ros som dock inte doftar särskilt mycket. Plantan blir 80 centimeter hög och 60 centimeter bred. Den är remonterande. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Munstead Wood’ är en purpurröd austinros som förädlades fram så sent som 2009. Den blir cirka en meter hög och är remonterande. Den har en stark doft som påminner om gammaldags rossorter och den har en god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

’Mutabilis’ betyder föränderlig och syftar i den här rosens fall på att blommorna går från svavelgult, till rosa för att slutligen bli karminröda med guldgula knappar. Den här rosen blir 80 centimeter hög. Den är remonterande, men blommorna doftar inte särskilt mycket. Zon 1-2.

My Valentine Grand Amour som det stod på skylten i Trädgårdsföreningen i Göteborg, eller ’Grande Amore’, är en tehybrid som ingår i Kordes Eleganza-serie. Det är en remonterande röd ros som blommar under hela säsongen. Lätt doft. Den blir knappt en meter hög.

Myricantha eller borstpimpinellrosen som den också kallashar man känt till sedan århundradena efter Kristus födelse. Det är en starkt doftande, engångsblommande ros som blir runt en meter hög och lika bred. En varm försommar, som 2023, kan en få nästan rosafärgade blommor. Zon 1-6.

’Mystic Fairy’ är en tålig, lättskött och härdig buskros som blommar från juni till en bit in på hösten. Doften är mild och söt. Den blir strax under metern hög och är fin som snittblomma. Zon 1-4.

Märchenland är en kraftigt växande floribundaros med vackra halvfyllda rosa blommor som skänker glädje nästan oavbrutet från slutet av juni till långt ut på hösten. I södra delarna av landet kan den användas som klätterros och blir då upp till tre meter hög. Svag doft. Zon 1-4.

’Märchenzauber’ är en underbart ljusrosa polyantharos från Kordes som blommar från juli till en bit in på hösten. Den blir 60-80 centimeter hög och lika bred. Bör inte planteras i högre zoner. Den tål bara ner till minus 23 grader och måste vintertäckas.