Rosor S

’Salet’ är en rosa mossros som är remonterande och som sprider en stark och behaglig doft av söta frukter. Blommorna är stora, tätt fyllda och skåformade och de blir efterhand ljusrosa. Den här rosen blir 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-5.

Sanders White Rambler är en vacker vit klätterros med små halvfyllda blommor som sprider en ljuvlig doft i trädgården under en period som den blommar varje sommar. Den är alltså inte remonterande. Den kan bli drygt sju meter hög under gynnsamma betingelser. Fotograferad i zon 1 sommaren 2021.

’Santana’ är en modern klätterros med stora sammetsliknande röda blommor. Den är remonterande och klättrar villigt upp för t ex en husvägg. Doften är dock svag.

Vi har en ’Santana’ mot gäststugans vägg och den är efter tre år gott och väl två och en halv meter hög. Zon 1-4.

’Scabrosa’ är en rugosaros med lilarosa blommor. Den blommar tidigt och är remonterande. Doften beskrivs som medelstark. Den blir cirka två meter hög och en och en halv meter bred. Beskrivs som frisk. På hösten får den stora orangerröda nypon. Zon 1-7.

’Scepter d’Isle’ är en modern engelsk austinros med ett upprätt växtsätt som blir cirka 80 centimeter hög. De medelstora ljust rosa blommorna doftar starkt av myrra. Den är remonterande och blommar kontinuerligt. Zon 1-3

’Schackenborg’ är en klasblommande rabattros som blommar med varmt rosa blommor som doftar lätt. Den blommar kontinuerligt från juni till oktober och blir strax under metern hög. Passar även bra i kruka. Zon 1-3.

’Scharlachglut’ blommar bara en gång per säsong, men då blommar den desto rikligare från mitten av juni till mitten av juli. De stora scharlakansröda blommorna med gula ståndare doftar angenämnt, men inte särskilt starkt. Den blir två och en halv meter hög och lika bred. Får orangeröda nypon. Zon 1-5.

’Schloss Balthasar’ är en ljust rosaröd ros  som förädlades fram av Kordes 1999. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Schneewittchen’ är en polyantharos med små vita, tätt fyllda blommor. Den förväxlas ofta med ’Iceberg’, men har mindre blommor och bladen är inte lika blanka. ’Schneewittchen’ har en slösande riklig blomning, doftar medelstarkt och blir runt 70 centimeter hög. Zon 1-4.

’Schneezwerg’ är en remonterande skuggtålig ros i rugosagruppen med krämvita blommor som dock inte doftar så mycket. Den blir en och en halv meter hög. Namnet betyder snödvärg på tyska. Zon 1-6.

’Seagull’ är en rikligt blommande klätterros som har mängder av blommor i små klasar. De kritvita blommorna med sina gula knappar lyser verkligen upp i trädgården. Den doftar starkt, är skuggtålig och bra på att klättra i träd. Kan bli fem meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Sebastian Kneipp’ är rätta valet om man vill man vit ros som blommar med stora blommor och som sprider en söt och stark doft. Den blir runt metern hög och anses som mycket frisk och villig att blomma. Den är remonterande. Den blir runt metern hög och har ett upprätt växtsätt. Zon 1-5.

’See You In Purple’ är en hybrid av en persisk ros med gula blomblad och lila mitt. Själva busken blir inte mer än 70 centimeter hög och runt halvmetern bred. Den är remonterande och blommar från juni till oktober, men blommorna doftar inte särskilt mycket. 

Sekel är en modern buskros med tätt växtsätt som får stora halvfyllda blommor i mörkt rosa nyans med röda kronbladskanter. Doften beskrivs som medelstark. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till sen  höst. Den är rik på taggar och passar därför som häck om man vill hålla nyfikna grannar på avstånd 🙂 Zon 1-3.

’Selma Dahlberg’ är en rosa ros med en stark doft som ingår i Grönt Kulturarv. Den är remonterande och blommar rikligt från midsommar och en månad framåt för att sedan komma i en andra blomning på sensommaren. Den blir 1,6 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-5.

’Senator Burda’ är en djupt röd ros med fyllda blommor som sprider en fruktig och behaglig doft i trädgården. Den har ett kraftigt växtsätt och blir upp till 80 centimeter hög. Den är remonterande och blommar från tidig sommar till en bit ut på hösten. Rosen på bilden fotograferade jag i trädgården på Bosjökloster söder om Höör (zon 1-2) sommaren 2021.

’Serafinii’ är en siciliansk vildros med rosa blommor som sprider en stark och behaglig doft. Den är inte remonterande utan blommar bara en gång per sommar. Höjd 1,5 meter och bredd 1,2 meter. Zon 1-4.

’Sexy Rexy’ heter faktiskt den här rosen. Det är en rosa floribundaros som blir 80 centimeter hög och drygt halvmetern bred. Den är remonterande och den har en lång blomning under hela säsongen. Rosornas doft är dock inte särskilt stark. Zon 1-4.

’Sheilas Perfume’ är en buskros som blir 1,5 meter hög och som blommar med ljusrosa blommor med inslag av aprikos. Den ingår i gruppen floribundarosor. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Shropshire Lad’ är en austinros med ljust rosa blommor som sprider en stark och behaglig doft. Den blir 1,5 meter hög och kan i de södra delarna av landet användas som en lägre klätterros. Den är remonterande. Zon 1-4.

’Sidonie’ är en fransk ros med fyllda rosa blommor som doftar starkt och fint. Den blir 12 meter hög. Zon 1-3.

’Single Blush’ är en mycket ovanlig pimpinellhybrid av okänt ursprung som bara blommar en gång per sommar. Den får vackra enkla rosa blommor som sprider en medelstark doft. Den blir 1,4 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Single Cherry’ är en annan pimpinellhybrid av okänt ursprung. Den här vackra rosen med sina exponerade gula ståndare fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg. Den blommar tidigt under säsongen, doftar medelstarkt och anses frisk och lättodlad. En av rosgurun Lars-Åke Gustavssons fem favoriter. Den blir 1,8 meter hög och två meter bred. Zon 1-6.

’Sirius’ är en klasblommande rabattros med halvfyllda aprikosfärgade rosor som blommar kontinuerligt från juni till september. Efterhand bleknar blommorna till vitt. Den blir 60-80 centimter hög. Zon 1-4.

’Sissinghurst Castle’, eller ’Rose de Mures’ som den också heter, är en engångsblommande gallicaros från 1800 som blommar med ceriseröda till rödbruna fyllda blommor med guldgula ståndare. Den sprider en stark och behaglig doft av spansk körvel. Höjd 1,6 meter. Zon 1-5.

’Skedarosen’ är en förhållandevis gammal ros som ingår i Grönt Kulturarv. Den blommar med mörkvioletta blommor från midsommar till tredje veckan i juli. Blomningen är riklig och den ger ifrån sig en stark och behaglig väldoft. Höjd 1.2 meter. Zon 1-5.

Skogul är en norskförädlad ros floribundaros som blir knappt en meter hög och drygt en halvmeter bred. Zon 1-4.

’Skånes Fagerhult’ är troligen uppkallad efter platsen där den upptäcktes. Mer information kommer.

’Smarty’ är en låg ros med enkla svagt rosa blommor som kan användas som marktäckare. Den blir en meter hög och 1,2 meter bred. Den är remonterande, men blommorna som efterhand bleknar mot vitt doftar inte särskilt mycket. Zon 1-4.

’Snogeholm’ är en ros som man kan anta upptäcktes på Snogeholms slott i Skåne. Svårt att hitta information om den på nätet. Rosen på bilden är fotograferad i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Snow Cover’ är en marktäckare som blir cirka en halvmeter hög. De snövita blommorna doftar friskt av sommarens bär och det mörkgröna bladverket utgör en effektfull kontrast mot de vita blommorna. Den är remonterande. Zon 1-4.

’Snowdrift’ är en buskros med vackra, tätt fyllda små rosor som blommar i klasar. Den blommar kontinuerligt från juli till oktober, men doftar inte särskilt mycket. Den blir upp till 1,2 meter hög. Zon 1-4.

’Snövit’ är en vit marktäckande ros som inte blir mer än en halvmeter hög. Den blommar rikligt med små vita blommor i klasar. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från juni till oktober. Vi köpte den här rosen på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero i augusti 2019 och den blommade redan första säsongen långt ut i oktober. Zon 1-3.

’Sointu’ är en rugosaros med vackra halvfyllda blommor som skiftar i varmt rosa och vitt. Den blommar i juli, men kan remontera i en andra blomning i september. Höjd 1-1,2 meter. Zon 1-4.

Solero är en utsökt gul ros med medelstora tätt fyllda blommor. Den är remonterande och lyser upp i rabatten från slutet av juni till oktober. Plantan blir bara drygt en halvmeter hög. Zon 1-3.

’Sommerwind’ är en marktäckande buskros med skålformade rosa blommor. Den är remonterande och rikligt blommande, men doften är svag. Den här rosen, som bara blir 70 centimeter hög och lika bred, gör sig bra i stenpartier eller som en låg häck. Zon 1-5.

’Sophies Perpetual’ är en gammal rossort med djupt rosa vackra blommor. Den är remonterande och sprider en stark och fruktig väldoft. Den blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Inte så vanlig i Sverige. Bör gå i zon 1-2.

Spohys Rose är en ceriserosa välfylld austinros som blommar huvudsakligen under juli, men som är remonterande. Blommornas doft är stark. Den blir strax under metern hög och lika bred. Zon 1-3.

’Souvenir de Madame August Charles’ är en bourbonros från 1866. Den har ljust rosa blommor med rullade kronblad. Den här skuggtåliga rosen blir 1,2 meter hög och en meter bred. Den är remonterande och bildar på hösten fina nypon. Doften är medelstark. Zon 1-3.

’Souvenir du dr Jamain’ är en gammaldags ros med mörkröda blommor som sprider en stark och behaglig doft. Busken blir 1,8 meter hög och hälften så bred. Oklart med härdighet i Sverige.

Speelwark är en väldoftande tehybrid som går i rött och gult. Den blommar kontinuerligt under hela säsongen. Plantan blir runt en meter hög. Lämpar sig även att odla i kruka. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Speks Improved har hittats i gamla trädgårdar och har använts som grundstam vid föräldring av andra rosor. Den finns både med enkla och dubbla blommor. Med enkla kallas den *Rådsrosen’ och har den dubbla går den under namnet ’Rådinnerosen’. Det är en starkt växande buskros som kan bli upp till 3,5 meter hög. Den är inte remonterande utan blommar under 34 veckor mitt under sommaren. Zon 1-5.

’Spinosissima Haica’ är en pimpinellros som bara blommar en gång per sommar. De gräddvita, enkla och skålformade bommorna sprider en söt doft av frukt. Den blir 2,5 hög och nästan två meter bred. Zon 1-8.

’Spinossis Mamy’ är en annan pimpinellros som är härdig, lättskött, anspråkslös och robust. Den blommar rikligt, men är inte remonterande. Kan bli en bra bit över två meter hög. Stark doft. Zon 1-6.

’St Nicholas’ är en engångsblommande gammaldags rossort med halvfyllda rosa blommor med exponerade gula ståndare och en röd fläck på kronbladens kant. Den blir 1,5 meter hög och drygt metern bred. Sprider en angenäm doft. Anses som frisk och mycket odlingsvärd. Zon 1-5.

St Swithun är en austinros med stora rosa skålformade blommor med fransiga kronblad. Blomman växlar i olika rosa nyanser på ett mycket dekorativt sätt. Doften beskrivs som medelstark. Cirka en meter hög ocj 75 centimeter bred .Zon 1-3.

’Staffa’ är en kraftigt växande buskros med vackra, välfyllda blommor som sprider en god doft. Den blir 1,8 meter hög och 1,5 meter bred och eftersom den är skuggtålig passar den även som häck. Ej remonterande. Zon 1-6.

’Stanwell Perpetual’ planterade vi 2017 nere vid stenarna vid vägen och den har verkligen trivts bra där. Rosen har fått sitt namn efter den engelska byn Stanwell och den har funnits i trädgårdar i Storbritannien sedan 1938.

Den är skuggtålig och blommar kontinuerligt från juni till långt ut på hösten. Enda nackdelen är väl att den har fruktansvärt taggiga grenar.

Den sprider en stark och angenäm doft som kan kännas på flera meters avstånd. Zon 1-6.

’Star Performer’ är en mindre klätterros som inte blir mer än 1,5 meter hög och strax över metern bred. Den får lätt doftande rosor och remonterar under hela säsongen. Anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Fotograferad i England sommaren 2023.

’Starkodder’ är en helenahybrid med lite mer fyllda vita blommor än de övriga rosorna i gruppen. Blomningen är kraftig och doften är söt och behaglig, men den är inte remonterande. Den här rosen är skuggtålig. Upptäckt och frösådd hos Cedergren & Co i Råå utanför Helsingborg. Den blir tre meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Starlight Express’ är en klätterros med väldoftande mörkt rosa blommor. Den är remonterande, har ett friskt och grönt bladverk och ett kraftigt växtsätt. Den blir upp till 2,5 meter hög och strax under metern bred. Fotograferad i England sommaren 2023.

’Stenhöga’ är en POM-ros med mörkt rosa blommor som bleknar efterhand. Svag doft. Den blommar från mitten av juni till mitten av juli. Höjd 2-3 meter. Zon 1-7.

’Sterntaler’ är en vacker ros från förädlaren Kordes med ljust gulrosa blommor som skapar en härlig kontrast mot det glänsande bladverket. Den är remonterande och blir cirka en meter hög. Doften beskrivs som mellanstark och fin. God sjukdomsresistens. Zon 1-4.

’Stockholm’ är en ganska låg (maxhöjd 80 centimeter) ljusgul floribundaros som är remonterande och som sprider en mellanstark doft. Den ingår i den danske förädlaren Poulsens serie slottsrosor. Går bra som snittblomma. Zon 1-3.

Strawberry Ice är en floribundaros med krämvita blommor med utsökt rosa kanter. Den är remonterande och blommar rikligt från juni till slutet av oktober. Doften är dock svag. Den blir cirka en meter hög. Zon 1-3.

’Strömsro’ är en gammaldags buskros som ingår i Grönt Kulturarv. Den blommar tidigt en gång per säsong och de rosa blommorna är tätt fyllda med över hundra kronblad. Den blir nästan två meter hög. Medelstark doft. Zon 1-5.

’Störtebeker’ är en tehybrid från Tantau som togs fram 2016. Den blommar rikligt under sommaren och sprider en behaglig doft. Kan bli 1,2 meter hög och lämpar sig även för kruka. Rosen på bilden fotograferade jag sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Summer Of Love är en tehybrid som blommar i skiftande ljusa och mörkare rosa nyanser. Ovanlig i Sverige. Det här exemplaret växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Summer Song’ är en austinros med en unik färg som går i persika och aprikos. Blommorna bildar tätt fyllda bollar som sprider en stark och behaglig doft. Den är remonterande. Den har ett upprätt växtsätt, blir 1,4 meter hög och kan enligt Flora Linnea användas som klätterros i södra Sverige. Zon 1-3.

Summer Vine är en rosa klätterros med vackra väldoftande blomma. Den är remonterande och blommar rikligt under hela sommaren. Den kan bli upp till tre meter hög och ungefär hälften så bred. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Sunny Sky’ är en tehybrid från Kordes. Den får stora, vackra, gula blommor som har en fruktig doft. Den imponerar med sin härdighet. Höjd, 1,2 meter och bredd 0,6. Zon 1-4.

’Sunrise Sunset’ är en marktäckande buskos som blir 60-90 centimeter hög och som gärna brer ut sig. Den är remonterande och blommar kontinuerligt med rosa halvfyllda blommor som doftar svagt. Den beskrivs som härdig och lättskött.

’Superstar’ är en cirka metern hög ros som är remonterande och som sprider en behaglig doft av hallon. Beskrivs som en perfekt snittros. Rosen på bilden fotograferade jag på Rosariet på Fredriksdal i Helsingborg i juli 2019. Zon 1-4.

Supertrouper är en brittisk floribundaros som är remonterande och blommar under hela säsoingen. Den har en mild doft. Den blir 90 centimeter hög och passar att odla i kruka som man på våra breddgarder bör ta in och vinterförvara.

’Surbrunnsgatan’ är en remonterande äldre rossort som blommar med rosa fyllda blommor. Den doftar starkt och gott. Kan bli 1,8 meter hög och drygt metern bred. Passar även som snittblomma. Zon 1-5.

’Surpasse Tout’ är en bollformad rosaröd färgexplosion med guldgula ståndare som pryder vilken rabatt som helst. Den sprider dessutom en stark och behaglig doft som påminner om spansk körvel. Den är dock inte remonterande. Den blir knappt en och en halv meter hög. Zon 1-5.

’Susan William Ellis’ är en vit austinros som påminner mycket om ’The Mayflower’. Den här remonterande rosen, som anses ha god motståndskraft mot sjukdomar, börjar blomma tidigt på säsongen. Doften är stark och påminner om den som kommer från gammaldags rosor. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-5.

’Sutters Gold’ är en tebybrid med vackra orangeröda blommor. Det här exemplaret fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Svea är en gammaldags kulturarvsros med halvfyllda starkt doftande rosa blommor. Blommorna uppskattas mycket av pollinerare, men den här rosen remonterar inte. Efter blomningen får den vackra orangeröda nypon. Zon 1-5.

’Sven’ är en modern buskros med halvfyllda cericerosa blommor som doftar starkt och sött. Blomningstiden är från mitten av juni till september. Zon 1-4.

’Sweet Honey’ är en ljust aprikosfärgad floribundaros med återkommande blomning under hela säsongen. Den har ett glänsande bladverk. Busken blir 110 centimeter hög. Rosen på bilden är fotograferad i England, men den säljs av Tages i Söndraby så man får anta att den åtminstone klarar de lägre odlingszonerna i Sverige.

Sweet Juliet är en austinros med medelstora fyllda aprikosgula blommor som sprider en medelstark doft. Den är remonterande och blommar från juni till en bit in på hösten. Höjd cirka en meter. Zon 1-3.

’Sylt’ ska den här rosen heta enligt skylten som stod på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det ska vara en Kordesros. Jag har sökt information om den, men inte hittat någon.

Syr är en buskros som så småningom får helt röda blommor som doftar lätt. Den blir 1,8 meter hög och 1,5 meter bred och är lämplig att ha som häck, som solitär eller i grupper i rabatten. Oklart hur härdig den är i Sverige, men rosen på bilden fotograferade jag sommaren 2023 i Rosenlunden i Jönköping.

’Syvdal’ har ljuvligam karminröda blommor med gula knappar. Den är framtagen av den danske rosförädlaren Axel Olsen. Den blir två meter hög och lika bred. Blommornas doft är dock svag och den är inte remonterande. Zon 1-5.

’Sängerhauser Jubileumsrose’ är en remonterande ros från Kordes med fyllda ljust aprikosfärgade blommor som sprider en lätt och söt doft. Den är remonterande och får på hösten vackra nypon. Den blir 70 centimeter hög och nästan lika bred. Zon 1-3.

Sävel är en ljuvligt doftande rugosaros med små dubbla blommor som först är ljust rosa och som sedan blir nästan helt vita. Den blommar under några veckor i juli, men kan remontera i augusti-september. Den blir 11.2 meter hög.  Zon 1-4.

’Sören Kanne’ är en buskros med stora halvfyllda orange till röda blommor som blommar kontinuerligt från början av juli till sen höst. Den blir upp mot 1,5 meter hög och kan planteras i häckar, grupper eller som buskage. Zon 1-4.