Rosor B

Bailando är en klasblommande floribundaros med utsökta rosa blommor. Det är en buskros som blommar under hela säsongen. Trvis bäst i läge med full sol. Zon 1-4.

Ballade är en 70-80 centimeter hög ros med stora tätt fyllda blommor som går i en ljust rosa nyans. Den blommar från slutet av juni till en bit in på hösten och sprider en svag, men angenämt söt och frisk doft. Rosen på bilden växte i zon 1 i Sverige.

Ballerina blommar med stora klasar med små enkla ljusrosa blommor som har väl synliga guldgula knappar. Doften är fin, men inte särskilt stark. Den blommar kontinuerligt från slutet av maj till september. Den blir 1,5 meter hög. Zon 1-3.

Bangsbo är en rabattros med stora, tätt fyllda rosa blommor som blommar rikligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir 60-70 centimeter hög och kan även planteras i kruka. Zon 1-4.

Bardou J0b blommar tidigt på säsongen med många små karminröda-violetta blommor. Den blommar bara en gång per säsong och den blir cirka 1,5 meter hög och har ett kraftfullt växtsätt. Rosen är förädlad av G Nabonnand i Frankrike 1887. Härdig till zon 4.

Barkarole är en rabattros med mörkt sammetsröda blommor som sprider en söt och frisk doft. Den blommar rikligt från slutet av juni till september och anses ha en god resistens mot mjöldagg och svartfläckssjuka. Höjd 1,2-1,5 meter. Zon 1-3,

Baron de Wassenar är en engångsblommande (per sommar) rosa skönhet som har anor från mitten av 1800-talet. Den doftar starkt, enligt Flora Linnea, först av harts och sedan svagt av lagerblad. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra i zon 1-5. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg.

’Baron Girod de l’Ain’ är en skuggtålig ros som doftar starkt. De vackra blommorna är mörkpurpur med en dekorativ vit kant längst ut på kronbladen. Den är remonterande. Höjd 1.2 och bredd 0,8 meter. Zon 1-3.

Baron JB Gonella är en fantastisk bourbonros i mörkt rosa som doftar starkt. Den blommar under perioden juni-augusti och remonterar på eftersommaren. Den här mörkt rosa rosen togs fram 1859. Den blir cirka 1,5 meter hög och går bra upp till och med zon 4.

Baronne Pre’vost är en gammal sort som uppkallades efter en fransk adelsman när den förädlades fram 1841. Den här rosa och starkt doftande rosen är en av de äldsta remonterande rosorna. Den går bra upp till och med zon 4 och den blir runt en och en halv meter hög.

Bassino är en rikligt blommande liten röd ros som förädlades fram av Kordes 1988. Den har en härlig djupröd färg med gula ståndare. Men som hos de flesta röda rosor är doften svag. Bassino blir inte mer än 40 centimeter hög och passar i grupper som marktäckare. Zon 1-3.

Belle Amore är en albaros med starkt doftande rosa blommor. Albarosorna härstammar från medeltiden och östra Medelhavet, men den här upptäcktes så sent som på 1950-talet i ett kloster i Normandie. Den är inte remonterande och funkar i zon 1-5.

Belle de Cre’cy blommar bara en gång under sommaren, men då skiftar de fina blommorna från djuprosa till mer violett för att slutligen övergå till en lavendelgrå nyans. Den tillhör gruppen Gallicarosor. Doften är stark och den går bra upp till och med zon 5.

Belle des Jardins är ytterligare en i raden av polkagrisrandiga rosor. Det här är en gammaldags buskros som blir upp till 1,2 meter hög. Doften beskrivs som medelstark. Den är inte remonterande utan blommar bara en gång under juni-juli. Zon 1-5.

’Belle de Jour’ är en engelsk ros med gula blommor som doftar starkt av vanilj och aprikos. Den blir en meter hög och 0,8 meter bred. Den kan planteras i en stor kruka som vinterförvaras i garaget.

Belle Isis är en gallicaros som bara blommar en gång per säsong. Då gör den det med tätt fyllda rosa blommor som bleknar efterhand. Den förädlades fran 1845 och är också känd som ena föräldern till David Austins första ros Constance Spry. Belle Isis blir bara 80 centimeter hög. Zon 1-4.

Belle Poitevine är en buskros som får stora skålformade rödrosa blommor med inslag av magentarött. Enligt Flora Linnea en av de finast doftande rugosarosorna med inslag av sommarbär. Blir två meter hög och lika bred. Zon 1-6.

Benjamin Britten är en austinros som ovanligt nog för engelska rosor är röd till färgen. Blommorna är från början skålformade och går sedan över till en öppen rosettform. Den doftar mycket starkt och är remonterande. Den blir cirka en meter hög och lika bred och den går bra i zon 1-3.

’Bergros’ (rosa pendulina) är en härdig ros med karminröda blommor. Den klarar kallare klimat, kyliga vindar och går bra att odla i stadsmiljö. Uppskattas av pollinatörer. Engångsblommande och svagt doftande. Zon 1-8.

Berolina är en citrongul ros med mörkgrönt bladverk som är mycket dekorativt. Rosen blir bara runt metern hög och ungefär hälften så bred. Den förädlades fram i Tyskland 1986. Rosen på bilden är fotograferad i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

’Berryl Bach’ är en gul tebybrid med rosa inslag som doftar starkt och behagligt. Den har en god förmåga att remontera flera gånger under säsongen som sträcker sig från försommaren till långt ut på hösten. Den blir 60-90 centimeter hög. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 sommaren 2021.

Best Impression är ytterligare en i raden av polkagrisfärgade blommor. Den här rosen blir 80-120 centimeter hög och beskrivs som relativt tålig mot sjukdomarr. Den förädlades fram i Tyskland 2012. Rosen på bilden fotograferade jag i trädgårdsföreningen i Göteborg så den bör vara tålig i zon 1-2.

’Betty Bland’ är en mycket härdig ros som får vackra mörkrosa blommor med en mörkare mitt. Den är remonterande, skuggtålig och blir 1,5 meter hög. Zon 1-7.

Betty Prior är en rabattros med ett kraftigt och buskigt växtsätt. Den får enkla rosa blommor som inte doftar särskilt starkt. Den är remonterande och blommar från juni till oktober. Höjd cirka en meter. Läderartat, glänsande grönt bladverk. Zon 1-4.

Bienenweide Apricot är en miniatyrros som är framtagen av den tyska rosförädlaren Tantau för att främja bin (bienen=bin). Den blommar vackert och rikligt från juni till oktober. Eftersom den bara blir cirka 40 centimeter hög passar den som marktäckare. Den är dock doftlös. Zon 1-3.

Bienenweide Gelb. Detta är en färgvariant som den tyske förädlaren Tantau tagit fram. Samma fakta som för Bienenweide Apricot gäller här.

Bienenweide Hellrot. Detta är den ljusrosa varianten av en minatyrros som bin och andra pollinerare älskar. 

Bienenweide Rosa. Här har vi ytterligare en variant av miniatyrrosen. Tantau har gått igenom nästan hela färgskalan när de här rosorna förädlades fram.

Bienenweide Vit. Kontrasten mot det mörkgröna bladverket är påfallande.

Bienenweide Rot. Vill man se de olika färvarianterna av den här miniatyrrosen ska man åka till Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det gjorde nämligen jag 🙂 Mitten av juli är en bra tid.

’Blanc Double Coubert’ är en populär vit ros som är härdig och lättodlad. Doften är frisk och har inslag av frukt. Den är skuggtålig och passar även att plantera som häck. Den blir två meter hög och nästanm lika bred. Zon 1-7.

Blanche Moreau är en starkt doftande vit skönhet som i nyutslaget skick ibland är svagt rosa. Blommorna är medelstora och fylliga. Den blommar under högsommaren från slutet av juni till slutet av juli. Höjd cirka 1,5 meter. Zon 1-5,

Bleu Magenta är en belgisk ros från 1876 som blommar med tätt fyllda karminröda blommor med vit bas. Den blommar en gång under sensommaren (augusti) och doften från blommorna beskrivs som svag. Skuggtålig. Zon 1-3.

Blomsterhult är en kulturros från Sörmland som under gynnsamma  växtförhållanden kan bli upp till tre meter hög och lika bred. De varmt rosa blommorna är bollformade när de slår ut, men blir efterhand skålformade och de sprider en medelstark behaglig doft. Engångsblommande från slutet av juni till slutet av juli. Zon 1-6.

 

’Blossomtime’ är en klätterros med rosa blommar som sprider en välbehaglig doft. Den kan bli 3,8 meter hög och passar i pergolor eller rosenbågar. Svår att odla i Sverige.

Blush Damask är en gammaldags buskros från 1759. Den blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli med medelstora tätt fyllda lilarosa blommor som doftar behagligt. Den blir cirka två meter hög och lika bred. Trivs i soligt/halvskuggigt läge i mager jord. Zon 1-3.

Blush Noisette är en starkt doftande ros som är remonterande och som blommar långt ut på hösten. Den trivs bäst på soliga platser och helst på en skyddad växtplats, men den anses även skuggtålig, Går bra i zon 1-3.

Blush Rambler är en klätterros som blommar med ett överdåd av stora klasar med halvfyllda rosa blommor. Den doftar starkt av mysk och sötmandel enligt Flora Linnea och den har en fördel med att den har få taggar. Den kan bli hela fyra meter hög och trivs bäst i zon 1-3.

Bobbie James beskrivs som en perfekt trädklättrare, mot t ex ett gammalt äppelträd. Det är en engångsblommande ros som kan nå upp till fem meters höjd och som bra i zon 1-3. Blommornas doft är stark. Den är döpt efter den engelska upptäckarens maka.

Bonica är en tålig och rikligt blommande buskros med rosa blommor och en svag doft av hallon. Eftersom den blir under metern hög passar den som marktäckare och den går bra upp till och med zon 5. Den är remonterande.

Boscobel är en austinros med storaa välformade blommor i en kraftig laxrosa färg. Enligt Flora Linnea är doften förtjusande med tydliga drag av myrra och hagtorn och med fruktiga inslag. Den är robust och tålig och blir cirka en meter hög. Zon 1-3.

Botzaris är en damascenerros som blir drygt en meter hög. Den har varit i odling sedan 1856, kanske ännu längre. Den beskrivs som en frisk och härdig buskros med ett kraftigt växtsätt. Rosen på bilden blommade i zon 1-2.

Bourbon Queen är en tidigt blommande  bourbonros som har sitt ursprung i Reunion, Indiska Oceanen. Doften är stark och de skiftande blommorna går från ljust rosa till karminrosa. Den kan planteras som enstaka plantor såväl som till häck eller buskage. Som klätterros kan den bli 2,5-3 meter hög. Zon 1-4.

Bremer Stadtmusikanten har vackra rosa blommor och den blommar kontinuerligt från juni till november. Blommorna sprider en svag söt doft. Den beskrivs som ganska resistent mot sjukdomar och en blir upp till 1,2 meter hög. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen, Göteborg, sommaren 2020.

Brenda Colvin är perfekt om man vill ha en kraftigt växande klättrare. Den blommar bara en gång per säsong med små klasar av rosor som doftar härligt av mysk. Den tål skugga och lämpar sig därför även som trädklättrare. Går dock bara upp till och med zon 2.

Brinessa är en tehybridros som jag fotograferade på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021. Jag vet inte mycket mer om den annat än att det är en rosa rabattros. Eftersom den fungerade i Göteborg är den åtminstone härdig i zon 1.

Brother Cadfael är en engelsk buskros som blir 1,2 meter hög och som får underbara rosa rosor som doftar starkt och behagligt. Den blommar kontinuerligt från juni till oktober. Påminner utseendemässigt lite om en pion. Zon 1-4.

Buff Beauty är en mycket populär ros som förädlades fram 1929. Den har ljuvliga aprikosgula blommor som skiftar mot lila och doften beskrivs som frisk och stark. Den är dessutom skuggtålig och går bra att plantera i Sverige upp till och med zon 3.

Burgundy Ice är en remonterande ros som blommar rikligt och länge. Den blir cirka 60 centimeter hög och lika bred och lämpar sig för såväl rabatter som i krukor. Den doftar dock ganska svagt. Går bra i zon 1-2.

’Burning Desire’ är en lätt doftande floribundaros som får orange dubbla blommor. Den är remonterande. Den lämpar sig i Sverige för krukplantering och vinterförvaring inomhus.