Austinrosor

Nämn ordet austinrosor och man kommer att tänka på lummiga engelska trädgårdar, kanaler och häcklandskap, romantik och prinsessor och drottningar, Downtown Abbey och Herrskap och Tjänstefolk. Det doftar  nybakta scones och Afternoon Tea.

Rosorna som David Austin och hans efterträdare förädlat fram är helt enkelt fantastiska. Under den här menyn presenterar jag (Per-Ola) austinrosor som jag har fotograferat i Sverige de senaste somrarna.

’Benjamin Britten’ är uppkallad efter den berömda engelska dirigenten Sir Benjamin Britten. Den har en ovanlig färg för att vara en engelsk ros och till skillnad från de flesta andra röda rosor doftar den här rosen mycket starkt och gott av frukt.

’Benjamin Britten’ kom ut på marknaden 2001. Den är remonterande och själva rosbusken blir en meter hög och lika bred. Odlingszon 1-3.

’Boscobel’ är en intensivt laxrosa austinros som beskrivs som både robust och frisk. Knopparna är från början röda och när de slår ut skiftar de små kronbladen i ett flertal nyanser. Doften är behaglig och har inslag av frukt och fläder.

’Boscobel’ är remonterane. Den förädlades fram av David Austin 2012 och den blir cirka en meter hög och 80 centimeter bred- Zon 1-3.

’Charles Austin’ är en modern buskros med bedårande stora, tätt fyllda blommor i aprikos nyanser. Den börjar blomma redan i juni och remonterar sedan kontinuerligt fram till och med oktober. Doften är stark och behaglig.

Den här austinrosen blir 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Den har ett upprätt ganska tätt växtsätt och passar därför både som enstaka i en plantering eller som häck. Zon 1-3.

’Charles Darwin’ är en gul austinros som sprider en stark doft i trädgården. Den får bland de största blommorna bland engelska rosor och den är remonterande.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och lika bred och bilar en förhållandvis tät buske som dessutom beskrivs som mycket frisk av Flora Linnea. Odlingszon 1-3. 

’Comtes de Champagne’ är en starkt doftande austinros som förädlades fram 2001. Det är er ros med vita till gula nyanser som doftar starkt och gott av honung och mysk. Lite oklar på hur härdig den är, men rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020. Den blir runt metern hög.

’Constance Spry’ är en helt fantastisk buskros som även kan använda som klätterros. Den förädlades fram av David Austin 1961 och den är en korsning av gallicarosen ’Belle Isis’ och terbybriden ’Dainty Maid’. Den doftar starkt och man känner att det finns inslag av körvel. En annan fördel är att den betraktas som skuggtålig. De stora tätt fyllda rosa blommorna blommar i klasar om upp till tio blommor.

Den är inte remonterande, men den blommar översvallande rikligt från slutet av juni och en månad framåt. ’Constance Spry’ blir tre meter hög och lika bred om den trivs. Zon 1-5.

’Cottage Rose’ är en starkt doftande rosa austinros som blir 80-100 centimeter hög. De stora, fyllda blommorna sprider en medelstark doft som påminner om den som man känner från gammaldags rosor..

’Cottage Rose’ är remonterande och blommar från slutet av juni till en bit in i oktober. Zon 1-3.

’Crown Princess Margareta’ är döpt efter drottning Victorias barnbarn som blev kronprinsessan Margareta när hon gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf Adolf (vill ni se vad hon har betytt för svenska trädgårdar så besök Sofiero slott norr om Helsingborg).

Det här är en helt fantastisk buskros som även kan användas som klätteros under gynnsamma förhållanden eftersom den blir 1,8 meter hög och 1,3 meter bred.

De stora rosettformade blommorna går i en persioko-aprikos nyans och de sprider en stark doft med inslag av frukt, citrus och hasselnötter (enligt Flora Linnea). Den är remonterande. Zon 1-4.

Likt en ballerina som låter sin kjol breda ut sig i dansens virvlar breder rosen ’Darcey Bussell’ ut sina kronblad i rabbatterna. Det passar ju fint eftersom den här karminröda rosen är uppkallad efter en berömd brittisk ballerina. Enligt David Austin är det en av de bästa och friskaste röda rosorna man har tagit fram.

Det här är en remonterande ros och den blommar rikligt och nästan koninuerligt under hela säsongen. Den blir en meter hög och 80 centimeter bred. Zon 1-4.

’Desdemona’ är en vit ros som utmärker sig genom sin exceptionellt långa blomningsäsong. Den blommar kontinuerligt med vita blommor med rosa inslag från försommaren fram till första frosten kommer. Enligt Flora Linnea har den en intensiv gammaldags rosdoft med inslag av gurka och citronskal.

Den kom ut på marknaden så sent som 2015 och har blivit mycket populär bland rosälskare. Den blir 1,3 meter hög och strax under en meter bred. Zon 1-4.

’Englands Rose’ är en djupt rosa austinros som beskrivs som mycket tuff och pålittligt blommande. Den är remonterande och blommar med en mängd blommor från juni till en bit in i november. Den doftar starkt och behagligt.

Själva busken blir 1,2 meter hög och nästan en meter bred. Zon 1-4.

’Francine Austin’ är en modern buskros som blommar med små gräddvita blommor i klasar. För att vara en austinros doftar den inte särskilt starkt utan avger endast en svag söt doft. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Den här rosen blir runt en meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’The Generous Gardener’ är en starkt doftande ros med vackra blommor i en blekrosa nyans. Den blir 1,6 meter hög och en meter bred och kan därför användas som låg klätterros i de södra delarna av Sverige.

För även om den ingår i David Austins satsning på att få fram sjukdomsresistenta rosor är den inte särskilt härdig i vårt land. Rekommenderas bara upp till och med zon 3.

’Geoff Hamilton’ är en austinros som blommar med stora välfyllda blommor i en ljusrosa nyans. Doften är svagt gammaldags med inslag av äpplen. Den här rosen har David Austin döpt efter en folkkär engelsk trädgårdsexpert och journalist.

Som de flesta andra moderna rosor är den givetvis remonterande (återblommande). Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Gertrude Jekyll’ är uppkallad efter en engelsk författarinna och trädgårdsankläggare. Det är en kraftigt växande ros med mörkt rosa blommor som blommar i juli och som sedan återkommer i en andra blomning senare på säsongen. Doften är stark och mycket lik den man kan känna från gammaldags rosor (David Austin förädlade fram den här i mitten på 1980-talet).

’Gertrude Jekyll’ blir 1,4 meter hög och en meter bred om den får växa under bra betingelser. Zon 1-4.

’Golden Celebration’ har de största gula blommorna bland austinrosorna. De stora tätt fyllda bollformade blommorna  doftar starkt av te. Den har fått sitt namn för att högtidlighålla Austinparets guldbröllop.

Det är en remonterande ros som blir cirka 120 centimeter hög och lika bred buske. Zon 1-3.

 

’Grace’ är ytterligare en i raden av starkt doftande austinrosor. De tätt fyllda blommorna, som påminner lite om dahlior, går i färgnyanserna aprikos, persika och koppar. Den är uppkallad efter prinsessan Grace av Monaco.

’Grace’ bildar en tät buske som blir cirka 80 centimeter hög och lika bred. Den är remonterande. Zon 1-3.

’Graham Thomas’ har vi själva i en av våra rabatter. Det är en gul, starkt doftande ros som glädjer oss från juni till långt ut på hösten med sina vackra välformade blommor.

Det är kanske den mest kända av David Austins rosor och när den introducerades 1982 vid Chelsea Flower Show i England fick den pris som årets ros. 2009 blev den invald i ”Hall Of Fame”, vilket bara är förunnat de allra bästa rosorna.

Den går bra i zon 1-3 dcär den når en höjd på 1,2 meter, vilket den har gjort i vår trädgård.

’Harlow Carr’ är en starkt doftande  austinros som är härdig långt upp i Sverige. Det är en robust ros med ljusrosa skålformade blommor och den är remonterande. Doften påminner om den från gammaldags rosor.

Den här rosen ska ha god motståndskraft mot sjukdomar. Den blir 1,2 meter hög och en meter bred. Zon 1-5.

 

’Heathcliff’ är en djupt karminröd ros som David Austin förädlade fram 2012. Den har en stark och frisk doft med inslag av te och cederträ.

Den här remonterande rosen blir 1,2 meter hög och strax under en meter bred. Zon 1-3.

’Heritage’ är en vacker buskros med underbara bollformade blommor i en ljusrosa nyans. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till långt in i oktober.

’Heritage’ blir upp till 1,2 meter hög. Doften är behaglig. Zon 1-3.

’Hyde Hall’ är en storvuxen ros med stora rosettformade rosa blommor som doftar mediumstarkt av frukt. Rosen är uppkallad efter en berömd rosenträdgård i Essex.

Den är remonterande och har visat sig motståndskraftig mot sjukdomar. Höjd 1,7 meter. Zon 1-4.

’Imogen’ är en austinros med vackra citrongula blommor som efterhand bleknar mot krämvitt. Den är enligt Flora Linnea mycket frisk och blomvillig och en tål dessutom att planteras i skuggiga lägen. Doften beskrivs som mediumstark.

’Imogen’ är uppkallad efter karaktären i William Shakespeares ”Cymbeline”. Den blir en meter hög och nästan lika bred. Den är remonterande. Zon 1-3.

’James Galway’ är en underbart rosa ros med tätt fyllda blommor. Den är kraftigt växande och har nästan helt taggfria grenar. Den är remonterande och kan användas som klätterros i de södra delarna av Sverige. Doften är frisk och mediumstark.

Rosen är uppkallad efter flöjtisten James Galway för att fira hans 60-årsdag. Den blir 1,6 meter hög och 1,4 meter bred. Zon 1-4.

’Jubilee Celebration’ är en spännande ros som växlar färg beroende på blommans ålder och väderlek. Här förekommer alla färger från guldgult till koppar, lax, pergament, gammelrosa och aprikos. Doften är ljuvlig, frisk och stark. Den har dessutom visat sig ha god motståndskraft mot sjukdomar.

Rosen har fått sitt namn för att högtidlighålla brittiska drottningens 50-årsjubileum och den lanserades 2002. Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Kew Gardens’ är en ovanlig engelsk ros som blommar med enkla små blommor i stora klasar. Blomningen är mycket riklig och pågår i stort sett oavbrutet från tidig sommar fram till slutet av säsongen. Doften är dock svag.

Den här rosen blir 1,meter hög och en meter bred. Den togs fram för att fira Kew Gardens 250-årsjubileum (som jag och Malou varmt kan rekommendera om ni besöker London och som ni hittar bilder från under ”Inspiration”). Rosen ’Kew Gardens’ är härdig i zon 1-3.

’Lady Emma Hamilton’ är ett härligt färgtillskott i rabatten med rosor och här lånar jag Flora Linneas beskrivning av färgen: ”knopparna är eldigt orangeröda och slår sedan ut till djupt skålformade rosor som är gulorange på utsidan och starkt papayafärgade på insidan, vilket ger en härlig effekt”.

Den här remonterande rosen blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Den doftar starkt och behagligt och den har god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-3.

’Lady Gardener’ är framtagen för att likna gammaldags rosor. Den har stora rosettformade blommor som går från aprikosfärgad mitt till mer blekt rosa i de yttre kronbladen. Den doftar starkt av te och cederträ.

Den är kontinuerligt blommande och regntålig. Höjd cirka 1,2 meter och bredd en meter. Zom 1-3.

’Lady of Megginch’ är en austinros som har djuprosa, skåformade och fyllda blommor och som trivs bäst på en växplats i soligt läge. 

Den är remonterande och blommar fram till första frosten kommer. Den blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-2.

’Lady of Shalott’ är uppkallad efter en av Lord Alfred Tennysons favoritdikter med samma namn. Det är en mycket robust och härdig austinros och den anses också ha mycket god motståndskraft mot sjukdomar.

De stora blommarna med varmt laxrosa kronblad med en gyllengul undersida sprider en stark och behaglig doft. Den remonterar ovanligt mycket under hela säsongen. Busken blir 1,3 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-4.

’Lady Salisbury’ har vackert rosa blommor som bleknar efterhand. Den har ett buskigt växtsätt med mattgrönt grenverk och den blir 1.2 meter hög och ungefär en meter bred. Den anses härdig i England och rosen på bilden blommade fint i Trädgårdsföreningens rabatter i Göteborg sommaren 2020.

’Lichfield Angel’ har från början en svagt aprikosrosa nyans, men bleknar efterhand mot gräddvitt. Den doftar mediumstarkt med inslag av klöver.

Den här remonterande austinrosen blir 1,2 meter hög och 80 centimeter bred. Den är härdig upp till och med zon 3.

’Mary Rose’ är en populär engelsk buskros som blommar kontinuerligt under hela sommaren med stora tätt fyllda rosa blommor som går från att vara bollformade till att bli skålformade. Den är  uppkallad efter den engelske kungen Henrik VIII:s örlogsfartyg, som bärgades från botten av Solentsundet där det legat i 400 år.

Den här remonterande rosen blir 1,2 meter hög och lika bred och kan även användas som en låg häck. Doften beskrivs som medelstark. Zon 1-5.

’Mortimer Sackler’ är en austinros med nästan näckrosliknande rosa blommor som doftar friskt och fruktigt. Den anses även ha god motståndskraft mot sjukdomar. Den är remonterande.

Rosen är uppkallad efter Dr Mortimer Sackler som sedan 1952 äger Purdue Läkemedel i USA tillsammans med Dr Raymond Sackler och som är känd för sina filantropiska insatser. Rosen blir 1,6 meter hög och hälften så bred. Zon 1-3.

’Munstead Wood’ är en mörkt purpurröd austinros med en fantastisk doft. Den har stora skålformade blommor som öppnar sig mer och mer under blomningen. Doften är intensiv med tydliga inslag av frukt och bär.

Den här remonterande rosen togs fram 2009. Den blir runt en meter och hög och 90 centimeter bred. Zon 1-4.

’Olivia Rose’ är enligt David Austin en av de allra bästa rosorna man har introducerat. Det är en ljuvligt rosa ros med en medelstark och behaglig doft med fruktinslag. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten.

’Olivia Rose’ betraktas som en av de friskaste rosorna på marknaden. Den blir en meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-4.

’Port Sunlight’ är en austinros med medestora fylliga aprikosfärgade blommor som doftar starkt av teros. Den har visat sig ha god motståndskraft mot sjukdomar.

Den här remonterande rosen, som skiftar i färg från aprikos, persika till koppar, blir 1,5 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-3.

’Princess Alexandra of Kent’ har ovanligt stora blommor i en varm rosa färg. Den är uppkallad efter prinsessan Alexandra, kusin till drottning Elizabeth II. Hon är en entusiastisk trädgårsmästare och rosälskare.

Den remonterande rosen har en stark och behaglig tedoft. Den blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-4.

’Princess Anne’ är som nytslagen djupt rosa, nästan röd, men den bleknar sedan till en normalt djupt rosa nyans. Undersidan av kronbladen har vackra inslag av gult. Doften är mediumstark och behaglig.

Den är remonterande och har en mycket lång blomning i stora kluster. Busken blir 90 centimeter hög och 70 centimeter bred. Zon 1-3.

’Queen Anne’ är en rosa austinros med vackert tätt fyllda blommor som doftar starkt och friskt. Den är remonterande. Den här buskrosen blir 1,2 meter hög och strax under en meter bred. Zon 1-3.

’Queen of Sweden’ är en engelsk ros som bildar en fin buske. De vackra och välformade blommorna är först aprikosfärgade, men övergår sedan ganska omgående till en ljusrosa nyans. Den doftar friskt av körvel och bittermandel.

David Austin förädlade fram den här rosen 2004. Den blir en meter hög och drygt 70 centimeter bred. Zon 1-3.

’Redoute’ är en hybrid av ’Mary Rose’ och mycket lik den i växtsättet. Doften är typisk för gammaldags rosor med inslag av honung och mandel. Den är uppkallad efter konstnären Pierre Joseph Redoute’ (1759-1840) som var en av de mest kända franska rosmålarna.

Rosen, som är remonterande, blir 1.2 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Roald Dahl’ är en härligt persikofärgad ros som blommar anmärkningsvärt rikligt. De 1,4 meter höga en en meter breda buskarna har mycket få taggar. Doften är stark och behaglig.

Den är uppkallad efter Roald Dahl vars välgörenhetsorganisation hjälper till att underlätta livet för allvarligt sjuka barn i Storbritannien. Den är remonterande. Zon 1-3.

’Scepter d’Isle’ blommar med kupade, ljusrosa blommor som sprider en mycket stark och angenäm doft. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till slutet av september.

Den här vackra austinrosen blir ungefär åttio centimeter hög och knappt lika bred. Zon 1-3.

’Shropshire Lad’ är en stor kraftigt växande ros som är påltilig och som klarar sig mycket bra i Sverige. Den har vackra ljust rosa blommor som ger ifrån sig en ljuvlig doft. Till dess fördel talar också det dekorativa glänsande bladverket.

Eftersom den blir 1,4 meter hög och 1,2 meter bred kan den i de södra delarna av Sverige användas som klätterros. Den är remonterande. Zon 1-4.

’Summer Song’ är en austinros med en helt unik färg som enligt Flora Linnea kan beskrivas som bränd orange eller papaya. Doten är stark, underbar men svårdefinierad med inslag av bland annat mogna bananer. Den remonterar.

Eftersom den blir 1,4 meter hög och en meter bred kan den med fördel användas som en lägre klätterros i de södra delarna av Sverige. Zon 1-3.

’Susan William Ellis’ är en vinterhärdig ros som passar bra för vårt svenska klimat. Den har dessutom en lång blomning som pågår ända fram till den första frosten. De vita rosettformade blommorna sprider en stark doft av samma karaktär som gammaldags rosor.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-5.

’Tess of the D’Ubervilles’ är en buskros med stora tätt fyllda karminröda blommor som sprider en stark gammaldags rosdoft. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från juni till långt ut på hösten.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och en meter bred. Zon 1-3.

’Tea Clipper’ är en austinros med rosettformade, aprikosfärgade blommor som sprider en ljuvlig doft av te, myrra och frukt. Den är remonterande. Grenarna är nästan helt tagglösa.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och 80 centimeter brd. Zon 1-3.

’The Mayflower’ är en remonterande tätt lågvuxen marktäckande buskros som får skålformade rosa blommor som sprider en stark och underbar doft lik den från gammaldags rosor. Den anses mycket motståndskraftig mot sjukdomar.

Rosen har fått sitt namn för att uppmärksamma David Austins lansering av amerikanska plantskolor. Den blir en meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’The Pilgrim’ är en klassisk gul austinros som har fyllda ljust gyllengula blommor som doftar starkt och behagligt. Den är en mycket populär ros i Sverige. Den är remonterande.

Rosen blir en meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-3.

’The Poets Wife’ växer i vår trädgård och det är en remonterande austinros som vi är mycket nöjda med. Det är en fantastisk ros med en starkt gul färg som aldrig bleknar. Den doftar starkt och ljuvligt. Vi har den i vår blågula rabbat och där skänker den oss glädje från juni till långt ut på hösten.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och en meter bred. Zon 1-3.

’Tranquility’ är en austinros med perfekt utformade blommor. De är vackert rundade med perfekt placerade kronblad. De vita blommorna doftar lätt av äpple. Den anses vara en mycket frisk ros.

Den här rosen blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Den är remonterande. Zon 1-3.

’Trevor Griffiths’ är en buskros med rosa blommor som sprider en  stark och angenäm doft. Den här remonterande rosen blommar från juli till långt in i oktober. Rosen är uppkallad efter Austins agent i Nya Zealand.

Den här austinrosen blir 90 centmeter hög och nästan lika bred. Zon 1-3.

’Vanessa Bell’ är en frisk och vacker citrongul ros som bleknar till vitt mot kanterna. Den är mycket rikligt blommande och blommar nästan kontinuerligt under sommarmånaderna. Doften är medelstark och frisk med inslag av te och citron.

’Vanessa Bell’ blir 1,3 meter hög och 80 centimeter bred. Zon 1-3.

’The Weedgwood Rose’ är en klätterros som i de södra delarna av Sverige kan bli över två meter hög. Den får rosa starkt doftande rosor och en är remonterande.

Den här rosen beskrivs som ovanligt frisk och robust. Zon 1-4.

’Wild Edric’ är en robust ros med djuprosa blommor som doftar fint och stark av gammaldags rosor. Den passar även bra för den mer vildvuxna delen av trädgården och kan även användas som marktäckare eller häck.

Rosen blir 1,6 meter hlg och 1,2 meter bred. Den togs fram av David Austin 2005 och den är remonterande. Zon 1-6.

’William and Catherine’ har utsökt vackra blommor med en klassiskt grunda skålformen. Den här rosen får aprikosfärgade blommor när den slår ut, men de bleknar snabbt till gräddvitt. Blommorna doftar starkt av myrra.

’Willam and Catherine’ är remonterande. Den blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-3.

’Winchester Cathedral’ beskrivs som David Austins kanske allra bästa vita ros. Den är en hybrid av ’Mary Rose’ och påminner om den i växtsättet, men den har helt vita blommor som doftar mediumstarkt. Den är remonterande.

Den här rosen, som är döpt efter den mäktiga katedralen där författarinnan Jane Austen är begravd, blir 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Young Lycidas’ är en austinros med en för de engelska rosorna ovanlig färg som kan beskrivas som en blandning av djup magnenta, rosa och röd. De stora och djupt kupade blommorna sprider en stark och angenäm doft som dessutom förändras efterhand som blomman åldras.

Den här remonterande rosen som presenterades 2008 blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-4.