Odlingsdax

Söndag tionde juni. Efter flera veckor med högsommarvärme står nu vår trädgård snart i sin fulla prakt. En hel del har tyvärr hunnit blomma över, men annat är på gång som ni kan se på bilderna här nedan. Det tål att upprepas – det gäller att planera sin trädgård så att blommorna avlöser varandra och att allt inte slår ut på en gång.

Pergolan med honungsrosor, kaprifol, klematis och murgröna.

Fingerborgsblomman som jag köpte häromveckan på Blomsterlandet i Hässleholm.

Salvia – en riktig insektsmagnet. Bra att ha i trädgården eftersom den lockar till sig bin och humlor som då även pollinerar andra växter.

Vår silverskimrande salix är verkligen vacker.

Söndag 20 maj. Nu börjar det blomma för fullt både här och där i trädgården. Ett par av våra tidiga rhododendron har redan blommat över, men nu kommer flera andra sorter som ni kan se på bilderna nedan, samtidigt som de konkurrerar med äppelträden och ljuvligt doftande syrener.

Underbara karmosinröda rhododendron nova zembla som vi har två av – en nere vid vägen och en vid den gamla jordkällaren – har slagit ut de senaste dagarna.

Vår rhododendron yakushimanum fantastica (uttala det snabbt tio gånger om ni kan) har precis börjat blomma.

Härligt vita rhododendron madame masson som växer bakom mitt växthus.

En av våra praktfulla rohododendron catawbiense grandiflorum. Det här är den vanliga sorten som finns i alla parker och som rhododendronnördarna fnyser lite föraktfullt åt. Men jag och Per-Ola tycker den är vacker. Den kan bli en 2-3 meter hög buske som ger insynsskydd och grönska i trädgården året runt.

Den gamla syrenbusken vid dammen blommar för fullt och sprider en ljuvlig doft – speciellt strax innan skymningen.

Syrenblomma.

Äntligen belönar den kinkiga kamelian oss med några blommor. Fattas bara annat som vi har daltat med den för att få den att trivas och överleva vintrarna.

I år har nattfrosten inte tagit blommorna på vårt lätt snedvuxna lilla  äppelträd. Det innebär att man kan hoppas på lite frukt i år. För 6-7 år sedan gav den så mycket att det räckte till ett par äpplepajer.

Måndag 16 april.

Lite vårblommor i rabatten. Bilder på olika sorters krokus.

Lördag 14 april

I pergolan som Per-Ola byggt kommer murgrönan, honungsrosorna och kaprifolen att klänga och ge ifrån sig en underbar doft till sommaren.

Torsdag 30 november

Första rejäla snöfallet sveper in både vårt hus och sommarstugan i ett mjukt vitt täcke. Jag och Per-Ola har börjat så smått med att sätta fram juldekorationerna. Tänk om vi kunde få ha det så här vitt på julafton…

Tisdag 12 september

Idag har jag och Per-Ola varit flitiga på var sitt håll i trädgården. Jag har rensat ogräs, kantklippt och rensat ur i vissa av pallkragarna medan Per-Ola har sågat itu trädkubbar till ved. Vi tog några timmar ledigt från arbetet för imorgon ska det ju bli dåligt väder igen 🙁

Måndag 28 augusti

Den ena rönnsumaken som vi fick av Eva och Stefan Sandström i våras som en späd planta har nu växt till sig i sin kruka och det var dags att plantera ut den vid den gamla jordkällaren. Här ska den förhoppningsvis trivas och om några år bli ett stort och vackert prydnadsträd.

För att skydda den mot rådjur, kaniner och annat som kan skada plantan har jag och Per-Ola satt den i en liten bur av hönsnät.

Söndag 27 augusti

Rabatten vid sidan av garaget börjar likna något. Här har jag bara tänkt plantera perenner och enstaka bienner som Fingerborgborgsblomma, Kungsljus och någon lågväxande sort som Skogsförgätmigej. Perennerna som ni ser på bild är bland annat Salvia, Pion. Rosenflockel och Koreansk Anisisop.

Här nedan ser ni en rabattlobelia som jag har planterat i en kruka på farstubron. Det är en perenn sort med långa blomstänglar.

Onsdag 23 augusti

Det var full fart i dag och vår tomt börjar steg för steg fyllas av en trädgård 🙂

Per-Ola inledde dagen med att fästa armeringsjärn på pergolan så att klängväxterna har något att klättra i.

Här planterade vi fem plantor murgröna, två klematis som vi fått av Christer Juhlin och en vildkaprifol.

Mellan vårt hus och den gamla sommarstugan anlade vi i dag en ny rabatt där vi planterade salix, rhododendron och solhatt. Målsättningen är att på sikt minska ner rejält på ytan gräsmatta och istället ha mer rabatter, gångar och buskage, eller som Per-Ola säger ”golfbanor finns det mer än nog av i det här landet”.

Rhododendron yakushimanum fantastica. Jag längtar till maj nästa år då den slår ut i full blom i rosa och rött. För att förvissa mig om att den verkligen trivs och kommer att blomma grävde jag ut ett stort hål och ersatte det med rhododendronjord som jag planterade den i. Rhododendron är ju en surjordsväxt och har speciella krav för att trivas.

Salix är ett dekorativt litet prydnadsträd och gör sig bra i den nya rabatten.

Men vi har problem med rådjur som besöker vår trädgård på nätterna och därför penslar jag här på blodmjöl på grenarna. Enligt reklamen ska lukten hålla rådjuren borta från de nyplanterade träden hela vintern. Vi får hoppas att det stämmer. Blodmjöl  finns att köpa i alla välsorterade växtvaruhus och handelsträdgårdar.

En vit solhatt fick också plats i den nya rabatten.

Halva priset på jätteverbena på Öspab växtaruhus utanför Hässleholm där vi var och handlade i dag kunde jag naturligtvis inte motså. Den har fått sin plats i perennrabbaten på garagets gavel där vi redan har en jätteverbenea, rosenflockel, jättedaggkåpa, pioner och krypflox alba.

Lördag 12 augusti

Vildängen som jag planterade vid den gamla jordkällare har spridit glädje större delen av sommaren.

Måndag 17 juli

Här har Per-Ola påbörjat att bygga en pergola av överblivet virke från bygget av våran villa. Vi kommer att plantera klängrosor och mycket annat så att det kommer att bli en lummig oas innan man kommer in till nästa ”trädgårdsrum” som är vår köksträdgård med växthus. Ja gud vad man önskade att allt var färdigt 🙂 Men vad brukar man säga, Rom byggdes ju inte över en dag!

Torsdag 13 juli

Idag var det fint väder så att jag kunde fortsätta med att lägga ut matta och makadam framför vår farstu och nästan hela huset.

Tisdag 27 juni

Potatisen hann dessvärre inte bli färdig i midsommar men snart tror jag man kan börja ta upp lite. Såg idag att det har kommit massor av blommor. 🙂 Är så himla gott med färsk potatis som man själv har skördat.

Lördag 17 juni

Var iväg på fm på Sofiero i Kristianstad för att se vad den handelsträdgården hade att erbjuda. Växterna var av god kvalitet men inte så billiga som jag hade hoppats på. Handlade bara några krukor, en ny spade och några marktäckare.

Lördag 10 juni

Blommande vallmo och lupiner hör till början av sommaren. Här växer de vid vår vildare hörna av tomten.

Måndag 5 juni

Idag planterade jag färdigt i mina rabatter vid rosenportalen. Grävde ner resterande perenna växter som jag hade köpt häromdagen. Stäppsalvia, vit lavendel, svarta bukettvioler, svarta iris, svart akleja och lejongapen som jag hade planterat innan. Nu fattas bara en marktäckare och några lejongap till så blir jag nog nöjd.

Har börjat att planera lite hur jag vill ha det i mina rabatter vid roseningången till min köksträdgård. Vill ha massa lejongap i gult, orange och tillsammans med de vita honungsroserna, svart iris och de svarta chokladblommorna tror jag att det kommer bli fint tillslut. Ska handla några buxbom och lejongap till imorgon och fortsätta min plantering och ”planering” 🙂

Lördag 27 maj

Idag färdigställde jag baksidan av mitt växthus. Hade varit iväg med Per-Ola och köpt en ny rulle markduk som jag la ut och sedan placerade makadammen som jag ville ha det. Har även satt marksten som rabattavgränsare för första gången. Blev rätt så nöjd med resultatet måste jag påstå.

Torsdag 25 maj

Idag har jag bestämt hur jag vill ha det bakom mitt växthus efter många funderingar och tittande i mina trädgårdsböcker. Började att lägga ut markduk men tyvärr så tog den slut, typiskt 🙁  Så imorgon blir det till att köra iväg och köpa en rulle.

Onsdag 24 maj.

Nu kommer även vår rhododendron cat. grandiflorum som vi planterat bakom växthuset.

Lördag 20 maj.

Per-Olas projekt denna lördag var att göra vid den ”tråkiga” hörnan vid garagets gavel med nordvästläge. Vi hoppas kunna hitta perenner som kan trivas här.

 

Betydligt mer spännande och med direkt resultat var det när han kantade gången fram till dammen med naturstenar (vilket vi har väldigt gott om på den här tomten). Det här skapar ett lite mer ”vilt” rum i vår trädgård.

Fredag 19 maj.

Per-Ola lägger ut fin makadam i växthuset. Samma storlek, 4/8,  lägger vi i gångarna runt pallkragarna i köksträdgården. Vi fick rådet att lägga ett cirka tre centimter tjockt skikt. Givetvis lägger vi först ut markduk för att kväva ogräset.

Torsdag 18 maj

Vi har fortsatt på baksidan av huset att lägga den grövre makadammen så att det blir enhetligt med uppfarten till garaget. Senare ska vi antingen anlägga ett träddäck eller gjuten platta som vi ska ha vårt utomhusspa på. Gräset börjar att ta sig äntligen.

Köksträdgården börjar att ta form. Idag i det fina soliga vädret har jag planterat buxbom, hosta, stjärnflocka och honungsros. Honungsrosen ska klänga upp på pergolan som Per-Ola ska bygga till mig. Planterade även en lavendel som knappt syns här på bilden.

Tomt på tomten mars 2017. Här ska vi snart sätta spaden i jorden och förvandla detta kaos till en grön oas.

Nu börjar det hända saker, men Rom byggdes inte på en dag.

Här ska det sås frön till en vildäng. Mellan träden skymtar vi Finjasjön.

Här planerar vi vår köksträdgård med många fler odlingslådor och ett nytt växthus.

Lördag 1 april

Idag har det såtts gräsfrön och vattnats för fullt i det soliga och underbara vädret som blev efter en mulen och regnig morgon.