Malmömässan 2018

Ett av de första vårtecknen som kommer som ett brev på posten är de återkommande trädgårdsmässorna. Den 1-4 mars 2018 var det dags för villa- och trädgårdsmässan i Malmö och naturligtvis var jag och Per-Ola där så fort portarna öppnades.

Här har vi lagt in lite bilder på utställarna av fröer, lökar och trädgårdsprodukter och lite information om vad föreläsningarna handlade om. Varje dag var det ett späckat program på Köksträdgårdens scen. Vi lyssnade bland annat på Hannu Sarenström som övergett sitt trädgårdsprojekt på Kinne kulle och istället flyttat till Langeland i Danmark där han ska förvandla en ganska trist gräsmatta till en prunkande trädgård, trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson pratade om ”Tusen trädgårdar” och Eva Robild tipsade om hur man odlar chili.

Det här gav en försmak av den tid som kommer. Nu längtar jag så att det nästan gör ont i kroppen. Jag hoppas att bilderna på den här sidan även ger er inspiration.

Man får verkligen en föraning om kommande årstid när man går runt mellan utställarna som Flyinge Plantshop, Hvilans Utbildning m fl.

Den här rabatten som står precis vid ingången på Malmömässan har arrangerats av trädgårdsdesignern och floristen Karl Fredrik på Eklaholm. Till vardags håller han till vid Löderup på Österlen. Läs mer på www.karlfredrik.se

Fröer, fröer, fröer i långa rader. Det börjar bli hög tid att planera inköpen, speciellt de fröer som ska försås.

Tycker man om vackra färgklot som blommar i härliga pastellfärger sent på säsongen och samtidigt är beredd att ta besväret med att gräva upp och vinterförvara läkarna ska man absolut välja dahlior. Jag föredrar dock att njuta av dem i andra trädgårdar, som till exempel Sofiero slottsträdgård norr om Helsingborg.

Ögongodis.

Ännu mera fröer.

Tänk att en liten gråbrun intetsägande knöl kan förvandlas till en underbar lilja, ranunkel eller tulpan.

Ranunkel – en av mina absoluta favoritblommor. Ett gäng lökar hamnade naturligtvis i min inköpspåse.

Sofiero slottsträdgård är naturligtvis med på en trädgårdsmässa som hålls i Skåne. Jag kan varmt rekommendera ett besök i den fantastiska trädgården. I maj-juni naturligtvis för att titta på rhododendron som den är berömd för, men även senare under sommaren då rosorna i den fina Rosengången blommar och i samband med Sofieros trädgårdsmässa i slutet av augusti då alla dahliorna lyser i alla sina praktfulla färger och fantasifulla former.

Den här skönheten är en porslinstulpan och den blommade i Flyinge Plantshops utställningsmonter.

Det fanns även gott om olika sorter av rhododendron i utställningsträdgårdarna och lagom till Villa- och trädgårdsmässans sista dag blommar de förhoppningsvis i all sin prakt. Här fastnade naturligtvis Per-Ola, nybliven medlem i Sydsvenska rhododendronföreningen som han är. På bilden ser vi en ”Silberwolke”.

Rhododendron ”Catawbiense Album”.

Rhododendron ”Hachmans Picobello”.

En av Hivlan Utbildnings tre tematrädgårdar. Den här har de döpt till ”Skymingsljus”.

För torr och sandig jord kan man säga. Men det finns växter för alla förutsättningar.

Årets trend inom trädgårdsdesign är enligt eleverna på Hvilan Utbildning mossa. I år ska det vara lite mjuk och fin kuddmossa på stenar och stockar i trädgården.

Karl Fredrik på Eklaholm. Förutom att han säljer växter, blommor och allt som hör till trädgården på Eklaholm arrangerar han termautställningar. Mer information hittar ni på www.karlfredrik.se

Tulpaner gör mig glad. Jag längtar till att se vad som händer med alla de lökar jag och Per-Ola petade ner i trädgården i höstas. Innan snön och kylan kom nu i slutet av februari hade en del blad börjat titta upp lite försiktigt.

Tulpanlökar var hårdvaluta en gång i tiden i Holland. Det kan man förstå.

Det här är en körsbärskornell.

Trädgårdskreatören Peter Englander pratade om hur viktigt det är att skapa gröna väggar och ramverk i trädgården med hjälp av städsegröna växter som idegran, thuja och en. Han brinner särskilt för Medelhavsträdgården och anser att det är fullt möjligt att skapa samma känsla här – åtminstone i växtzon 1 och Skåne.

De höga pelarna som påminner om Thuja Brabant är i själva verket Blue Arrow – en städsegrön växt som Peter Englander rekommenderar.

Den välkände trädgårdsentusiasten Hannu Sarenström föreläste om sitt nya projekt – en stor gård på Langeland i Danmark nära gränsen till Tyskland. Hit har han flyttat från Kinnekulle där han odlat sin trädgård i många år. På gården i Langeland har han hittills plöjt upp 700 kvadratmeter gräsmatta som ska bli köksträdgård. Det lär väl komma flera böcker om trädgården i Danmark om vi känner Hannu rätt.

Den första juli i år är det dags ”Tusen Trädgårdar” som Gunnel Carlson berättade om på trädgårdsmässan. Det är Riksförbundet Svensk Trädgård som arrangerar evenemanget och den här dagen kan man besöka visningsträdgårdar – både privata och offentliga – över hela landet. Den här dagen visar vanliga trädgårdsodlare från norr till söder stolt upp sina trädgårdar. Alla kan delta. Mer information finns på www.tradgard.org/tusen

Gunnel berättade att hon själv har varit med och visat upp sin trädgård på ”Tusen Trädgårdar” Den dagen kom det närmare 1300 besökare till hennes trädgård på 800 kvadratmeter i Arlöv norr om Malmö.

Vi slutar där vi började – vid Karl Fredriks rabatt.