Rosor L

’Le Belle Distingue’ är en äppelros som är mycket uppskattad för sina små tätt fyllda karmosinröda blommor som doftar svagt, men ändå märkbart av äpplen. Den blommar rikligt på försommaren och får vackra nypon på hösten. Höjd två meter och lika bred. Zon 1-4.

La Belle Sultane är en skuggtålig gallicaros med mörkt sammetsröda till lila blommor har väl exponerade gula ståndare. Doften är dock svag. Den blir 1,2 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-5.

Lac Majeu är en vacker vit ros som doftar ljuvligt. Det är en mycket härdig och skuggtålig ros som blommar oavbrutet från juli till oktober då den får fina nypon. Den blir cirka 1,5 meter hög. Zon 1-6.

’Lady Emma Hamilton’ är en orange ros som har en stark, fruktig doft av päron och citrus. Den här austinrosen förädlades fram 2005 och den har god motståndskraft mot svampsjukdomar. Den blir 1,2 meter hög och är remonterande. En färgexplosion i trädgården. Zon 1-3.

’Lady Eva’ är en liten ros som är mycket uppskattad av florister utomlands, men däremot mer ovanlig i trädgårdar. Oftast ser man den i brudbuketter och liknande. Den här pimpinetta rosen blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Lady Gardener’ är en austinros med aprikosrosa blommor som sprider en stark och behaglig doft av te. Den är en kontinuerligt blommande ros som enligt Flora Linnea står sig ovanligt bra mot regn. Den blir 1,2 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-3.

’Lady of Megginch’ är en austinros med djuprosa fyllda blommor som är skålformade. Den är remonterande och blommar fram till den första frosten kommer. Den blir 1,2 meter hög och 90 centimeter bred. Vill ha soligt läge. Zon 1-2.

’Lady of Shalott’ är en austinros med laxrosa blommor med gyllengul undersida. Den sprider en stark och behaglig doft med inslag av äpplen. Den här rosen anses mycket robust och härdig, Den blir 1,3 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-4.

’Lady Reading’ är en låg rabattros som passar som marktäckare eller kantväxt eftersom den bara blir 60 centimeter hög. Den blommar rikligt med små karminrosa blommor från slutet av juni till långt in på hösten. Luktar dock inte särskilt mycket. Zon 1-5.

’Lady Salisbury’ är en rosa austinros som påminner om de gammaldags rosorna. Den har ett buskigt växtsätt med mattgrönt grenverk och blir 1,2 meter hög och runt metern bred. Den anses härdig i England och rosen på bilden klarade sig åtminstone fint i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’La Negresse’ är en damascenaros med medelstora fyllda mörkt purpurröda blommor som blommar rikligt. Den doftar starkt och ljuvligt. Den har små taggar och blir upp till två meter hög. Beskrivs som en frisk ros som passar i buskage. Zon 1-5.

’La Noblesse’ tillhör centifolia-gruppen och beskrivs som en buskros som är ganska hög (minst 1,5 meter) och ganska gles i sitt växtsätt. Men den har stora vackra rosa blommor som doftar gott. Börjar blomma lite senare än andra gammaldags rosor. Zon 1-4.

’Las Casas’ är en ros i bourbongruppen. Den har tätt fyllda blommar och sprider en stark och fin doft. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’La Villacotta’ är en modern buskros som blir 1-1,5 meter hög och som har ett buskigt växtsätt. Den får orange till rosa underbara blommor som sprider en mild doft. Den blommar kontinuerligt från juni fram till den första frosten. Zon 1-3. 

’La Ville de Bruxelles’ är en rosa buskros med stora vackra och välformade blommor. Den blommar rikligt under hela juli, men den är inte remonterande. Frisk och stark doft av citroner. Den blir 1,8 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-5.

’Laguna’ är en väldoftande klätterros som blir tre meter hög. Den är remonterande och man kan njuta av de rosa blommorna under hela sommaren. God motståndskraft mot sjukdomar. Rosen på bilden fotograferade Per-Ola i den danska skådespelerskan Ghita Nörbys fantastiska rosenträdgård. Zon 1-4.

’Laura Ford’ är en gul klätterr0s som blommar rikligt under en lång period med klasar med små blommor. Doften är mild och den har ett mörkgrönt bladverk. Den kan bli upp till tre meter hög. Fotograferad i England sommaren 2023.

LD Braithwaite är en austinros med mörkt karminröda blommor som avger en medelstark gammalags rosdoft med inslag av kryddor. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till en bit in på hösten. Höjd cirka en meter och samma bredd. Zon 1-3.

’Leda’ är en av de väldoftande gammaldags damascenerrosorna som anses ha kommit till Europa av korsriddarna. Den här vita rosen är inte remonterande, men blommar rikligt under hela juli. Den blir runt metern hög och lika bred. Zon 1-4. 

’Lena’ är en buskros som får små fina, enkla blommor som skiftar i vitt och rosa. Blommorna doftar behagligt och blomningen pågår från juli till september. Blir som mest runt 80 centimeter hög. Trivs i full sol.

l’Oreal Trophy är en orange ros som blommar från försommaren till en bit ut på hösten. Själva busken blir 1,8 meter hög och 1,2 meter bred. Doften är lätt, men fin. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Leander är kanske den i Sverige mest kända austinrosen. Det är en kraftfull ros som blir 1,5 meter hög och lika bred och som blommar rikligt från slutet av juni till början av augisti med medelstora tätt fyllda aprikos- till ljusrosa blommor. Zon 1-4.

Ledreborg är en klasblommande rabattros med tätt fyllda vita till gräddvita blommor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från slutet av juni till en bra bit in på hösten. Blir drygt en halvmeter hög. Zon 1-4.

Lemon Fizz är som man kanske kan sluta sig till med ledning av namnet en gul ros från förädlaren Kordes som blommar under hela säsongen. Plantan blir strax under metern hög och den trivs bäst i rabatter med full sol. Bilden tog jag i zon 1 sommaren 2021.

’Leonardo da Vinci’ blev vald till årets ros av svenska folket 2010. Den här rosen finns både som en rosa och en röd variant. Vi har den röda i stenpartiet ner mot gatan och den har blommat kontinuerligt under ett par somrar hos oss. Doften är dock svag. Den blir strax under metern hög. Zon 1-3.

Vår röda ’Leonardo da Vinci’.

Leonie Lamesch är en polyantharos som blommar i klasar med orangeröda vacka blommor. Den blir runt metern hög. Rosen har funnits i trädgårdar sedan 1896, men är ovanlig i Sverige. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg (lägg märke till den föredömliga skyltningen) sommaren 2021.

’Leskelä’ är en finsk buskros som blir upp två meter hög. Den blommar rikligt med enkla ljust rosa blommor med exponerade guldgula ståndare. Blomningen pågår från midsommar och 3-4 veckor framåt.

’Leverkusen’ är en härligt ljusgul remonterande ros som beskrivs som en bra klättrare. Den kan bli 3,5 meter hög och hela fyra meter bred. Den sprider en frisk doft av citron och lyser upp i pergolor och på verandor, Zon 1-5.

’Lichfieldangel’ är en aprikosrosa austinros med vackert fyllda blommor som efterhand bleknar till en gräddvit ton. Den doftar medelstarkt, men behagligt och den är som de flesta moderna rosor remonterande. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-3.

’Lichterloh’ är en rikligt blommande floribundaros som kan få upp till 60 mörkröda blommor i klasar. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög och metern bred. Doften är mediumstark. Rosen på bilden fotograferades sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-6.

’Lichtkönigin Lucia’ är en modern buskros med gula blommor som sprider en medelstarkt doft. Den är remonterande. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg i augusti 2018. Zon 1-4.

’Lili Marlene’ är en tysk ros som förädlades fram 1959 och som döptes efter den berömda sångerskan. Den är remonterande och härdig i zon 1-4.

Vi hade den själva i vår trädgård några år, men den trivdes aldrig och vintern 2019/2020 dog den.

Lill Lindfors är en varmt rosa ros med nästan inga eller mycket få taggar som blommar rikligt och kontinuerligt från slutet av juni till sent på hösten. Den är framtagen av den danske förädlaren Poulsen som döpte den efter den svenska sångerskan. Doften är inte särskilt stark. Höjd cirka 80 centimeter. Zon 1-4.

Lilla Almby är en ros som är uppkallad efter platsen där den hittades. Den ingår i POM (Programmet för odlad mångfald). Den här rosa skönheten fotograferade jag i Rosenlund i Jönköping sommaren 2022.

’Linderhof’ är en modern ros med enkla rosa blommor från den tyska förädlaren Kordes. Den är remonterande och sprider en behaglig doft. Den blir nästan två meter hög och har ett kraftigt växtsätt. Zon 1-3.

Linneaus är en låg rabattros (max 40-50 centimeter hög) som blommar med små aprikosfärgade blommor med gula inslag fråmn slutet av juni till långt ut på hösten. Doften är svag, men rosen är ändå bra på att locka till sig bin och humlor. Zon 1-4.

’Linnaeus’.

’Lions Rose’ har vackert tätt fyllda gräddvita blommor som är ljust aprikosfärgade i mitten. Blommorna sitter i klasar om 3-5 blommor och de doftar angenämt. På hösten får de knappt meterhöga rosorna vackra nypon. Den är remonterande. Zon 1-5.

’Little Rambler’ är en starkt doftande modern buskros som blir knappt två meter hög. Den beskrivs därför som en miniklättrare. Den är remonterande och de små till medelstora blommorna doftar underbart. Zon 1-3.

’Little White Pet’ är en skuggtålig marktäckare som blir 70 centimeter hög och lika bred. Den får mycket vackra klarröda knoppar som sedan slår ut till små vita blommor och den sprider en söt och behaglig doft. Den är remonterande och passar även i kruka. Zon 1-3.

’Logafold’ är en isländsk ros som jag fotograferade i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2023. Den har lång blomningstid. Busken blir 1,5 meter hög- Zon 1-6.

Lolita är en varmt aprikosgul vacker ros från föräldaren Kordes som sprider en stark doft i trädgården. Den blir kring metern hög och den har en god förmåga att remontera. Rosen på bilden blommade sommaren 2021 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Long John Silver’ är en klätterros med riklig blomning av vita blommor som doftar av viol. Den är skuggtålig, ganska snabbväxande och når en höjd av fyra meter. Dock är den inte remonterande. Kuriosa är att den är uppkallad efter piraten i R L Stevensons roman ”Skattkammarön” från 1883. Zon 1-3.

’Louise Bugnet’ kan börja blomma redan i maj i Skåne och blommar sedan långt ut på hösten. De skålformade vita rosorna har ofta vackra lila strimmor och den sprider en stark och behaglig doft. Den blir cirka 1,8 meter hög och nästa lika bred. Anses som mycket härdig. Zon 1-7.

’Louise Odier’ är en härdig bourbonros som blir 1,5 meter hög och två meter bred. Den här omtyckta rosen är uppkallad efter en balettdansös i Paris på 1800-talet. Den är remonterande och doftar starkt och behagligt. Den är skuggtålig och härdig upp till och med zon 5.

’Louis XVI’ är en ros som man har känt till sedan åtminstone 1810. De mörkt rödlila blommorna doftar starkt, men den blommar bara en gång per säsong. Rosen på bilden fotograferade jag sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Love Struck’ är en floribundaros med körsbärsröda blommor som dock inte doftar. Själva busken blir 0,9 meter hög och lika bred. Den är remonterande och blommar under hela sommaren. Frisk och härdig.

’Lunnagårds Elly’ är en POM-ros (programmet för odlad mångfald) som hittades på Hamra Lunnagård i Småland. Den får stora mörkt röda blommor med medelstark doft. Busken blir 2-3 meter hög. Zon 1-7.

’Lupo’ är en miniatyrros som passar bra i framkanten i rabatten. Den blir bara 45-60 centimeter hög. Den blommar rikligt med små malva- till rosafärgade blommor och bildar på hösten dekorativa nypon. Lämplig även som marktäckare eller i kruka. Zon 1-3.

’Lydia’ är en modern buskros med stora halvfyllda blommor som doftar medelstarkt. Den blir cirka 1,5 meter hög och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Växtsättet är upprätt och buskigt och den passar ensam eller i grupper. Zon 1-4.

Lykkefund är den fantastiska kraftfullt växande honungsrosen som saknar taggar. Den doftar ljuvligt och kan bli upp till sju meter hög och fem meter bred och kan därför helt dominera en pergola. Under blomningen i andra halvan av juni sprider den en underbar söt väldoft av honung och sommar i trädgården. Zon 1-3.

’Lövhult’ är en POM-ros (Programmet för odlad mångfald) med ursprung från södra Småland. Busken blir 1,2 meter hög och den blommar under försommaren med rosa blommor som doftar medelstarkt. Anses lättodlad. Zon 1-7.