Odlingsdax

Åttonde augusti 2020.

Det finns inte mycket som är så gott som egenodlad potatis. Egentligen behövs inga fler tillbehör än dill och en klick smört. Den här sorten, som är solist, satte vi i början av maj.

 

Smultronen som vi har som martäckare i vår blågula rabatt har gett rikligt med söta bär i år. Men på bilden ovan verkar plantan ha fått storhetsvansinne. Smultronet är stort som en liten jordgubbe 🙂

20 maj 2020.

Det är alltid lika roligt att se hur det sticker upp små gröna plantor ur jorden där man har sått eller att det blommar på jordgubbsplantorna, vilket ger förhoppningar om goda bär längre fram i sommar. Här nedan kommer några bilder på hur det ser ut i vår trädgård just  nu.

En av de nya jordgubbsplantorna som vi köpte på Hovdala slott den första maj har börjat blomma.

Vi har skaffat en ny rabarberplanta som jag planterat i en odlingslåda tillsammans med lite kryddväxter.

Även smultronen som vi har som marktäckare och kantväxt i den ”blågula” rabatten blommar.

Ringblommorna som jag sådde i två rader mellan fänkålen och dillen i odlingslådan har börjat komma upp.

27 augusti 2019.

Hortensian som jag har haft i en kruka under några år har nu placerats ut vid vår lilla trädgårdsdamm. På bilden kan ni även skymta fackelblomster i bakgrunden och en rhododendron Catawbiense Grandiflorum. Rhododendron till höger på bilden är en Nova Zembla som tidigare stod vid den gamla jordkällaren, men som inte trivdes särskilt bra där.

Lägg märke till näckrosen i dammen.

När jag planterade vår nya ros Hanky Panky var jag tvungen att flytta några funkior (hosta). De grävde jag ner här på vår ”skuggsida” där det redan växer några hostor som ser ut att trivas.

Rosen Hanky Panky.

Den här tjusiga rosen – persikorosen ’For Your Eyes Only’ – som jag köpte under rosdagen på Fredriksdal för ett par år sedan växer i samma rabbat som Hanky Panky och är på väg att slå ut igen.

Perennen Höstöga (Coreopsis verticillata) har jag tills vidare planterat i stor kruka vid farstun.

26 augusti.

På bilderna ser ni hur vi planterat rosorna och växterna som vi köpte på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero. Först ut är rabatten vid stenbumlingarna.

Den lilla rosen i mitten av bilden ser inte mycket ut för världen, men den kommer att växa till sig och blir drygt en halvmeter hög och alla de snövita blommorna lyser upp i rabatten. Jag har planterat två höstanemoner på varsin sida om den, men brer rosen ut sig får jag flytta på dem under nästa säsong.

Höstanemon (Anemone hupehensis) i närbild. På engelska har den det passande namnet September Charm.

Hanky Panky heter den här rosen som osökt får en att tänka på Gränna och polkagrisar. Den har fått en plats bredvid rosen ”For Your Eyes Only”.

Axveronika (Veronica spicata) heter den här fina blå perennen. 

Så här ser rosen Snövit ut i närbild.

Direkt efter hemkomsten från Sofiero häromdagen. Förutom rosorna Hanky Panky och Snövit, höstanemonerna och axveronikan ser ni höstöga (Coreopsis verticillata) och två solhattar (Euhinacea purpurea).

22 augusti 2019.

Om man knipsar bort vissna blomor på krassen kommer det förhoppningsvis nya.

30 juli 2019.

Våra stockrosor (Alcea rosea, eng; hollyhock, ty: Stockrose) blommar så vacker nu i vår trädgård. Här kommer några bilder på dem och lite andra blommor som växer och frodas i vår köksträdgård.

Krassen (tropaeoloum, cress) har verkligen vackra blommor.

Krasse.

Krasse.

Krasse.

Krasse.

Höstvädden (Scabiosa caucasia, pincushionflower, skabiose) har fina blommor.

Hortensia (Hydrangea macrophylla, hydrangea, hortensie).

Hortensia.

Vit solhatt, rudbeckia (Echinacea purpurea alba, echinaca, rudbeckia).

29 juli 2019

Det finns över 6 000 sorters luktärter (Lathyrus odoratus) och vi har bara ett fåtal av dem i vår köksträgård, men vi är glada för dem vi har. De är vackra och luktar fantastiskt.

Hemligheten bakom att lyckas med luktärter är att ge dem mängder med gödsel och vatten. Det kan nästan inte bli för mycket. Det är också bra att förså dem på våren så de hinner växa till sig rejält. Det hann jag inte i år eftersom jag var i Sydafrika i mars-april, men det har som synes gått bra ändå. Jag har också fått lära mig att man inte ska lägga fröna i blöt eftersom de då lätt ruttnar.

När de vackra blommorna kommer i juli är det bara att börja plocka. Varje morgon kan man skörda vackra och väldoftande rabatter för om man inte plockar blommorna går luktärterna nämligen i frö och slutar blomma. Med flitigt plockande kan man få blommor långt ut på höstkanten, åtminstone här i södra Sverige.

Luktärt (Lathyrus odortus, eng. Sweetpea, ty. Wicke).

Luktärter i bukett.

28 juli 2019

Här har jag precis skördat vitlöken som vi satte i en av våra odlingslådor i höstas. Nu ska den hängas upp i garaget för att torka. I andra handen håller jag en bukett luktärtor. Det är härligt att kunna skörda både det som går att äta och det som är vackert och luktar gott.

Trädgården i maj 2019.

Nu är det dags att odla och direktså i våra odlingslådor. I år satsar vi bland annat på olika sallader som mangold, ruccola och spenat, olika bönor (vaxbönor, märgbönor och bondbönor), dill, persilja och andra krydddor. Vi ska dessutom testa att odla brysselkål.

Här rensar jag odlingslådan med rabarber. Min gubbe är tokig i rabarberkräm, men tyvärr är vår egen odling ännu inte tillräcklig för att täcka hans behov.

Inne i växthuset har vi planterat tomatsorten ”Chilega” som vi köpte på första maj på Hovdala slott. Den här sorten ska vara en av de absolut sötaste tomaterna enligt bland andra Runåbergs Fröer.

I den här odlingslådan direktsår jag slingerkrasse.

I denna odlingslådan har jag direktsått Zinnia ”Sunbow mixed” och slingerkrasse ”Glorius Gleam”.

Lilla kryddkorgen. Här har jag planterat choklad- och citronmynta och en lavendel som så småningom ska planteras ut i en rabatt.

Trädgården 2018.

Här samlar jag lite bilder på växterna och buskarna som har blommat i min trädgård i år. Perioden det handlar om sträcker sig från slutet av april till senhösten.

Den här sidan kommer kontinuierligt att fyllas på med nya bilder som jag och Per-Ola tidigare lagt ut på senaste nytt, instagram och facebook, men också en del helt nytagna. Kika därför gärna in lite då och då så ni inte missar något.

Vår rosor

Den här rosen heter Flammentanz och det är en lättskött och tacksam klätteros som blommar flera gånger under en säsong. Vi har en planta vid en rosenbåge och en på den gamla sommarstugegaveln.

Den här rosen blev jag förtjust i när jag såg den på Fredriksdal i Helsingborg 2017 och köpte en planta. Jag vet bara att det är en persikoros – inte om den har något ytterligare namn.

Klätterosen Sympathie är ny för året och den har jag planterat i en nyanlagd rabatt.

Santana är verkligen en praktfull klätterros. Den här växer bredvid en Flammentanz på den gamla sommarstugegaveln.

Blommande Ingrid Bergman i all sin prakt. Den första vi köpte klarade tyvärr inte vintern som gick, men den här har vi planterat på en mer skyddad plats.

Ingrid Bergman på väg att slå ut.

Den här härliga rosen Rhapsody in Blue kommer från Tage Andersens odlingar i Småland. Vi fick den för ett par år sedan av Per-Olas syster och svåger.

Den underbara doften var nästan bedövande när våra fyra honungsrosor blommade i all sin prakt i slutet av juni.

Honungsros.

Den här rosen – en stanwell perpetual som vi fick av Per-Olas syster och svåger – får växa i den nyanlagda rabatten vid stenarna. Där verkar den trivas.

Per-Ola ville köpa en Mozart när vi besökte Zetas trädgård i Stockholm i våras, men det blev en Ghislaine de Feligonde istället. Den planterade jag vid det gamla päronträdet där den förhoppningsvis kan klänga och utveccklas.

Nyutslagen Ghislaine de Feligonde.

Men det blev en Mozart också som vi planterade vid den nya ställningen bredvid pergolan. Där får den klänga bredvid en sympathie och blåregn.

Mozart.

Mozart.

Det blev några inköpta lökar på Villa- och trädgårdsmässan i Malmö i våras som mina minnesgoda följare kanske kommer ihåg. Här tittar en av dem – en tigerlilja – upp.

Anisisopen är en riktig insektsmagnet. De drar till sig mängder av humlor och andra pollinerare till min trädgård.

Hortensian växer i en av pallkragarna vid mitt växthus.

Den här kaprifolen växer bredvid murgröna och klematis. Där verkar den stortrivas.

Efter blomningen får kaprifolen dekorativa bär.

Budlejan – eller fjärilsbuske som den också kallas – gör verkligen skäl för sitt namn. Den drar till sig en mängd fjärilar till min trädgård.

Det här är en rosenflockel. Den växer i en rabatt mellan en anisisop och en fjärilsbuske. Rena gottebordet för humlor och bin.

Näva får söta blå blommor.

I en av pallkragarna vid växthuset har jag luktärt i olika färger.

Röd stockros i rabatten vid stenarna.

Vit stockros i en pallkrage som Per-Ola och jag tillfälligt satt vid ena gaveln på vårt hus i väntan på att vi ska anlägga en rabatt där.

Svart stockros i en av pallkragarna vid växthuset.

Vit solhatt har jag planterat i en av mina rabatter.

Och i en annan växer röd solhatt.

Afrikas blå lilja.

Krasse får verkligen vackra blommor. Den här växer i en av pallkragarna vid växthuset.

Jättebalsaminen är egentligen ett ogräs, men den är stor och kraftfull. På höstarna skjuter blommorna vid minsta beröring  iväg sina frön som den värsta kanonen.

Klematis som växer på den gamla sommarstugegaveln tillsammans med klätterrosorna Flammentanz och Santana.

Vit och blå lavendel och syren.

Jättedaggkåpa

Blommande ormbunke. En kul växt som jag köpte några lökar av på Villa- och trädgårdsmässan i Malmö i våras.

Fingerborgsblomma i en av pallkragarna vid växthuset.

Vallmo och lupiner.

Vallmo.

Söndag 27 maj. Var och köpte rätt armeringsjärn den här gången på ÖB som jag har satt i några av mina pallkragar. I den här pallkragen har jag planterat Bondbönor, skidärtor och stockrosor. Bondbönorna och skidärtorna växer verkligen från dag till dag i det varma och soliga vädret. Jag satte även ny koppartejp runtom för mördarsniglar men ska även spika fast snigelskydd i bockad plåt som jag köpte på ÖB. 

Onsdag 9 maj. Nu händer det otroligt mycket väldigt snabbt i trädgården. De senaste dagarna har vi haft sommartemperaturer här i norra Skåne och då fullkomligt exploderar naturen. Det växer så att man nästan kan se det och flera blommor har redan börjat slå ut.

Det gäller flera sorter av rhododendron, magnolior och mycket annat som ni kan se på bilderna nedan. Ska man säga något negativt om den plötsliga värmen är att allt går så snabbt att man knappt hinner njuta av våren.

Fortsätter det så här får skomakaren som brukar ta semester mellan hägg och syren (som det heter i en gammal historia) en ovanligt kort semester i år. Här i Skåne blommar ibland båda buskarna samtidigt.

Vår rhododen cunninghams white som vi planterade för några veckor sedan har börjat blomma.

Liksom vår rhododendron catawbiense grandiflorum.

Underbara löjtnantshjärta. En av mina favoriter i trädgården. Blommar i Skåne nu.

På väg. Magnolia George Henry Kern.

Också på väg. Det här är en magnolia jag skaffade för några år sedan. Troligen är det en magnolia acuminata.

En vacker vit tulpan som växer vid den gamla jordkällaren.

Där växer även den här röda tulpansorten.

Tisdag 1 maj.

Nu börjar det blomma lite här och där i trädgården. De båda rhododendron som jag och Per-Ola köpte i början av april på Lidl har redan börjat slå ut. Den gula rhododendron curlew började redan för någon vecka sedan och nu är även vår rhododendron winsome på gång. De är mycket tidiga, men det kanske beror på att de stått inomhus hela våren innan vi planterade ut dem.

En bild på en vacker tulpan får också följa med.

Rhododendron Winsome.

Rhododendron Curlew.

Tulpan.

lördag 14 april

Försådden som jag har satt ute i gäststugan börjar att gro ordentligt. Jag har fått plantera om vissa plantor såsom minitomater och zinnia. Imorgon blir det att plantera om luktärtor och krasse i större krukor och mycket annat smått och gott. Jag älskar verkligen den här årstiden 🙂 Fåglarna kvittrar och letar holkar. Humlorna och bina har vaknat till liv och pollinerar.

Vilken skillnad det är på det här livet jämfört med det storstadsliv som vi levde för lite över ett år sedan.

Tisdagen den 13 februari

Testing, testing

Fick för mig att prova på att sätta ekologiska ärtor som förhoppningsvis ska bli ärtskott.

Så här gör man:

Låt vanliga gula ärtor ligga i lite ljummet vatten i några timmar. Därefter ska de sköljas med ljummet vatten i några dagar tills du ser att det kommer små groddar. Då lägger man dem ovanpå ca 2-3 cm såjord och täcker över dem. Därefter är det gladpack som ska på, men glöm ej att sticka hål i plasten. Duschas lite varje dag och förhoppningsvis gror det gröna härliga ekologiska ärtskott som du kan ha på smörgåsen, salladen eller klippa över en god köttbit m.m.

Onsdagen den 31 januari

Skickade efter från odla.nu en del fröer som jag ska förså inomhus i februari och mars. Blomfrön blev olika sorters luktärt, rosenskära, zinnia, krasse, vallmo, pensé och violkungsljus, apelsintimjan, backtimjan, olika sorters persilja, olika bondbönor, mangold, brysselkål, broccoli samt salladslök. Det blev en lång lista men så blir det när det kliar i fringrarna på att få börja odla.

Provat att sätta överbliven salladslök i vatten så att den får rötter som jag kan plantera senare samt även satt avocadokärnor i vatten för att de ska få rötter. Spännande 🙂 

Fredag 18 augusti

Luktärtorna som jag försådde inne i växthuset i krukor och sedan planterade ut tillsammans med ringblommorna har äntligen börjat att blomma. Det har tagit väldigt lång tid och jag vet inte om jag tyckte att den långa tiden var värt besväret, för så fina är de Inte! 🙁

Plockade in lite vaxbönor och tre ynka gula minitomater som vi ska ha till middag. Vaxbänor är väldigt gott att ha till gös tex.

Onsdag 2 augusti

Efter 2 veckors semester utomlands är man tillbaka i regniga Sverige, i allafall här nere i Skåne. Var ute en stund i ösregnet för att titta till lite vad som hade vuxit ordentligt och det var ganska mycket. Ananassalvian är en växt som  verkligen vuxit ordentligt och nästan tagit över i hela pallkragen. Den är gudomlig i lukt och smak till tex vaniljglass el grillad kyckling är den super.

Torsdag 20 juli

Bifftomaterna och de gula coctailtomaterna växer och växer men ingen har blivit röd eller gul ännu 🙁 

Likaså växer vabönorna riktigt bra och snart mycket snart kan jag säkert koka och smaka några.

Basilikan, kryddalvian och chokladmyntan trivs också inne i mitt älskade växthus.

Zinnian som jag sådde från frö har blivit så här fina nu. 

Jag hade glömt bort att vi hade planterat krusbär inne i den vilda delen av vår trädgård. Behöver verkligen röja lite så att man kan komma åt alla krusbär som det verkar bli i år.

Tisdag 27 juni

Har ”tjuvat” massor av skott på tomatplantorna så att näringen stannar i tomaterna. Det börjar bli väldigt mycket tomater på bifftomatplantan och även de andra planterna som jag grävde ner för några veckor sedan. 

Söndag 11 juni

Kaktusarna trivs inne i mitt växthus och har börjat blomma. Synd att jag inte vet vad den heter. Tar tacksamt emot tips på vad det är för sort.

Söndag 11 juni

Nu händer det saker i pallkragarna i köksträdgården. Salladen växer och frodas, liksom vaxbönorna, dillen och de andra grönsakerna vi har sått. Snart kan vi göra en utvärdering av Per-Olas test av olika metoder att bekämpa mördarsniglar. Dock verkar koppartejpen vara en bluff. Ruccolan i den pallkrage där vi tejpade koppartejp runt hela kanten har drabbats av ett massivt snigelangrepp. Tråkigt. När man ser resultatet av det, ogräsets framfart i pallkragen med jordgubbsplantor och rådjurens attack på det nyplanterade äppelträdet inser man att odlarens lott är hård 🙂

Måndag 5 juni

Jättekul att se hur tomatplantorna trivs och frodas inne i växthuset. Längtar tills vi kan skörda våra egna obesprutade tomater. Luktar såå gott!

Lördag 27 maj.

Planterat om mina plantor i större krukor idag. Anemoner, Chokladblomma och Ranunkel.

Torsdag 25 maj.

Härligt när man ser hur tomatplantorna och allt annat som är inne i växthuset växer så att det knakar. Jag älskar den här årstiden när man får vara skitig och påta i den varma jorden.

Tisdag 23 maj. Här får även det gamla päronträdet lite vatten. I den lite mer vilda hörnan av tomten växer också syren och schersmin.

Minipenseer på farstubron.

Söndag 21 maj. Rikligt med vatten och bra gödsel. Det får plantorna i köksträdgården att trivas.

Som rabarbern som börjar växa till sig.

Och jordgubbsplantorna som blommar för fullt.

Lördag 20 maj. I dag har jag planterat två jättedaggkåpor och blåregn som jag köpte på Öspab Växtvaruhus i Röinge utanför Hässleholm

Idag har jag planterat om och omorganiserat lite bland alla mina plantor. Jag blir nog nöjd till slut, hoppas jag 🙂

Plantade om luktärtorna som hade vuxit och även anemonerna. Är väldigt spänd över hur det kommer bli tillslut när jag kan plantera dem i rabatterna och i pallkragarna.

Mangoldsalladen växer så det knakar. Har vattnat med lite hönsgödsel.

Måndag 15 maj. Margaritorna har fått plats i samma kruka som salixen.

Onsdag 10 maj. Nu testar Per-Ola tre olika metoder att skydda odlingarna i pallkragarna från mördarsniglar, eller spanska skogsniglar som de egentligen heter. Efterhand som vi får tips om fler metoder kommer vi även att pröva om de har någon effekt. 

I pallkragen ovan odlas ruccolasallad och dill. Kanterna har tejpats med kopprtejp som mördarsniglar inte kryper över om reklamen för produkten håller vad den lovar. Vi får se om några veckor. Koppartejp finns att köpa i de flesta välsorterade trädgårdsaffärer.

I den här pallkragen där vi odlar lavendel, dill och vaxbönor använder vi snigelgift. De fungerar genom att man strör ut de små blå kornen som mördarsniglarna äter. De drar sig sedan tillbaka och svälter ihjäl. Ska enligt texten på förpackningen vara ofarligt för igelkottar, fåglar och andra djur.

Här ovan är det klassikern ölfällor som gäller. Lite öl i en petflaska lockar dit sniglarna som drunknar i maltdrycken. Men om det räcker för att rädda våra odlingar av vaxbönor och rädisor som vi har i pallkragen återstår att se. Spännande fortsättning följer.

Söndag 7 maj. Nedanför den gamla jordkällaren ska det bli en sommaräng. I dag har jag sått ut fröerna plus en massa vallmofrön.

Lördag 6 maj. I dag är det full fart i trädgården. Vi började med ett besök på Oppmanna plantskola norr om Kristianstad och vi hade med oss en lång inköpslista.

Köksträdgården börjar ta form. I dag har jag och Per-Ola bland annat byggt tre nya pallkragar.

Innan jag fyllde pallkragen med jord lade jag ut tidningspapper i botten. Det ska förhindra att ogräset tränger in från marken. 

I den här pallkragen har jag utmanat ödet. Jag har planterat ruccolasallad trots att den står närmast skogen där mördarsniglarna håller till.

För att stoppa dem har jag fäst koppartejp runt kanterma. Ska bli spännande att se om det stoppar dem. Tänker även ha pallkragar med ölfällor och järnsulftat för att  jämföra resultatet.

Magnolia George Henry Kern i förgrunden, sedan ytterligare en magnolia och doftolvon.

Rhododendron Nova Zembla som får röda vackra blommor, Den trivs i sol/halvskugga så vi hoppas att den kommer att gilla att stå vid vår lite vildare hörna av trädgården där den skuggas av två stora ekar.

Här vid stenarna ska vassen och bambun jordas. Det blir ganska effektfull kontrast mellan den gröna vassen och de gråbruna stenarna.

Här har jag sått olika sorters luktärtor.

Vid dammen ska jag plantera Saxifraga Pixie Red. Och så ska jag påminna Per-Ola om att gräva ner elkabeln 🙂

Här ska det bli en rhododendronhörna så småningom. I dag har vi planterat två vita och en blå. Längtar till de börjar blomma. För att vara säkra på att lyckas köpte vi två 50-litersäckar rhododendronjord. De kräver nämligen lite surare jord än andra växter.

Fredag 5 maj

Idag har jag varit och handlat lite kryddor såsom rosmarin, timjan, salvia och gräslök på Blomsterlandet här i Hässleholm. Kommer att ha en planteringsdag imorgon. Men innan på morgonen ska jag och min man  iväg till Oppmanna plantskola med släp och handla ytterligare plantor som jag har på min inköpslista.

Onsdag 3 Maj

Ett gammalt matbord från 50-talet kommer väl till pass när man behöver planta och förså i sin trädgård en solig dag som idag 🙂

Onsdag 3 Maj

Idag fick jag plantera ut mina alliumlökar som hade vuxit till sig ordentligt i en av mina pallkragar. Ska planta om dem igen när jag har anlagt en rabatt vid växthuset som ännu inte är klart.

Pilen som jag trodde hade dött och tänkte slänga har börjat att grönska. 🙂

Onsdag 26 april

Rabarbern växer trots det knepiga aprilvädret vi har i vårt avlånga land. Ömsom kallt med frostnätter, sol, snö, regn omvartannat.

Tisdag 18 april:

Efter en skön påskledighet med mycket gäster så är man tillbaka till sin vardag igen. Fick åter igen ställa in mina lökar och frön som jag har förplanterat eftersom det började att snöa rejält och blev minusgrader på natten. Jag får vänta någon vecka innan jag kan plantera ut dem igen men denna gång blir det i en av mina rabatter. Ringblommorna kommer jag att sätta tillsammans i en pallkrage med potais hade jag tänkt.

Torsdag 6 april

Förberett köksträdgården för växthuset som ska levereras nästa vecka (i bästa fall).

Tisdag 4 april

Allium lökarna börjar att växa upp ur krukorna så snart tror jag att jag kan börja att plantera ut dem i rabbatten. Medan anemone lökarna är lite mer blygsamma. Jag får hålla tummarna att de snart börjar att gro.

Lördag första april.

Rabarbern börjar komma. När det blir dags för skörd kommer vi även att bjuda på något gott recept på rabarberpaj.

Torsdag 30 mars

Idag i det regniga, gråa och trista vädret har jag suttit och skissat över hur vår köksträdgård ska se ut och drömt mig bort en stund till soligare och varmare väder. Jag kommer säkert att ändra och lägga till ännu mer efter hand.

 Onsdagen den 29 mars.

Här ska planteras till helgen. Köpte Backnejlika och Backtimjan som vi ska plantera på framsidan vid stenarna. Trivs i sandiga jordar, blommar juni,juli. Påskliljor stora och små samt Scoparius-ginst som kommer bli översållad med tvåfärgade gul-röda blommor i maj, juni. De närmaste dagarna kommer vi även att så ut gräsfrön. Köpte  Anemone lökar, Gladiolus lökar, jättevallmofrön, ringblomma och lavendel som ska sås och planteras inne i krukor.  Vi får hoppas att det blir något av det så att vi kan plantera ut det senare i vår trädgård.