Rosor D

D’Aguesseau är en gammaldags gallicaros som bara blommar en gång per sommar, men då gör den det med mycket fina scharlakansröda till cericerosa blommor. Den blir 1,5 meter hög och har ett kraftfullt växtsätt. Rosen på bilden blommade i zon 1.

Dainty Bess är remonterande ros med ovanliga halvfyllda pärlemorrosa blommor sm har inslag av laxrosa på kronbladens insida. Den tillhör gruppen terosor och enligt Flora Linnea är doften medelstark, Den blir knappt metern hög. Zon 1-3.

Dame de Coure är en storblommig rabattros med utsökta röda blommor som dock inte doftar något. Den är remonterande och blommar från juni till oktober. Plantan blir cirka en meter hög. Zon 1-4.

Dame Judi Dench är en austinros med en helt fantastisk aprikosfärg som sprider en frisk och ljuvlig doft. Den är remonterande och återblommar villigt. Trivs bäst i läge med full sol. Zon 1-3.

Darcey Bussell är en karminröd ros med vackert rosettformade blommor som sprider en behaglig fruktig doft. Enligt David Austin är det en av de bästa och friskaste röda rosorna man har tagit fram. Den blir en meter hög och är remonterande. Zon 1-4.

Darts Defender Nitida  blommar bara en gång per säsong. Den blir 1,4 meter hög och nästan lika bred. Doften beskrivs som medelstark av liljekonvalj. På hösten får den ett stort antal röda nypon. Skuggtålig och går bra upp till och med zon 7.

David Thompson är en kanadensisk ros med skålformade blommor. Den är uppkallad efter en upptäcktsresande och framtagen för att passa i det kalla inlandsklimatet i Kanada. Skuggtålig. Stark doft. Blir cirka en meter hög. Zon 1-7.

Dawson är en klätterros som blir 3-8 meter hög beroende på växtplats. Den är inte remonterande och doften är ganska svag. Den här rosen är inte särskilt vanlig i Sverige. Rekommenderas bara i de allra lägsta odlingszonerna.

Day Dream är perfekt som marktäckare eller en låg häck. Den är knappt halvmeterhöga rosen får klasar med violetta små blommor som sprider en angenäm doft. Den är remonterande och blommar under hela sommaren. Zon 1-4.

Desdemona är en vit austinros som bara funnits på marknaden sedan 2015. Den är remonterande och blommar från försommaren till första frosten. Doften är dessutom stark och behaglig. Den blir 1,3 meter hög. Zon 1-4.

Diamant är en perfekt marktäckare eftersom den här rosen bra blir runt halvmetern hög. De små, helt vita och halvfyllda blommorna i kontrast mot det mörkgröna bladverket är verkligen dekorativt i rabatterna. Går bra i zon 1-4.

Die Eulenspiegel är en robust tysk ros som tål både kyla och sommarhetta och som trivs bäst i ett soligt läge i trädgården. Den blommar kontinuerligt under hela sommaren och långt in på hösten. Rosen på bilden fotograferade jag vid ett besök på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Die Sehenwerte är en röd ros med vita inslag från Kordes som blir 50-70 centimeter hög. Den blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Den anses tämligen vinterhärdig i Tyskland. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Dis Moi Qui Je Suis är en fransk hitteros vars namn betyder ”Säg mig vem du är”. Det är en gallicaros som doftar ljuvligt, men mycket mer än så vet jag inte om den här rosen. Jag fotograferade den på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Djävulsrosen (rosa horrida) har fått sitt svenska namn på grund av att den är mycket taggig. Den får vita enkla blommor som inte doftar särskilt mycket. Höjd 1,2 meter och bredd en meter. Zon 1-5.

Dornröschen betyder Törnrosa på tyska och det är ett passande namn på den här rosa skönheten. Det är en remonterande ros som togs fram av förädlaren Kordes 1960. Den här buskrosen blir en och en halv meter hög. Zon 1-5.

Dortmund är en remonterande röd klätterros som tål skugga. Den blommar i klasar med 50-60 blommor som ger ifrån sig en svag doft. Den är remonterande och blir ungefär två och en halv meter hög. Zon 1-4.

Dorothy Perkins är en kraftigt växande klätterros som får medelstora, rosaskimrande blommor med guldgula knappar. Enligt Flora Linnea är den en klassiker bland klätterrosorna och har en otroligt riklig blomning under juli. Den är dock inte remonterande. Höjd 4,5 meter och bredd hela sex meter. Zon 1-3.

Double Delight är en vacker storblommig tehybrid som går i färgerna cerisrött och gräddvitt. Den blommar under juli och är remonterande. Doften är stark och fin. Den blir runt metern hög. Zon 1-3.

’Drifta’ liknar rugosrosen Henry Hudson när det gäller blad och blommor, men den senare blir något större. Höjden är runt 1,5 meter och blommorna är vita och starkt doftande. Den är tålig och ska gå att odla i zon 1-5.

Dublin Bay är en klätterros som inte är så vanlig i Sverige. Exemplaret på bilden fotograferade jag i Rosenlund i Jönköping. Den blir 3-4 meter hög. Blommorna doftar inte särskilt mycket.

Duc de Cambridge är en ros med mörkt karminröda blommar som doftar av citron och lime. Den är inte remonterande, men blommar rikligt under hela juli med starkt doftande rosor. Den blir 1,8 meter hög och nästan lika bred- Zon 1-5.

Duc de Fitzjames heter den här rosen som är uppkallad efter en fransk adelsman. Den blommar bara en gång per säsong, men då ger de tätt fyllda klotformade, vinröda till karminröda, blommorna ifrån sig en stark doft av myrra. Zon 1-5.

Duc de Guiche är en mycket väldoftande ros med lila och violetta blommor. Den tillhör gruppen gallicarosor, togs fram 1810, och döptes efter en känd fransk diplomatfamilj. Den är inte remonterande. Zon 1-6.

Duchesse d’Angouleme är med sina rosa och välfyllda blommor en riktig skönhet. Den tillhör gruppen gallicarosor, är engångsblommande och doftar starkt. Den kallas också ”vaxrosen” på grund av sina yttre, nästan genomskinliga kronblad. Zon 1-5.

Duchesse de Montebello är ett bra val om man vill ha en ros som blommar tidigt på säsongen. Den är uppkallad efter en av Napoleons generaler och blommar med stora ljusrosa blommor som doftar sött och gott. Den blir cirka 1,5 meter hög. Zon 1-5.

Duchesse de Rohan är en portlandros med vackra blommor som skiftar i färg från rosenskärt till karmosinrött och violett. Den har stora, fyllda skålformade blommor som enligt Flora Linnea doftar av fikon och färsk citrusfrukt. Den är remonterande och rikligt blommande. Zon 1-5.

Duchesse du Buccleugh är en engångsblommande gallicaros som togs fram av förädlaren Vilbert 1837. Det är en ”snäll” ros som nästan helt saknar taggar och den har stora välfyllda och lagom starkt doftande blommor. Höjd cirka 1,2 meter. Zon 1-5.

Duftwolke är en starkt doftande orangeröd tehybrid som man antingen kan ha i en kruka, en urna eller längst fram i rabatten. Den blir bara 70 centimeter hög. Den blommar kontinuerligt hela sommaren. Zon 1-3.

Duftrausch är en tehybrid från Tantau som blir runt metern hög och som blommar med vackra, stora rosa blommor. Den ska vara resistent mot svampsjukdomar och relativt härdig. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Dukat är en kraftigt växande klätterros som trivs bäst i varma och skyddade lägen. Den kan bli upp till tre meter hög och blommar med fyllda gula blommor som sprider en söt doft. Den blommar kontinuerligt under juli-september. Zon 1-3.

Dupontii är en buskros som blommar med medelstora enkla vita till ljusrosa blommor. Den kan bli tre meter hög och nästan lika bred. Den blommar dock bara en gång per säsong och då sprider blommorna en medelstark söt doft. Den anses lättodlad och skuggtålig. Zon 1-4.