Klätterrosor

Under den här menyn hittar ni klätterrosor som lämpar sig för pergolor, spalje’er, rosenbågar eller som trädklättrare i ett gammal fruktträd. Under varje sortbild hittar ni relevant information om höjd, växtzon och om den remonterar eller inte. Vill ni har mer fyllig information hänvisar jag till Rosor A-Ö där ni hittar den under respektive begynnelsebokstav.

Alberic Barbier, en starkt doftande klätterros som kan bli tre meter hög och fyra meter bred. Skuggtålig, remonterande, zon 1-3.

Adam Messerich, en buskros som blir 1,5 meter hög, men som kan användas som klätterros. Remonterande. Zon 1-3.

Amadeus, en remonterande klätterros som kan bli tre meter hög och 1,5 meter bred. Remonterande. Zon 1-4.

American Pillar har vi själva i vår trädgård. Den växer intenstivt och vi är mycket nöjda med den. Den blir 3,5 meter hög och två meter bred och lämpar sig som namnet antyder för pelare. Engångsblommande. Zon 1-4.

Blush Rambler är en rikligt blommande klätterros som kan bli fyra meter hög och tre meter bred. Engångsblommande. Zon 1-3.

’Bobbie James’ är en skuggtålig klätterros som kan bli fem meter hög och tre meter bred. Stark doft. Engångsblommande. Zon 1-3. 

’Bourbon Queen’ blir som klätterros 2,5 meter hög och tre meter bred. Engångsblommande och starkt doftande. Zon 1-4.

Brenda Colvin är en ljusrosa starkt doftande klättrare, framförallt  träd, som kan bli fem meter hög och tre meter bred. Engångsblommande. Zon 1-2

’Chevy Chase’ kan bli tre meter hög och fyra meter bred. Den blommar rikligt under hela juli. Zon 1-3.

’Climbing American’ blir ett par meter hög om den får klättra mot en spalje’ eller en vägg. Klarar sig åtminstone i zon 1.

’Climbing Iceberg’ har vi själva i en av våra rosenbågar. Den blir två meter hög och en meter bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Complicata’ är en engångsblommande klätterros som blir 2,5 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Conrad Ferdinand Meyer’ är en mycket rikligt blommande klätterros som blir två meter hög och tre meter bred. Starkt doft. Remonterande. Zon 1-4.

’Dortmund’, en remonterande och klasblommande klättrare som blir 2,5 meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Dukat’ är en kraftigt växande klättrare som kan bli tre meter hög. Remonterande. Zon 1-3.

’Eden Rose’ kan användas både som klätterros och buskros. Den blir två meter hög och 1,5 meter bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Emelie’ är en kraftigt växande klätterros med ganska få taggar. Den blir upp till tre meter hög. Remonterande. Zon 1-5.

’Etude’ är en remonterande klättrare som blir 2,5 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-4.

’Fellenberg’ kan bli upp till tre meter hög om den får stå i ett soligt och skyddat läge. Blommar kontinuerligt under sommaren. Zon 1-2.

’Flammentanz’ är härdig, frisk och lättodlad och därför en av de mest populära klätterrosorna. Vi har den själva i vår trädgård. Den blir fyra meter hög och lika bred. Engångsblommande. Zon 1-6.

’Gerberose’ är en fransk klätterros som kan bli tre meter hög och lika bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Ghislaine de Feligonde’ klättrar i vårt gamla päronträd. Den blir 1,5 meter hög och lika bred. Remonterande. Zon 1-4.

’Golden Gate’  är en vacker klätterros med gula blommor som blir 2,5 meter hög och en meter bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Golden Showers’ är en storblommig klätterros som blir tre meter hög. Remonterande, men blommar rikligast under juli. Zon 1-3.

’Great Western’ är en skuggtålig, starkt doftande klätterros som blir tre meter hög och fyra meter bred. Engångsblommande. Zon 1-4.

’Henri Martin’ är en starkt doftande röd ros som blir 2,5 meter hög om den planteras som klättrare. Engångsblommande. Zon 1-5.

’Ilse Krohn Superior’ har stora stjärnformade vita blommor. Den blir 3 meter hög och 1.2 meter bre. Remonterande. Zon 1-3.

’Kordes Moonlight’ blir upp till 2,5 meter hög och får mycket dekorativa gula/aprikosgula blommor som dock doftar svagt. Remonerande. Zon 1-3.

’Laguna’ är en starkt doftande och remonterande klätterros som blir tre meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-4.

’Leverkusen’ kan bli 3,5 meter hög och fyra meter bred. Remonterande och friskt doftande av citron. Zon 1-5.

’Little Rambler’ är en starkt doftande buskros som blir två meter hög och kan användas som en miniklättrare. Remonterande. Zon 1-3.

’Long John Silver’ är en skuggtålig och snabbväxande klätterros som blir fyra meter hög och tre meter bred. Engångsblommande. Zon 1-3.

’Madame Alfred Carriere’ är en skuggtålig klätterros som tål att planteras på nordväggar. Den är remonterande och har en underbar doft av citron. Den blir fyra meter hög och två meter bred. Zon 1-3.

’Madame Alice Garnier’ är en gammaldags engelsk klätterros som blir tre meter hög och två meter bred. Den är inte särskilt vanlig i Sverige. Rosen på bilden blommade  i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Minnehaha’ är en amerikansk engångsblommande klätterros som blir fyra meter hög och fem meter bred. Zon 1-3.

’Mortimer Sackler’ är en austinros som kan användas som en liten klätterros i de södra delarna av Sverige. Den blir 1,5 meter hög och är nästan helt tagglös. Remonterande. Zon 1-3.

’New Dawn’ betraktas som en av de allra bästa klätterrosorna och sedan sommaren 2020 blommar den även i vår trädgård. Den blir fyra meter hög och fyra meter bred, remonterande och skuggtålig. Zon 1-5.

’Papi Delbard’ kan bli upp till tre meter hög under gynnsamma förhållanden. Blommar kontinuerligt under hela sommaren. Zon 1-2.

’Parkdirektor Riggers’ har vi i en av våra rosenbågar. Den påminner mycket om ’Flammentanz’, men till skillnad från den är den remonterande. Den blir tre meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-4.

’Paul Noel’ är en engångsblommande rosa klätterros som kan bli tre meter hög. Rosen på bilden blommade i Göteborg.

’Pauls Himalayan Musk’ kan bli fem meter hög och tre meter bred. Engångsblommande. Zon 1-3.

’Phyllis Bide’ är en klätterros för de lägre zonerna i Sverige som under gynnsamma förhållanden kan bli 2,5 meter hög. 

’Princess Marie’ är en engångsblommande klätterros som i de södra delarna av landet kan bli fyra meter hög och två meter bred. Bra trädklättrare. Zon 1-2.

’Purity’ är en tätt växande klätterros som blir fyra meter hög och fem meter bred. Blommar från mitten av juli till början av augusti. Zon 1-3.

’Rosarium Uetersen’ är en remonterande klätterros som blir tre meter hög och 2,5 meter bred. Zon 1-4.

’Rosenresli’ är en starkt doftande och remonterande klätterros som blir 2,5 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-3.

’Russeliana’ är en engångsblommande klätterros med karminröda blommor som blir fyra meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Santana’ klättrar mot gaveln på vår gäststuga. Den blir två meter hög (minst) och 1,2 meter bred. Remonterande. Zon 1-4.

’Seagull’ är en skuggtålig utmärkt trädklättrare som blir fem meter hög och lika bred. Engångsblommande. Zon 1-3.

’Tangerine Tango’ är en mindre klätterros som blir två meter hög och 1,5 meter bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Thor’ är en engångsblommande röd klätterros som blir fyra meter hög och fem meter bred. Zon 1-4.

’Valdemar’ blir fyra meter hög och lika bred. Engångsblommande. Zon 1-4.

’Veilchenblau’ är en engångsblommande purpurviolett klätterros som blir tre meter hög och fyra meter bred. Zon 1-3.

’Venusta Pendula’ kan bli tre meter hög. Engångsblommande. Bilden togs i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Warm Welcome’ är en remonterande klätterros med speciella blommor som blir 1,8 meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-3.

’Wedgwood Rose’ är en austinros som i de södra delarna av Sverige kan användas som en klätterros och där kan den bli drygt två meter hög. Remonterande. Zon 1-4.

’William Lobb’ är en engångsblommande starkt doftande klätterros som blir två meter hög och 1,8 meter bred. Zon 1-5.

’Yellow Submarine’ är en klätteros som bara blir 1,5 meter hög, men som blommar rikligt hela säsongen med citrongula blommor. Zon 1-2.