Rosor I och J

Iceberg är en remonterande rabattros som bara blir 1,2 meter hög till skillnad från klätterrosen ’Climbing Iceberg’.  Medelstark doft av hallon och citron. Ska ej förväxlas med ’Schneewitchen’. Zon 1-3.

’Ilse Krohn Superior’ är en superb klätterros med stora fyllda och stjärnformade blommor som luktar fruktigt och fräscht. Den är remonterande och blommar långt ut på hösten och den kan bli tre meter hög. Zon 1-3.

’Iltun Tiltu’ är en finsk ros som upptäcktes strax efter andra världskriget i Iltis kyrkby. Den blir två meter hg och lika bred. Den har en lång blomning som kan börja redan i juni. Den sprider en ganska stark doft. Zon 1-5.

Imogen är en vackert citrongul austinros som efterhand bleknar mot gräddvitt. Den är remonterande och blommar rikligt under hela sommaren. Doften beskrivs som medelstark. Den blir runt metern hög och lika bred. Zon 1-3.

Indigo är en gammaldags lila ros med medelstora vackra blommor. Den upprättväxande buskn blir cirka 1,2 meter hög. Blomningen är återkommande och den sprider en klart märkbar och behaglig doft i trädgården. Rosen på bilden blommade i zon 1,

’Ingrid Bergman’ är kronjuvelen eller drottningen i vår trädgård med sina stora mörkröda blommor. Den här praktfulla rosen är verkligen rosornas ros. Den förädlades fram 1983 och fick sitt namn efter en av Sveriges mest berömda skådespelerskor.

För familjen Poulsen tog det nästan 80 år och tre generationer att förädla fram den. 2000 utsågs den till årets ros av världsförbundet och det kan man förstå. Den är remonterande och har de senaste somrarna blommat kontinuerligt hos oss. Blir knappt en meter hög. Zon 1-3.

’Inspiration’ är en tebybrid som blommar rikligt under hela sommaren och en bit in på hösten. Den skiftar i orange nyanser och sprider en behaglig parfymliknande doft. Höjden är runt 70 centimeter. Rosen på bilden fotograferades i Trädgårdsföreningen i Göteborg i juli 2020.

Irene of Denmark är en vit floribundaros som blommar i klasar med medelstora fyllda blommor fån midsommar till långt ut på hösten. Den blir runt 60 centimeter hög och bladverket är ljusgrönt och glansigt. Doftar svagt. Zon 1-3 (4).

’Irene Watts’ är en cirka 80 centimeter hög rabattros med ljusrosa blommor som doftar behagligt. På hösten bildar den dekorativa röda nypon. Bladverket är mörkgrönt och glänsande. Rosen på bilden fotograferades sommaren 2020 i Göteborg. Zon 1-2.

Iris är en korallrosa tehybrid som passar i rabatter, krukor eller urnor. Den blir cikra 90 centimeter hög och 60 centimeter bred. Doften är svag. Känslig för mjöldagg. Rosen på bilden fotograferade jag i en av Trädgårdsföreningen i Göteborgs rabatter sommaren 2021.

’Irish Elegance’ är en tehybrid som blommar med enkla gulrosa blommor. Den blommar under hela sommaren och sprider en stark och ljuvlig doft. Tveksamt om den går att odla i Sverige.

’Irma’ är en svenskförädlad remonterande ros från Balsgård som har ett buskigt växtsätt och ljust rosa blommor. Den blommar kontinuerligt från juli till oktober. Den blir två meter hög och har god motståndskraft mot mjöldagg och rost. Zon 1-4.

’Isabella Rosselini’ är en av Malous favoritrosor som vi fortfarande inte har i trädgården. Den blommar med vackert formade röda rosor och den här remonterande. Den blir cirka 1,2 meter hög, men doftar inte särskilt mycket. Den här Poulsenrosen går i zon 1-3.

’Isphahan’ är en starkt doftande damascenerros som bara blommar en gång per sommar. Den beskrivs som en av de mest odlingsvärda. Den blir 1,8 meter hög och nästan lika bred och går bra i zon 1-5. Det är en av rosorna som skådespelerskan och rosälskaren Ghita Nörby har i sin trädgård utanför Köpenhamn. 

’Jacques Cartier’ är en buskros som tillhör Portlandgruppen. Den blommar ganska tidigt och den sprider en stark och angenäm doft. Den är remonterande. Vi skaffade själva en Jacques Cartier sommaren 2022 som vi planterade nere vid gatan. Zon 1-5.

Jacques Du Pre’ är en modern buskros m,ed rosa till rosavita halvfyllda blommor med exponerade saffransfärgade knappar. Den är remonterande och sprider en stark doft av mysk. Den blir en meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’James Galway’ är en kraftigt växande buskros som kan användas som klätterros i de sydligaste delarna av landet. Den har nästan helt taggfria grenar och de tätt fyllda ljusrosa blommorna sprider en gammaldags rosdoft som både är fruktig och frisk. Den här austinrosen blir 1,6 meter hög. Zon 1-4.

James L Austin är en ceriserosa skönhet som blommar kontinuerligt från början av sommaren till den första frosten kommer. Som de flesta austinrosor doftar den ljuvligt och fruktigt. Den blir 1,3 meter hög och strax under 80 centimeter bred. Zon 1-4.

Jan Spek är en floribundaros som i början av säsongen blommar med riktigt varmt gula blommor. Den är remonterande. Doften beskrivs dock som svag. Höjd cirka en meter och den blir lika bred. Zon 1-4.

’JC Thornton’ är en tehybrid som blommar med stora röda blommor. Den blir drygt metern hög och vill stå i ett soligt läge. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Tål inte högre zoner. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Jeanne d’Arc’ ska den här rosen heta enligt en skylt som stod vid den i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020. Man jag hittar ingen information om den. Är det någon som vet får ni gärna skriva några rader i kommentarsfältet.

’Jeanne de Montfort’ är en gammaldags mossros med medelstora till stora fyllda blommor som sprider en behaglig doft. Den blommar från slutet av juni och cirka en månad framåt. Den blir två meter hög och en och en halv meter bred med ganska tätt växtsätt. Zon 1-4.

’Jenny Duval’ är en gallicaros som kan växla i färg beroende på var den växer och väder, från cerise till magentarött och violett. De inre kronbladen är ofta mörkare än de yttre. Den blir 1,2 meter hög, är remonterande och doftar starkt. Zon 1-4.

’Jens Munk’ är en lämplig ros för häckar eftersom den blir 1,5 meter hög och skuggtålig. Blommorna är rosa med gula ståndare och den doftar starkt. Den är remonterande. Rosen är uppkallad efter den norske upptäcktsresanden Jens Munk från Arendal. Zon 1-7.

’John Cabot’ är en kanadensisk ros som går bra att ha både som buskros och klätterros. Den har stora, fyllda ljusröda blommor som doftar sött. Enligt Flora Linnea är det en mycket frisk och härdig sort. Den är remonterande och blir knappt två meter hög. Zon 1-6.

’Joie de Vivre’ är en floribundaros med stora persikofärgade till rosa blommor med en behaglig doft, Blir cirka 0,6 meter hög ocvh 0,45 meter bred och går bra att odla i kruka.

’Joseph Guy’ tillhör gruppen floribundarosor. Den blommar med halvfyllda scharlakansröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den blir knappt en meter hög och är remonterande. Rosen på bilden fotograferades i Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019. Zon 1-5.

’Jospehine de Beaurharnais. är en mycket vacker ros, som samtidigt är härdig, skuggtålig och lättodlad. Den bildar en 1,8 meter hög buske. Den här rosen påminner mycket om ’Maidens Blush’, men blommorna har större kronblad och den är något ljusare rosa. Ej remonterande. Zon 1-6.

’Jubilee Celebration’ är ännu en austinros som är fascinerande eftersom den växlar färg beroende på ålder och väderlek. Den går från guldgult, koppar, laxfärgat gammelrosa och aprikos. Doften är frisk och stark och den är remonterande. Höjd 1,2 meter och samma bredd. Zon 1-3.

’Jules Margottin’ är en gammaldags buskros från 1853 som blir en och en halv meter hög och drygt metern bred. Den har stora väldoftande, karminröda blommor och blommar från slutet av juni till slutet av juli. Zon 1-3.

’Julischka’ är en orangeröd ros som förädlades fram i Tyskland 1974. Rosen blir 50-70 centimeter hög och den anses ha god förmåga att remontera. Passar även mycket bra som snittblomma. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Just Joey’ är enligt Flora Linnea en av de bästa och populäraste moderna te’hybriderna. Den har stora fyllda blommor som skiftar i orange-persika nyanser. Den är remonterande och avger en medelstark doft. Höjd och bredd cirka 1,2 meter. Zon 1-3.

Järnvägaren är en gammal svensk ros med stora, rosa dubbla blommor. Den är engångsblommande och blommar från midsommar och en bit in i juli då den sprider en härlig doft av citrus och liljekonvalt. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-4.