Rosor K

’Kalmar’ är en vacker ros i den danske rosförädlaren Poulsens slottsrosserie. Den går i färgerna aprikos, persika och koppar och den sprider en medelstark doft. Den blir 70 centimeter hög och 60 centimeter bred. Zon 1-3.

Kanegem är en orangeröd ros om är remonterande och blommar från försommaren till en bit in på hösten. Den blir som mest runt 80 centimeter hög och bladverket är mörkt grönt. Svag doft. Bilden tog jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Kanelrosen (rosa foecundissima) är en ros som blommar tidigt på säsongen med rosa, medelstarkt doftande blommor. Den blir två meter och lika bred. Zon 1-8.

Karen Blixen är en underbar ros med fyllda vita blommor som doftar fantastiskt. Den är remonterande och blommar under juli och juli. Plantan blir runt 80 centimeter hög och har ett tätt och frodigt växtsätt. Zon 1-3.

Karlsruhe kan planteras som både klätterros och buskros. Som klätterros blir den runt 2,5 meter hög. Den får fyllda mörkt rosa blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Blomningen pågår från slutet av juni till slutet av juli. Zon 1-4.

Kashmir är en ljuvlig röd tätt fylld ros. Det är en modern buskros som ingår i Elegance-serien. Den blir som mest cirka 1,2 meter hög och trivs bäst i läge med full sol. Zon 1-4.

’Katharina Zeimet’ är lämplig som kantväxt eller marktäckare. Den här lilla rabattrosen med sina små vita blommor blir inte högre än 70 centimeter. Den doftar sött och gott och blommar kontinuerligt under sommaren. Zon 1-5.

Kathryn Morley är en rosa austinros som sprider en stark och härlig doft. Det anses vara en mycket sund ros med ett upprätt växtsätt som blir runt metern hög. Den är remonterande. Zon 1-2.

’Katri Vala’ är en finsk buskros som får starkt väldoftande rosa blommor. Den blir upp till 2,4 meter hög. Ej remonterande. Härdig.

Kazanlik är en bulgarisk oljeros som blommar under högsommaren med djuprosa starkt doftande blommor. Det är en gammal rossort som är den viktigaste rosen för den bulgariska framställningen av rosenolja. Den blir 1,8 meter hög. Zon 1-5.

Keep Smiling är en härligt varmt gul ros som sprider en angenäm doft. Den blir runt 1,1 meter hög och passar fint i rabatter. Inte särskilt vanlig i Sverige. Rosen på bilden fotograferade jag med mobilen i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021. 

’Kew Gardens’ är en austinros som blommar med små vita blommor från tidig sommar till slutet av säsongen. Den är döpt efter den botaniska trädgården i London. Den blir cirka 1,5 meter hög, är nästan helt tagglös och beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar. Ovanlig engelsk ros. Zon 1-3.

’Kiese’ är en mörkt rosa till röd ros med enkla eller halvfyllda blommor som bara blommar en gång under sommaren. Doften är dock svag. Den kan bli upp till 2,5 meter hög och lika bred och en fördel är att den är nästan tagglös. På hösten får den talrikt med nypon. Zon 1-6.

’Kim Wall’ är en starkt väldoftande ceriseröd multiflora ros som blir runt metern hög. Den är döpt efter den mördade journalisten med samma namn för att hedra hennes minne. Den här rosen blommade sommaren 2020 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Kinarosen på bilden fotograferade jag i grannens trädgård sommaren 2021. Det är en gammal rossort som hans mamma kallade månadsrosen eftersom den bara blommar under en månad varje sommar. Den bildar ett stort buskage som är cirka 1,5 högt och ungefär lika brett. Zon 1-3.

Kinesisk gulros är en vildros med skålformade guldgula blommor som har exponerade gula ståndare. Den blommar en gång per år och har en riklig blomning på försommaren. Höjd 1,5-2,5 meter. Trivs bäst i läge med minst sex timmars sol om dagen. Zon 1-6.

Kokoloko är en ros som blivit trendig de senaste åren på grund av sin ovanliga färg som kan beskrivas som mjölchokladsbrun. Den är bra på att remontera, men blommorna doftar inte särskilt mycket. Höjd en meter och nästan lika bred. Zon 1-3.

’Kordes Aloha’ är en remonterande aprikosfärgad klätterros som blommar med en medelstark och frisk doft. Den här rosen kan bli tre meter hög och en och en halv meter bred. Enligt Flora Linnea har den visat sig ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Kordes Jubilee är en tehybridros som går i gult och rosa och som sprider en stark och behaglig doft som påminner om aprikoser. Den blommar i omgångar under hela sommarsäsongen. Plantan blir strax över 1,2 meer hög. Rosen på bilden blommade i zon 1 sommaren 2021.

’Kordes Moonlight’ är en vacker klätterros som skiftar i färg från gult, aprikos till koppar. De orangeröda knopparna som slår ut i högbyggda ädelrosliknande blommor är mycket dekorativa. Doften är dock svag. Den blir runt 2,5 hög och och den är remonterande. Zon 1-3.

’Kordes Robusta’ är en kraftig buskros som blir två meter hög och nästan lika bred. De lysande röda till karminröda blommorna doftar dock inte särskilt mycket. Den är remonterande och på hösten bildar den stora nypon. Anses lättodlad och skuggtålig. Zon 1-5.

Kronjuwel är en mörkt röd ursprungligen tysk ros som blommar i klasar under hela säsongen. Som de flesta andra röda rosor doftar den dock inte särskilt mycket. Den blir drygt 60 centimeter hög och lika bred. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 i Sverige sommaren 2021.

’Krymskaja’ är något så ovanligt i vårt land som en ros från Ryssland. Den här vackert röda rosen är en tehybrid som blir runt metern hög. Det finns inte så mycket information om den på svenska. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Bör alltså gå i zon 1-2.

’Kiss Me’ är en väldoftande rosa ros med stora blommor som blommar kontinuerligt under perioden juli-oktober. Den blir strax under metern hög och anses som tålig och lättskött. Zon 1-4.

’Knirps’ är perfekt om man vill ha en rosa liten marktäckare. Den här rosen blir inte mer än 40 centimeter hög, men den blir 60 centimeter bred. Den är remonterande, men doftar inte särskilt mycket. Anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

’Kronborg’ är en röd floribundaros med gammaldags utseende som dock inte doftar särskilt mycket. Den togs fram 1996 och blir strax under metern hög och lika bred. Den är remonerande. Zon 1-3.

’Königin von Dänemark’ heter också Dronningen av Danmark. Det här är en vacker rosa ros med stora tätt fyllda blommor som dock bara blommar en gång per säsong. Men då avger den en förförisk doft som känns på långt håll i trädgården. 1,5 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-4.