Rosor K

’Kalmar’ är en vacker ros i den danske rosförädlaren Poulsens slottsrosserie. Den går i färgerna aprikos, persika och koppar och den sprider en medelstark doft. Den blir 70 centimeter hög och 60 centimeter bred. Zon 1-3.

’Katharina Zeimet’ är lämplig som kantväxt eller marktäckare. Den här lilla rabattrosen med sina små vita blommor blir inte högre än 70 centimeter. Den doftar sött och gott och blommar kontinuerligt under sommaren. Zon 1-5.

’Kew Gardens’ är en austinros som blommar med små vita blommor från tidig sommar till slutet av säsongen. Den är döpt efter den botaniska trädgården i London. Den blir cirka 1,5 meter hög, är nästan helt tagglös och beskrivs som motståndskraftig mot sjukdomar. Ovanlig engelsk ros. Zon 1-3.

’Kiese’ är en mörkt rosa till röd ros med enkla eller halvfyllda blommor som bara blommar en gång under sommaren. Doften är dock svag. Den kan bli upp till 2,5 meter hög och lika bred och en fördel är att den är nästan tagglös. På hösten får den talrikt med nypon. Zon 1-6.

’Kim Wall’ är en starkt väldoftande ceriseröd multiflora ros som blir runt metern hög. Den är döpt efter den mördade journalisten med samma namn för att hedra hennes minne. Den här rosen blommade sommaren 2020 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

’Kordes Aloha’ är en remonterande aprikosfärgad klätterros som blommar med en medelstark och frisk doft. Den här rosen kan bli tre meter hög och en och en halv meter bred. Enligt Flora Linnea har den visat sig ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

’Kordes Moonlight’ är en vacker klätterros som skiftar i färg från gult, aprikos till koppar. De orangeröda knopparna som slår ut i högbyggda ädelrosliknande blommor är mycket dekorativa. Doften är dock svag. Den blir runt 2,5 hög och och den är remonterande. Zon 1-3.

’Kordes Robusta’ är en kraftig buskros som blir två meter hög och nästan lika bred. De lysande röda till karminröda blommorna doftar dock inte särskilt mycket. Den är remonterande och på hösten bildar den stora nypon. Anses lättodlad och skuggtålig. Zon 1-5.

’Krymskaja’ är något så ovanligt i vårt land som en ros från Ryssland. Den här vackert röda rosen är en tehybrid som blir runt metern hög. Det finns inte så mycket information om den på svenska. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Bör alltså gå i zon 1-2.

’Kiss Me’ är en väldoftande rosa ros med stora blommor som blommar kontinuerligt under perioden juli-oktober. Den blir strax under metern hög och anses som tålig och lättskött. Zon 1-4.

’Knirps’ är perfekt om man vill ha en rosa liten marktäckare. Den här rosen blir inte mer än 40 centimeter hög, men den blir 60 centimeter bred. Den är remonterande, men doftar inte särskilt mycket. Anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

’Kronborg’ är en röd floribundaros med gammaldags utseende som dock inte doftar särskilt mycket. Den togs fram 1996 och blir strax under metern hög och lika bred. Den är remonerande. Zon 1-3.

’Königin von Dänemark’ heter också Dronningen av Danmark. Det här är en vacker rosa ros med stora tätt fyllda blommor som dock bara blommar en gång per säsong. Men då avger den en förförisk doft som känns på långt håll i trädgården. 1,5 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-4.