Rosor F

’Falstaff’ är en buskros med stora tätt fyllda blommor. Den doftar starkt som gammaldags rosor ofta gör. Blomningen är riklig och kontinuerlig från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir cirka en meter hög. Zon 1-3.

Falsterbohus ska vara en direkt avkomma till de rosor som Drottning Margareta odlade på 1300-talet. Det här är en engångsblommande vit till ljusrosa skönhet som blir 1,6 meter hög och lika bred. Doften är medelstark. Zon 1-5.

’Fancy Babylon Eyes’ är en persisk ros. Den anses tålig och den är väldoftande. Blir inte mer än 60-80 centimeter hög- Zon 1-3.

Fantin Latour är en rosa sort med skålformade och tätt fyllda blommor. Doften är stark och söt och den blir cirka 1,5 meter hög. Den blommar bara en gång per säsong. Den är uppkallad efter den franske blomstermålaren Henri Fantin-Latour. Zon 1-4.

Farmor Selma är en kulturarvsros med varmt röda till rödvioletta blommor som doftar relativt starkt av citrus och sommarbär. Själva busken blir 1.5-2,5 meter hög. Blomningen är riklig från midsommar och cirka tre veckor framåt. Troligen härdig till och med zon 4.

’Fedtschekoana’ blommar med kritvita, väldoftande blommor. Den är remonterande och har en lång blomningstid. Dock är doften svag. Höjd 2,5 meter och nästan lika bred. Zon 1-4.

Felicia är en skuggtålig rosa myskros som blir knappt två meter hög. Den är remonterande och är med sitt kraftiga växtsätt och grågröna bladverk en favorit i många trädgårdar. Den går bra i zon 1-3.

Felicite Parmentier är döpt efter den belgiske apotekaren och rosexperten Parmentier. Det här är en ros som doftar medelstarkt av äpplen och persilja. Den är dock inte remonterande. Bildar en 1,5 meter hög buske som tål att stå skuggigt. Zon 1-5.

Felicite’ et Perpe’tue är en medelhavsros med rosettformade vita blommor som börjar som rosa dekorativa knoppar. Doften är mellanstark och påminner enligt Flora Linnea om jordviva. Inte så bra på våra breddgrader utan funkar bara upp till och med zon 2.

Fellenberg är en rosa klätterros som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den vill stå i ett soligt och skyddat läge och kan då bli upp till tre meter hög. Den är dock inte särskilt vinterhärdig och klarar inte högre växtzoner. Den här växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Ferdinand Pichard beskrivs av Flora Linnea som en av de finaste strimmiga rosorna. Den får stora, tätt fyllda, bollformade blommor med klara karminröda och violetta strimmor. Doftar medestarkt av hyacint. Höjd 1,5 meter och bredd 1,2 meter. Remonterande. Zon 1-3.

’Feuerwerk’ är en klasblommande sprakande röd ros med kraftigt växtsätt som passar som både ensam planta och som häck. Namnet betyder fyrverkeri på tyska. Den blir 1,5 meter hög och den är remonterande. Zon 1-5.

Feurio är en orange-gul skönhet från demn tyske föräldaren Kordes som prisats i Tyskland för god motståndskraft mot sjukdomar. Där anses den även ha ganska god vinterhärdighet. Plantan blir en meter hög. Rosen på bilden fotograferade jag på Trädgårdsföreningen i Göteborg 2021.

Fiesta är en buskros med vackra polkagrisrandiga blommor i rosa och vitt som doftar ljuvligt. Plantan blir upp till 80 centimeter hög och den har mörkgröna glansiga blad. Vill stå i ett soligt läge. Zon 1-4.

’Fiskebyrosen’ är en buskros som kan bli 2-3 meter hög. Den får ljust rosa blommor som dock bara avger en svag doft. Blomningen är riklig och pågår från mitten av juni till mitten av juli. Den är inte remonterande. Zon 1-5.

FJ Grootendorst är en remonterande röd rugosaros som blommar mycket rikligt i täta klasar. Den är enligt Flora Linnea robust, pålitlig och härdig och den blir 1,8 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-7

’Fjärsmans’ är en POM-ros (Programmet för odlad mångfald) som får varmt rosa fyllda blommor som avger en oemotståndlig och stark väldoft. Den blir oftast 1-1,5 meter hög, men kan under gynnsamma omständigheter nå en höjd upp mot 2,5 meter. Zon 1-5.

Flaming Star är en minst sagt flammande färgexplosion i gult och rött som dock inte doftar särskilt mycket. Den är remonterande och passar med sin höjd på runt 80 centimter fin i rabatter. Fotograferad på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Flammentanz’ (flammornas dans på tyska) är en mycket rikligt blommande och härdig klätterros som klättrar friskt upp för en husgavel. Vi har planterat vår på gaveln på den gamla sommarstugan som numera fungerar som gäststuga och där trivs den verkligen.

Det är en skuggtålig, frisk ros som går i zon 1-6. Den kan bli upp till fyra meter hög och lika bred. Enda nackdelen är väl att den bara blommar en gång per säsong, men den får i gengäld rödorange nypon som lyser upp rabatten under hösten. Den har funnits i europeiska trädgårdar sedan 1935.

Flirt är en rosa rabattros som också går fint att plantera i krukor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den trivs bäst i full sol och beskrivs som ganska härdig. Rosen på bilden fotograferade jag i en av rabatterna på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Flocon de Neige tillhör gruppen kinarosor och den blommar med sina vita rosor under större delen av sommaren och en bit in på hösten. Men som alla kinarosor klarar den sig bara i de varmaste delarna av Sverige, zon 1-2. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg.

Flora Danica är en storblommig persikofärgad ros som blommar från juli till oktober. Doften kan beskrivas som medelstarkt sött och fruktig. Den blir upp till 90 centimeter hög och trivs även i en kruka ller urna. Zon 1-3.

Foetida ’Bicolor’ är en österrikisk ros med enkla kopparröda blommor och ett solgult centrum. Den är engångsblommande och doftar medelstarkt. Den blir en och en halv meter hög och ungefär lika bred. Zon 1-6.

For Your Eyes Only är en rosa persikoros som jag och Per-Ola blev förtjusta i när vi besökte Fredriksdal för ett par år sedan. Den här remonterande skönheten växer nu i rabatten vid den gamla jordkällaren i vår trädgård. Den är tålig och tacksam och blommar från början av juli till långt ut på hösten. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

’For You With Love’ är en floribundaros med orange lätt doftande dubbla blommor. Bladverket är mörkgrönt och glänsande. Busken blir 0,9 meter hög och 0,6 meter bred. Lätt att odla i kruka och ta in och vinterförvara.

’Forrestiana’ är en buskros som blommar rikligt i stora klasar med små halvfyllda karminröda blommor med guldgula knappar. Doften är dock svag och den är inte remonterande. Den blir 2,5 meter hög och 2 meter bred. Zon 1-5.

Francine Austin är en vit austinros som blir drygt en meter hög och som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Doften är medelstark. Den togs fram 1988 och döptes efter David Austin juniors hustru. Zon 1-3.

Frankfurt är en icke-remonterande gallicaros med röda halvfyllda blommor och gula ståndare. Den är skuggtålig och passar som häck eftersom den kan bli upp till två meter hög. Doften är dock svag. Zon 1-7.

Frau Astrid Späth heter den här rosa skönheten. Det är en remonterande ros som togs fram 1930 och plantan beskrivs som mycket tålig. Den blir knappt en meter hög och lika bred. Doften är dock svag. Zon 1-5.

Frau Karl Druschki är en ros med stora tätt fyllda kritvita blommor som har en rosa ton och ibland citrongula inslag. Den är remonterande och blommar rikligt under nästan hela säsongen. Busken blir 1,5 meter hög och 1,2 meter bred. Zon 1-3.

Frederyk Chopin är en polsk vacker ljusgul storblommig ros som de senaste tjugo åren varit en av de populäraste rosorna i Polen och Tyskland. Den blir 1,4 meter hög och nästan lika bred. Doften beskrivs som medelstark. Zon 1-4.

Freja är en Balsgårdsros som korsades fram 1987. Den har provodlats i större delen av landet för att man ska kunna bedöma dess härdighet. Den får tätt fyllda, ljusrosa blommor som sitter i klasar på upp till 15 blommor på årsskotten. Freja är remonterande och blommar från juli till oktober. Doften är medelstark. Höjd tre meter och bredd en och en halv meter. Zon 1-5.

Friesia har vi själva i vår blågula rabatt. Det här är en fin liten remonterande ros som blir strax under metern hög. Den blommar med gyllengula kronblad och saffransgula knappar och den sprider en behaglig doft. Efter två år fortfarande fri från sjukdomar. Zon 1-3.

Fritz Nobis är en engångsblommande äppelros från Kordes som blommar med vackra halvfyllda blommor i laxrosa färg. Den doftar friskt av äpplen och får många nypon på hösten. Den blir upp till två meter hög och nästan lika bred. Zon 1-5.

’Fru Dagmar Hastrup’ är en starkt doftande rugosaros med stora enkla rosa blommor. Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Det är en mångsidig remonterande ros som kan planteras antingen som solitär eller i häck. Zon 1-6.

Fruhlingsduft är en buskros som får fyllda aprikos- till citronfärgade blommor med rosa inslag, Den är remonterande och doftar starkt och friskt av citrus. Den är skuggtålig och kan med fördel användas som häck. Den blir 2,5 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Fruhlingsgold’ är en buskros med stora, enkla gula blommor som doftar medelstarkt och behagligt. Den är skuggtålig och lättodlad och kan remontera senare under säsongen. Den blir 3 meter hög och 2,5 meter bred. Zon 1-6.

 

Funny Face är en buskros med rosa-vita blommor som doftar fint, om än ganska svagt. Den blommar kontinuerligt från juli till september och får röda nypon på hösten. Bladverket är grönt och glänsande. Höjd cirka 60 centimeter. Zon 1-5.

Fönn är något så ovanligt som en isländsk ros  (det finns fler). Den blommar med gräddvita vackra blommor med exponerade knappar. Bilden tog jag sommaren 2022 i Rosenlund i Jönköping. Zon 1-6.