Rosor F

Falsterbohus ska vara en direkt avkomma till de rosor som Drottning Margareta odlade på 1300-talet. Det här är en engångsblommande vit till ljusrosa skönhet som blir 1,6 meter hög och lika bred. Doften är medelstark. Zon 1-5.

Fantin Latour är en rosa sort med skålformade och tätt fyllda blommor. Doften är stark och söt och den blir cirka 1,5 meter hög. Den blommar bara en gång per säsong. Den är uppkallad efter den franske blomstermålaren Henri Fantin-Latour. Zon 1-4.

Felicia är en skuggtålig rosa myskros som blir knappt två meter hög. Den är remonterande och är med sitt kraftiga växtsätt och grågröna bladverk en favorit i många trädgårdar. Den går bra i zon 1-3.

Felicite Parmentier är döpt efter den belgiske apotekaren och rosexperten Parmentier. Det här är en ros som doftar medelstarkt av äpplen och persilja. Den är dock inte remonterande. Bildar en 1,5 meter hög buske som tål att stå skuggigt. Zon 1-5.

Felicite’ et Perpe’tue är en medelhavsros med rosettformade vita blommor som börjar som rosa dekorativa knoppar. Doften är mellanstark och påminner enligt Flora Linnea om jordviva. Inte så bra på våra breddgrader utan funkar bara upp till och med zon 2.

Fellenberg är en rosa klätterros som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den vill stå i ett soligt och skyddat läge och kan då bli upp till tre meter hög. Den är dock inte särskilt vinterhärdig och klarar inte högre växtzoner. Den här växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Ferdinand Pichard beskrivs av Flora Linnea som en av de finaste strimmiga rosorna. Den får stora, tätt fyllda, bollformade blommor med klara karminröda och violetta strimmor. Doftar medestarkt av hyacint. Höjd 1,5 meter och bredd 1,2 meter. Remonterande. Zon 1-3.

’Feuerwerk’ är en klasblommande sprakande röd ros med kraftigt växtsätt som passar som både ensam planta och som häck. Namnet betyder fyrverkeri på tyska. Den blir 1,5 meter hög och den är remonterande. Zon 1-5.

FJ Grootendorst är en remonterande röd rugosaros som blommar mycket rikligt i täta klasar. Den är enligt Flora Linnea robust, pålitlig och härdig och den blir 1,8 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-7

’Flammentanz’ (flammornas dans på tyska) är en mycket rikligt blommande och härdig klätterros som klättrar friskt upp för en husgavel. Vi har planterat vår på gaveln på den gamla sommarstugan som numera fungerar som gäststuga och där trivs den verkligen.

Det är en skuggtålig, frisk ros som går i zon 1-6. Den kan bli upp till fyra meter hög och lika bred. Enda nackdelen är väl att den bara blommar en gång per säsong, men den får i gengäld rödorange nypon som lyser upp rabatten under hösten. Den har funnits i europeiska trädgårdar sedan 1935.

Flirt är en rosa rabattros som också går fint att plantera i krukor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den trivs bäst i full sol och beskrivs som ganska härdig. Rosen på bilden fotograferade jag i en av rabatterna på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Flocon de Neige tillhör gruppen kinarosor och den blommar med sina vita rosor under större delen av sommaren och en bit in på hösten. Men som alla kinarosor klarar den sig bara i de varmaste delarna av Sverige, zon 1-2. Rosen på bilden är fotograferad på Fredriksdal i Helsingborg.

For Your Eyes Only är en rosa persikoros som jag och Per-Ola blev förtjusta i när vi besökte Fredriksdal för ett par år sedan. Den här remonterande skönheten växer nu i rabatten vid den gamla jordkällaren i vår trädgård. Den är tålig och tacksam och blommar från början av juli till långt ut på hösten. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

Francine Austin är en vit austinros som blir drygt en meter hög och som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Doften är medelstark. Den togs fram 1988 och döptes efter David Austin juniors hustru. Zon 1-3.

Frankfurt är en icke-remonterande gallicaros med röda halvfyllda blommor och gula ståndare. Den är skuggtålig och passar som häck eftersom den kan bli upp till två meter hög. Doften är dock svag. Zon 1-7.

Frau Astrid Späth heter den här rosa skönheten. Det är en remonterande ros som togs fram 1930 och plantan beskrivs som mycket tålig. Den blir knappt en meter hög och lika bred. Doften är dock svag. Zon 1-5.

Friesia har vi själva i vår blågula rabatt. Det här är en fin liten remonterande ros som blir strax under metern hög. Den blommar med gyllengula kronblad och saffransgula knappar och den sprider en behaglig doft. Efter två år fortfarande fri från sjukdomar. Zon 1-3.

Fritz Nobis är en engångsblommande äppelros från Kordes som blommar med vackra halvfyllda blommor i laxrosa färg. Den doftar friskt av äpplen och får många nypon på hösten. Den blir upp till två meter hög och nästan lika bred. Zon 1-5.