Rosor H

H55 togs fram av trädgårdsmästaren Bror Engkvist i Helsingborg till den stora utställningen H55. Det är en remonterande röd ros som dock inte doftar särskilt mycket. Den blir strax under metern hög. Flora Linnea odlar den i litet antal. Zon 1-2.

Haga Slott är en mörkt rosa ros ur den danska förädlaren Poulsens slottsrosserie. Den här remonterande rosen blir cirka 80 centimeter hög och doften är stark och påminner om vildrosornas doft. Zon 1-3.

Hanky Panky har vi i rabatten vid den gamla jordkällaren. Det är en buskros med röda och vita blommor som blir cirka en meter hög. Den är remomterande och blommar från juli till oktober. Vi har haft stor glädje av vårt exemplar i två säsonger. Zon 1-3.

Hansa tillhör rugosarosorna och har karminröda blommor med en stark och söt doft. Den blir upp till två meter hög och nästan lika bred och passar som buske eller i en häck. Den är frisk och skuggtålig och härdig ända upp till och med zon 8.

Hansestadt Rostock är en härligt frisk rabattros med stora blommor som skiftar från orange till gyllengult. Vi har två exemplar i vår ”blågula” rabatt. Den är remonterande och blommar från juli till oktober. Doften är medelstark. Höjd 0,8 centimeter. Zon 1-3.

Happy Retirement är en engelsk ros med stora rosa blommor som blommar under hela sommaren. Den anses i sitt ursprungsland vara härdig, men vill ha en solig växtplats. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Harlow Carr’ är en remonterande austinros med ljusrosa skålformade blommor. Den har en underbar gammaldags rosdoft enligt Flora Linnea och den har hittills visat sig motståndskraftig mot sjukdomar. Höjd 1,2 meter. Zon 1-5.

Harry Edland är en ljust rödlila storblommig ros som blir 1,2 meter hög och cirka 60 centimeter bred. Den är remonterande och beskrivs som en av de mest väldoftande på marknaden. Zon 1-3.

Harriet Poulsen är en av de äldsta rosorna från den danska förädlaren Poulsen. Den togs fram 1912 och är med sina kvastar med små blommor i vitt och rosa populära. Den här rosen fotograferade jag (Per-Ola) på Fredriksdal i Helsingborg.

HC Andersen är en floribundaros med halvfyllda mörkröda blommor. Det är klart att en sagolikt vacker remonterande ros som blommar långt ut på hösten ska vara uppkallad efter den danska sagoboksförfattaren. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-4.

Heathcliff är en djupt karminröd austinros med stora fyllda djupa blommor i rosettform. Den har en stark och angenäm doft av gammaldags rosor med inslag av te och cederträ. Rosen blir 1,2 meter hög och knappt metern hög. Remonterande. Zon 1-3

Heavenly Pink är en buskros som blir runt metern hög och som blommar med rosa blommor i små klasar. Den är remonterande och blomningen pågår från juni till oktober. Doften är dock ganska svag. Vill stå i ett soligt läge. Zon 1-4.

’Hebeslip’ är en vit starkt doftande ros som dock bara blommar en gång per sommar. Däremot blommar den rikligt under hela juli och sprider då enligt Flora Linnea en underbar doft av citron och lime. Höjd 1,2 meter. Zon 1-4.

’Heideröslein’ är en ros i moschatagruppen med enkla ljusrosa blommor med gula knappar. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni och sprider en söt doft. Den blir cirka 1,5 meter hög och går i zon 1-3. Den här fotograferades i Fredriksdal sommaren 2019.

Heidi Klum är en buskig rabattros som blommar med stora rosa-violetta blommor som sprider en stark och behaglig doft. Den är remonterande och blommar från juli till oktober. Den blir 50-70 centimeter hög och passar även i kruka eller som låg häck. Zon 1-3.

’Heinrich Conrad Söth’ är en ros i moschatagruppen med mellanrosa blommor som doftar friskt och gott. Den blir cirka 1,5 meter hög. Den är remonterande och trivs fint om den inte planteras högre upp än i zon 3. Den här rosen blommade på Fredriksdal sommaren 2019.

Henri Martin är något så ovanligt som en röd ros som doftar starkt. Den här robusta och härdiga rosen kan användas som klättrare och blir cirka 2,5 meter hög. Den blommar bara en gång per säsong, men då med stora skålformade blommor. Zon 1-5.

’Heritage’ är med sin rosa medelstora och skålformade blommor en typisk austinros. Den har få taggar, doftar starkt av honung och nejlika och blir 1,2 meter hög och lika bred. Den är remonterande och går bra i zon 1-3.

’Hermosa’ är en kompakt rabattros som för tankarna till marsipanrosor. Den doftar av kryddor och blir cirka 80 centimeter hög. Den är remonterande och går bra i zon 1-3. Hermosa betyder vacker på spanska, ett passande namn på en fin ros.

Highdownensis är en ovanlig ros som blommar en gång per sommar med enkla rosaröda blommor som dock bara ger ifrån sig en svag doft. Den kan bli upp till fyra meter hög och tre meter bred. På hösten får den orange nypon. Zon 1-6.

Hippolyte är en mörkt lila till violett gallicaros som blommar rikligt en gång per säsong. Den är alltså inte remonterande. Den blir 1,2 meter hög och har fördelen att den nästan inte har några taggar. Zon 1-5.

’Honorine de Brabant’ är en remonterande bourbonros med medelstora skålformade blommar som doftar starkt av frukt. Den här något ovanliga sorten med strimmiga karminrosa blommor kan bli 1,5 meter hög. Zon 1-4.

’Hot Chocolate’ heter faktiskt den här rosen med sina fantastiska kronblad. Men om man ska förknippa den med sötsaker blir det väl snarare med marsipan.

Det är en remonterande rabattros som blommar kontinuerligt från juli till oktober. Den har stora sammetsliknande blomblad och rostorange blomknoppar. Den har ett buskigt växtsätt, vilket gör att den passar bra till marktäckare eller häck, men den duger också fint som snittblomma. Den blir cirka 90 centimeter hög och doften beskrivs som stark och fruktig. Zon 1-5. 

Hyde Hall är en remonterande storvuxen austinros som blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den har medelstora rosettformade blommor som doftar mediumstarkt av frukter. Den har visat sig vara resistent mot sjukdomar. Höjd 1,75 meter. Zon 1-4.

Hypathia är en gallicaros som bara blommar en gång per sommar. Den har vita prickar på kronbladen, vilket gör den extra dekorativ. Den doftar enligt Flora Linnea starkt av spansk körvel. Zon 1-5.