Rosor E

Earth Song är härdig ros som är framodlad i Iowa, USA. Den får stora klarrosa blommor och blommar från början av sommaren fram till första frosten. Den kan bli fem meter hög. Bör vara härdig upp till åtminstone zon 4.

’Easy Cover’ är en rosa liten ros som passar bra som marktäckare eller i kruka. Den blommar rikligt från midsommar och långt ut på hösten. Den blir en halvmeter hög och lika bred. Zon 1-3.

Eddies Crimson är en karminröd dekorativ buskros som kan bli tre meter hög och nästa lika bred. Den blommar dock bara en gång per säsong och doften beskrivs som svag. Däremot bildar den vackra nypon på hösten. Skuggtålig och går bra i zon 1-5. 

Eden Rose säljs även under namnet Pierre de Ronsard. Det här är en ros som kan användas både som klätterros eller buskros och den blommar med rosa och vita blommor i en gammaldags form, som dock doftar svagt. Den är remonterande och kan bli två meter hög och en och en halv meter bred. Zon 1-3.

Eglanthyne är en starkt doftande rosa austinros. Den blir cirka en meter hög och nästan lika bred. Den huvudsakliga blomningsperioden är i juli, men den remonterar senare under säsongen. Zon 1-3.

’El Ariana’ är en rugosaros med ljust rosa blommor. Den blommar från juni till juli, men den är inte remonterande. Den blir 2,5-3 meter hög om den trivs på sin växtplats. Zon 1-3.

Eliza är en laxrosa hybrid som jag träffade på i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021. Plantan blir cirka 90 centimeter hög oh den blommar från juli till en bit in på hösten. Doften är söt och relativt stark.

Elle är en vackert ockrafärgad rabattros som har ett kompat växtsätt. Den har en mycket stark och fin doft och blommar kontinuerligt från juni till oktober. Eftersom den bara blir 50-70 centimeter hög är den även lämplig att plantera i kruka.

Ellen Poulsen är en klasblommig mörkt rosa rabattros som är remonterande och som lyser upp i rabatten från slutet av juni till långt in på hösten. Den blir cirka 60 centimter hög, lika bred och har ett tätt och buskigt växtsätt. Zon 1-4.

Elmhult är en okänd mossros som hittats i Älmhult i södra Kronobergs län. Rosen fotograferade jag vid ett besök i Rosenlund i Jönköping sommaren 2022.

Elmshorn får klasar med små fyllda rosa blommor som sprider en frisk doft. Själva plantan blir 1,5-2 meter hög, bladverket är mörkt grönt och den har god motståndskraft mot sjukdomar. Blommar huvudsaklngen under juli, men remonterar senare under säsongen. Zon 1-4.

Else Poulsen är som namnet antyder en danskförädlad ros. Den blommar rikligt från slutet av juni till långt ut på hösten med medelstora enkla rosa blommor. Doften är dock svag. Blir cirka 80 centimeter hög. Zon 1-4.

Emelie är en klätterros med ett kraftigt växtsätt som får medelstora till stora fyllda laxrosa blommor. Bladverket är mörkgrönt och glänsande. Den blommar från juli till september, men doften är relativt svag. En fördel är att den har ganska få taggar. Zon 1-5.

Empress Josephine är en rikligt blommande rosa ros. Den blir 1,5 meter hög och och 1,2 meter bred och är lämplig att plantera som häck eftersom den har små och få taggar. Den doftar starkt, men blommar bara en gång per sommar. Zon 1-5.

Empress of China är en starkt doftande ros ros som kan bli upp till 1,5 meter hög och 1.2 meter bred. Den kan under gynnsamma förhållanden remontera. Den här rosen fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Englands Rose är en austinros som beskrivs som en mycket tuff och pålitligt blommande ros som ger en mängd blommor i en djupt rosa nyans. Den är remonterande och blommar mer eller mindre kontinuerligt ända ut i slutet av oktober-november. Doften är stark. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-4. 

Erfurt är en rosa myskros som är remonterande och som blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland till och med i november. Samtidigt går den inte att odla i stora delar av Sverige, den är bara härdig upp till och med zon 3. Den blir 1,5 meter hög.

Erik är en buskros med rosa blommor som doftar medelstarkt och sött. Den blir 1-1,5 meter hög. Sorten är känd i Sverige från 1700-talets slut, men det gamla namnet har glömts bort. Den ingår i POM:s kulturarvsrosor och går i dag under det norska namnet Erik. Svenska fynd har bland annat gjorts på Bjärehalvön i Skåne. Zon 1-3.

Escimo är en vit floribundaros som blommar rikligt med ett buskigt växtsätt. Den beskrivs som en mycket robust ros och den blir runt 60 centimeter hög och lika bred. Funkar bra som marktäckare. Vintertid får det dock inte bli kallare än tio minusgrader om den ska klara sig.

’Esleas Golden Rambler’ är en klätterros med väldoftande citrongula blommor. Den blir upp till sex meter hög och 4.5 meter bred under gynnsamma förhållanden. Den blommar i stora klasar under hela sommaren. Oklart med härdighet i Sverige.

Etude betyder studera på franska och den här rosen tål att studeras närmare. Det är en remonterande rosa klätterros som togs fram 1965. Den doftar angenämnt av äpple liksom sin förälder New Dawn. Den blir 2,5 hög och går i zon 1-4.

Europeana är en floribundaros med sammetsröda blommor som sitter i stora klasa. Den blommar från slutet av juni till slutet av oktober. Som för de flesta röda rosor är doften svag. Den blir upp till 80 centimeter hög. Zon1-5.

Eustacia Vye är en austinros som vi planterade i vår trädgård förra sommaren. Den har aprikosrosa blommor som hålls upp av vackert röda stjälkar. Doften är stark och fruktig. Den här rosen släpptes av David Austin på marknaden så sent som 2019. Den blir 1,2 meter hög och lika bred. Vårt exemplar remonterade flera gånger under förra sommaren. Zon 1-3.

Excelsia är en klätterros med små karminröda blommor som blommar mycket rikligt från mitten av juli till mitten av augusti. Doften är dock svag. Trivs den kan de bli upp till fyra meter hög och den har ett tätt och kraftigt växtsätt. Zon 1-3.

Eyes For You är en spektakulär ros som har dekorativa lila blommor med ett mörkare mittparti som kontrasterar fint mot de exponerade gula ståndarna. Den blir cirka en meter hög och blommar från slutet av juni fram till oktober. Doften är frisk och fin. Zon 1-3.