Rosor E

’Easy Cover’ är en rosa liten ros som passar bra som marktäckare eller i kruka. Den blommar rikligt från midsommar och långt ut på hösten. Den blir en halvmeter hög och lika bred. Zon 1-3.

Eddies Crimson är en karminröd dekorativ buskros som kan bli tre meter hög och nästa lika bred. Den blommar dock bara en gång per säsong och doften beskrivs som svag. Däremot bildar den vackra nypon på hösten. Skuggtålig och går bra i zon 1-5. 

Eden Rose säljs även under namnet Pierre de Ronsard. Det här är en ros som kan användas både som klätterros eller buskros och den blommar med rosa och vita blommor i en gammaldags form, som dock doftar svagt. Den är remonterande och kan bli två meter hög och en och en halv meter bred. Zon 1-3.

Ellen Poulsen är en klasblommig mörkt rosa rabattros som är remonterande och som lyser upp i rabatten från slutet av juni till långt in på hösten. Den blir cirka 60 centimter hög, lika bred och har ett tätt och buskigt växtsätt. Zon 1-4.

Emelie är en klätterros med ett kraftigt växtsätt som får medelstora till stora fyllda laxrosa blommor. Bladverket är mörkgrönt och glänsande. Den blommar från juli till september, men doften är relativt svag. En fördel är att den har ganska få taggar. Zon 1-5.

Empress of China är en starkt doftande ros ros som kan bli upp till 1,5 meter hög och 1.2 meter bred. Den kan under gynnsamma förhållanden remontera. Den här rosen fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

Englands Rose är en austinros som beskrivs som en mycket tuff och pålitligt blommande ros som ger en mängd blommor i en djupt rosa nyans. Den är remonterande och blommar mer eller mindre kontinuerligt ända ut i slutet av oktober-november. Doften är stark. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-4. 

Erfurt är en rosa myskros som är remonterande och som blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten, ibland till och med i november. Samtidigt går den inte att odla i stora delar av Sverige, den är bara härdig upp till och med zon 3. Den blir 1,5 meter hög.

Escimo är en vit floribundaros som blommar rikligt med ett buskigt växtsätt. Den beskrivs som en mycket robust ros och den blir runt 60 centimeter hög och lika bred. Funkar bra som marktäckare. Vintertid får det dock inte bli kallare än tio minusgrader om den ska klara sig.

Etude betyder studera på franska och den här rosen tål att studeras närmare. Det är en remonterande rosa klätterros som togs fram 1965. Den doftar angenämnt av äpple liksom sin förälder New Dawn. Den blir 2,5 hög och går i zon 1-4.