Rosor T

’Tangerine Tango’ är en mindre klätterros med färsprakande blommor som går i en orange nyans. Den kan bli nästan två meter hög och en halv meter bred. Den är remonterande och doften beskrivs som medelstark. Zon 1-3.

’Tess of the D’Ubervilles’ är en austinros som är uppkallad efter huvudpersonen i Tomas Hardys tragiska roman med samma namn som gavs ut 1891. Rosen är av betydligt senare datum. Den odlades fram 1998 och som en typisk austinros doftar den gott och blommar med skålformade karminröda blommar. Den blir 1,3 meter hög. Zon 1-3.

’Thats Jazz’ är en vacker röd klätterros som vi hade i en rabatt  som vi anlade vid några stora stenar nere vid vägen. Men tyvärr trivdes den aldrig hos oss och dog redan första vintern. Det är annars en ros som är remonterande och har en lång och fin blomning och den doftar gott. Den blir 2,5 meter hög. Zon 1-4.

The Alnwick Rose är en austinros med vackra rosa blommor där de yttre kronbladen bleknar till en ljusrosa nyans som ger den här rosen en extra dimension. Den är remonterande och doften är stark. Höjd en meter. Zon 1-4.

’The Ancient Mariner’ är en mycket kraftig och frisk ros som snabbt växer till en större buske. Den är remonterande och får rosa knoppar som sedan slår ut till bedårande rosa blommor som har en mörkare nyans i mitten. Den blommar kontinuerligt från slutet av juni till de första frostnätterna. Zon 1-3.

’The Bishop’ eller ’Le Rosier Eveque’ är en gallicaros med purpurfärgade och magentaröda blommor som växer i väldoftande klasar. Den blir 1,2 meter hög och runt metern bred. Den blommar för fullt under högsommaren och beskrivs som skuggtålig. Zon 1-5.

’The Clipper’ är en austinros med rosettformade aprikosfärgade blommor som sprider en stark och frisk doft. Den är remonterande och grenarna är nästan helt tagglösa. Den blir 1,2 meter hög och 80 centimeter bred. Zon 1-3.

’The Fairy’ är en skuggtålig marktäckare som blir runt 80 centimeter hög och 1,2 meter bred. Den är remonterande och får rikligt med rosa blommor från slutet av juni till långt ut på hösten (den kan producera upp till 3 000 blommor på en buske). Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-4.

’The Mayflower’ är en marktäckande låg buskros som bildar skålformade rosa blommor. Den har en stark tedoft som påminner om gammaldags rosor. Den här austinrosen blir bara en meter hög och lika bred. Den är remonterande och motståndskraftig mot sjukdomar. Zon 1-5.

’The Painter’ är en rabattros som blommar i klasar med polkagrisrandiga blommor som går i mörkt rosa och en gulvit nyans. Den blommar från slutet av juni till långt in på hösten. Rosen blir 80 centimeter hög och nästan lika bred. Den på bilden växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’The Pilgrim’ är en härligt gul klassisk austinros med stora tätt fyllda blommor som doftar starkt av te och myrra. Det här är en mycket populär ros i Sverige. Den blir inte mer än metern hög på våra breddgrader och givetvis är den remonterande. Zon 1-3.

’The Poets Wife’ . Den här gula austinrosen skaffade vi oss våren 2019 och planterade den i vår ”blågula” rabatt. Den är remonterande och vi har kunnat njuta av de vackra blommorna med den starka doften hela sommaren och en bit in på hösten. Den blir 1,2 meter hög. Zon 1-3.

’The Wren’ är en ros från förädlaren Kordes som har aprikosfärgade blommor. Den anses ha god motståndskraft mot sjukdomar. Bladverket är mörkt grönt och tätt. Den är remonterande och doftar angenämt. Själva busken blir cirka 75 centimeter hög. Fotograferad i England sommaren 2023.

’Theres Bugnet’ är en kraftigt växande rosa ros med stora blommor som doftar lagom starkt. Den är remonterande och tålig och blommar hela sommaren och långt ut på hösten. Den blir 1,8 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-6 (enligt Flora Linnea t o m i zon 7).

’Thisbe’ är en buskros som blommar rikligt och kontinuerligt med små skålformade blommor. Varma höstar kan den blomma långt in i oktober.

’Thor’ är en amerikansk klätterros som förädlades fram 1949 och som förärades med namn efter en fornnordisk asagud – Thor, åskans gud. Det här är en kraftfull ros som kan bli fyra meter hög och fem meter bred om den trivs. Den blommar rikligt i juli med röda, tätt fyllda, skålformade blommor som doftar medelstarkt av te. Zon 1-4.

Tiamo är en låg liten rabattros som inte blir mer än 60 centimeter hög och som lämpar sig även för kruka. Den har en lång blomningstid om den får växa i ett soligt läge. Doften är inte särskilt märkbar. Zon 1-4.

’Tivoli’ är en kraftig gul storblommig rabattros med ett buskigt växtsätt. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från juli till långt ut på hösten. De tätt fyllda blommorna doftar dock inte särskilt mycket. 80-120 centimeter hög. Zon 1-4.

Tommelise är en liten buskros som är utmärkt som marktäckare eller i kruka och som blommar hela sommaren. Den blir 70 centimeter hög och lika bred. Blommorna är blodröda till rosaröda med guldgula knappar, men den ger bara ifrån sig en svag doft. Zon 1-3.

’Tour de Malakoff’ är en gammaldags fin ros som dock bara blommar en gång per säsong. De fyllda blommorna växlar i olika rosa nyanser till lavendelgrått. Den doftar starkt. Den blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-4. 

’Tranquility’ är en vit austinros som förädlades fram 2012. De rent vita blommorna är perfekt rundande och bildar en vacker rosett. Den är remonterande. Rosen blir 1,2 meter hög och knappa metern bred och utvecklas till en välformad, fin liten buske i trädgården. Doftar medelstarkt av äpplen. Zon 1-3.

Trappendalsrosen är en rosa klätterros som blir tre meter hög och två meter bred och som passar i en spalje’ eller pergola. Rosen på bilden fotograferade jag sommaren 2022 i Rosenlunden i Jönköping. Zon 1-3.

’Trevor Griffiths’ är en djupt rosa buskros som förädlades fram av David Austin 1994. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den blir 1,2 meter hög och nästan lika bred. Den här rosen blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Tricolore’ är en rosa gallicaros som togs fram redan 1817. Den blommar i rosa och vitt tidigt på sommaren och doftar ljuvligt. Den blir runt 1,2 meter hög och har ett buskigt växtsätt. Rosen på bilden är fotograferad i zon 1 i Sverige.

’Trier’ är en skuggtålig buskros som blir ett par meter hög och tre meter bred och som bildar klasar med hundratals små, halvfyllda, gulvita blommor. Den är återblommande och blomningen beskrivs som ymnig. Flora Linnea klassar den som en av de bästa myskrosorna. Zon 1-4.

Tuscany är en av de äldsta gallicarosorna. Den får mörkt karmingula blommor med exponerade gula ståndare. Den doftar lagom starkt och gott. Blommar från slutet av juni till slutet av juli. Den blir cirka 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-5.

’Tuscany Superb’ är en större ros än modersorten ’Tuscany’, men själva blommorna är lika blålila och vackra med gula ståndare. Den förädlades fram av engelsmannen Thomas Rivers. Zon 1-3.