Rosor N och O

Nadia Renaissance är en drygt en meter hög buskros som får stora nästan svartaktigt röda tätt fyllda blommor. De avger en behaglig doft som beskrivs som medelstark. Riklig blomning från slutet av juli och en månad framåt. Därefter sporadisk blomning långt ut på hösten. Zon 1-3. 

Narcisse de Salvandy heter den här rosen och den ska absolut inte förväxlas med narcisser 🙂 Det här är en ros som inte är så vanligt förekommande i Sverige. Den blommar  bara en gång per säsong, men då gör den det med besked och då sprider den en härlig väldoft i trädgården. Den blir cirka 1,2 meter hög. Fotograferad i zon 1 sommaren 2021.

’Nastarana’ är en ljusrosa myskros som blir 1,8 meter hög och drygt metern bred. Den är remonterande och blommar i stora klasar som kan ge ett 100-tal blommor per årsskott. Den blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Doften är medelstark och påminner om mysk. Zon 1-2.

’Nevada’ är en skuggtålig vit ros med rosa nyanser som kan bli tre meter hög och två och en halv meter bred. Det är egentligen en buskros, men vi har den sedan några år som en klättrare i en av rosenbågarna mellan huset och gäststugan och där verkar den trivas bra. Det är en av de första rosorna att börja blomma i slutet av juni och sedan blommar den kontinuerligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Den har en fin doft av mysk. Zon 1-6.

’New Dawn’ anses som en av de bästa klätterrosorna. Sedan sommaren 2020 klättrar den även i vår trädgård mot trädäcket där vi har spabadet. Den blommar med vackert ljusrosa blommor som sprider en medelstark och behaglig doft. Den är remonterande, skuggtålig och har en mycket lång blomningstid. Höd 4 meter och bredd 5 meter. Zon 1-5.

’New Imagine’ är en härligt djupröd ros med vita ränder som blir 70-90 centimeter hög. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den går bra att ha i såväl rabatterna som i en kruka på uteplatsen. Inte särskilt vanlig i Sverige.

’Nina Weibull’ är en populär röd rabattros om passar lika bra i trädgården som  i en kruka. Den förädlades fram av Poulsen 1961 och den går bra i zon 1-5. Den är remonterande, men liksom många andra röda roser doftar den bara svagt. Den blir 80 centimeter hög och 90 centimeter bred.

Northern Yellow är en ros som är framtagen i Tyskland och som blir runt en och halv meter hög. Den har en fin förmåga att remontera och blommar under hela säsongen. Rosen på bilden tog jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2022.

Nostalgie är en annorlunda ros som blivit vald till den vackrast rosen på Trädgårdsföreningen i Göteborg där jag också har fotograferat den. Den läckra blomman som påminner om körsbärskräm med grädde har dock en ganska svag doft. Den blir cirka 0,8 meter hög och en halv meter bred. Remonterande. Zon 1-3.

’Novalis’ är en lila-violett ros från Kordes som ingår i serien Märchen Rosen (Sagorosor). Den beskrivs som frisk och tålig och blommar från slutet av juni slutet av september med stora fyllda blommor. Doften är dock svag och den blir knappt metern hög. Zon 1-4.

’Nutkaros’ (rosa nutkana) är en engångsblommande ros med enkla lilavita blommor som har en angenäm doft. Härdig och växer naturligt i Nordamerika från Alaska till Kanada. Blir upp till tre meter hög.

’Nuits de Young’ är en gammaldags ros från 1845 som bara blommar en gång under sommaren. Men då gör den det med röda till purpurviolettta stora blommor som doftar friskt och starkt. Den blir drygt 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Odyssey’ är en dekorativ rabattros med stora, men enkla ljuslila blommor, som har väl markerade röda ståndare. Den blommar från juli till långt ut på hösten. Zon 1-3.

Oeillet Parfait är en plokagrisrandig lite kinkig ros som inte blommar varje sommar, men den är värd att vänta på. Om den skulle blomma en sommar så gör den det bara en gång. Alltså ej remonterande. Den blir strax över 1,2 meter hög. Doften beskrivs som lätt, men behaglig. Fotograferad i zon 1 somamren 2021.

’Officinalis’, eller apotekarrosen som den också kallas, är en av trädgårdsälskarnas absoluta favoriter. Den här lättodlade vackra rosen är både härdig och frisk och doftar riktigt gott. Den blir 1.2 meter hög. Den blommar dock bara en gång per säsong. Zon 1-7.

Ohl är en karminröd/lila gallicaros som får underbara blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Plantan blir upp till 1,2 meter hög och cirka 90 centimeter bred. Den är inte så vanligt förekommande i Sverige. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Ole’ blommar rikligt med små vitrosa blommor från juni till september. På hösten får den röda nypon. Höjd cirka 1,2 meter. Zon 1-5.

’Olivia Rose’ är en austinros som har en stark och behaglig doft med inslag av frukt. Den anses som en av David Austins kanske bästa rosor. Den är stark och frisk och blommar kontinuerligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir cirka en meter hög. Zon 1-4.

Olkkala är en finsk kulturros som upptäcktes på en banvall vid byn med samma namn så sent som på 1990-talet. Den blommar i klasar med ljusröda till rosa blommor med en vit mitt. Zon 1-3.

’Omar Khayyam’ är uppkallad efter en persisk poet som var en av min fars (Per-Olas) favoritlyriker. De rosa blommorna är mycket vackra med sina inåtböjda kronblad. Den är dock inte remonterande och doften beskrivs som medelstark. Den blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

’Onni’ är en härdig buskros med rosa blommor som blommar från månadsskiftet juni/juli och fyra veckor framåt. Den har nästan helt tagglösa grenar. Zon 1-6.

’Open Arms’ är en klättrande minityrros med ett buskigt, upprätt växtsätty. Den blommar från juni till oktober och har en medelstark doft. Zon 1-4.

Orange and Lemons är en rabattros som blommar i klasar med halvfyllda orange blommor med gula strimmor. Doften är fruktig, men svag. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till en bit in på hösten. Den blir cirka 80 centimeter hög. Fotograferad i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Orange Triumph’ är en av våra äldsta rabattrosor med ett robust växtsätt som blommar i klasar med runt hundra blommor per årsskott. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från midsommar till långt ut på hösten. Höjd cirka 90 centimeter. Rosen på bilden fotograferade jag på Alunbrukets kaffestuga vid Brösarp sommaren 2019. Zon 1-4.

Othello är en engelsk ros med stora fyllda mörkt karminröda blommor som sprider en stark och ljuvlig doft. Den är remonterande och blommar från slutet av juni fram till en bit in på hösten. Den blir cirka en meter hög och bladverket är mörkgrönt. Zon 1-3.

Out of Rosenheim ingår i Kordes serie Märchenrosen (Sagorosor). Den har djupt röda stora blommor som återkommer under hela säsongen från slutet av juni till en bit in på hösten. Plantan blir 80 centimeter hög och ungefär en halv meter bred. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Outta The Blue är en väldoftande buskros som växlar färg under blomningen i olika nyanser av blått och lila. Den blir drygt en och en halv meter hög och blommar från juni till långt ut på hösten. Rosen på bilden fotograferade jag i Rosenlunden i Jönköping i juli 2022.