Rosor N och O

’Nastarana’ är en ljusrosa myskros som blir 1,8 meter hög och drygt metern bred. Den är remonterande och blommar i stora klasar som kan ge ett 100-tal blommor per årsskott. Den blommar rikligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Doften är medelstark och påminner om mysk. Zon 1-2.

’Nevada’ är en skuggtålig vit ros med rosa nyanser som kan bli tre meter hög och två och en halv meter bred. Det är egentligen en buskros, men vi har den sedan några år som en klättrare i en av rosenbågarna mellan huset och gäststugan och där verkar den trivas bra. Det är en av de första rosorna att börja blomma i slutet av juni och sedan blommar den kontinuerligt under hela sommaren och långt ut på hösten. Den har en fin doft av mysk. Zon 1-6.

’New Dawn’ anses som en av de bästa klätterrosorna. Sedan sommaren 2020 klättrar den även i vår trädgård mot trädäcket där vi har spabadet. Den blommar med vackert ljusrosa blommor som sprider en medelstark och behaglig doft. Den är remonterande, skuggtålig och har en mycket lång blomningstid. Höd 4 meter och bredd 5 meter. Zon 1-5.

’New Imagine’ är en härligt djupröd ros med vita ränder som blir 70-90 centimeter hög. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den går bra att ha i såväl rabatterna som i en kruka på uteplatsen. Inte särskilt vanlig i Sverige.

’Nina Weibull’ är en populär röd rabattros om passar lika bra i trädgården som  i en kruka. Den förädlades fram av Poulsen 1961 och den går bra i zon 1-5. Den är remonterande, men liksom många andra röda roser doftar den bara svagt. Den blir 80 centimeter hög och 90 centimeter bred.

’Novalis’ är en lila-violett ros från Kordes som ingår i serien Märchen Rosen (Sagorosor). Den beskrivs som frisk och tålig och blommar från slutet av juni slutet av september med stora fyllda blommor. Doften är dock svag och den blir knappt metern hög. Zon 1-4.

’Nuits de Young’ är en gammaldags ros från 1845 som bara blommar en gång under sommaren. Men då gör den det med röda till purpurviolettta stora blommor som doftar friskt och starkt. Den blir drygt 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Officinalis’, eller apotekarrosen som den också kallas, är en av trädgårdsälskarnas absoluta favoriter. Den här lättodlade vackra rosen är både härdig och frisk och doftar riktigt gott. Den blir 1.2 meter hög. Den blommar dock bara en gång per säsong. Zon 1-7.

’Olivia Rose’ är en austinros som har en stark och behaglig doft med inslag av frukt. Den anses som en av David Austins kanske bästa rosor. Den är stark och frisk och blommar kontinuerligt från slutet av juni till långt ut på hösten. Den blir cirka en meter hög. Zon 1-4.

’Omar Khayyam’ är uppkallad efter en persisk poet som var en av min fars (Per-Olas) favoritlyriker. De rosa blommorna är mycket vackra med sina inåtböjda kronblad. Den är dock inte remonterande och doften beskrivs som medelstark. Den blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

’Orange Triumph’ är en av våra äldsta rabattrosor med ett robust växtsätt som blommar i klasar med runt hundra blommor per årsskott. Den är remonterande och blommar kontinuerligt från midsommar till långt ut på hösten. Höjd cirka 90 centimeter. Rosen på bilden fotograferade jag på Alunbrukets kaffestuga vid Brösarp sommaren 2019. Zon 1-4.