Rosor X-Ö

’Yellow Submarine’ är en klätterros med stora citrongula blommor som doftar gott. Den blommar rikligt från juni till oktober. Efterhand bleknar blommorna. Den blir upp till 1,5 meter hög. Den här växte i zon 1 i Sverige.

Yolande d’Aragon är en starkt doftande ros som blommar nästan hela säsongen med tätt fyllda mörkrosa blommor som doftar starkt och ljuvligt. Den blir 1,2 meter hög och nästan en meter bred. Zon 1-4.

’Young Lycidas’ är en djupt rosa engelsk buskros som blir ungefär 1,2 meter hög och lika bred. Den doftar starkt av te som gammaldags rosor ofta gör. Introducerades av David Austin 2008. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Zon 1-4.

’Ypsilante’ är en rosa gallicaros från 1821 som blommar med stora härliga rosor som kontrasterar fint mot det mörkgröna bladverket. Den blommar dock bara en gång per säsong och blir cirka 1,2 meter hög. Det här exemplaret fotograferade jag sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-5.

’Yvonne Rabier’ är en rikt blommande liten polyantharos som förädlades fram 1910. Den är remonterande och får upp till hundra tätt fyllda blommor per årsskott. Doften är mellanstark och behaglig av frukt och bär. Den blir 80 centimeter hög och 70 centimeter bred. Zon 1-4.

’Zigeunerknabe’ är en bourbonros som blommar med purpurvioletta blommor med väl synliga gula ståndare. Den här friska och härdiga rosen blommar dock bara en gång per säsong. Rosens buskiga växtsätt, taggiga grenar och höjd på 1,6 meter gör att den lämpar sig bra som häck. Medelstark doft. Zon 1-6.