Rosor X-Ö

’Xanthina Canary Bird’ är en buskros som får enkla gula blommor. Den remonterar i en andra blomning på hösten. Busken blir 1,5-3.6 meter hög. Zon 1-4.

’Ydrerosen’ är en skuggtålig ros som går bra att plantera antingen som buskros eller klättrare. Den får klasar med ljusrosa blommor som har en lätt söt doft. Den blir två meter hög och nästan lika bred. Zon 1-4.

’Yellow Submarine’ är en klätterros med stora citrongula blommor som doftar gott. Den blommar rikligt från juni till oktober. Efterhand bleknar blommorna. Den blir upp till 1,5 meter hög. Den här växte i zon 1 i Sverige.

Yolande d’Aragon är en starkt doftande ros som blommar nästan hela säsongen med tätt fyllda mörkrosa blommor som doftar starkt och ljuvligt. Den blir 1,2 meter hög och nästan en meter bred. Zon 1-4.

’Young Lycidas’ är en djupt rosa engelsk buskros som blir ungefär 1,2 meter hög och lika bred. Den doftar starkt av te som gammaldags rosor ofta gör. Introducerades av David Austin 2008. Rosen på bilden blommade sommaren 2020 i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Zon 1-4.

’Ypsilante’ är en rosa gallicaros från 1821 som blommar med stora härliga rosor som kontrasterar fint mot det mörkgröna bladverket. Den blommar dock bara en gång per säsong och blir cirka 1,2 meter hög. Det här exemplaret fotograferade jag sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-5.

’You’re Beautiful’ utnämndes till årets ros i England 2013. Den blommar med vackra och väldoftande blommor från juni till oktober. Den blir omkring 85 centimeter hög och lika bred. Fotograferad i England sommaren 2023.

’Yvonne Rabier’ är en rikt blommande liten polyantharos som förädlades fram 1910. Den är remonterande och får upp till hundra tätt fyllda blommor per årsskott. Doften är mellanstark och behaglig av frukt och bär. Den blir 80 centimeter hög och 70 centimeter bred. Zon 1-4.

’Zigeunerknabe’ är en bourbonros som blommar med purpurvioletta blommor med väl synliga gula ståndare. Den här friska och härdiga rosen blommar dock bara en gång per säsong. Rosens buskiga växtsätt, taggiga grenar och höjd på 1,6 meter gör att den lämpar sig bra som häck. Medelstark doft. Zon 1-6.

’Ådala’ är en POM-ros med röda tätt fyllda blommor som doftar medelstarkt. Blomningen pågår från midsommar till andra hälften av juli. Grenarna är mycket taggiga. Den blir upp till två meter hög. Zon 1-4.

’Örträskrosen’ är en kraftigt växande buskros som kan bli 2,5 meter hög. Den har rosa till mörkrosa blommor som doftar friskt och medelstarkt. Den är härdig och föreslagen som landskapsros för Lappland.

’Österslöv’ är en okänd kulturarvsros sin hittades på en gård vid Råbelövssjön nära Österslöv utanför Kristianstad. Den återintroducerades av POM 2021. Det är en 2,5 meter hög buskros med enkla vita blommor som blommar en gång om året. Doften är dock svag, Zon 1-6.

’Östorp’ är en POM-ros med halvfyllda mörkt sammetsröda blommor. Den har en svag väldoft. Den blir cirka 1,5 meter hög. Zon 1-5.