Rosor R

’Rachel’ är en väldoftande tehybrid med stora rosa blommor som skiftar i orange. Den blir 0,9 meter hög och 0,6 meter bred. Den är remonterande och lämplig att odla i en kruka och vinterförvara inomhus. Bra som snitt.

’Raubritter’ är en rosa ros med bollformade blommor som dock bara blommar en gång under sommaren. Den blir 1,5 meter hög, men brer ut sig på 2,5 meter och passar därför som ett marktäckande buskage. Doften är dock svag. Zon 1-4.

’Red Bells’ är en mörkt röd ros som bildar en bred buske. Den har mörkt glänsande bladverk, men den doftar dock bara svagt. Den här rosen fotograferade jag sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

’Red Blush’ är en röd ros med mycket vackra blommor som doftar intensivt. Den är lämplig som rabattros eller i kruka. Den är inte remonterande och går bara i lägsta zonen. Rosen på bilden växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Red Naomi’ är en populär snittros med vackra röda blommor med rikligt antal kronblad. Doften är dock svag. Den kan bli upp till 0,9 meter hög.

’Redoute’ är en austinros som är en hybrid av ’Mary Rose’ och som är lik denna i växtsättet. Doften påminner om den man känner från gammaldags rosor. Den är remonterande. Blir 1,2 meter hög. Zon 1-5.

’Reine des Amateurs’ är en buskros med stora fyllda blommor i olika rosa nyanser. Den blommar bara en gång under sommaren. Det här är en gammaldags sort och vill man se den växer den i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Reine des Violettes’ är en gammaldags buskros från 1860 med stora, tätt fyllda purpurvioletta blommor som doftar friskt och gott. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till slutet av juli. Den blir cirka 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Rembrandt’ är en gammaldags fransk ros från 1883 som blommar med utsökta vackra blommor med markerade strimmor. Den blir upp till 1,2 meter hög och blommar tidigt för att sedan komma i en andra blomning senare under sommaren. Zon 1-2.

’Rene d’Anjou’ är en gammaldags mörkt rosa ros som doftar starkt och angenämt. Men det gäller att passa på – den blommar bara en gång per sommar. Den blir cirka 1,2 meter hög. Sommaren 2020 blommade den i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Rhapsody in Blue’ är en blåviolett ros med vit bas och guldgula ståndare. Den är ganska lättodlad och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten.

På bilden ser ni vår egen R som blommade lagom till midsommarhelgen. Ett år blommade den ända ut i oktober.

Rosen, som har ett härligt grönt bladverk, togs fram 2003 av engelsmannen Frank Cowlishaw och blev tre år senare vald till årets ros i Storbritannien. Den är uppkallad efter George Gerschwins jazzlåt från 1927. Rosen har en stark doft. Zon 1-4. 

’Ricarda’ är en tyskförädlad ros med med rosa blommor och väl exponerade orange ståndare. Den trivs bäst i läge med full sol. Inte riktigt anpassad till svenska förhållanden. Rosen på bilden fotograferade jag i zon 1 i Sverige sommaren 2021.

’Richardii Sancta’ är en ros som är känd sedan tiden för Kristi födelse och den kallas också för mumierosen. Den får stora, enkla blommor som doftar behagligt. Den blir två meter hög och 1,5 meter bred. Zon 1-5.

’Ristinummi’ är en skuggtålig ros som blommar med vackra enkla blommor i rosa nyanser. Den blir 1,4 meter hög och nästan lika bred. Den är inte remonterande. Blommorna doftar starkt. Zon 1-6.

’Ritausma’ är en frisk och skuggtålig ros som anses lättodlad. Den blommar rikligt med ljust rosa blommor från slutet av juni och en månad framåt för att sedan remontera och komma i en andra blomning i september. Den blir 2,5 meter hög och fyra meter bred och passar som häck. Doften är mellanstark. Zon 1-4.

’Roald Dahl’ är en remonterande austinros som blommar med gul- till aprikosfärgade skålformade blommor som doftar gott av te. Den blir cirka 1,4 meter hög och en meter bred och bildar runda buskar med få taggar. Den beskrivs som anmärkningsvärt rikligt blommande. Zon 1-3.

’Robin Hood’ är en klasblommande liten buskros som blommar med röda till karminröda rosor med vit bas. Den blommar mycket rikligt under hela sommaren och ibland in i november. Doften är dock svag. Den blir kring 1,2 meter hög och lika bred. Går i zon 1-4.

’Romina’ är en miniatyrros med vackert mörkrosa blommor som blir 1,2 meter hög och som därför passar bra i en kruka. Då kan man också enkelt ta in den och skydda den på vintern. Kräver soliga eller halvskuggiga lägen.

’Rosa Achburensis’ är en ros som har sitt ursprung i Kirgizistan och Tadzjikistan. Det är en buskros, men det går även att använda den som en klättrare. Bilden tog jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2023.

Rosa blanda, eller Labradorrosen, är en nordamerikansk ros med enkla blommor som är vita till rosa med väl exponerade ståndare. Den blir runt metern hög och är nästan helt tagglös. Blomman på bilden fotograferade jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2022.

Rosa Californica är en vildros från Kalifornien med enkla ljust rosa blommor. Den bildar en upp till två meter hög buske och blommorna doftar ljuvligt. Rosen på bilden fotograferade jag i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2022.

Rosa Elegantula Persetosa är en stor buskros som blommar med enkla rosa blommor med dekorativa gula ståndare. Den blir 1,5 gånger 1,5 meter stor och den tillhör familjen vildrosor. Blommornas doft är inte särskilt stark. Fotograferad i zon 1 i Sverige.

Rosa Foetida blommar med enkla förhållandevis stora gula blommor. Den här rosen har anor från 1200-talet. Den är engångsblommande och busken blir 1,6 meter hög och nästan lika bred. Blommornas doft är svag. Zon 1-6.

Rosa ’Giraldii’ är en buskros med enkla rosa blommor som blir upp till två meter hög. Bilden togs sommaren 2023 i Rosenlunden i Jönköping.

Rosa Glauca, eller ’Daggrosen’, är en anspråkslös ros som blommar en gång per säsong med enkla rosa blommor som sprider en söt doft. Den är tagglös och skuggtålig och blir hela tre meter hög och 2,5 meter bred. Zon 1-6.

Rosa Longicuspis, eller läderrosen, är en klätterros som växer vilt i Himalaja. Den kan bli över fem meter hög och får enkla vita blommor. Kan odlas i Sverige och är härdig i zon 1-3.

Rosa X Micrugosa, eller ’Storblommig igelkottsros’ som den också kallas är en mycket taggig ros med långa sylvassa taggar och ett kraftigt växtsätt. Det är en speciell ros som är en hybrid mellan rosa roxbrughi och rosa rugosa. Den är skuggtålig, härdig, frisk och betraktas som lättodlad. Höjd två meter och bred 1,8 nmeter. Zon 1-5.

’Rosa Multiflora Nana’ är en miniros som bara blir 25 centimeter hög och som därför gör sig lika bra i kruka som i framkanten av rabatten. Blommorna är vita och rosa i olika nyanser. Förkultiveras inomhus och planteras ut först när det är garanterat frostfria nätter.

’Rosa Mundi’ kallas också polkagrisros och det är lätt att förstå varför när man ser de karminröda blommorna med sina vita strimmor. Den blommar bara en gång per sommar, men då sprider den en stark doft av mandel, körvel och mysk och på hösten bildar den fina nypon. Den blir 1,2 meter hög och är skuggtålig. Zon 1-6.

Rosa Nitida, eller ’Dockros’ som den också heter, är en gammaldags buskros från 1807 med små söta enkla rosa till lilarosa blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Blommar rikligt från slutet av juni och en månad framåt. Blir 80 centimeter hög och lika bred. Zon 1-7.

’Rosarium Uetersen’ är en remonterande klätterros från Kordes med mörkt rosa till rosaröda blommor med exponerade gula knappar. Den blir 3 meter hög och hela 5 meter bred. Blomningen är rikligast under juli. Kan få upp till ett 40-tal rosor på kraftiga årsskott. Zon 1-4.

’Rose de Rescht’ har länge varit en favorit bland rosälskare på grund av sina stora mörkt karminröda skålformade blommor som doftar starkt av äpple och mandel. Den är remonterande och blir en och en halv meter hög. Rosen är uppkallad efter staden Rescht i Iran. Zon 1-5.

Rose des Maures, som också är känd som ’Sissinghurst Castle’ är en skuggtålig gammaldags gallicaros som blommar med cereiseröda blommor som avger en underbar doft. Den har exponerade guldgula ståndare. Den blir cirka 1,6 meter hög och en meter bred. Zon 1-5.

’Rose du Maitre D’Ecole’ är en kompakt rosa ros med mörkgrönt bladverk. Den doftar starkt av körvel och muskot, men blommar bara en gång under sommaren. Rosen blir en och en halv meter hög. Den här fotograferade jag på Fredriksdal sommaren 2019. Zon 1-6.

Rose Gaujard är en intensivt rosa tehybrid med kronblad som är silvrigt vita på utsidan. Den är remonterande och blommar till en bit in på hösten. Doften är fin, men ganska svag. Den blir cika 1,2 meter hög. Läderaktigt grönt bladverk. Zon 1-3.

’Rosendal’ är en buskros med medelstora fyllda ljust persikorosa blommor som har ett mörkgrönt bladverk som en härlig kontrast. Den blommar kontinuerligt från slutet av juli till långt ut på hösten. 

Den trivs bäst i soligt läge i väldränerad jord ochd en blir cirka 80 centimeter hög. Zon 1-3.

Rosenholm är en klätterros med små rosa blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den här rosen kan bli 3,5 meter hög och 2,5 meter bred. Den är remonterande. Den är förädlad av dansken Poulsen 1996. Zon 1-3.

’Rosenresli’ är en modern buskros som även går bra som klättrare och då når en höjd på drygt två meter. Den har medelstora persikorosa fyllda blommor och blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Bladverket är mörkgrönt och blommornas doft är stark. Zon 1-3.

Rosy Cushion är en buskros med enkla rosa blommor som är remonterande och som blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Växtsättet är tätt och buskigt och den blir sicrka 1,4 meter hög och knappt metern bred. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Roter Korsar’ är en röd ros som blir cirka 1,5 meter hög och 80 centimeter bred. Den blommar rikligt från juli och har ett mörkgrönt vackert bladverk. Zon 1-4.

’Rotilia’ är en karminröd ros som inre blir mer än 90 centimeter hög och som passar utmärkt som marktäckare. Den är remonterande och blommar rikligt, men blommorna doftar inte särskilt mycket. På hösten får den lysande orangeröda nypon. Zon 1-4.

’Rotkäppchen’ ingår i Kordes serie Sagorosor. Det är en härligt mörkröd ros som är remonterande och blommar under hela sommaren. Den blir 70 centimeter hög och blommornas doft är svag. Enligt Flora Linnea har den god motståndskraft mot svartfläckssjuka. Zon 1-3.

’Roxburghii Normalis’ är en kraftigt växande buskros som får blekrosa till karminrosa enkla blommor som doftar svagt. Den är inte remonterande och den får på hösten taggiga nypon varför den på svenska också kallas ”igelkottsros”. Den blir tre meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Rosenfaszination’ är en utsökt vacker buskros med fyllda ljusrosa blommor som ingår i Kordes Märchenrosen (Sagorosor). Den blir knappt metern hög och blommar från tidig sommar till oktober. Oklart hur härdig den är i Sverige, men rosen på bilden trivdes i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Rosenfee’ är en buskros med vackra rosa blommor som kan bli upp till två meter hög och nästan lika bred. Den ingår i Kordes serie med sagorosor (Märchenrosen). Inte så vanlig i Sverige, men bör gå i zon 1-3.

’Rosenstadt Freising’ är en annorlunda och vacker ros med benvita blommor med röda fläckar. När det är varmt väder brukar fläckarna försvinna enligt Flora Linnea och den blir varmt rosatonad. Dock doftar den svagt. Den är remonterande och resistent mot sjukdomar. Zon 1-3.

’Rosenstadt Zweibrucken’ är en milt laxrosa ros. Den är remonterande och blommar under hela säsongen. Den blir cirka 1,2 meter hög. Zon 1-5.

’Rosarie de l’Hay’ är en kraftig medelstor buskros som blommar med väldoftande mörkrosa blommor. Den blommar kontinuerligt under sommaren och en bit in på hösten. Den blir över 2,5 meter hög och ungefär lika bred. Rosen på bilden växte i zon 1 i Sverige.

Rotes Meer är en buskros med mörkt rosalila blommor som sprider en stark och fin doft. Den blir 1-2 meter hög och blommar från juni till augusti. Går att använda i häck eller som buske. Rosen på bilden blommade i Rosenlunden i Jönköping sommaren 2022.

Royal Copenhagen är en vacker tebybrid från förädlaren Poulsen som blommar med ett överflöd av vita till ljust rosa blommor under hela säsongen och som sprider en stark väldoft i trädgården. Den blir ungefär 1,5 meter hög. Fotograferad i zon 1 sommaren 2021.

’Royal Marbree’ är en buskros som tillhör gruppen gallicarosor och som blommar med rosa till röda blommor med inslag av vitt. Den doftar starkt. Tyvärr är den ganska mottaglig för sjukdomar och kräver en hel del skötsel. Zon 1-3.

Ruby Anniversary är en liten röd ros med en lätt doft som bara blir runt 45 centimeter hög och 30 centimeter bred. Den är därför lämplig att odla i kruka och ta in och vinterförvara inomhus.

’Rugspin’ är en ros med magentafärgade blommor och gula exponerade ståndare. Doften är medelstark och påminner om äpplen. Den är remonterande och är frisk, härdig och skuggtålig. Den blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-7.

’Rumba’ är en flerfärgad floribundaros som går i varmt gult och orangerött. Den doftar starkt och är remonterande. Den här rosen blir runt en meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Russeliana’ är en klätterros med karminröda till purpurvioletta blommor som doftar medelstarkt av mysk och harts. Den är inte remonterande. Den blir fyra meter hög och lika bred. Zon 1-3.

Rödhätte är en skuggtålig och härdig ros som klarar sig bra även på utsatta sidor. Växer ofta på kyrkogårdar. Det är världens bästa floribundaros och under 1920-talet var det den mest sålda rosen. Den doftar dock inte särskilt mycket. Höjd cirka 70 centimeter och bredd 50 centimeter. Zon 1-5.