Rosor R

’Raubritter’ är en rosa ros med bollformade blommor som dock bara blommar en gång under sommaren. Den blir 1,5 meter hög, men brer ut sig på 2,5 meter och passar därför som ett marktäckande buskage. Doften är dock svag. Zon 1-4.

’Red Bells’ är en mörkt röd ros som bildar en bred buske. Den har mörkt glänsande bladverk, men den doftar dock bara svagt. Den här rosen fotograferade jag sommaren 2019 på Fredriksdal i Helsingborg.

’Red Blush’ är en röd ros med mycket vackra blommor som doftar intensivt. Den är lämplig som rabattros eller i kruka. Den är inte remonterande och går bara i lägsta zonen. Rosen på bilden växte i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Redoute’ är en austinros som är en hybrid av ’Mary Rose’ och som är lik denna i växtsättet. Doften påminner om den man känner från gammaldags rosor. Den är remonterande. Blir 1,2 meter hög. Zon 1-5.

’Reine des Amateurs’ är en buskros med stora fyllda blommor i olika rosa nyanser. Den blommar bara en gång under sommaren. Det här är en gammaldags sort och vill man se den växer den i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Reine des Violettes’ är en gammaldags buskros från 1860 med stora, tätt fyllda purpurvioletta blommor som doftar friskt och gott. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till slutet av juli. Den blir cirka 1,2 meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Rembrandt’ är en gammaldags fransk ros från 1883 som blommar med utsökta vackra blommor med markerade strimmor. Den blir upp till 1,2 meter hög och blommar tidigt för att sedan komma i en andra blomning senare under sommaren. Zon 1-2.

’Rene d’Anjou’ är en gammaldags mörkt rosa ros som doftar starkt och angenämt. Men det gäller att passa på – den blommar bara en gång per sommar. Den blir cirka 1,2 meter hög. Sommaren 2020 blommade den i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Rhapsody in Blue’ är en blåviolett ros med vit bas och guldgula ståndare. Den är ganska lättodlad och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten.

På bilden ser ni vår egen R som blommade lagom till midsommarhelgen. Ett år blommade den ända ut i oktober.

Rosen, som har ett härligt grönt bladverk, togs fram 2003 av engelsmannen Frank Cowlishaw och blev tre år senare vald till årets ros i Storbritannien. Den är uppkallad efter George Gerschwins jazzlåt från 1927. Rosen har en stark doft. Zon 1-4. 

’Ritausma’ är en frisk och skuggtålig ros som anses lättodlad. Den blommar rikligt med ljust rosa blommor från slutet av juni och en månad framåt för att sedan remontera och komma i en andra blomning i september. Den blir 2,5 meter hög och fyra meter bred och passar som häck. Doften är mellanstark. Zon 1-4.

’Roald Dahl’ är en remonterande austinros som blommar med gul- till aprikosfärgade skålformade blommor som doftar gott av te. Den blir cirka 1,4 meter hög och en meter bred och bildar runda buskar med få taggar. Den beskrivs som anmärkningsvärt rikligt blommande. Zon 1-3.

’Robin Hood’ är en klasblommande liten buskros som blommar med röda till karminröda rosor med vit bas. Den blommar mycket rikligt under hela sommaren och ibland in i november. Doften är dock svag. Den blir kring 1,2 meter hög och lika bred. Går i zon 1-4.

’Romina’ är en miniatyrros med vackert mörkrosa blommor som blir 1,2 meter hög och som därför passar bra i en kruka. Då kan man också enkelt ta in den och skydda den på vintern. Kräver soliga eller halvskuggiga lägen.

Rosa Elegantula Persetosa är en stor buskros som blommar med enkla rosa blommor med dekorativa gula ståndare. Den blir 1,5 gånger 1,5 meter stor och den tillhör familjen vildrosor. Blommornas doft är inte särskilt stark. Fotograferad i zon 1 i Sverige.

Rosa Glauca, eller ’Daggrosen’, är en anspråkslös ros som blommar en gång per säsong med enkla rosa blommor som sprider en söt doft. Den är tagglös och skuggtålig och blir hela tre meter hög och 2,5 meter bred. Zon 1-6.

’Rosa Multiflora Nana’ är en miniros som bara blir 25 centimeter hög och som därför gör sig lika bra i kruka som i framkanten av rabatten. Blommorna är vita och rosa i olika nyanser. Förkultiveras inomhus och planteras ut först när det är garanterat frostfria nätter.

’Rosa Mundi’ kallas också polkagrisros och det är lätt att förstå varför när man ser de karminröda blommorna med sina vita strimmor. Den blommar bara en gång per sommar, men då sprider den en stark doft av mandel, körvel och mysk och på hösten bildar den fina nypon. Den blir 1,2 meter hög och är skuggtålig. Zon 1-6.

Rosa Nitida, eller ’Dockros’ som den också heter, är en gammaldags buskros från 1807 med små söta enkla rosa till lilarosa blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Blommar rikligt från slutet av juni och en månad framåt. Blir 80 centimeter hög och lika bred. Zon 1-7.

’Rosarium Uetersen’ är en remonterande klätterros från Kordes med mörkt rosa till rosaröda blommor med exponerade gula knappar. Den blir 3 meter hög och hela 5 meter bred. Blomningen är rikligast under juli. Kan få upp till ett 40-tal rosor på kraftiga årsskott. Zon 1-4.

’Rose de Rescht’ har länge varit en favorit bland rosälskare på grund av sina stora mörkt karminröda skålformade blommor som doftar starkt av äpple och mandel. Den är remonterande och blir en och en halv meter hög. Rosen är uppkallad efter staden Rescht i Iran. Zon 1-5.

’Rose du Maitre D’Ecole’ är en kompakt rosa ros med mörkgrönt bladverk. Den doftar starkt av körvel och muskot, men blommar bara en gång under sommaren. Rosen blir en och en halv meter hög. Den här fotograferade jag på Fredriksdal sommaren 2019. Zon 1-6.

’Rosendal’ är en buskros med medelstora fyllda ljust persikorosa blommor som har ett mörkgrönt bladverk som en härlig kontrast. Den blommar kontinuerligt från slutet av juli till långt ut på hösten. 

Den trivs bäst i soligt läge i väldränerad jord ochd en blir cirka 80 centimeter hög. Zon 1-3.

’Rosenresli’ är en modern buskros som även går bra som klättrare och då når en höjd på drygt två meter. Den har medelstora persikorosa fyllda blommor och blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Bladverket är mörkgrönt och blommornas doft är stark. Zon 1-3.

’Roter Korsar’ är en röd ros som blir cirka 1,5 meter hög och 80 centimeter bred. Den blommar rikligt från juli och har ett mörkgrönt vackert bladverk. Zon 1-4.

’Rotilia’ är en karminröd ros som inre blir mer än 90 centimeter hög och som passar utmärkt som marktäckare. Den är remonterande och blommar rikligt, men blommorna doftar inte särskilt mycket. På hösten får den lysande orangeröda nypon. Zon 1-4.

’Rotkäppchen’ ingår i Kordes serie Sagorosor. Det är en härligt mörkröd ros som är remonterande och blommar under hela sommaren. Den blir 70 centimeter hög och blommornas doft är svag. Enligt Flora Linnea har den god motståndskraft mot svartfläckssjuka. Zon 1-3.

’Roxburghii Normalis’ är en kraftigt växande buskros som får blekrosa till karminrosa enkla blommor som doftar svagt. Den är inte remonterande och den får på hösten taggiga nypon varför den på svenska också kallas ”igelkottsros”. Den blir tre meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Rosenfaszination’ är en utsökt vacker buskros med fyllda ljusrosa blommor som ingår i Kordes Märchenrosen (Sagorosor). Den blir knappt metern hög och blommar från tidig sommar till oktober. Oklart hur härdig den är i Sverige, men rosen på bilden trivdes i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Rosenfee’ är en buskros med vackra rosa blommor som kan bli upp till två meter hög och nästan lika bred. Den ingår i Kordes serie med sagorosor (Märchenrosen). Inte så vanlig i Sverige, men bör gå i zon 1-3.

’Rosenstadt Friesing’ är en annorlunda och vacker ros med benvita blommor med röda fläckar. När det är varmt väder brukar fläckarna försvinna enligt Flora Linnea och den blir varmt rosatonad. Dock doftar den svagt. Den är remonterande och resistent mot sjukdomar. Zon 1-3.

’Rosarie de l’Hay’ är en kraftig medelstor buskros som blommar med väldoftande mörkrosa blommor. Den blommar kontinuerligt under sommaren och en bit in på hösten. Den blir över 2,5 meter hög och ungefär lika bred. Rosen på bilden växte i zon 1 i Sverige.

’Royal Marbree’ är en buskros som tillhör gruppen gallicarosor och som blommar med rosa till röda blommor med inslag av vitt. Den doftar starkt. Tyvärr är den ganska mottaglig för sjukdomar och kräver en hel del skötsel. Zon 1-3.

’Rugspin’ är en ros med magentafärgade blommor och gula exponerade ståndare. Doften är medelstark och påminner om äpplen. Den är remonterande och är frisk, härdig och skuggtålig. Den blir 1,5 meter hög och nästan lika bred. Zon 1-7.

’Rumba’ är en flerfärgad floribundaros som går i varmt gult och orangerött. Den doftar starkt och är remonterande. Den här rosen blir runt en meter hög och lika bred. Zon 1-3.

’Russeliana’ är en klätterros med karminröda till purpurvioletta blommor som doftar medelstarkt av mysk och harts. Den är inte remonterande. Den blir fyra meter hög och lika bred. Zon 1-3.