Rosor P

Palmengarten Frankfurt är en perfekt marktäckare för dem som vill ha en remonterande och rikligt blommande liten ros som bara blir en meter hög och knappt lika bred. Den blommar från slutet av juni till långt ut på hösten, men doften är svag. Zon 1-4.

Pampas ska den här vackra röda rosen heta, men det har varit svårt att hitta information om den. Bilden tog jag på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

Panachee de Lyon är en mörkt rosa ros med strimmor i mörkare rosa som doftar starkt. Det är en remonterande ros som blir cirka en meter hög och 80 centimeter bred. Bladverket är dekorativt. Zon 1-4.

Papageno är en polkagrisrandig tehybrid och är döpt av förädlaren Kordes efter flöjtisten i Mozarts opera Trollflöjten. Doften är inte särskilt stark, men den är vackr med sin rosaröda fält med gräddvita strimmor. Den blommar riklig i klasar hela sommaren och bit in på hösten. Känslig för frost och måste skyddas. Zon 1.

’Papi Delbard’ är en klätterros med aprikosfärgade blommor som kan bli upp till tre meter hög under gynnsamma förhållanden. Den blommar kontinuerligt under hela sommaren. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Pappilan Nieto’ är en fyndros från Leskelä by i Finland. Den har stora vita och välfyllda blommor som doftar behagligt. 1-2 meter hög. Zon 1-5.

’Paprika’ är en klasblommande rabattros med enkla till halvfyllda karminröda blommor. Den blommar kontinuerligt under juni-oktober, men doften är svag. Den kanppt meterhöga rosens blommor är dock attraktiva för bin och humlor. Zon 1-3.

’Paqurette’ är en vit polyantharos med en svag doft som blir knappt halvmetern hög och som därför passar bra som marktäckare. Den är remonterande och blommar rikligt under hela säsongen. Den vill ha mycket sol och rekommenderas inte i högre växtzoner.

’Parkfeuer’ är en gammaldags ros med scharlakansröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den blommar från mitten av juni till mitten av juli. Skuggtålig. Kan bli upp till fyra meter hög. Zon 1-6

’Parkdirektor Riggers’ påminner om Flammentanz, men är till skillnad från den senare remonterande och blommar en bit ut på hösten. Det är en klätterros som blir tre meter hög och tre meter bred, men som doftar ganska svagt. Vi har den i en av våra rosenbågar, men funderar på att flytta den till pergolan. Uppkallad efter en tysk trädgårdsmästare. Zon 1-4. 

’Parkzierde’ är en gammaldags buskros med stora, tätt fyllda mörkröda till karminröda blommor. Den är inte remonterande, men blommar rikligt under perioden slutet av juni till slutet av juli. Den blir 1,5 meter hög och lika bred och har ett buskigt växtsätt. Zon 1-4.

’Parvifolia’ är en liten kompakt ros med körsbärsröda blommor som passar utmärkt som marktäckare. Den blir runt 80 centimeter hög. Den blommar dock bara en gång under sommaren och doften beskrivs som medelstark. Zon 1-4.

’Pascali’ är en härlig vit ros som är remonterande och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Det är en tehybrid som doftar av söta äpplen. Fotograferad i rosengången i Sofiero slottsträdgård sommaren 2017. Zon 1-4.

Pastella får vackra medelstora till stora skålformade blommor som i början är ljust rosa, men som sedan bleknar mot mer krämvitt. Doften är mellanstark. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Höjd cirka 80 centimeter. Zon 1-3.

Paul McCartney är en rosa ros som vunnit priser för sin behagliga doft. Den förädlades fram i början av 1990-talet och döptes efter den tidigare Beatlesmedlemmen. Plantan blir cirka en meter hög och lika bred och den är remonterande. Zon 1-3.

’Paul Noel’ är en rosa klätterros som kan bli upp till tre meter hög. Den blommar dock bara en gång under sommaren, men då sprider den en fantastisk väldoft. Rosen på bilden klättrade i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Pauls Himalayan Musk’ är en bra trädklätterros som blommar med ett stort antal härliga rosa blommor som doftar friskt av mysk. Det är en relativt gammal klätterros (sedan 1899) och den kan bli fem meter hög och tre meter bred. Den blommar dock bara en gång per säsong. Zon 1-3.

’Peer Gynt’ är en tehybrid med svavelgula rosor med rosa och ibland karminrosa nyanser i de yttre kronbladen. Den är uppkallad efter en pjäs av Ibsen. Den blir omkring en meter hög och är remonterande. Doften är mellanstark och påminner om te med citron. Zon 1-4.

’Pergolese’ är en mörkt karminröd portlandros med guldgula väl exponerade knappar. Den här rosen, som blir 1,5 meter hög och 1,2 meter bred, förädlades fram 1860 och den har en stark och söt doft. Den är remonterande. Blommorna är först karminröda, men blir senare purpurröda. Zon 1-5.

’Persiana’ är en härligt guldgul ros med fyllda blommor som dock inte doftar särskilt mycket . Den blommar rikligt under juni och juli, men den är inte remonterande. Den blir runt 1,8 meter hög och lika bred. Zon 1-5. 

’Petit de Hollande’ är en gammaldags buskros från 1700-talet som blommar rikligt från slutet av juni till slutet av juli med stora, tätt fyllda rosa blommor. Den blir cirka 1,2 meter hög och kan placeras ensam eller i grupp med andra rosor. Den doftar behagligt. Zon 1-4.

’Petite Lisette’ är en buskros med små ljusrosa tätt fyllda blommor. Den kan planteras som solitär eller häck. Den blommar från slutet av juni till slutet av juli. Zon 1-5.

Petticoat är en gräddvit floribundaros med aprikosfärgad mitt. Plantan blir cirka 80 centimeter hög och 60 centimeter bred. Den är remonterande och blommar från tidig sommar till långt ut på hösten. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Phoenix’ är en persiokofärgad ros från Kordes som blir cirka 50-70 centimeter hög. Den blommar med förföriskt vackra marsipanliknande blommor i en ljusrosa nyans. Den är remonterande. Rosen på bilden blommade fint i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020.

’Phyllis Bide’ är en ljust aprikosfärgad klätterros. Den blir 2,5 meter hög och kan under gynnsamma förhållanden täcka in en rosenbåge. Den klarar dock bara de varmaste områdena i Sverige. Rosen på bilden blommade i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

’Pink Bells’ är en klasblommande rabattros som blir ungefär 80 centimeter hög. Den har små, tätt fyllda mörkros till rosa blommor som dock bara ger ifrån sig en svag doft. Den är remonterande och blommar rikligt från mitten av juli till slutet av augusti. Zon 1-4.

’Pink Grootendorst’ tillhör gruppen Rugosarosor och blommar med vackra nejlikelika rosa blommor. Den här rosen blir 1,5 meter hög och 1,2 meter bred. Den är skuggtålig och härdig i zon 1-5. Dock är den i stort sett helt doftlös. Den här rosen fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

’Pink Meidland’ är en modern buskros som blommar med rosa blommor som har en vit bas och gula ståndare. Den blir en vacker cirka en meter hög och lika bred buske. Den är remonterande, men doftar inte särskilt mycket. Zon 1-3.

’Pink Perfection’ har fyllda blommor som sprider en behaglig doft i trädgården. Den är remonterande och blommar från juni till första frosten. Busken blir 0,9 meter hög och lika bred.

Pipar Hans är en gammaldags buskros från 1880-talet som sägs usprungligen komma från Leksand, men som sedan påträffats på fler platser i Sverige. Det är en mycket odlingsvärd och frisk bourbonros med starkt doftande blommo. Den är en så kallad POM-ros och är uppkallad efter en gårdsägare i Leksand. Höjd 1,2-1,8 meter. Zon 1-5.

’Pirouette’ är en storblommig klätterros med fyllda rosa blommor som har en svag nyans av aprikos. Den är remonterande och blommar nästan oavbrutet från juni till långt in på hösten. Doften är medelstark. Planterar man den som buskros blir den runt 1,2 meter hög. Zon 1-3.

’Pompon Blanc Parfait’ är en engångsblommande albaros från 1876. Den blommar en gång per sommar med rosa medestora, tätt fyllda blommor som enligt Flora Linnea doftar underbart av mandel, päron och kryddor. Den anses lättodlad och skuggtålig och blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

’Pomponella’ är en modern buskros från förädlaren Kordes. Den blommar med vackra rosa blommor som nästan ser ut som små bollar. Den är remonterande och blir 1,2 meter hög och ungefär lika bred. Doften är dock svag. Ansedd som en mycket frisk ros. Zon 1-3.

’Poppius’ är en buskros med stora välfyllda blommor som avger en medelstark söt doft. Den är härdig, skuggtålig och har få taggar. Den blir 3,5 meter hög och lika bred och passar därför både som solitär och som häck. Zon 1-8.

’Port Sunlight’ är en austinros med medelstora aprikosfärgade blommor som doftar starkt av te. Den är remonterande och har enligt Flora Linnea en god motståndskraft mot sjukdomar. Den blir 1,5 meter hög och 90 centimeter bred. Zon 1-3.

’Portlandica’ är en härdig ros med karminröda blommor med vit bas som doftar gott av kryddor och spansk körvel. Det här är den ursprungliga portlandrosen och den är en korsning mellan ’Quattre Saisons’ och ’Officinalis’. Den är remonterande och blir cirka 1,4 meter hög. Zon 1-5.

’Postillion’ är ett bra val om man vill ha en robust buskros som blommar rikligt och länge i klasar med guldgula blommor. Den är remonterande, men doftar dock inte särskilt mycket. Den blir cirka 1,5 meter hög och anses ha god sjukdomsresistens. Zon 1-3.

’President de Seze’ är en gallicaros med stora vackra, tätt fyllda blommor som skiftar färg i olika rosa och röda nyanser. Den blommar från slutet av juni till slutet av juli, men är inte remonterande. Flera roskännare menar att ’President de Seze’ och ’Jenny Duval’ är samma ros. Doftar starkt. Höjd 1.2 meter. Zon 1-5.

’Pretty Woman’ är en frisk tehybrid med en stark gammaldags rosdoft. Bladverket är glänsande mörkgrönt. Den blir cirka en meter hög. Zon 1-3.

Pride of England är en härligt röd rabattros som ovanligt nog för röda rosor sprider en behaglig doft. Den är remonterande och blommar från slutet av juni till långt ut på hösten. Plantan blir max en meter hög och lika bred. Jag fotograferade den i Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2021.

’Prince Charles’ blommar under juni och juli med sammetslika karminröda till mörkt purpurröda blommor. Den doftar starkt. Den blir 1,5 meter hög och lika bred. Zon 1-4.

’Princess Alexandra of Kent’ är en austinros med ovanligt stora rosa blommor som är tätt fyllda och skålformade. Den är remonterande, blir cirka 1,2 meter hög och sprider en stark och behaglig doft. Den är döpt efter drottning Elisabeth II kusin, prinsessan och trädgårdsmästaren Alexandra. Zon 1-4.

’Princess Anne’ är en djupt rosa austinros som sprider en angenäm och medelstark doft av te. Den har enligt Flora Linnea anmärkningsvärt god motståndskraft mot sjukdomar. Den är remonterande och blir cirka 90 centimeter hög. Lämplig som kantväxt. Zon 1-3.

’Princess de Lamballe’ är en gammaldags buskros med medelstora tätt fyllda och starkt doftande blommor. Den blommar rikligt från slutet av juni och en månad framåt, men den är inte remonterande. Höjd två meter och bredd 1,5 meter. Zon 1-5.

Princess Louise är en klätterros som får klasar med många utsökt vita till rosa blommor. Den blommar dock bara en gång per säsong. Den kan bli upp till sex meter hög om den får växa mot till exempel en vägg. Doften beskrivs som lätt. Fotograferad i zon 1 sommaren 2021.

’Princess Marie’ är en ljust rosa klätterros som kan bli upp till fyra meter hög och två meter bred. Den är dock engångsblommande och doften beskrivs som medelstark. Perfekt för pergolor och väggar på grund av sitt kraftiga växtsätt. Zon 1-2.

’Prosperity’ är en tacksam ros eftersom den blommar rikligt hela sommaren och långt ut på hösten, ibland ända in i november, och för att den sprider en intensiv doft av mysk. Den blir 1,5 meter hög och blommar med små vita blommor i klasar. Zon 1-3.

’Pruhoniciana’ är en mycket ovanlig tjeckisk sort med mandarinröda blommor. Den blir 2,5 meter hög och 1,8 meter bred. Den är inte remonterande och doftar inte särskilt mycket, men den får fina nypon på hösten. Zon 1-6.

’Purity’ är en gammaldags storblommig klätterros med vita halvfyllda blommor som blommar rikligt från mitten av juli till början av augusti. Den blir fyra meter hög och tre meter bred och har ett kraftigt växtsätt som passar bra i pergolor eller rosenbågar. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-3.

’Pussta’ är en röd rabattros som blommar i klasar. Den är remonterande och blommar rikligt från slutet av juli till långt ut på hösten. Den blir 80 centimeter hög. Doften är dock svag som för de flesta andra röda rosor. Zon 1-4.

Pustebacken är en POM-ros som ingår i Grönt Kulturarv. Det är en buskros med tätt fyllda blommor som går från mörkrött till karminrött och slutligen blåaktigt violett under blomningen. Den blommar rikligt från midsommar till mitten av juli. Blir 1-1,8 meter hög. Zon 1-5.