Rosor A

Aberic Barbier är en starkt doftande klätterros med tätt fyllda gula blommor som efterhand bleknar mot vitt. Den har mörkt glänsande bladverk. Tål skugga bra. Den funkar fint i zon 1-3 och är remonterande. Det här exemplaret fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Absolutely Fabulous är en modern buskros från 2004 med stora smörgula blommor. Den här remonterande rosen doftar starkt av anis och lakrits. Den tål dock inte kyla och är bara härdig i zon 1-2. Bilden tog jag på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Acapella är en starkt doftande storblommig rabattros som helst vill ha full sol. Blommorna är tvåfärgade i körsbärsrött och vitt. Den blommar från slutet av juni till oktober och blir knappt en meter hög. Den går bra i zon 1-3.

Adam Messerich heter den här rosas rosen som liknar en klassisk marsipanros. Den har funnits i trädgårdar sedan 1920 och tillhör gruppen Bourbonrosor. Doften beskrivs som mellanstark. Kan användas som klätterros, men blir annars bara 1,5 meter hög. Zon 1-3.

Adele Prevost. Det här är en gammal rossort från 1830 med tätt fyllda, stora blommor. Den tillhör gruppen Gallicarosor. Den doftar starkt och behagligt, men blommar bara en gång per säsong. Å andra sidan är den ganska robust, skuggtålig och härdig i zon 1-5. Den blir ungefär 1,2 meter hög och lika bred.

Agatha är en ros som bara blomamr en gång under säsongen. Då gör den det med väldoftande rosa blommor i små klasar. Enligt Flora Linnea klarar den sig bra på magra jordar och den är skuggtålig. Den blir 1,5-2 meter hög och går bra i zon 1-6.

Agatha Incarnata är en ljusrosa Gallicaros som funnits i trädgårdar sedan tidigt 1800-tal. Blommorna är tätt fyllda och de luktar enligt Flora Linnea av spans körvel, myrra och bär. Den är dock inte remonterande utan blommar bara en gång per säsong. Den går fint i zon 1-5. 

Aimable Amie är en omtyckt gammaldags ros med rosa och vackra tätt fyllda blommor som doftar starkt. Den blommar bara en gång under säsongen, men då gör den det å andra sidan rikligt. Rosens namn betyder ”omtyckt väninna” på  franska. Den är härdig upp till och med zon 5. 

Alain Blanchard är en karminröd och remonterande ros som blommar i klasar. Den blir bara cirka 80 centimeter hög och den går bra i zon 1-4. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg.

Alba Meidland är en lågväxande fransk buskros som blommar rikligt med vita blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den passar bra som häckväxt och är skuggtålig. Det är en marktäckande ros och den är remonterande. Går även bra att odla i kruka. Zon 1-3.

Alchymist är en fantastisk ros som skiftar i färg under blomningen från gyllengult till orange. Vi planterade en i våras (2020), men den verkar tyvärr inte blomma i år och därför lägger jag ut bilden på den här. Blomningsperioden är lång och rosorna doftar friskt av honung. En mycket populär ros i många trädgårdar och den går fint upp till och med zon 4.

Alexander är en orangeröd tehybrid med eleganta blommor. Den här remonterande rosen blir bara cirka 1,2 meter hög och passar bra som rabattros. Den går bra i zon 1-3. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Alexander von Humboldt ska vara en modern buskros. Det är svårt att hitta information om den. Rosen på bilden fotograferade jag på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020. Jag har hört att Cillas Trädgård i Torhamn ska sälja den.

Alfred Colomb är en gammaldags buskros med stora, tätt fyllda, mörkröda blommor. Den är remonterande och blommar rikligt från början av juli till början av augusti. Den blir cirka 1,5 meter hög och nästan lika bred. Gillar sol och trivs bäst i skyddat läge. Doftar behagligt. Zon 1-3.

All The Rage är en modern buskros som blir runt halvmetern hög. Den är remonterande och de korallröda knopparna slår ut till enkla blommor i en rosaorange nyans. Doften beskrivs som medelstark av Flora Linnea. Blomningstiden är från slutet av juni til oktober. Zon 1-4.

Amadeus är en av mina och Malous favoritrosor, men än har det inte blivit av att vi skaffat ett exemplar. Den här ljuvliga klätterrosen med stora sammetslika blommor förädlades fram 2003 och har fått många internationella priser och utmärkelser. Den är remonterande och går bra i zon 1-4. Doften är dock svag.

Allotria är en röd floribundaros som är remonterande och som beskrivs som regntålig och riktigt härdig. Den blir cirka 80 centimeter hög och bladverket är glänsande mörkgrönt. Doften är dock svag. Zon 1-5.

Amber Sun är en polyantharos från Kordes som förädlades fram 2005 och som inte är särskilt vanlig i Sverige. Den blommar från juli till september och beskivs som en bra marktäckare som blir cirka halvmetern hög och 60 centimeter brd. Doften är svag. Zon 1-2.

Ambiente är en tehybridros som blir 70-80 centimeter hög och som blommar med gräddvita rosor med en mitt som skiftar i en gulaktig nyans. Bladverket är glänsande mörkgrönt och kontrasterar fint mot det vita. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-2.

American Pillar är en ros som vi själva har i vår trädgård. Den beskrivs som en bra klätterros och det stämmer verkligen. Vi har den vid en stenmur mot grannen och där har den brett ut sig flera meter på ett par år. Tyvärr är doften ganska svag. Zon 1-4.

Amsterdam tillhör gruppen Floribundarosor. Det är en vacker orangeröd ros som förädlades fram i Verschuren i Nederländerna 1972. Den blir kring 80 centimeter hög och 60 centimeter bred. Tyärr är den enligt Flora Linnea känslor för mjöldagg. Den går bra upp till och med zon 4.

Amy Robsart är en stor buskros med mörkt rosa, starkt doftande rosor som blommar under juni och juli. Den kan bli upp till tre meter hög och nästan lika bred. Den är inte remonterande. Rosen på bilden är fotograferad i en rabatt hos Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Anacre´on är en gammaldags buskros som togs fram i Frankrike 1828. Den blommar bara en gång per säsong, men då gör den det intensivt med rosa fyllda blommor som doftar starkt. Den blir 1,2×1,2 meter, Zon 1-4.

Angela är en rosa rabattros med mörkgrönt och glänsande bladverk som inte blir högre än strax under metern. Den är remonterande och blommar i klasar under hela säsongen. De doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-4.

Armide är den enda albrosen som har förmågan att remontera. De vita välfyllda blommorna sprider en stark och behaglig doft. Den här rosen förädlades fram redan 1818. Den blir 1,2 meter hög och nästan lika bred. Går bra upp till och zon 4.

Astrid Lindgren är lika sagolikt vacker som författarinnans böcker. Den är fin att ha i rabatter med sina rosa blommor som doftar sött och friskt. Det här är en favorit hos många och den går bra upp till och med zon 4. Den är remonterande och på hösten får den dekorativa nypon.