Rosor A

’A Whiter Shade Of Pale’ är uppkallad efter en klassisk rocklåt från 60-talet med Green Onion. Rosen blir 60-80 centimeter hög och blommorna får en lusrosa färg som efterhand bleknar till vitt. Den blommar från juni till oktober ocvh den sprider en behaglig och mild doft. Zon 1-3.

Aberic Barbier är en starkt doftande klätterros med tätt fyllda gula blommor som efterhand bleknar mot vitt. Den har mörkt glänsande bladverk. Tål skugga bra. Den funkar fint i zon 1-3 och är remonterande. Det här exemplaret fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Abrakadabra är en tehybridroos från Kordes. Den är mycket attraktiv med sina polkagrisfärgade blommor med en gulaktig ton. Doften är dock svag. Går bara att odla i de lägsta odlingszonerna då en inte tål mer än tio minusgrader. Blir cirk 80 centimeter hög.

Absolutely Fabulous är en modern buskros från 2004 med stora smörgula blommor. Den här remonterande rosen doftar starkt av anis och lakrits. Den tål dock inte kyla och är bara härdig i zon 1-2. Bilden tog jag på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Acapella är en starkt doftande storblommig rabattros som helst vill ha full sol. Blommorna är tvåfärgade i körsbärsrött och vitt. Den blommar från slutet av juni till oktober och blir knappt en meter hög. Den går bra i zon 1-3.

Adam Messerich heter den här rosas rosen som liknar en klassisk marsipanros. Den har funnits i trädgårdar sedan 1920 och tillhör gruppen Bourbonrosor. Doften beskrivs som mellanstark. Kan användas som klätterros, men blir annars bara 1,5 meter hög. Zon 1-3.

Adele Prevost. Det här är en gammal rossort från 1830 med tätt fyllda, stora blommor. Den tillhör gruppen Gallicarosor. Den doftar starkt och behagligt, men blommar bara en gång per säsong. Å andra sidan är den ganska robust, skuggtålig och härdig i zon 1-5. Den blir ungefär 1,2 meter hög och lika bred.

’Ade’leide de Orle’ans’ är en klätterros med ljuvliga vita blommor som doftar starkt. Den kan bli 4,5 meter hög och tre meter bred. Inte så vanlig i Sverige och även i de lägsta odlingszonerna bör den vinterskyddas väl.

Adeleide Hoodless är en kanadensisk buskros som blir 1-15 meter hög. Den får mellanstora, halvfyllda, mörkröda blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den är remonterande och blommar villigt från juli till oktober. Zon 1-6.

Agatha är en ros som bara blomamr en gång under säsongen. Då gör den det med väldoftande rosa blommor i små klasar. Enligt Flora Linnea klarar den sig bra på magra jordar och den är skuggtålig. Den blir 1,5-2 meter hög och går bra i zon 1-6.

Agatha Incarnata är en ljusrosa Gallicaros som funnits i trädgårdar sedan tidigt 1800-tal. Blommorna är tätt fyllda och de luktar enligt Flora Linnea av spans körvel, myrra och bär. Den är dock inte remonterande utan blommar bara en gång per säsong. Den går fint i zon 1-5. 

Aicha är en fin buskros som blommar från tidig sommar med gula halvfyllda blommor. Doften är stark och fruktig. Det är en skuggtålig ros som passar som såväl solitär som i häck. Den blir 2,5 meter hög och cirka två meter bred. Zon 1-6.

Aida är en tehybrid med djuprosa blommor som doftar underbart. Den blommar rikligt och mycket under hela säsongen, men rekommenderas inte i de högre odlingszonerna i Sverige. Den blir upp till en meter hög och busken har friskt gröna blad.

Aimable Amie är en omtyckt gammaldags ros med rosa och vackra tätt fyllda blommor som doftar starkt. Den blommar bara en gång under säsongen, men då gör den det å andra sidan rikligt. Rosens namn betyder ”omtyckt väninna” på  franska. Den är härdig upp till och med zon 5. 

Airbrush är en Kordesros som visar upp ett fascinerande orange-gult färgspel under blomningen. Den blommar rikligt under hela säsongen. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Alain Blanchard är en karminröd och remonterande ros som blommar i klasar. Den blir bara cirka 80 centimeter hög och den går bra i zon 1-4. Rosen på bilden fotograferades på Fredriksdal i Helsingborg.

Alba Maxima är enligt Flora Linnea en mycket härdig ros med tätt fyllda gräddvita blommor. Den kallas också ’Jacobite Rose’ och ’White Rose of York’ (den är Smålands landskapsros och kallas i folkmun för bondrosen, i Danmark även för ”Skagens ros”). Den har ett mycket kraftigt växtsätt och kan användas som klätterros. Doftar fruktigt och är skuggtålig.  Den blir 2,5 meter hög och fyra meter bred.

Alba Meidland är en lågväxande fransk buskros som blommar rikligt med vita blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den passar bra som häckväxt och är skuggtålig. Det är en marktäckande ros och den är remonterande. Går även bra att odla i kruka. Zon 1-3.

Albasemiplena är en buskros med stora vita blommor med synliga gula ståndare. Den doftar starkt med antydan av äpplen och citron, Den är en engångsblommande och blommar från slutet av juni och en månad framåt. Skuggtålig. Den blir 2-2,5 meter hög. Odlingszon 1-7.

Albertine är en gammaldags klätterros från Frankrike med ett kraftigt växtsätt som kan bli upp till tre meter hög. Den har laxrosa blommor som doftar friskt av te och frukter. Den blommar dock bara en gång per säsong, under juni-juli. Zon 1-3.

Alchymist är en fantastisk ros som skiftar i färg under blomningen från gyllengult till orange. Vi planterade en i våras (2020), men den verkar tyvärr inte blomma i år och därför lägger jag ut bilden på den här. Blomningsperioden är lång och rosorna doftar friskt av honung. En mycket populär ros i många trädgårdar och den går fint upp till och med zon 4.

Alexander är en orangeröd tehybrid med eleganta blommor. Den här remonterande rosen blir bara cirka 1,2 meter hög och passar bra som rabattros. Den går bra i zon 1-3. Rosen på bilden fotograferade jag på Fredriksdal i Helsingborg sommaren 2019.

Alexander von Humboldt ska vara en modern buskros. Det är svårt att hitta information om den. Rosen på bilden fotograferade jag på Trädgårdsföreningen i Göteborg sommaren 2020. Jag har hört att Cillas Trädgård i Torhamn ska sälja den.

Alexandra Princess de Luxemburg är en modern buskros med rosa stora blommor som sprider en söt doft. Sorten togs fram av Kordes 2009. Den tål kallt väder, men bör skyddas vid frost och lämpar sig därför bara i de lägsta odlingszonerna.

Alfred Colomb är en gammaldags buskros med stora, tätt fyllda, mörkröda blommor. Den är remonterande och blommar rikligt från början av juli till början av augusti. Den blir cirka 1,5 meter hög och nästan lika bred. Gillar sol och trivs bäst i skyddat läge. Doftar behagligt. Zon 1-3.

Alibaba är en miniklättrare som blommar rikligt med rosa till aprikos blommor. Den har en medelstark fruktig doft med inslag av te. Den blir två meter hög och drygt en meter bred. Zon 1-3.

All The Rage är en modern buskros som blir runt halvmetern hög. Den är remonterande och de korallröda knopparna slår ut till enkla blommor i en rosaorange nyans. Doften beskrivs som medelstark av Flora Linnea. Blomningstiden är från slutet av juni til oktober. Zon 1-4.

’All My Loving’ är en rosaröd ros med stora blommor. Den blir knappt en meter hög och lika bred. Doften beskrivs som lätt och den är remonterande. I England betraktas den som härdig.

Allotria är en rabattros som blommar med klasar av relativt stora orangeröda blommor. Det är en frisk ros med en mjuk och fin doft som blommar från juni till oktober. Den blir 60-80 centimeter hög. Zon 1-6.

’Altaica’ är en engångsblommande buskros med stora, enkla, vita blommor som doftar medelstarkt och fruktigt. Den upptäcktes tidigt 1800-tal i Altaibergen i Sibirien. Den kallas också stor pimpinellros. Den blir 2,2 meter hög och 1,8 meter bred och passar såväl solitär som i häck. Zon 1-8.

Amadeus är en av mina och Malous favoritrosor, men än har det inte blivit av att vi skaffat ett exemplar. Den här ljuvliga klätterrosen med stora sammetslika blommor förädlades fram 2003 och har fått många internationella priser och utmärkelser. Den är remonterande och går bra i zon 1-4. Doften är dock svag.

Amber Queen. Den här gula skönheten passar perfekt i rabatter eftersom den bara blir 40-60 centimeter hög. Den blommar rikligt med stora blommor som skiftar från bärnsten till klargult. Doften är fin, men inte speciellt stark. Den blommar från juli till oktober. Zon 1-4.

Allotria är en röd floribundaros som är remonterande och som beskrivs som regntålig och riktigt härdig. Den blir cirka 80 centimeter hög och bladverket är glänsande mörkgrönt. Doften är dock svag. Zon 1-5.

Amber Sun är en polyantharos från Kordes som förädlades fram 2005 och som inte är särskilt vanlig i Sverige. Den blommar från juli till september och beskivs som en bra marktäckare som blir cirka halvmetern hög och 60 centimeter brd. Doften är svag. Zon 1-2.

Ambiente är en tehybridros som blir 70-80 centimeter hög och som blommar med gräddvita rosor med en mitt som skiftar i en gulaktig nyans. Bladverket är glänsande mörkgrönt och kontrasterar fint mot det vita. Den doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-2.

American Pillar är en ros som vi själva har i vår trädgård. Den beskrivs som en bra klätterros och det stämmer verkligen. Vi har den vid en stenmur mot grannen och där har den brett ut sig flera meter på ett par år. Tyvärr är doften ganska svag. Zon 1-4.

Amsterdam tillhör gruppen Floribundarosor. Det är en vacker orangeröd ros som förädlades fram i Verschuren i Nederländerna 1972. Den blir kring 80 centimeter hög och 60 centimeter bred. Tyärr är den enligt Flora Linnea känslor för mjöldagg. Den går bra upp till och med zon 4.

Amy Robsart är en stor buskros med mörkt rosa, starkt doftande rosor som blommar under juni och juli. Den kan bli upp till tre meter hög och nästan lika bred. Den är inte remonterande. Rosen på bilden är fotograferad i en rabatt hos Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Anacre´on är en gammaldags buskros som togs fram i Frankrike 1828. Den blommar bara en gång per säsong, men då gör den det intensivt med rosa fyllda blommor som doftar starkt. Den blir 1,2×1,2 meter, Zon 1-4.

Anaisse Galas är en gammaldags ros som bara blommar en gång per sommar, men då är den helt fantastisk med perfekt formade stora mörkrosa blommor som doftar starkt. Den blir en buske som är en meter hög och lika bred. Rosen på bilden blommade i zon 1 i Sverige. 

Andalusien är en taggig buskros som får klasar med underbart vackra röda blommor som doftar starkt. Under gynnsamma förhållanden blommar den från försommaren till långt ut på hösten. Den trivs bäst i ett soligt läge där den blir cirka 60 centimeter hög. Zon 1.

Angela är en rosa rabattros med mörkgrönt och glänsande bladverk som inte blir högre än strax under metern. Den är remonterande och blommar i klasar under hela säsongen. De doftar dock inte särskilt mycket. Zon 1-4.

Anna är en rosa skönhet som är resultatet av en korsning mellan Friesia och den kanadensiska rosen L83. Den har en fin förmåga att remontera och blommar nästan oavbrutet från juli till oktober. Doften är dock svag. Höjd två meter. Zon 1-4.

’Anniversary Whisthes’ är en floribundaros som blommar med stora gula blommor från tidig sommar till sen höst. Den blir max 0,8 meter och blommorna doftar friskt. Populär ros i England.

’Apfelbute’ är en tyskförädlad ros från 1990. Den blommar med vita blommor med guldgula exponerade ståndare. Den är remonterande och blommar från juni till oktober. Höjd cirka en meter. Fotograferad i zon 1 i Sverige.

’Apricot Nectar’ är en förtjusande ros med vackra aprikosfärgade blommor (det regnade den dagen jag fotograferade den i Trädgårdsföreningen i Göteborg). Den har en fin doft med inslag av persika. Själva busken blir strax under metern hög. Zonm1-3.

’Applejack’ är en mångsidig ros som blommar med enkla rosa blommor som doftsar starkt. Det är en skuggtålig ros som kan planteras som buskros eller klättrare. Den blir 1,5-2 meter hög. Zon 1-4.

Buskrosen Arabia får orange blommor som doftar sött och gott. Busken blir cirka 1,7 meter hög och den blommar från juni till oktober. Odlingszon 1-3.

’Arfsgården’ är en POM-ros (Programmet för odlad mångfald) med enkla ljust rosa blommor med exponerade gyllengula ståndare. Det är en buskros som blir 3-4 meter hög. Zon 1-5.

Arkansas är en amerikansk ros som är ganska ovanlig i Sverige. Den blommar i ett överflöd av djupt rosa enkla blommor med exponerade gula ståndare. Den blir upp till 1,2 meter hög och lika bred. Trivs i soliga lägen och tål torka.

Armide är den enda albrosen som har förmågan att remontera. De vita välfyllda blommorna sprider en stark och behaglig doft. Den här rosen förädlades fram redan 1818. Den blir 1,2 meter hög och nästan lika bred. Går bra upp till och zon 4.

Arvid är en så kallad hitteros som bland annat hittats i Vetlanda. I Norge, där den också ingår i ett projekt med gamla kulutrrosor, kallas den ’Marlene Billington’. Rosen på bilden fotograferades på Rosenlunds Rosarium i Jönköping sommaren 2021. Zon 1-5. 

Ascot är en klasblommande rabattros med purpurröda blommor som doftar medelstarkt och angenämt. Den passar att planteras i grupp, såväl ensam som i en låg häck (den blir 60-80 cm hög) eller i en kruka. Den blommar från juni till oktober. Zon 1-4.

Aspirin Rose utsågs till Årets Ros 2017, vilket är lätt att förstå. Den här underbara  rosen med tyskt ursprung får vita blommor med rosa inslag. Den blommar från tidig sommar till långt ut på hösten. Doften är dock svag. Den blir kanppt metern hög och 40 cm bred. Zon 1-4.

Astrid Lindgren är lika sagolikt vacker som författarinnans böcker. Den är fin att ha i rabatter med sina rosa blommor som doftar sött och friskt. Det här är en favorit hos många och den går bra upp till och med zon 4. Den är remonterande och på hösten får den dekorativa nypon.

’Augusta Luise’ är en ros med stora tätt fyllda aprikosfärgade blommor. Den är remonterande och blommar rikligt från juli till sen höst. Den blir 60-80 centimeter hög och har blanka mörkgröna och läderartade blad. Zon 1-3.

’Aurora’ utsågs av Finska rosensällskapet till Årets ros 2020. Det är en fyndros från Helsingfors som blir upp till två meter hög. Den får klargula blommor som doftar milt.

Ausonius är en buskros som även kan användas som klätterros. Den får klasar med ljusrosa blommor som dock inte doftar särskilt mycket. Den kan remontera och blomma en andra gång under säsongen. Rosen på bilden blommade i zon 1.

Avec Amour är en intensivt gul ros från den tyska rosförädlaren Tantau. Den har ett kompakt, buskigt växtsätt och ett friskt grönt bladverk. Den blir 70-100 cm hög och har god resistens mot mjöldagg. Zon 1.

Awakening är en härdig och frisk klätterros som påminner mycket om ’New Dawn’, men som är mörkare rosa. Den blir 3-5 meter hög och de stora, tätt fyllda, blommorna doftar angenämt. Den blommar från juli till oktober. Zon 1-5.