Rosor C

Californa Plena har ungerska anor från 1894 och är en engångsblommande medelluktande ros som går bra upp till och med zon 5. Den blir upp gill tre meter hög och blommar i juni med ljusrosa till mörkrosa tre centimeter stora rosor.

Calypso är en modern buskros som blommar rikligt från juni fram till hösten. Den får vackra aprikosfärgade fyllda blommor som senare bleknar mot mer ljusrosa. Den blir drygt en halvmeter hög och sägs ha god motståndskraft mot svampsjukdomar. Zon 1-3.

’Candy Cover’ är en polkagrisrandig ros som går i karminrött och ljusrosa med guldbruna knappar. Den är remonterande och blommar rikligt med 100-tals blommor per årsskott. Doften är frisk. Höjd strax under metern och lika bred. Zon 1-3.

Capitaine John Ingram är en gammal rossort som togs fram i Frankrike 1855. Den blommar dock bara en gång per säsong. Rosen på bilden fotograferade jag en regning augustidag 2018 på Fredriksdal i Helsingborg. Zon 1-4.

Caramella är en kraftig buskros som kan bli upp till 1,2 meter hög och som blommar med vackra gula rosor. Den beskrivs som frisk och motståndskraftig mot sjukdomar. Doften är dock svag. Den går fint i zon 1-4.

Cardinal Richelieu tillhör gruppen galliaros och är en engångsblommande, skuggtålig och starkt doftande ros som skiftar i lika och violett. I Sverige år den bra att odla upp i zon 5. Den blir cirka 1,2 meter hög och anses skuggtålig.

Carl Philip är en floribundaros som förädlades fram av Kordes 1896. Den har intensivt röda blommor, men den doftar däremot inte så mycket. Den blir cirka 80 centimeter hög och drygt en halvmeter bred. Den är remonterande och härdig i zon 1-4.

Celsiana är en klasblommande ros med stora halvfyllda blommor som går från rosavit nyans till mer blekt vit och som har synliga guldgula knappar. Enligt Flora Linnea avger den en stark citrusdoft med inslag av mysk. Skuggtålig och blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

Champagne Wishes är en 40-60 centimeter hög ros som blommar kontinuerligt och rikligt under perioden juli-augusti. Den har en medelstark doft och beskrivs som motståndskraftig mot svartfläckssjuka och övriga svampsjukdomar. Zon 1-4.

Charles Austin är en engelsk buskros som blommar tidigt med starkt doftande aprikosfärgade blommor. Den är remonterande och blommar kontinuerligt under perioden juni-oktober. Den blir runt 1,2 meter hög och går bra i zon 1-4.

Charles Darwin är en austinros med guldgula och tätt fyllda och stora blommor, som däremot inte doftar särskilt mycket. Rosen på bilden är tagen i ”Den engelska trädgården” på Österlen. Zon 1-3.

Charles de Mills är en gallicaros från 1790 som blommar en gång per sommar. De karminröda rosorna doftar starkt med inslag av krövel enligt Flora Linnea. Den är starkt växande och går i zon 1-5.

Charming Piano är en robust ädelros som blir upp till 1,3 meter hög och som blommar i vita och rosa nyanser. Den är härdig och gillar även tuffare omgivningar. Blomningstiden är från juni till oktober. Rosen på bilden fotograferade jag i Trädgårdsföreningen, Göteborg.

Chateau de Namur är en rosavit vacker gallicaros som blir 1-1,2 meter hög och som avger en medelstark doft. Den är inte remonterande utan blommar en gång per sommar under juni-juli. Rosen på bilden fanns i en plantering i zon 1. Den ska vara frosttålig ner till -15 grader.

Cherry Lady är en tehybridros som förädlats fram av Kordes. Den har ett upprätt kraftigt växtsätt och kan bli upp till 1,2 meter hög. De vackert rosa/ljusröda blommorna sprider en svag doft. Den ska vara motståndskraftig mot svartfläckssjuka och mjöldagg. Bilden på rosen togs i zon 1.

Chevy Chase är en amerikansk klätterros med småblommiga karminröda rosor som doftar sött av hallon. Den är inte uppkallad efter skådespelaren med samma namn utan efter en förort till Washington. Den blir ungefär tre meter hög. Zon 1-3.

Chinatown är en remonterande och starkt doftande floribundaros som togs fram av Poulsen 1963. Den har stora klargula blommor som verkligen lyser upp i rabatten. Den har en fin doft. Skuggtålig och går i zon 1-4.

Cinderella är en remonterande buskros som föräldrats fram av Kordes. Den har fyllda, djupt skålformade blommor som doftar starkt av äpplen. Bladverket är mörkgrönt och glänsande. Enligt Flora Linnea har den god motståndskraft mot sjukdomar. Zon 1-4.

Clarie Austin är en remonterande ros som sprider en stark och behaglig doft från de stora cremevita blommorna. Det är en robust och frisk ros och enligt David Austin den bästa engelska vita ros man tagit fram. Den blir 1,4 meter hög och kan i milt klimat användas som liten klätterros. Zon 1-3.

Claus Dahlby är en gräddvit ros som är uppkallad efter den populäre daanske trädgårdsexperten med samma namn. Den har ett kompakt växtsätt, blir strax under metern hög och nästan lika bred. Den är remonterande och sprider en angenäm doft. Zon 1-3.

Climbing American är som namnet antyder en klätterros som kan bli ett par meter hög om den får klättra mot en stolpe, en spalje’ eller en vägg. Den blommar under hela sommaren och långt ut på hösten med ljusrosa till laxfärgade blommor. Svårt att säga hur härdig den är i Sverige, men rosen på bilden trivdes i alla fall förträffligt i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Alltså zon 1.

Climbing Iceberg är en av favoriterna i våra rosenbågar. Sommaren 2019 överraskade den oss med ett överdåd av vackra vita rosor som doftade lagom starkt av hallon och citron. I år var inte blomningen lika intensiv. Den klättrar bra hos oss som bor i zon 2, men den ska funka upp till och med zon 3.

Complicata är en rosa gallicaros som anses både frisk och härdig. Den bildar stora klasar med upp till 20 blommor som doftar av nötter. Den blommar dock bara en gång per säsong. Den går att använda som klättrare, är skuggtålig och går i zon 1-5.

Comte de Chambord eller Madame Boll. Kärt barn har många namn. Enligt Flora Linnea rör det sig om samma ros.

Det här är en gammaldags ros som har anor tillbaka till 1843. Den är remonterande och tålig och går fint att odla ända upp i zon 5. Blommornas färg är mättat djuprosa och den har en angenäm doft av äpplen och kanel.

Den här rosen fotograferade Per-Ola sommaren 2017 i rosariet på Fredriksdal i Helsingborg.

Comte de Champagne är ytterligare en i rad av vackra austinrosor. Den uppges dofta ljuvligt av honung och mys. Från början är den gul, men rosen på bilden som jag fotograferade i Trädgårdsföreningen i Göteborg har bleknat mot gräddvitt. Den blir cirka metern hög.

Comtesse de Rocquigny är en bourbonros med medelstora vita till rosa blommor. Den är remonterande och blir cirka 1,2 meter hög. Bilden är tagen på Fredriksdal i Göteborg sommaren 2019. Den här sällsynta bourbonrosen, som ett tag ansågs försvunnen, går i zon 1-3.

Comtesse du Cayla är svår att hita uppgifter om. Enligt en sökning kan det vara en Kinaros. Det innebär i så fall att de bara går att odla i de varmaste delarna av Sverige, det vill säga zon 1-2, och de måste täckas omsorgsfullt vintertid. Bilden är tagen i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Conditorium, eller konditorrosen som den också kallas, är en engångsblommande purpurröd ros med anor från Ungern och tidigt 1600-tal. Den är frisk och härdig och doftar starkt. Höjd 1,2 meter. Zon 1-5.

Conrad Ferdinand Meyer är en starkt doftande klätterros med rosa blommor. Den blommar rikligt och återkommande under hela säsongen. Den är dock känslig för angrepp av svartfläckssjuka. Blir cirka två meter hög. Zon 1-4.

Constance Spry är rosförädlaren David Austins första ros. Det är en vacker buskros som är en korsning av en Belle Isis och tehybriden Dainty Maid. Den har stora skålformade rosa blommor som blommar i klasar och som sprider en stark doft. Den blir cirka tre meter hög. Zon 1-5.

Coral Cove är en ros som går från mörkt rosa i ytterkanten till orange och mot mitten gult. Den blommar rikligt från mitten av juni till oktober och sprider en behaglig, medelstark doft. Den blir cirka 40-60 centimeter hög och trivs i full sol. Zon 1-4.

Coral Dawn är en remonterande ros som förädlades fram i USA 1952. Zon 1-3.

Cornelia är en rikligt blommande ros som blommar kontinuerligt under nästan hela sommaren. Den är skuggtålig och eftersom den blir 1,5 meter hög och lika bred passar den bra som häck. Doften beskrivs som medelstark. Zon 1-3.

Cottage Rose är en svagt doftande austinros som förädlades fram 1991. Den har stora välfyllda rosa blommor som återkommer under hela sommaren. Den trivs bäst i ett läge där den får så mycket sol som möjligt. Zon 1-3.

Country Girl är en 50-60 centimeter hög ros som passar bra i förgrunden i rabatter. Den börjar blomma i en körsbärsröd nyans för att sedan övergå mer i rosavitt. Den beskrivs som frisk och stark. Rosen introducerades 2009 och den på bilden blommade sommaren 2020 i Sverige i zon 1.

Coupe d’Hebe är en gammaldags buskros som är en av de mest populära bourbonrosorna. Den blommar rikligt under hela juli med stora välfyllda och rosa blommor som doftar starkt. Den är dock inte remonterande. Zon 1-5.

Cramoisi Picote’ är en gallicaros från 1834 med karminröda, tätt fyllda och runda rosor. Den är inte remonterande utan blommar bara under juli. Doften är ganska svag. Den blir kring metern hög. Zon 1.5.

Crazy For You är ytterligare en i raden av polkagrisfärgade rosor i vitt och rött, men som i det här fallet även har gula inslag i mitten. Det är en remonterande ros som blir cirka 1,2 meter hög och som har vackert mörkgrönt bladverk. Doften är dock svag. Zon 1-3.

Cristata är en gammaldags rosa ros som hittades vid ett kloster i Schweiz runt 1820. Den går även under namnet Chape de Napoleon eftersom den med sina flikar påminner om den trekantiga hatt Napoleon bar. Den blommar från slutet av juni till slutet av juli och doftar starkt. Den blir 1,5 meter hög. Zon 1-5.

Crown Princess Margareta är en buskros med härligt gula rosor som går in en persika-aprikos-nyans. Den är framtagen av David Austin och döpt efter en svenska kronprinsessan Margareta, dotter till drottning Victoria av England, som gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf Adolf 1905. Rosen doftar starkt, blir drygt 1,5 meter hög och går i zon 1-4.