Sofiero 2017

Den stora trädgårdsfesten i Sofiero slottsträdgård i slutet av augusti är ett trevligt arrangemang där man både kan inspireras av andra och köpa billiga växter och blommor och botanisera bland fantasifull trädgårdskonst. Sofiero är framförallt känt för sina blommande rhododendron i slutet av maj och början av juni, men nu på höstkanten är det dahliorna som dominerar. Här finns en otrolig variation i färg och form som kan ses på bilderna om ni skrollar neråt.

Trappan upp till Sofiero slott var smyckad med blommor under Den stora trädgårdsfesten 2017. Utställningen inne på själva slottet hade dock inget med själva trädgårdsfesten att göra. Den var intressant av andra anledningar och då pratar vi svensk design och innovation.

Utställningsområdet på Den stora trädgårdsfesten. På scenen till vänster hölls också intressanta föredrag.

Här på marknadsgatan hittade vi en uppsjö av olika försäljare. Här kunde man verkligen fynda bland perenner, prydnadsbuskar, trädgårdskonst och olika redskap. Den stora trädgårdsfesten på Sofiero pågick mellan 25-27 augusti.

Flera av försäljarna hade trädgårdskonst i olika varianter. Lite rostigt armeringsjärn höjer atmosfären i en välplanerad trädgård, men det får inte bli för mycket för då blir det lätt kitschigt. Men smaken är ju som…

Solhattar i långa rader. På mässor och trädgårdsarrangemang gäller det att passa på att fynda eftersom det ofta är bra priser. Hos den här handlaren kunde man köpa sex perenner för 300 kronor. Jag köpte tolv 🙂 som ska få en fin plats i min trädgård.

Och inte bara solhattar. Här fanns en lång rad av olika perenner att välja mellan. Största problemet var att bära allt till bilen, men Per-Ola är som väl är van vid att ta i 🙂

Rabatterna i Sofiero slottsträdgård i all sin prakt.

Lite av färgprakten kan vi förmedla med bilder, men inte de ljuvliga dofterna. Det luktade underbart från rabatterna. Inte minst i ”Rosengången” som anlades 2000 och som innehåller en lång rad olika sorters väldoftande rosor.

Nu kommer en orgie i bilder på dahlior i alla dess färger och former. Per-Ola har fotograferat och här ser ni mig dokumentera vad han tar bilder på. Dahlior är lite som rosor, klematis och rhododendron och i viss mån pelargonier. Det väcker samlarlusten – man vill ha så många sorter och färger som möjligt.

Nu får det räcka med dahlior för den här gången. Sofiero har så mycket annat att erbjuda. Som det här ”havet” av jätteverbena.

Eller varför inte en ståtlig lilja…

Hela den här rabatten är planterad med lejongap. 

Kronärtskocka är inte bara god att äta kokt med lite salt och smör. Det är också en vacker blomma.

Begagnade växter??? Nja, kanske snarare andrasortering och lite udda växter.

Nöjd och belåten efter en lång dag på Den stora trädgårdsfesten på Sofiero och med en del ”fynd” att ta hem och plantera.