Okategoriserade

Dagens ros 71

God morgon alla trevliga människor! I går träffade jag en av er i en affär när jag skulle handla ingridienserna till gårdagens fiskrätt – en gammal kompis sedan tonåren som jag tyvärr inte träffar alltför ofta. Vi hängde ihop för 40 år sedan och kikade på fåglar tillsammans + en del annat bus som är preskriberat sedan länge. Det var roligt att stå och prata en stund och tiden flöt iväg. Det var nästan  så att mjölken i våra kundvagnar blev ljummen. Det är något speciellt med gammal vänskap – den är stark och när man efter flera år träffas igen känns det som det bara är att fortsätta där man slutade sist.

Dagens ros ’Ghita Renaissance’ har fått sitt namn efter den kända danska skådespelerskan Ghita Nörby. För ett par år sedan såg jag rosen i trädgården där den verkligen ska växa – hemma hos Ghita Nörby norr om Köpenhamn – i samband med att jag och fotografen Stefan Lindblom gjorde ett reportage om hennes mångfald av rosor för tidningen Allers.

Jag vet inte om det går att hitta reportaget under allas.se, men om det inte gör det kan ni se hur det såg ut under menyn ”Trädgårdsreportage” som ni än så länge hittar under huvudmenyerna här på sidan.

Rosen ’Ghita Renaissance’ har stora fyllda blommor i rosa nyanser. Den har en lång blomning och doften är stark och angenäm. Den är framodlad av den kände danske rosförädlaren Poulsen. Rosen är remonterande och den blir cirka 1,2 meter hög och en meter bred. Zon 1-3.

Den tionde juli 1968 meddelar Eric Clapton att gruppen Cream splittras på grund av oenighet om den musikaliska inriktningen. Sex år senare spelar David Bowie in liveplattan ”David Live” under två kvällars konserter på Tower Theater i Pennsylvania. Den tionde juli 1979 döms Chuck Berry till fyra månaders fängelse för skattebrott.

I början av sin karriär, den tionde juli 1963, spelar Rolling Stones på Eel Pie Island i Twickenham. Tre år senare har de fått luft under vingarna och spelar under sin sommarturne’ i USA på Arie Crown Theater i Chicago.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *