OkategoriseradeRosor

God jul

Önskar jag och Malou er alla.

Huset luktar av gran och griljerad skinka så här på julaftonens morgon och den rätta stämningen är på väg att infinna sig. Det viner fortfarande lite runt knutarna av blåsten som härjat här i natt. Jag var precis ute och inspekterade eventuella skador. Inga större katastrofer, men en ruta har lossnat i växthuset och gått sönder. Nåja, det är är problem som man får ta tag i efter helgerna.

Det här är sista dagen med min speciella jukalender med rosor och i dag kan jag presentera en riktig höjdare. Det kommer att kännas lite tomt och vemodigt att inte gå upp och skriva på den här sidan varje morgon. Men, men snart kommer våren och då kommer det att handla om nytagna bilder på allt som knoppas och slår ut i våra rabatter.

Ha nu en riktigt skön jul!

Lucka 24: Tjugofjärde december. På självaste julafton – och årets sista ros i julkalendern – slår vi till med en Ingrid Bergman. Den här praktfulla skapelsen är verkligen rosornas ros i trädgården.

Den presenterades för allmänheten 1983 och fick namn efter en av Sveriges mest berömda skådespelerskor. För familjen Poulsen tog det nästan 80 år och tre generationer att förädla fram den. År 2000 utnämndes den till årets ros av värlsförbundet.

Ingrid Bergman är remonterande och blommorna är stora och mörkröda och den har spiralvända kronblad. Doften kan tyckas vara lite svag. Den blir strax under metern hög och det är inte lämpligt att plantera den högre upp än i zon 3.

Vår Ingrid Bergman växer vid  några stora stenar framför huset där den har sällskap av  andra rosor.

Vad har hänt på självaste julafton i världshistorien? Tja, 1906 sändes världens första radioprogram som innehöll både tal och musik i USA och 1951 blev Libyen självständigt från Italien.

På julafton 1979 invaderade sovjetiska trupper Afghanistan, vilket blev början på ett långt och blodigt krig och efterverkningar som vi fortfarande lider av i form av terrordåd, talibaner och militanta muslimer.

Det är väl ingen överraskning att Eva har namnsdag i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *