Blommor

Försådd av luktärter.

Det är vecka tolv den här veckan och här nere i Skåne betyder det är dags att börja förså luktärter. I år satsar jag på 21 olika sorter, bland annat ’Mumsie, ’High Society’, ’Black Knights’, ’Summer Sizzler’ och min gubbe Per-Olas favorit – ’Nimbus’. De flesta fröerna har jag köpt av antingen Cecilia Wingård, vars skrift om odlingsråd ni kan se på bilden ovan, och från Zetas trädgård.

Jag försår varje sort för sig i små krukor med planteringsjord som jag vattnar igenom. Sedan placerar jag ut fröerna, 8-20 stycken beroende på leverantör, och täcker dem med ett tunt lager såjord. 

Jag försår i gäststugan, men eftersom det är kalla nätter ännu har jag låtit dem flytta in i sitt lilla miniväxthus i rumsvärmen. Luktärtsfröer kan med fördel förvaras i frysen fram till det är dags att plantera dem, men så fort de kommit i jorden får de inte utsätta för minusgrader.

Vid terassdörren bredvid akvariet får de 21 försådda luktärtssorterna växa till sig. Förhoppningsvis är de tillräckligt kraftfulla för att flyttas ut om några veckor, eller åtminstone flyttas tillbaka till gäststugan.

För min del är det nu dags att fortsätta försådden med rosenskära, vallmo, zinnia och alla andra fina sommarblommor liksom tomater och annat matnyttigt. Fler inlägg om detta kommer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *