Klematis

Plantering av klematis.

I år har vi hittills planterat en handfull olika klematis. På bilden ovan ser ni en ’Princess Diana’ som jag Per-Ola, grävde ner vid bakre delen av trädgården i dag. Det är några saker man ska tänka på när man planterar klematis för att få dem att etablera sig och här tänker jag dela med mig med några råd. Häng med.

 

Under tiden som man gräver planteringsgropen kan man med fördel lägga plantans rotklump i blöt i en hink med vatten. Var dock försiktiga när ni lyfter upp plantan ur krukan. Man får aldrig dra direkt i växten eftersom det kan skada den.

Plantera djupt. Gräv en planteringsgrop som ska vara minst 40 centimeter djup och bred. Kruklumpens överdel ska hamna minst tio centimeter under jordytan. Det är viktigt för att ett bra rotsystem ska utvecklas och det gör också att den kan skjuta nya skott om plantan blir angripen av sjukdomar eller ohyra ovan jord.

Flera klematisexperter rekommenderar att man lägger en handfull grus i botten av planteringsgropen. Den bästa jorden för klematis är en blandning av en tredjedel lerjord, en tredjedel torvmull och en tredjedel grovt grus, men klematis är samtidigt en tolerant växt som klarar de flesta jordtyper.

Glöm inte att vattna. Alla nyplanterade växter kräver mycket vatten. Häll vatten i planteringsgropen och ge  sedan din nyplanterade klematis en rejäl rotblöta. Men se också till att dräneringen är bra. Klematis vill inte stå i vatten som inte rinner av.

Fler planteringsråd hittar ni bland annat i Andromeda Matz och Krister Cedergrens utmärkta bok ”Klematis – över 100 utvalda sorter”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *