Rosor

Att beskära rosor

En gammal regel är att man ska beskära rosorna när björken börjar få musöron. Det är viktigt att beskära dem för att få friska och starka rosbuskar. Jag och Per-Ola var på en genomgång om rosbeskärning tidigare i våras som Kristianstads Trädgårdsförening arrangerade i Tivoliparken. Men när man väl sitter där med sekatören blir man ändå lite osäker. Man är ju rädd för att ta i för mycket så att man skadar rosen eller att den inte blommar i år. Här är lite av det vi fick lära oss som vi delar med oss av.

Det är olika regler för beskärning beroende på vilken typ av rosor det handlar om.

Vildrosor och besläktade hyrbrider ska man beskära varsamt. Här räcker det med att man tar bort döda och skadade grenar och kortar in långa årsskott. När buskarna blivit för täta är det dags att gallra. Vildrosor får gott om dekorativa nypon på höstkanten så klipp inte bort vissna blommor.

Gammaldags och moderna rosor ska byggas upp år för år. Det gör man genom att spara grenar av olika ålder, till exempel ettåriga, tvååriga och treåriga.Toppa årsskotten. Sidogrenar som är ettåriga kortas in 2-5 ögon och sidogrenar från sidogrenar kortas i sin tur 1-3 ögon.

Klätterrosor ska beskäras på samma sätt som buskrosor, men här var vi mycket försiktiga med våra honungsrosr som bara är årsgamla. Vi vill att de ska växa till sig rejält i pergolan. Däremot snyggade vi till vår Flammentanz och vår Santana och kortade ner grenarna 2-3 ögon.

Rabattrosor kräver en annan typ av beskärning. Här ska 5-7 av de kraftigaste grenarna lämnas kvar och dessa ska vara riktade åt olika håll och inte sitta för tätt.Vid hård beskärning ska grenarna vara 15 cm lång och ha 3-5 ögon kvar per gren. Vid lätt beskärning ska grenarna vara 30 cm. Experterna rekommenderar att man beskär rabattrosor hårt respektive lätt vartannat år. Klipp bort vissna blommor under hela säsongen.

Glöm inte att ha en skarpslipad sekatör och rengör den med sprit efter varje beskärning för att förhindra att sjukdomar sprids.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *