Okategoriserade

Dagens blomma 30

God morgon! Dagens blomma gillenia blev årets perenn 2020. Det är en otroligt vacker cirka 80 centimeter hög och lika bred planta som trivs i såväl full sol som under träden i vårt woodland. Vi har ett par exempel av denna lättskötta växt som är fin hela växtsäsongen, från floret av fjärilslika blommor  under sommaren till de fina nyanserna i rött och gult under hösten.

Jaha, i dag är det 30 november. På 90-talet innebar det en stökig och arbetsintensiv dag när jag för Aftonbladet skulle bevaka de antidemokratiska hyllningarna på Karl XII:s dödsdag. En samling tokstollar, bestånde av övervintrande fascister från 30-talet och ett gäng mindre begåvade skinnskallar, hade fått för sig att bästa sättet att hylla den gamle despoten (som faktiskt genom sitt agerande skrinlade Sveriges stormaktsambitioner för all framtid) var att tåga genom universitetsstaden Lund (det närmaste majoriteten av skinnskallar någonsin kom ett universitet). De möttes av motdemontstranter och det blev halabaloo och kaos på Lunds gator. Polisen satte efter några år stopp för det här spektaklet genom att placera ut containrar på gatorna och stoppa förstärkningarna till motdemonstranterna som kom från Danmark och bussa tillbaka dem till Christiania och de andra hålor till ockuperade hus där de normalt framlevde sina dagar klädda i trasmattor, ätande vegansk mat och inpyrda av haschrök. Tack och lov är det slut med det tramset. Allt var inte bättre förr.

Den 30 november är  också ett viktigt datum i Rolling Stones historia. Den här dagen för 60 år sedan spelade de på Picadilly Jazzclub i Soho, London. Klubbägaren Giorgio Gomelsky är först inte överdrivet förtjust i det han får höra, men när han öppnar klubben Crawdaddy i Richmond i västra London månaden därpå bokar han gruppen flera gånger under vintern 1963. Han blir också Rolling Stones första manager.

I övrigt är den här perioden rena öknen i musikhistorien. På Englandslistan ligger sista novemberveckan 1962  Tornados etta med ”Telstar”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *