KöksträdgårdPergolaRhododendronTrädgårdskonstVäxthus

Vinter i trädgården.

Snön som föll i natt och i morse har svept in trädgården i ett mjukt täcke. Allt ligger i dvala i väntan på vårvärmen. Här i våra rosenbågar ska bland annat Flammenntanz och Climbing Iceberg blomma till sommaren. Vi har kupat rosorna för att skydda rötterna mot frosten. Granriset är för att skydda grenarna mot den starka vårsolen som förhoppningsvis kommer om några veckor.

Även köksträdgården och vårt växthus ligger i vintervila. Om ett par månader börjar planeringen för fullt om vad vi ska odla i år. Redan har vi satt vitlök i en av pallkragarna och vi har pratat om att satsa på kryddväxter som dill, persilja, gräslök och basilika.

Så här i januari ser det inte så inbjudande ut i köksträdgården.

Inget är som väntans tider. Senare i år ska här blomma bland annat nyponros, rosorna Flammentnz och Santana, solhatt, löjtnantshjärta och pion.

Vår stora gamla rhododendron är åtminstone vintergrön och fin. I maj blommar den med stora lila blommor.

Här i vår lilla surjordshörna har vi olika sorters rhododendron som blommar i vitt och lila tillsammans med amnerikanska blåbärsbuskar. I bakgrunden tronar fem exemplar av Thuja smaragd.

Vår lilla damm ligger tyst och frusen. Inget porlande vatten här som på sommaren. I år hoppas vi att näckrosen blommar som den gjorde för ett par år sedan.

Vår lilla syrenhörna i vinterskrud.

Här vid den gamla jordkällaren har vi vår lilla vildäng. Här växer också rönnsumak och benved, liksom kaprifol och ett stort antal tulpaner.

Här vid stenarna växer rosorna Lili Marlene och Stanwell Perpetul tillsammans med stockrosor och vass. I förgrunden ett plommonträd. Än så länge kan man bara ana vad som kommer att komma upp.

Här har vi planterat två exemplar av den gula rosen Hansestadt Rostock och jätteverbenor. Mer ska här planteras av olika perenner till våren. I bakgrunden har vi bland annat en fjärilsbuske. NU LÄNGTAR VI VERKLIGEN EFTER VÅREN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *