KlematisKöksträdgårdPergolaRhododendronRosorVäxthus

Trädgårdsbilder.

Här kommer lite bilder från trädgården i början av juni. Våra rhododendronbuskar har snart blommat över och rosorna har börjat slå ut. Jag har också anlagt en ny rabatt på östra gaveln av huset där jag bland annat planterat japansk lönn och skuggtåliga perenner.

Gaveln på den gamla sommarstugan där det bland annat växer rosorna Flammentanz och Santana (som inte slagit ut än), klematis, en buskpion, löjtnantshjärtan och annat smått och gott. I bakgrunden syns den magnifika parkrhhododendron Catawbiense Grandiflorum.

På andra sidan sommarstugan växer det honungsrosorna Lykkelie, kaprifol och murgröna i pergolan. Om ett par veckor bör honungsrosorna blomma i all sin prakt och sprida en underbar väldoft.

Samma sida av trädgården, men sedd från andra hållet. I portalen växer honungsrosen Lykkelie, i rabatten till vänster bland annat violruta, akleja, ljung och buxbom och i spaljen till vänster har jag och Per-Ola planterat rosorna Sympathie och Mozart tillsammans med klematis, blommande ormbunke och blåregn (med vita blommor).

Mitt lilla planteringsbord i hörnan av köksträdgården. I den svarta tunnan blandar vi till nässelvatten, guldvatten och andra mindre väldoftande 🙂 men ack för växterna så välgörande gödningsmedel.

En liten bit av min köksträdgård. I odlingslådorna närmast har jag planterat luktärter och i drivbänken frodas dill och andra grönsaker. I bakgrunden den magnifika rhododendron Catawbiense Grandiflorum på nytt.

I rosenbågarna i gången mellan vårt hus och den gamla sommarstugan växer rosorna Flammentanz, Climbing Iceberg, Nevada och Maidens Blush.

Vy ner mot gatan och jordkällaren. I hörnan växer syrener och schersminer och ett päronträd där det även klättrar en ros (Ghislaine de Feligonde). Rhododendron med de röda blommorna mitt i bilden är en Nova Zembla. Vid stenen växer bland annat den underbara persiokorosen (For Your Eyes Only) som jag köpte på Fredriksdal för ett par år sedan.

De här stenbumlingarna som grävdes upp i samband med att vi byggde huset har fått vara kvar eftersom jag tycker de är dekorativa. Här har jag planterat spirea, stockrosor och rosorna Stanwell Perpetual och Lili Marlene. Den sistnämnda verkar inte trivas så bra här medan den förra precis har börjat blomma. Mitt i stenpartiet växer en forsythia och trädet i förgrunden är ett plommonträd.

Senaste tillskottet bland rabbaterna. På skuggsidan av vårt hus jag planterat en japansk lönn (Acer palmatum Atropurpureum) tillsammans med olika sorters alunrot (heuchera), silverbräcke (Saxifraga paniculata), näva (geranium) och gräset storfryle (Luzula Sylvatica). På andra sidan staketet växer bland annat olika sorter av klematis (clematis).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *