Okategoriserade

Dagens ros 20

God morgon! Såg ni Gunnel Carlsons inslag från Cedergrens på Råå utanför Helsingborg i ”Gokväll” i SVT i går? De handlade om Lars Cedergren som var en legend inom rosor i Sverige. Cedergrens plantskola drevs i 104 år, men förra året tvingades sonen Krister Cedergren stänga ner. Därifrån kom rosen Martha som min syster köpte på 80-talet till vår mor (jo, hon hette Martha). Tyvärr finns varken rosen eller vår mor kvar i  livet. TV-programmet kan man däremot se på SVT-play.

Därför har jag som dagens ros valt en ’Starkodder’. Den är nämligen upptäckt och frösådd på Cedergrens. Det är en helenahybrid som har lite mer fyllda blommor än de övriga rosorna i den här gruppen. Doften är söt och behaglig och den kan bli tre meter hög och lika bred. Zon 1-3. Rosen på bilden fotograferade jag i Fredriksdal i somras.

För 56 och ett halvt år sedan bannlyser amerikanska radiostationer The Byrds singel ”Eight Miles High” eftersom den misstänks vara narkotikaförhärligande. 17 år senare släpper David Bowie sin singel ”Let’s Dance”. Till synes utan något inbördes samband 🙂

För 45 och ett halvt år sedan spelar Rolling Stones på kvällen den 20 maj på Civic Auditorium i San Jose, Kalifornien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *