Rosor

Dagens ros 81

Guten morgen! I dag har vi en ros som tilltalas på tyska. Alltid lite glädjande med variation i rosornas värld och få växla språk från engelska och franska. Jag kan inte påstå att jag behärskar tyskan, men jag har läst språket sex år i skolan, jag blir glad när jag hör någon prata tyska och jag försöker hålla mig till det när jag är i Tyskland. Och det är något speciellt med ramsor som an, auf, hinter, in, neben, unter, vor, zwischen (prepositioner som styr dativ och ackusativ) 🙂

Dagens ros heter ’Veilchenblau’ (helt enkelt violettblå på svenska). Det är en klätterros med halvfyllda klasblommande purpurvioletta blommor som har en gulvit bas och guldgula ståndare. Den blommar bara en gång per säsong och då sprider den en behaglig doft som beskrivs som medelstark. Zon 1-3.

För 55 och ett halvt år sedan, den 20 juli 1965, släpper Lovin’ Spoonful sin debutsingel ”Do You Believe in Magic”. På dagen nio år senare inleds den första Knebworthfestivalen i England under namnet ”The Burolic Frolic”. Medverkar gör band som The Allman Brothers Band, Van Morrison och Alex Harvey Band.

Världens största rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones spelar den 20 juli på spannmålsbörsen (!!!) i Wisbeck. Märkligt ställe att spela på – ”kan jag få 20 kilo vete och lite ”Little Red Rooster”, tack. Men det är deras första spelning på en danslokal. Tre år senare har de  växt ytterligare som band och fenomen och spelar den 20 juli i en konsertsal i Seattle, USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *