Rosor

Dagens ros 85

God morgon sjusovare! När ni läser det här är jag antagligen halvvägs upp genom Götaland. Jag är på en reportageresa och tack och lov älskar jag att köra bil genom Sverige.

När jag bodde i Malmö roade jag mig med  att knappa in P4 på radion och sedan låta de olika lokalradiostationerna följa mig genom min resa norrut. Det var ett kulturpolitiskt intressant projekt. Det började med Radio Malmöhus som var ett profillöst mischmash som speglade att den folkrika sydvästra delen av Skåne huvudsakligen består av en massa inflyttade från andra landsändar. Ingen direkt riktning och ingen karaktär. Mycket dansband och Kalle Lind och en och annan himmelsblå med unikaboxen på pakethållaren som undrade var Kockums tog vägen.

Sedan kom man upp till Radio Kristianstad och plötsligt fylldes radion av nyheter om utsädespriser och LRF:s senaste utspel. En gång skrattade jag när nyhetsuppläsaren berättade att det var brist på avmaskningsmedlet Kalavados för nötkreatur. Grymta månde fransmännen.

Sedan bar det upp i Småland och Radio Kronoberg. Nu började det smyga sig in lite nyheter om frireligiösa samfund parat med nyheter som angår småföretagare och Playm0thbröder. Några mil till och vi kom till Radio Jönköpings domäner. Nu dånade kyrkklockorna verkligen och kallade till mässa samtidigt som nyhetsuppläsaren predikade om de senaste nyheterna från bibelbältet.

Jag tror vi stannar där för i dag. Jag ska vidare till Västergötland, men fortsättning följer.

Dagens ros, om ni hämtat er från denna inledning, är ’Duchesse de Rohan’. Det är en portlandros som skiftar i färg från rosenskär, till karminrött och violett. Den har stora fyllda skålformade blommor som enligt Flora Linnea doftar av fikon och färsk citrusfrukt. Den  är remonterande och rikligt blommande. Zon 1-5.

För 42 och ett halvt år sedan, den 24 juli 1978, har filmen Sergeant Peppers Lonely Heart Club Band med Bee Gees och Peter Frampton premiär i New York. Den floppar rejält. Femton år senare får Cypress Hill sin enda USA-hit med ”Insane In The Brain”. De har för övrigt gjort en riktigt bra cover på Creams ”Sunshine Of Your Love”.

Den 25 juli 1963 spelar världens främsta rockband alla kategorier, det vill säga Rolling Stones, på Eel Pie Island i Twickenham. Samma datum året därpå ger de en konsert på Empress Ballroom i Blackpool och ytterligare två år senare framför de samma dag två shower i en konsertsal i Bakersfield, Kalifornien.

OBS OBS OBS Säkert vårtecken nedan.

De här videkissarna stötte jag och Malou på under promenaden längs Finjasjöns norra strand i går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *