Tulpaner

Våra tulpanrabatter

Här lägger jag nu ut lite bilder som Per-Ola tagit på våra olika tulpanrabatter. Jag hoppas att det kan vara till glädje för våra besökare här på sidan, men jag gör det också för att själv ha ett stöd för minnet när det blir dags att plantera nya lökar till hösten. Då kan jag gå tillbaka hit och titta hur det ser ut och välja nya sorter efter de färger som passar tillsammans med de andra.

Rabatten på bilden ovan kallar vi nya perennrabatten. Här blommar från höger ’Black Hero’, ’La Belle Epoque’, ’Copper Image’, ’Alfred Heineken’, ’Ballerina’, Apricot Parrot’ och ’Orange Princess’.

I rabatten vid vår lilla trädgårdsdamm har jag planterat (fr v) ’Professor Röntgen’, ’Acuminata’, ’Orange Emperor’, ’Paul Scherer’, ’Sun Lover’ och ’Snow Crystal’. Jag väntar fortfarande på att ’Sensual Touch’ ska börja blomma. Mellan tulpanerna skymtar även några narcisser.

I rabatten nedanför äppelträdet blommar några ’Orange Princess’ och ’Mount Tacoma’. De här lökarna planterade jag hösten 2019.

I rabatten vid gäststugans trädäck blommar de nästan svarta ’Paul Scherer’, ’Grand Perfection’ och de vita franstulpanerna ’Honeymoon’. De gula narcisserna är ’Carlton’.

Längs gäststugans gavel har vi ’Flaming Spring Green’, ’Carnaval de Rio’, ’Exotic Parrot’ och ’Orange Princess’. Samtliga lökar i den här rabatten planterades för drygt ett och ett halvt år sedan.

I rabatten där vi om några veckor ska gräva ner våra dahlior har vi ’White Elegance’, ’Paul Scherer’, ’Mount Tacoma’, ’Purissima’, ’Salmon Prince’ och ett antal okända sorter som följde med i påsar med blandat och som jag därför tyvärr inte vet namnet på. I den här rabatten väntar vi fortfarande på ’Black Parrot’ och ’Ice Cream’.

I rabatten vid en v våra luktärtsspaljeer (som helt håller på att tas över av en klematis ’Summer Snow’) har jag (fr v) ’Salmon Prince’, ’Marianne’, ’Slawa’ och ’Pretty Princess’. Även här väntar vi på att ’Black Parrot’ ska börja blomma.

I några av odlingslådorna har jag bland annat planterat ’Helmar’, ’Apricot Parrot’ och ’Pays Bas’. Bakom dem har vi några ’Sunlover’ och ännu längre bak skymtar några ’Slawa’.

I spaljeen mot grannen har vi fr v ’Clusiana’, ’Carnaval de Rio’ och ’Carousell’.

I rabatten vid bredvid ingången till köksträdgården blommar fr v ’Helmar’, den gula fransiga ’Hamilton’, den mörklila fransiga ’Moneymaker’ och ’Dance Club’. Att inte fler har kommit av vissa sorter tror jag kan bero på att våra katter med förkärlek använt den här rabatten som sin toalett.

Vid rosenbågarna mellan huset och gäststugan planterade jag ’Mango Dream’. Till höger i bilden skymtar det enda återstående exemplaret av den mycket vackra gula franstulpanen ’Vaya con Dios’.

Vid gången vid ena husgaveln blommar ’Verona’ tillsammans med narcisserna ’Ice King’ och ’Perfect Match’.

På motsatta sidan av huset blommar fr v ’Van Eijk’, ’Sapporo’ och ’Maureen’.

Det är märkligt att det kan vara sådan skillnad i höjd på olika exemplar av ’Ballerina’ – trots att lökarna kommer från samma påse. Den högsta är drygt en halvmeter hög medan de lägsta bara är runt 20 centimeter höga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *