Okategoriserade

Sofiero i september

Det blev ju inte den traditionella trädgårdsfesten på Sofiero slott som jag och Per-Ola har åkt på de senaste 4-5 åren. Därför tänkte vi åka dit ändå och titta på det fina utbudet av dahhlior och andra höstblommor och då stötte vi på den här trevliga mannen på bilden ovan.

John Taylor är engagerad av Sofiero slottsträdgård i år och det var tänkt att han skulle vara konstnärlig ledare för trädgårdsfesten. Istället är han konferencier för olika specialevemang under sensommaren. I dag handlade  det om äpplen och vi fick en pratstund med honom i en paus. Per-Ola gjorde för ett par år sedan ett reportage med honom i hans kolonilott i Malmö för Hemmets Journal.

Ett stenkast därifrån växte en fantastisk variation av dahlior som är en av höjdpunkterna i Sofiero slottsträdgård på sensommaren. Scrolla ner för fler bilder.

Rabatterna med dahlior i alla tänkbara färger lockar till sig fjärilar, bin och humlor i tusental sä här i början av september.

Dahlia ’Lavender Perfection’.

Dahlia ’Break Out’.

Salvia, silverstånd och andra fjärilsmagneter i en av gångarna. Det enda man skulle önska är att Sofiero slottsträdgård sätter ut skyltar med namn på växterna de planterar  – inte bara vid rosorna, dahliorna och rhododendronbuskarna, 

Krasse, rosenflockel och annat färggrant i en annan avdelning.

Höstprakt i Sofiero slottsträdgård.

Här surrades det också av tusentals bin i planteringarna som bland annat innehöll den söta lilla blågula blomman nemesia fruticans.

Alstroemeria i en av rabatterna i Sofiero slottsträdgård.

Sofiero slott. Det var hit gamle kungen Gustav VI Adolf gärna reste för att koppla av och det var här han tillbringade sina sista dagar.

Rabatten vid ingången/utgången. De höga växterna med de dekorativa bladen är ricin.

Närbild på ricin.

Men det var nära att det inte blivit något besök i Sofiero slottsträdgård för oss i dag. Mellan Perstorp och Klippan fick Per-Ola punktering på höger framdäck. Det blev bärgning till en bilverkstad i Klippan och ett par timmars försening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *