BlommorPerennerRosor

Ännu mer blommor

God morgon! I dag tänkte jag lägga ut lite bilder på det som blommar just nu i trädgården. Som kronärtskockan på bilden ovan. Den trodde jag knappt skulle komma. 

Den första kronärtskockan köpte jag och Per-Ola på trädgårdsmässan i Malmö i våras. Den frös ihjäl i köldknäppen med nattfrost som vi drabbades av i våras. Den här har drabbats av angrepp av bladlöss, men har ändå klarat sig. Per-Ola fick ett tips om att sork kan vara svåra på kronärtskockor, men det hoppas jag vi slipper eftersom vi har vår i en stor kruka på trädäcket.

Scrolla ner för fler bilder.

Näckrosen (nymphaeaceae) som vi har i den lilla trädgårdsdammen är sen, men nu har den äntligen börjat blomma.

Hittills sist av våra dahlior att börja blomma är den här. Per-Ola slarvade lite med att sätta namn på krukorna i våras, men han är tämligen säker på att det är en ’Holly Hill Lemon Ice’. Skriv gärna några rader i kommentarsfältet om det är fel.

Hela gänget med dahlior som blommar i vår trädgård just nu. Övre raden fr v: ’Procyon’, ’Smokey’, ’Bonbon’. Mellanraden fr v ’Sunny Boy’, ’Cafe’ Au Lait’, okänd sort. Nedre raden fr v ’Eveline’, ’Holly Hill Lemon Ice’ och ’Stolze von Berlin’.

Flera av våra remonterande rosor blommar för andra eller tredje gången. Övre raden fr v ’Ingrid Bergman’, Rhapsody in Blue’, ’Hansestadt Rostock’. Mellanraden fr v röd ’Leonardo da Vinci’, ’Stanwell Perpetual’, ’Mozart’. Nedre raden ’Nevada’, ’Mozart’ och ’Rhapsody in Blue’.

Det här är rosen ’Hanky Panky’. Den har också remonterat (återblommat) nu i slutet av augusti.

Ringblommorna (calendula officinalis) lyser verkligen upp i rabatterna.

Och än så länge levererar luktärterna. Det går inte att plocka lika stora dagliga buketter som för en månad sedan, men det blir ändå till minst en bukett per dag.

Hortensia (hydrangea macrophylla) i rabatten vid gäststugans gavel.

Det här var riktigt roligt. Det är första frukten på vår rönnsumak nere vid vägen. Den fick Per-Ola som en stickling av fotografen Stefan Sandström som han ibland arbetar tillsammans med för tre år sedan. Nu är den över 2,5 meter hög. 

Det är ett mycket dekorativt träd med vackra blad som övergår i orange på hösten och de röda fruktkolvarna är speciella. Men man får se upp – rönnsumak sprider sig lätt genom rotskott och kan ta över en gräsmatta på några år. Någon föreslog att man kan plantera den i en nergrävd tunna.

Närbild på stäppsalvian (salvia nemorosa) i nya perennrabatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *