BlommorKlematis

Lökar och sen blomning.

Jag måste erkänna att jag inte var överdrivet positiv på trädgårdsmässan i Malmö i våras när Per-Ola tjatade om att vi skulle ha dahlior till den här sommaren. Jag såg framför mig besväret med att gräva upp och vinterförvara knölarna + alla tvestjärtar som blommorna drar till sig.

Men så sa kvinnan som sålde lökarna att man behövde ju inte ta upp lökarna på hösten om man inte vill. Man kan  låta dem vara kvar i jorden. Överlever de är det en bonus och i annat fall har man fått mycket gläjde av de man redan planterat och kan köpa nya till nästa sommar.

Och vi har verkligen under två månader (från slutet av juli) haft glädje av den dahliarabatt vi anlade för några hundra kronor. Det har blivit många vackra blommor. På bilden står jag bland sorterna ’Sunny Boy’ och ’Eveline’ och i handen håller jag ’Stolze von Berlin’ och en okänd sort som jag sådde som frö i en fröblandning.

Per-Ola har för sig att han ska gräva upp och vinterförvara knölarna. Vi får se hur det går med det. Spännande fortsättning följer.

På bilderna här nedan kan ni se lite blandade bilder på trädgårdsarbete och sent blommande växter, som vår klematis ’Summer Snow’ som började blomma först häromdagen.

 

Här utökar jag rabatten vid stenarna ner mot gatan där vi bland annat har rosorna ’Stanwell Perpetual’ (i förgrunden) och ’Snövit’. Tanken är att det här ska blomma narcisser som ’Manly’ till våren. Kattungarna Bacio och Bisou vill nyfiket hjälpa till. Men den hjälpen klarar jag mig utan – de ville bara gräva upp lökarna jag precis planterat 🙂

Luktärten ’America’ blommar fortfarande.

Luktärterna är verkligen tacksamma att ha i trädgården. Frånsett besväret med att förså dem är de lättskötta och våra har blommat sedan slutet av juni. Som den här sorten ’Scarlett’.

De luktar dessutom gott på flera meters avstånd. Har man svårt att bestämma sig för en sort och vill ha en vacker blandning, som den på bilden kommer från, kan man välja en färdig fröblandning, t ex ’Gunnels Mix’ som säljs av Cecilia Wingård. Problemet är då att man inte vet exakt vilken sort det är.

Min egen grävande journalist 🙂 när han håller på att utöka rabatten vid stenarna där vi ska plantera fler narcisser.

Nu i helgen började klematisen ’Summer Snow’ som vi planterade i våras blomma. Lite sent kan man tycka, men hellre sent än aldrig,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *