Okategoriserade

Vinterskydda rosorna.

Rosorna är som sagt mitt (Per-Olas) huvudansvar. I dag när en blev decembersol sken och det var 5-6 plusgrader passade jag på att kupa och vinterskydda rosorna. Det är i senaste laget, men å andra sidan har det varit så milt så att det inte behövs tidigare. Vi har bara haft en handfull frostnätter.

Jag använder naturgödsel när jag kupar rosorna eftersom det de då samtidigt får lite långtidsverkande gödning. När våren kommer krattar jag helt enkelt ut kuporna i rabatten. Det är svårt att säga exakt jur mycket man måste kupa rosorna. Det beror lite på var man bor. Jag brukar höja upp jorden runt stammen 1-2 decimeter. Hittills har det gått bra.

Egentligen är det inte lika bråttom med att täcka rosorna med granris. Det gör man inte i första hand för att skydda dem från kylan utan för att skydda dem från den starka vårsolen som kan skada grenarna. Tänk på att det går åt mer granris än vad man tror, framför allt till klätterrosorna, vilket jag blev varse 🙂

Här har jag kupat klätterrosen ’Sympathie’ med ett par skyfflar naturgödsel.

Det är faktiskt stora knoppar på rosen ’Snövit’.

Jag har klätt in klätterrosen ’Climbing Iceberg’ i vår ena rosenbåge för att skydda den från den starka vårsolen i februari-mars.

Det är Bacio som är chefen. Han övervakar så att kupningen av rosorna går rätt till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *