Rosor

Dagens ros 155

God morgon!

I går hörde Malou och jag en gransångare under vår morgonpromenad genom det gamla villaområdet i Sjörröd. Det är ett säkert vårtecken. Gransångaren är den första av de små och oftast oansenliga sångarna som kommer till Sverige i slutet av mars och början av april. Den har en karakterisk sång som låter som ”silt, salt, silt, salt, silt, salt. På engelska och tyska har den fått de onomatopoetiska namnen Chiffchaff respektive Zilpzalp. Men skulle man få syn på en är det svårt för ett otränat öga att se att det är en gransångare, den är i all sin oansenlighet förvillande lik grönsångare och lövsångare.

Dagens ros är en Paqurette. Det är en vit polyantharos med svag doft som blir knappt halvmetern hög. Den är remonterande och blommar rikligt under hela säsongen. Den kräver dock mycket sol och rekommenderas inte i högre växtzoner.

Den 25 mars 1972 toppar gruppen America singellistan i USA med låten ”A Horse With No Name”. 

Samma datum 1967 spelade Rolling Stones på Idrottens Hus i Helsingborg, vilket man kan läsa mer om i Börje Lundbergs och Ove Tingvalls utmärkta bok Rolling Stones i Sverige. På låtlistan den kvällen stod ”The Last Time, Paint It Black, 19th Nervous Breakdown, Lady Jane, Get Off Of My Cloud, Yesterdays Papers, She Smiled Sweetly, Under My Thumb, Connection, Ruby Tuesday, It’s All Over Now, Goin’ Home och Satisfaction”.

Ingen namnsdag i dag, men däremot Marie Bebådelsedag och i eftermiddag ska vi kalasa på våfflor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *